Лікування грижі шийного відділу хребта без операції

Така патологія, як грижа шийного відділу, приховує для здоров'я людини серйозну небезпеку, оскільки розташована близько до головного мозку. Захворювання являє собою випадання міжхребцевого диска в хребетний канал і здавлення нервових закінчень.

Можливо безопераційне лікування грижі хребта

Як лікувати грижу шийного відділу хребта, залежить від виду хвороби. Міжхребцеву патологію розрізняють за розміром (пролабування – 2-3 мм, протрузія – 4-15 мм, екструзія – випадання за кордон), стадіям формування (1 стадія – протрузія, 2 стадія – інтрузія) і розташування:

  • бічна;
  • передньобокова;
  • серединна;
  • заднебоковая;
  • комбінована.

Коли міжхребцевий диск сильно защемляет нервові закінчення, то потрібно терміново проводити хірургічну операцію на шийному відділі хребта. Побічні ефекти можуть призвести до нестачі кисню або до відмирання ділянки мозку. Важкі випадки не піддаються лікуванню грижі шийного відділу хребта без операції. В інших епізодах поступово посилюється больовий синдром змушує людини звертатися до лікарів, коли грижове освіта тисне лише один нервовий корінець. Це дає гарну можливість обійтися традиційним і нетрадиційним лікуванням без операції.

Лікування міжхребцевої грижі гімнастикою

Спеціальні фізичні вправи – це теж лікування грижі хребта без операції. Головною причиною проблеми в роботі суглобів є їх погане харчування і кровопостачання. Більшість людей дуже мало рухаються, тому м'язи втрачають здатність виконувати своє призначення, у тому числі і підтримувати хребет. У підсумку хребетний стовп отримує надмірне навантаження, що призводить до настання всіляких захворювань.

Лікувальна гімнастика

Основне завдання лікувальної гімнастики спрямована на зміцнення м'язового корсета хребта. Комплекс вправ для відновлення проблемної ділянки шийного відділу:

  1. Ляжте на підлогу боком. Під шийний хребець покладіть валик. Перекручуйте тулуб грудьми тому, тазом вперед. Поміняйте положення на інший бік, зробіть в іншу сторону.
  2. Ляжте на живіт. Відірвіть максимально високо нижню та верхню частину тіла, щоб поза нагадувала човен. Живіт повинен залишатися на місці.
  3. З положення сидячи зробіть глибокий подих. Голову повільно закиньте назад, направте погляд в стелю, потім поверніть назад.

Йога

Завдяки досвідченим інструкторам йога впливає на структуру хребців більш м'яким чином. З її допомогою лікування грижі шийного відділу хребта без операції стає ефективніше, а пацієнт справляється з болями набагато швидше. Вьяями, здатні прискорити процес реабілітації після консервативного лікування:

  1. Нахили голови назад/вперед. Сядьте на стілець з рівною спиною. Дивіться вперед, потім опускайте голову і погляд вниз, намагаючись дотягнутися до грудей підборіддям. Повільно відведіть голову назад і плавно опустіть тому. Поріг повторень – по 20 разів вперед/назад.
  2. Горизонтальний круг. Сидячи, підборіддя висуньте вперед, уявляючи, що поклали його на край столу. Починайте малювати їм кола, спочатку маленькі, потім більші. Повторюйте до 20 разів.
  3. Коло верхівкою. Уявіть, що ви дотяглися верхівкою голови до стелі. Починайте малювати маленькі гуртки спочатку, потім збільшуйте амплітуду. Пам'ятайте, що ніяких різких рухів йога не допускає. Повторюйте до 20 разів.

Як лікується грижа шийного відділу хребта голковколюванням

Лікування хребетної грижі акупунктурою визнавали ще наші предки. З допомогою иглоукалываний легко домогтися усунення м'язового спазму, активізувати роботу нервових закінчень, купірувати больовий синдром. Сеанс акупунктури проводиться досвідченими мануальними терапевтами. Роздратування потрібних зон голками приводить в дію нервові і м'язові закінчення.

Лікування грижі шийного відділу хребта без операції голкорефлексотерапією відновлює нормальний рівень кровообігу, що дозволяє доносити до суглобів поживні речовини, необхідні для працездатності цих структур. Статистичні дані показують ефективність голковколювання, але як у будь-якого втручання, у цієї процедури теж є свої протипоказання:

  • онкологія будь-якого виду;
  • імунодефіцитні стани;
  • гострі інфекції;
  • дерматологічні патології;
  • менструація;
  • вагітність.

Як лікувати грижу хребта масажем

Популярне лікування міжхребцевої грижі без операції за допомогою масажу. Проводиться він за наявності гострих симптомів або патологіях великого розміру. За умови виконання правильної техніки вже після десятої процедури пацієнти відчувають полегшення через розтягування хребта. Завданням масажиста є вплив на поверхневі спинні м'язи. Хребет і глибинні м'язові тканини не повинні порушуватися.

Метою такого впливу є зняття напруги м'язів. Для максимального ефекту потрібно поєднувати масаж з лікувальною фізкультурою або медикаментозною терапією. Поширена шведська техніка, при якій застосовуються ковзні руху, ефективно розминають м'язи. Японський масаж Шіацу теж відмінно допомагає вилікувати шийну грижу. Методика ще й відновить енергетичний запас. При цій техніці масажист натискає на потрібні точки, щоб м'язи спини максимально розслаблялися.

Як лікується грижа шийного відділу народними засобами

Рослини і трави повністю не виліковують грижу хребта, але можуть істотно знизити біль при порушенні кровообігу в шийному відділі. Домашні методи позбавлення від неприємних відчуттів:

  1. Часниковий компрес. Очистіть кілька головок часнику (300 г), подрібніть, кашку, залийте горілкою (200 мл). Настоюйте 10 днів. Після настоянкою змочіть марлю, з допомогою пластиру закріпіть в області грижі, залиште на ніч.
  2. Настоянка шабельника. Горілкою (1 л) залийте коріння рослини (100 г), настоюйте 21 день. Після розчиняйте по 1 ст. л. на 50 мл води, пийте протягом дня три рази до їди.
  3. Масло звіробою. Наповніть півлітрову банку до середини подрібненою травою, інший простір заповніть рафінованим рослинним маслом. Наполягайте суміш 14 днів, потім процідіть, зберігайте на холоді. Перед сном розтирайте маслом проблемне місце, зверху утепліть, залишайте на ніч.

Дізнайтеся також, що робити, якщо болить шия ззаду.

Відео: що таке грижа шийна

Грижа шийного відділу хребта

Відгуки

Лариса, 27 роківМій досвід лікування шийної грижі без операції показав, що терапія повинна бути комплексною. На початковій стадії розвитку мені допомагала мануальна терапія. Потім я закинула лікування, а хвороба почала прогресувати. Я вже стала замислюватися про видалення шишки лазером, але в підсумку врятувало мене від операції медикаментозна терапія і фізіопроцедури.
Ірина, 55 роківУ тому, що рух – це життя, я переконалась, коли займалася лікуванням грижі шийного відділу. Ні таблетки, ні масаж, не допомогли позбутися від болю. Тільки щоденна фізкультура допомогла не тільки прибрати симптоми хвороби, але і повністю звільнитися від неї. Не можна пропускати жодного дня і лінуватися, інакше доведеться лягати на операцію!
Михайло, 38 роківГрижа шийного диска – це страшна річ. Коли робили в поліклініці уколи, купирующие біль, це допомагало лише на час. Консервативне лікування не принесло теж полегшення, лікарі сказали, що звернувся надто пізно. Грижа прогресувала, мене направили на операцію. Проводили її методом спондилодезу (хребці з грижею зрощуються між собою).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!