Як підняти імунітет дітям народними засобами. Чим можна зміцнити імунітет дитині, яка часто хворіє

Давно відомо, що імунна система є щитом організму, який відбиває атаки різних шкідливих бактерій і вірусів. Дитина набагато чутливіші до впливу мікробів, тому батьки повинні оберігати і зміцнювати його імунітет, починаючи з дитинства.

Як зміцнити імунітет дитини

Імунна система в будь-якому віці захищає організм від ураження різними інфекціями. Щоб вона добре функціонувала, необхідно дотримуватися простих правил. Як зміцнити імунітет дитини? Існують причини, за якими «захист» дає збій, значно слабшає. Є кілька ефективних варіантів, що дозволяють відновити імунну систему.

Основні джерела ослабленого імунітету:

  1. часті стреси;
  2. неправильний раціон і режим харчування;
  3. несприятливі умова проживання;
  4. авітаміноз;
  5. хронічні хвороби внутрішніх органів.

Як підняти імунітет дитині після антибіотиків

Всім відомо про негативні наслідки прийому антибіотиків. Навіть при позитивному відгуку при лікуванні антибактеріальні препарати сильно порушують мікрофлору кишечника у дитини, тим самим викликаючи різні проблеми зі здоров'ям. Для підняття імунітету дітям лікар призначає прийом ліків чи продуктів, які здатні відновити нормальну роботу кишкової системи. Одним з найбільш ефективних медикаментів вважається Ацидолак. Цей препарат розроблений спеціально для маленьких пацієнтів з урахуванням особливостей їх організму, що росте.

Ще один спосіб реабілітації кишкової мікрофлори після антибіотика – це вживання в їжу кисломолочних продуктів (ряжанка, кефір, йогурт). Якщо новонароджені знаходяться на грудному вигодовуванні, то для зміцнення імунітету ідеально підходить молоко матері. У його складі є біфідус-фактор, що активізує розвиток корисних бактерій. Коли дитина годується штучно, то батьки повинні виключити з його раціону жирну їжу, додати в меню прикорму фрукти і овочі з вітаміном С.

Як підвищити імунітет дитини перед садком і школою

Питання зміцнення імунної системи, особливо перед тим як відправляти малюка в дитячий сад або школу, завжди актуальне. Є чимало різноманітних способів, як підняти імунітет дітям. Основні ефективні методики, щоб посилити здоров'я:

  1. Загартовування. Якщо дитина з'явилася на світ без відхилень, то корисні процедури можна починати в перший рік його життя (розтирання, масаж, обтирання тіла вологою губкою). По досягненню 3-хлетнего віку дітям рекомендовано робити ранкову зарядку (бажано проводити її в провітреній кімнаті).
  2. Як підняти імунітет дитини, якщо він став слабким? У цьому допомагатимуть правильне меню та режим харчування. Щоденний раціон повинен включати фрукти, овочі та інші продукти, багаті вітамінами. Потрібні:
    • вітамін А (капуста, морква, вершкове масло, печінка, молоко);
    • вітамін В (сир, вівсянка і гречка, сир, яловичина);
    • вітамін С (цитрусові, шипшина, смородина).
  3. Виключіть з меню продукти з барвниками, смаковими добавками та іншими шкідливостями.
  4. Активний спосіб життя теж відповідає за підняття імунітету у дитини. Потрібно привчати дітей до спорту, записати на танці, гімнастику або плавання, частіше гуляти.

Зміцнення імунітету часто хворої дитини

Коли імунна система сильно ослаблена, а дитина дуже часто піддається атакам інфекційних захворювань, то потрібно в терміновому порядку її зміцнювати. Для цього бажано використовувати народні засоби, які значно безпечніше класичної медицини. Дієвими природними відновниками дитячого імунітету є:

  1. Настоянка ехінацеї. Це натуральний імуностимулятор, який можна купити в аптеці. Дозування: кількість крапель одно віком дитини. Настій розбавляють в чаї або компоті. Дають дитині щодня, щоб виробити надійний імунітет.
  2. Швидкий спосіб відновлення захисту – прополіс. Бджолиний продукт має противірусні та антибактеріальні властивості. Щоб зміцнити імунну систему, необхідно давати дитині тепле молоко з прополісом протягом 30 днів. Дозування таке ж, як і для ехінацеї.
  3. Як підняти імунітет хворіючим дітям? Ще один відмінний метод – це імбир. З нього роблять чай, в який додають сік лимона і трохи меду. Напій містить багато вітамінів, відновлюють імунну систему.
  4. Настій із шипшини з медом теж добре справляється з мікробами, посилюючи захист організму у вигляді імунітету.

Як підняти імунітет дитини

Як правило, діти більше схильні до вірусних та інфекційних хвороб, на відміну від дорослих людей. З цієї причини варто заздалегідь дізнатися, чим можна підняти імунітет дитини. Лікарі рекомендують кілька основних способів: вживання вітамінів, прийом імуностимулюючих препаратів і використання народних рецептів. Вибір методики залежить від віку дитини та її індивідуальних особливостей.

Вітамінні препарати для імунітету

Діти будь-якого віку, особливо немовлята, потребують великої кількості мінералів, вітамінів та інших корисних речовин, тому вони нерідко страждають від імунодефіциту. Враховуючи цей факт лікарі радять приймати полівітамінні комплекси, які розроблені спеціально для маленьких пацієнтів. Батьки повинні давати дітям такі препарати взимку, восени і навесні, коли ризик гіповітамінозу дуже високий. Полівітаміни призначає тільки фахівець, так як комплекс підбирається для дитини індивідуально.

Таблетки для імунітету

Медикаменти для підвищення імунітету – це теж ефективний спосіб зміцнення організму. Існує кілька груп таких ліків, здатних підвищувати захист в домашніх умовах:

  1. Інтерферони – активні біологічні речовини, які добре блокують розвиток інфекції. До них відносяться, наприклад, Гриппферон, Віферон, Арбідол.
  2. Індуктори ендогенних інтерферонів (Аміксин, Анаферон). Цей тип медикаментів стимулює вироблення білків-інтерферонів дитячим організмом.
  3. Препарати для підвищення імунітету у дітей на рослинній основі (Іммунал, Женьшень, Лимонник).
  4. Як підняти імунітет дітям ще? Застосовуйте ліки бактеріального походження (наприклад, Імудон, Біостим, Лікопід). Такі медикаменти включають бактерії – збудники інфекції. Їх кількість мінімально, шкоди дитині вони не заподіють, зате добре зміцнять місцевий і загальний імунітет.

Народні засоби для підвищення імунітету у дітей

Бабусині рецепти не менш ефективні, ніж лікарські препарати. Перед їх прийомом варто перевірити дитину на наявність алергії на конкретні трави та ягоди. Нижче представлено кілька хороших способів підвищення імунітету:

  1. Свіжі ягоди шипшини (200 г) заливаються водою (1 л) і варяться 2 години. Потім у відвар засипається трохи цукру. Ліки перемішується, доводиться до кипіння. Зілля знімається з плити через кілька хвилин. Відвар настояти до охолодження, проціджують. Давати дитині протягом дня.
  2. Журавлину (1 кг) і лимони (2 штуки) подрібнити в м'ясорубці або блендері. Додати до каші мед (1 ст. ложку), добре перемішати. Дозування: по 2 ст. л. 3 рази на добу.
  3. Підігріти молоко (100 г), змішати його з настойкою прополісу (скільки років дитині – стільки і крапель). Приймати напій протягом 30 днів.

Відео: як підняти імунітет у дитини

Як підняти імунітет? - Доктор Комаровський

Відгуки

Ірина, 33 рокиМоєму синові 3 роки. Останнім часом ми часто хворіли, застуджувалися. Лікуючий лікар порекомендував зміцнювати здоров'я за допомогою народних рецептів. Особисто нам дуже допомогло підвищити постійний імунітет кедрове масло і прополіс з молоком. Дитина із задоволенням пив натуральні ліки. Ходимо в дитячий сад вже 4 місяці, поки обходимося без інфекцій.
Максим, 50 роківОнука перед школою нерідко підхоплювала інфекції. Як пояснив доктор, у неї була сильно ослаблена імунна система. Прописали вживати спеціальні медикаменти, які стимулюють захист організму. Пили Гриппферон, Аміксин. Зараз дитина буквально перетворився на очах. Хвороби відступили, вдалося поліпшити апетит і настрій.
Ольга, 25 роківБагато матусі не з чуток знають, як часто хворіє дітвора, яка відвідує дитячий садок. Нам теж не пощастило. Застудилися вже через тиждень відвідування садка. Підвищити і підтримувати імунітет терапевт порадив препаратами Віферон, Іммунал. Ще ми брали настій шипшини і гомеопатію. Інфекції нас не турбують вже кілька місяців.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!