Імбир - корисні властивості і протипоказання. Чим корисний імбир для імунітету та схуднення - рецепти з фото

У лікувальній практиці багатьох народів вже кілька століть використовують імбир або рогатий корінь. Деякі дослідження вказують, що культивація рослини відбулася спочатку в Індії, а вже потім трава з розгалуженим кореневищем поширилася по інших континентах. Чим же так корисний імбирний корінь, є у нього протипоказання?

Чим корисний імбир

Не піддається сумніву користь імбиру для організму людини. Результати досліджень свідчать, що рослина запобігає згортання крові, знижує рівень холестерину. Імбир має властивість лікувати при токсикозі, зменшує дискомфорт після хіміотерапії, при отруєнні або морської хвороби. Корінь використовують для профілактики інсультів, серцевих нападів, оскільки він відмінно очищає артерії.

Цінуються лікувальні властивості імбиру завдяки наявності активних компонентів: вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, рибофлавіну, калію, магнію, кальцію, фосфору, натрію, заліза, міді, селену, цинку, марганцю. Всі мікро-і макроелементи кореня обчислюються в міліграмах, але і цього запасу корисних речовин вистачає, щоб поставити рослину на першу позицію серед прянощів.

Імбир - корисні властивості для жінок

Корінь цієї унікальної рослини має протизапальну дію, надаючи організму людини життєву енергію. Чим корисний імбир для жінок? Високий рівень антиоксидантів, який містить у собі корінь, здатний піднімати настрій і заспокоювати. Під час вагітності прийом спеції зменшує ознаки токсикозу, прибирає запаморочення. Однак у кореня є деякі протипоказання, тому вагітній жінці перед вживанням треба проконсультуватися з лікарем.

Ефективний імбирний корінь при жіночому безплідді, зайвій вазі, старінні клітин, допомагаючи жінкам шикарно виглядати. Рослина прибирає болі, що виникають під час менструації. Необхідно заварити імбирний чай, додати часточку лимона і ложку меду (або цукру для смаку) і больові відчуття швидко підуть. Регулярне застосування рогатої корінця допоможе жінці поліпшити пам'ять, стимулювати мозковий кровообіг, усунути роздратування і млявість.

Імбир - корисні властивості для чоловіків

Відомо, що імбирний корінь збільшує чоловічу силу, підвищуючи потенцію. Імбир - корисні властивості, протипоказання, якого вивчені вже давно, запобігає розвитку сечостатевих захворювань і простатиту. Чим корисний імбир для чоловіків ще? Якщо регулярно вживати їжу цей чудодійний лікарський корінь, то поліпшується робота травного тракту, а прискорене кровообіг допомагає усунути токсини з організму.

Можна імбир дітям

У дитячій терапевтичній практиці активно застосовується імбирний чай для лікування простудних захворювань. Батькам слід знати, що при вивченні корисних властивостей рослини, медики так і не прийшли до єдиної думки, чи можна імбир давати дітям до 2 років. Краще не забувати, що рогата корінь є спецією, тому цілком може викликати дратівливий ефект з боку шлунково-кишкового тракту малюка. Перш ніж давати дитині корінець для покращення імунітету, слід враховувати протипоказання імбиру і отримати схвалення педіатра.

Як вживати імбир

Користь і шкода імбиру залежить від правильного вживання. Щоб корінь зберіг максимальну кількість корисних речовин, потрібно враховувати його особливості при додаванні в різні страви. Як приймати імбир:

  1. Соуси. Приправляють спеціями після термічної обробки.
  2. Солодощі. Додають в солодкі страви до готовності за три хвилини.
  3. М'ясо. Для збереження корисних властивостей м'ясні страви корінь додають за 20 хвилин до закінчення термічного впливу.
  4. Випічка. Сухий імбирний порошок або цукати додають в тісто (1 г спеції на 1 кг тіста).

Імбирна настоянка на горілці

Напій зміцнює здоров'я, нормалізує обмінні процеси, благотворно впливає на шлунок, покращує зір, очищає організм від шлаків. Як робиться настоянка з імбиру на горілці:

  • виберіть корінь без гнилі і цвілі, очистіть від шкірки, поріжте тоненькими пластами;
  • в скляній посудині залийте рослина горілкою (можна замінити вином або спиртом 400 г на 1 літр), щоб вона повністю покривала сировину;
  • поставте ємність на 14 днів у темне місце;
  • потім профільтруйте, вживайте 2 рази/добу по 1 ч. л. разом з медом і лимоном.

Імбир від застуди

Весна і осінь – час ГРВІ, ГРЗ, грипу і простуд. Пов'язаний пік респіраторних захворювань з різкою зміною температури, коли організм ще не встигає пристосуватися до неї. Дуже ефективним вважається чай з імбиром від застуди, нежитю, кашлю та інших простудних симптомів. Приготувати лікувальний напій не складе праці – рецепт простий:

  • візьміть будь-який чай, заварюйте, як звикли;
  • процідіть рідину, поставте на повільний вогонь;
  • додайте 2 шт. гвоздики, кілька кружалець свіжого імбирного кореня, щіпка кардамону, варіть 15 хвилин;
  • зніміть каструлю, остудіть, процідіть;
  • пийте чай теплим до одужання.

Корінь імбиру для чоловіків

Імбирний корінь позитивно впливає на чоловічий організм, особливо при розвитку простатиту. Відомо, що провокують патологію стафілококи і стрептококи, а спеція допомагає з ними боротися, завдяки багатому складу. Як застосовувати імбир від простатиту? Приготуйте імбирну настоянку на воді за наступним рецептом:

  • наріжте пластинами 30 грам корінця;
  • залийте 300 мл води, прокип'ятити 20 хвилин;
  • напій остудіть, процідіть, приймайте 2 рази/добу перед їжею по 2 ч. л. до повного одужання.

Мелений імбир

У народній медицині застосовують сушений імбир. Він здатний без медикаментів перемогти головний біль, якщо змішати порошок з водою і покласти компрес з цієї маси на лоб. Спеція надає допомогу при артриті, якщо докласти суміш на колінні суглоби (1 ст. порошку на 1 ч. л. води). Приправа дозволить уникнути симптомів метеоризму, впоратися з нудотою, прибрати симптоми гастриту, якщо розчинити 1 ч. л. порошку на склянку теплої води і випити.

Імбир з лимоном і медом для схуднення

Імбирний корінь, як і лимон – відмінний засіб жиросжигающее. У цих двох продуктів ідеальна сумісність, тому дієтологи радять використовувати їх для зниження ваги. Приготувати мед і лимон з імбиром для схуднення можна по-різному, рецептів дуже багато. Самий легкий з них:

  • подрібніть в блендері імбирний корінь вагою до 150 г разом з шкіркою;
  • наріжте дрібно лимон з шкіркою (до 200 м);
  • змішайте інгредієнти, залийте гарячою водою (80 градусів);
  • суміш залиште остигати в скляній тарі;
  • після процідіть, додайте в напій не більше 3 ст. л. меду;
  • пийте для схуднення по півсклянки 2 рази/день.

Імбир для печінки

Фіторечовини, які знаходяться в цієї пекучої спеції, сприяють відновленню клітин печінки, знижують ризики захворіти гепатитом та іншими інфекціями. Корінь допомагає швидше впоратися з недугами, пов'язаними з прийомом алкоголю. Вживати імбир для печінки і жовчного міхура треба правильно, щоб не завдати організму шкоди. Курс прийому настойки – не більше двох тижнів, протягом яких треба дотримуватись дієти, що виключає жирні продукти, алкоголь. Приготування мікстури:

  • запарте невеликий імбирний корінь водою (3 ст. л. на склянку води) в термосі на 15 хвилин, після процідіть;
  • додайте трохи м'яти, меду, пийте щоранку натщесерце, починаючи з малої дози (50 грамів), поступово додаючи по 10 крапель;
  • не поєднуйте прийом мікстури з сечогінними препаратами, антибіотиками і ліками, що зменшують тиск.

Екстракт імбиру

У косметології використовується екстракт кореню як тонізуючий і омолоджуючий засіб для шкіри. Його додають в маски, лосьйони, масажне масло, креми для всіх віків. Екстракт імбиру ефективно виводить шлаки і токсини, нормалізує саловиділення, надає на шкіру антисептичну дію. Маски для волосся, що містять імбирну витяжку, покращують живлення шкіри голови, покращують циркуляцію крові, прискорюють ріст пасм.

Імбир при геморої

Для лікування гемороїдальних вузлів використання імбирного кореня має бути дуже акуратним. Якщо є кровотеча, то імбир при геморої застосовувати не можна, щоб не погіршити ситуацію. З-за таких протипоказань самолікуванням займатися не рекомендується. На думку народних цілителів, ефективним рецептом при геморої є вживання суміші щіпки імбирного порошку з 1 ч. л. соку алое. Рекомендовано ліки приймати до прийому їжі (10 хв) по два рази на день до одужання.

Імбир при тиску

Властивості кореня сприятливі для лікування серцево-судинної системи і профілактики підвищеного тиску. До складу рослини входять компоненти, що поліпшують циркуляцію крові, розслаблюють м'язи, що знаходяться поряд з кровоносними судинами. Завдяки разогревающему дії, імбирний корінь насичує кров киснем, позбавляючи від спазмів периферичні трубчасті освіти. Лікарі стверджують, що показаний імбир при будь-якому тиску, оскільки він його не підвищує і не знижує, а нормалізує. Найпростіший рецепт – з'їжте невеликий корінь при активній симптоматиці.

Імбир – протипоказання

Перед використанням прянощі від різних захворювань слід ознайомитися з протипоказаннями. Доведена шкода імбиру для людей, у яких присутні пухлини різного генезу в районі ШКТ, оскільки приправа буде сприяти їх зростанню. Протипоказанням є наявність каменів в жовчному міхурі, так як прийом кореня може спровокувати їх рух. Інші патології, при яких шкідливо застосовувати пекучу спецію:

  • ішемія серця, інфаркт, інсульт;
  • друга половина вагітності;
  • висока температура тіла;
  • хвороба підшлункової залози;
  • алергія на корінь;
  • хронічні шкірні захворювання.

Відео: дію імбиру на організм людини

Імбир - корисні властивості

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!