Масажний килимок для ніг - як користуватися. Як зробити масажний килимок для ніг своїми руками для дитини

Ноги людини відчувають щодня колосальні навантаження. Чималу її частку отримує стопа, на якій знаходиться безліч нервових закінчень. Вони здатні впливати на роботу внутрішніх органів. Корисної та оздоровчої процедурою для людини буде масаж ніг, який можна робити самостійно кожен день.

Що таке масажний килимок

Вже 2000 років тому китайська медицина використовувала масаж ніг в якості оздоровчої процедури. Доступна вона була тільки вищого стану. Зараз це може дозволити собі кожен: потрібен килимок для стоп. Він являє собою невеликого розміру шматочок матеріалу (тканина або ковролін) з неоднорідною структурою покриття. В якості нерівностей можуть виступати гумові пупиришки, камінці або інші схожі дрібні елементи. Завдяки їм, коли ви використовуєте масажний килимок для ніг, відбувається рефлекторна стимуляція множини точок на стопі.

Згідно з відгуками людей, які використовують ортопедичний масажний килимок після роботи або довгих прогулянок, у них поліпшується здоров'я, проходить безсоння, спадають набряки ніг, проходять болі. При використанні масажера можна:

  • вирішити проблеми плоскостопості;
  • налагодити правильну роботу внутрішніх органів;
  • надати загальне оздоровчу дію;
  • омолодити шкіру підошви стопи за допомогою ефективного пілінгу;
  • проводити профілактику освіти натоптишів, мозолів.

Види і типи

Існують різні за своєю функціональністю і зовнішнім виглядом масажери для ніг. Килимки також можна умовно розділити на варіанти з імітацією різного покриття, по якому ви будете ходити. Найпопулярніші види структури:

  • галька;
  • купини або інші схожі нерівності;
  • трава;
  • великий морський пісок.

Це поширені варіанти тих килимків, які продаються, але деякі умілі люди створюють такі речі своїми руками. В якості нерівностей для масажу точок на стопі використовуються пластикові кришки, звичайні камені гладкої форми, гумові валики і мочалки (якщо масаж потрібен дитині), гудзики. Іноді такі вироби кладуть на дно ванни, щоб масажувати стопи під час прийому душу.

Як користуватися килимком

Як тільки людина вибрав підходящий варіант килимка, слід розібратися, яким чином потрібно використовувати массажер. Умовно стопу ноги можна розділити на кілька сегментів, на кожному знаходяться точки, що відповідають за роботу внутрішніх органів. Рельєф масажного килимка для ніг впливають на них, що позитивно позначається на роботі всіх систем організму. Алгоритм дії з масажером наступний:

  1. Покладіть килимок на підлогу. Поверхня повинна бути рівною, твердою (килим не підходить).
  2. Босими ногами встаньте на масажер, виконайте необхідні вправи.
  3. Тривалість заняття визначається індивідуально. Орієнтиром стане притуплена біль, що говорить про необхідність закінчити процедуру.

Часто такий килимок призначають дітям для профілактики розвитку плоскостопості або його лікування. Маленька дитина не розуміє, чому йому потрібно босими ніжками ходити по «колючках». У таких випадках вибирати варіант вироби з галькою, переконати дитину, що він гуляє по берегу моря. Щоб малюку було не нудно, можна використовувати такі вправи, які підходять і для дорослих:

  1. «Ведмедик клишоногий». Ноги розгорніть так, щоб стояти на зовнішньому зведенні стопи, руки на пояс і топчитесь по килимку 30-60 секунд.
  2. «Пальці вгору». Руки покладіть на пояс, стійте рівно. Піднімайте пальці ніг вгору і утримуйте близько 15 секунд, поверніться в початкове положення. Повторіть 15 разів.
  3. «Гусак». Опустіться навпочіпки і ходите, як гусак протягом 40 секунд.
  4. «На шкарпетках». Підніміться на носочки і протягом 30 секунд ходіть.
  5. «На одній нозі». Стійте рівно, почергової піднімайте то одну, то другу ногу. Носок повинен дивитися вниз і натягнутий. Повторіть 12 разів.

Дізнайтеся, що таке масажер для ніг, як ним користуватися, його види та характеристики.

Масажний килимок своїми руками

Купувати масажний килимок не обов'язково, тому що конструкція не особливо складна. Зробити його можна в домашніх умовах своїми руками з використанням тих матеріалів, які є у вас під рукою. Як правило, для імітації нерівній структури використовуються гудзики, товсті мотузки, пластикові губки, каштани і т. п. Для створення дитячого або дорослого масажера не знадобиться багато часу або особливих умінь. Нижче наведені приклади таких виробів.

З камінням

Самий зручний, приємний варіант для дітей – масажний килимок з гальки. Як правило, діти без проблем бігають по доріжках з таких камінчиків, на березі моря. Для виготовлення масажера потрібно наступне:

  1. Шматок ковроліну на гумовій основі. Розмір килимка ви визначите самостійно: він може бути як малим, так і великим. Добре, якщо його буде вистачати на 2-3 кроки.
  2. Плоска галька або схожі камінчики. Знайти їх можна на березі водойми, біля моря, купити в квітковому або зоомагазині.
  3. В якості клею найефективніше використовувати складу типу «рідких цвяхів».
  4. Ретельно вимийте камінчики, нанесіть клей на поверхню і добре притисніть гальку до основи. Дайте йому висохнути, і виробом можна користуватися.

Для дітей

Можна зробити й інший масажний килимок для дітей своїми руками. Варіант буде не настільки комфортним, як варіант з галькою. Для цього вам знадобляться:

  • пластикові кришки від пляшок;
  • основа з щільної тканини або ковроліну;
  • щільні нитки або жилка;
  • шило.

Як робити:

  1. У кришках потрібно зробити два отвори. Для цього потрібно нагріти шило, і воно без проблем виконає дірки.
  2. Закритою стороною пришиваємо з допомогою нитки волосіні кришки до основи.

Як масажної текстури для килимка добре підійдуть гудзики, але пришивати їх набагато довше за часом, ніж кришки від пляшок. Вам потрібно буде запастися терпінням, підібрати гудзики різного розміру і товщини. Для дитини буде набагато цікавіше, якщо вони будуть ще і різнокольоровими. При бажанні можна з їх допомогою вишити якийсь малюнок, що тільки порадує малюка. Для виготовлення знадобиться:

  • щільна тканина для основи;
  • гудзики різного розміру і товщини: кількість прямо залежить від розміру килимка і частоти пришивання.
  • нитки і голка.

Дізнайтеся, що таке плоскостопість у дітей, ступеня захворювання і лікування.

Відео: Килимок з гальки і гудзиків своїми руками

Килимок для дитячих ніжок з гальки і гудзиків своїми руками

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!