Як підняти імунітет – дитині 3 роки

Досягнувши трирічного віку, дитина потрапляє в незвичну середу: він вже відвідує дитячий садок, частіше контактує з однолітками і, як наслідок, зазнає впливу шкідливих мікроорганізмів. Діти починають хворіти. Батьки замислюються про те, чим же допомогти імунітету.

Імунітет дитини

Батьки переживають: як підняти імунітет – дитині 3 роки! Імунна система – це здатність організму знищувати шкідливі бактерії, віруси, токсини, власні змінені клітини. Завдяки імунітету виробляються антитіла, які заважають проникненню інфекції. Дитяча імунна система відрізняється від дорослого, дитина більш сприйнятливим до хвороб. Виробити в дітей стійкість до інфікування – завдання батьків. Особливо це важливо для 2-3 річних, які готуються до дитсадку: слабка опірність організму.

Починаючи з 2 років діти особливо мають потребу в міцному імунітеті. Чому? Розширюються контакти з зовнішнім світом: вони більше гуляють, адаптуються до навколишнього середовища. Інфекції можуть передаватися від часто хворіючих однолітків, дорослих людей. На частоту захворювання впливає і на емоційний настрій малюка, який менше часу проводить з мамою. Тому період з 2 до 3 років – найкращий вік для загартовування і привчання до правильного способу життя: зміцнити здоров'я краще природним шляхом.

Коли починати підвищення імунітету у дітей

Якщо син або дочка хворіють 5-6 разів за рік, це ще не сигнал для тривоги, адже організм вчиться чинити опір, захисні механізми удосконалюються. Але якщо хвороби відбуваються частіше, то варто занепокоїтися, ніж підняти імунітет – дитині 3 роки. Треба відзначати, як проходить захворювання. Якщо інфекція не викликає підйом температури, лікування довгий час не дає належного ефекту і одужання затягується, якщо малюк млявий, малорухомий, блідий, а лімфатичні вузли збільшені, треба терміново звертатися до імунолога і братися за підвищення імунітету.

Як підняти імунітет дитини

Навіть здорові діти починають хворіти, коли йдуть в садок. Причиною стає те, що імунна система дає збій. Трирічного малюка пригнічує незвична для нього обстановка, а це стрес, що веде до ослаблення захисних сил організму. Чим можна підняти імунітет дитині, якщо він тижнями хворіє? В домашніх умовах можна застосовувати методи народної медицини, лікарські засоби і загартовування в ігровій формі. З часом настане адаптація, маля підросте.

Як підвищити імунітет дитини після хвороби

Як підняти імунітет дитині, щоб він міг боротися з інфекціями? Після перенесених хвороб дитячий організм не готовий до того, щоб відобразити новий наступ патогенних мікробів і вірусів. На перший час треба захистити малюка від контактів з людьми, серед яких є хворі, дати можливість імунній системі відновитися. Але це не означає замкнути малюка в жаркій кімнаті, годувати ліками. Як підняти імунітет дитини? Гуляти з ним, займатися фізичними вправами.

Як підняти імунітет дитини перед дитячим садом

Імунну систему треба підготувати до дитячого садку, де малюк буде схильний до постійного контакту з іншими дітьми. Треба гартувати дитини, робити разом з ним фізичні вправи в приміщенні після провітрювання, проводити обтирання, обливання з поступовим зниженням температури води. Після водних процедур необхідно витерти тіло малюка, одягнути її тепліше. Не боятися гуляти в будь-яку погоду в належний одяг і взуття, не кутати.

Ще підвищити імунітет у дитини? Забезпечити йому правильне харчування. Їжа повинна бути повноцінною, багатої вітамінами і мінеральними компонентами. Солодощі краще замінити сухофруктами або натуральним мармеладом. Не поспішати напихати здорового чоловічка імуностимуляторами. Якщо є можливість, привчати до садка влітку, коли в ньому менше дітей. Через пару місяців малюк адаптується. А здоровий спосіб життя, виробить у малюка стійкість до захворювань.

Як підвищити імунітет дітям за порадами Комаровського

  1. Відомий педіатр Комаровський впевнений, що занадто теплий одяг і спека в кімнаті послаблюють опірність до несприятливих умов природного середовища.

  2. Дитину не можна насильно годувати. Зайва їжа – це чужорідні речовини, імунна система витрачає сили на боротьбу з ними.

  3. Рухатися, бігати, грати. Фізична активність допоможе підняття імунітету без ліків.

  4. Збалансоване харчування, свіже повітря, відсутність тютюнового диму від курців дорослих – і не буде питання, як підвищити імунітет у дитини 3 років.

Чим підвищити імунітет дитини

Підтримати здоров'я дітей, проявити турботу про імунітет можна нормалізацією розпорядку дня. Свіже повітря, рухова активність, хороший сон, збалансоване харчування допоможуть протистояти інфекціям. Відмінно, якщо малюк спить вдень – це дає йому сили і гарний настрій. Прогулянки – прекрасний засіб для підняття імунної системи дитини. Організм поступово пристосуватися до різних погодних умов. Батьки повинні берегти нервову систему сина чи доньки: стреси послаблюють.

Народні засоби для імунітету дітям

Дитині 3 роки і він часто хворіє? Значить, треба пробувати зміцнювати імунітет за допомогою народних засобів, трав, настоїв, цілющих сумішей. Дуже часто вони ефективніше і безпечніше медикаментів. Ось кілька рецептів:

  • 5 лимонів перекрутити через м'ясорубку, додати склянку меду, 150 мл соку алое. Настоювати два дні в закритому посуді, давати дитині по 1 чайній ложці щодня. Піднімає імунітет і настрій.
  • Два лимона і 1 кг свіжих ягід журавлини подрібнити в м'ясорубці, додати 250 мл меду, перемішати. Цю смачну і корисну суміш чадо буде їсти з задоволенням.
  • Підвищить імунітет дитині трьох років такий народний засіб, повне вітамінів та калію: курага, ізюм, ядра волоських горіхів (по 200 г), 1 лимон. Все подрібнити в м'ясорубці, змішати з 200 мл меду, тримати в холодильнику.

Дізнайтеся, як прийматитрави, що підвищують імунітет.

Вітаміни для імунітету дітям

Щоб зміцнити імунітет, необхідні спеціальні комплекси, які продаються в аптеках і допомагають ліквідувати гіповітаміноз. Вони містять необхідні для підвищення імунітету речовини, потрібні під час хвороби та для профілактики. Вітаміни захистять малюка від інфекцій, наситять клітини киснем, покращують метаболічні процеси, посилять захисні функції організму, запобігають руйнування імунних клітин. Але вітаміни повинні надходити в організм щодня.

Треба знати, що:

  • вітаміну А багато в печінці, молочних продуктах, моркви, яйцях, гарбузі;
  • В2 (рибофлавін) міститься у рибі, м'ясі, яєчному білку, злаках.
  • В5 (пантотенову кислоту)дадуть горох, дріжджі, цвітна капуста, м'ясні субпродукти;
  • В6 (піридоксин) прийде в організм з рибою, курятиною, злаками;
  • В12 (ціанокобаламін) містять м'ясо птиці, будь-яка риба, яйця, молоко;
  • вітаміном С багаті лимони, ягоди, зелені овочі:
  • D3 (холекальциферол) знаходиться у вершковому маслі, жовтку яйця;
  • Е(антиоксидант) містять у собі горіхи, злаки, насіння.

Препарати для підвищення імунітету у дітей

В аптеці можна купити Алфавіт, Піковіт, підвищують імунітет, особливо взимку і навесні, коли велика небезпека захворіти. Лікарі рекомендують Інтерферон, Іммунал, Віферон, Циклоферон, Анаферон. Бактеріальні препарати містять мікродози збудників інфекційних захворювань, вони вчать організм пручатися. ІРС-19, Бронхомунал, Імудон підвищать імунітет, але призначати їх повинен лікар. Ацидолак випускається у формі саші, вміст треба розмішати в йогурті, молоці або воді.

Відео: як підняти імунітет у дитини

Як підвищити місцевий імунітет - Доктор Комаровський - Інтер

Відгуки

Віра, 26 роківВірю Комаровським! Не огортаю трирічного сина, хоча в садку роблять зауваження. Зате він не потіє і куртку не розстібає. Не вірю в харчові добавки та вітамінні комплекси. Знаю, що справжні препарати для підвищення імунітету коштують дорого, їх прописують при небезпечних хворобах. Ми воліємо загартовування і квашену капусту!
Лана, 32 рокиКупую для сина засоби рослинного походження з імуностимулюючими властивостями, наприклад, препарати ехінацеї. Іммунал ефективний, щоб зміцнити захист. Як тільки в сім'ї хтось починає чхати, відразу даю ці засоби, для профілактики. Якщо малюк і захворює, то легше і швидше одужує.
Марина, 27 роківМої методи зміцнення організму – сонце, вода, повітря в будь-яку погоду. Ніякої ізоляції від інших дітей. Вважаю, що організм тільки тоді зміцніє, коли донька сама буде протистояти хвороботворним мікробам. Готую їй фіточаї, роблю корисні склади з сухофруктів і горіхів на меду. Впевнена, що це краще вітамінів з аптеки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!