Базаліома - що це таке, причини виникнення, симптоми, діагностика, лікування та видалення

Одним з небезпечних злоякісних захворювань шкірних покривів вважається базаліома, яка за поширеністю переважає на третьому місці після раку шлунка і легень. Це патогенна пухлина з епітеліальної природи відрізняється своїми агресивними властивостями, повільно прогресує в організмі без ознак метастазування. Базаліома шкіри повинна бути своєчасно діагностовано, оскільки без ефективної терапії проникає у всі шари шкіри, складно піддається успішному консервативному лікуванню.

Що таке базаліома

Це онкологічне захворювання відповідає коду за МКХ-10 С44.3. Перший час патологічний процес протікає безсимптомно, тому діагностика на ранній стадії істотно ускладнена. Базаліома – це повільно зростаючий базально-клітинний рак без метастазів, який дозріває в епідермісі або волосяних фолікулах; характеризується структурою клітин, схожих з базовими елементами епідермісу. Небезпека полягає в тому, що злоякісне новоутворення з часом порушує функції м'язової тканини, пошкоджує іннервацію і навіть цілісність кісток.

Як виглядає

Основний ознака характерного недуги – дефекти шкіри в зоні локалізації вогнища патології. Частіше це виступи рожевого кольору різних розмірів, які поступово збільшуються і ущільнюються, можуть досягати навіть кісткових структур. Зовнішній вид базаліоми зумовлений формою і різновидом патологічного процесу. Як варіант, мають місце такі специфічні особливості:

  1. Узелково-виразкова базаліома представлена вогнищевими ущільненнями верхнього шару епідермісу, які зовні нагадують вузлики, можуть переважати у множині.
  2. Крупноузелковая форма недуги відрізняється одиничним виступом над шкірою. На поверхні такого патогенного вузла чітко видніються «судинні зірочки».
  3. Рубцево-атрофічна форма стартує з ущільнення, на місці якого згодом з'являється свіжа виразка з потенційним ризиком приєднання вторинної інфекції.

Причини

Захворювання не агресивна, але при відсутності своєчасних лікувальних заходів поступово прогресує. Щоб зупинити патологічний процес, насамперед потрібно встановити і усунути його причину. Достовірно визначити етіологію патології проблемно, але компетентні фахівці виділяють ряд провокуючих чинників, які значно підвищують ризик захворюваності. Серед таких:

  • іонізуюче випромінювання;
  • вплив ультрафіолету;
  • довгостроково протікають вірусні інфекції;
  • вплив токсичних і канцерогенних речовин на епідерміс;
  • механічні та термічні пошкодження шкірних покривів;
  • спадковий фактор;
  • вікові зміни структури епідермісу (похилий вік);
  • імунодефіцитні стани організму;
  • рубцеві зміни тканин.

Окремо важливо відзначити, що в групу ризику потрапили люди, які регулярно відвідують солярій або залишаються під тривалим впливом сонячних променів для отримання бронзової засмаги. Для таких категорій громадян ризик розвитку онкології шкіри особливо великий. Частіше хворіють дорослі люди, маленьким дітям зазначене захворювання не властиво. При підвищеній активності провокуючих факторів базаліома діагностується на 2 – 4 стадії.

Форми

Якщо виникає підозра на доброякісне новоутворення шкіри, пацієнт насамперед відправляється за консультацією до дерматолога. Дізнавшись про злоякісне захворювання, повинен пройти детальну діагностику, достовірно визначити форму і різновид базаліоми. Класифікація характерного недуги представлена нижче:

  1. Солідна базаліома (нодулярная, крупноузелковая). Найпоширеніший діагноз, відрізняється наявністю на поверхні дерми базалоидных клітин з нечіткими межами, що нагадують синцитий. Вогнище патології схожий на меланому, відрізняється судинною сіткою в центрі візуальної пухлини на шкірі.
  2. Узелково-виразкова. Характеризується великим ущільнення у формі вузлика, що на ранній стадії не відрізняється своєю хворобливістю. Пізніше в центрі з'являється гнійний вміст з формування некротичних кірок. Підвищується ризик для життя хворого.
  3. Прободают. Осередками патології стають ті шкірні ділянки, які частіше за інших травмуються, наприклад, кінцівки, міжпальцевий простір, видимі шкірні зони. Новоутворення швидко зростає, змушує відмирати сусідні тканини.
  4. Бородавчаста (папілярна, екзофітна). Зовні базаліома нагадує бородавку, відрізняється від поверхні шкіри по характерному виступу і гіперемії вогнища патології, не викликає деструкцію підлягають тканин. Патогенний наріст має форму «цвітної капусти», рухливу структуру.
  5. Пігментна. Патогенний наріст відрізняється за кольором від загального тону верхнього шару епідермісу (містить у ємною концентрації меланін). З часом змінюється структура тканин, збільшуються в розмірах видимі зони ураження.
  6. Склеродермиформная. Патогенний наріст спочатку відрізняється блідою, синюшного забарвлення, але в міру збільшення перетворюється на плоску і щільну бляшку з чітким контуром і опухлою поверхнею. Може локалізуватися на обличчі, шиї, інших видимих ділянках шкіри.
  7. Рубцево-атрофічна. У центральній частині пухлини переважає деструкція з утворенням виразки. Краї із'язвлени, в центрі базаліоми зосереджений видимий рубець. Має місце гіперемія шкірних покривів, втягнення в патологічний процес м'яких тканин.
  8. Плоска поверхнева базаліома (педжетоидная эпителиома). Новоутворень кілька, але всі вони мають діаметр до 4 см. Базаліома проростає доверху, але не всередину (зміни по шарах шкіри не спостерігаються).
  9. Пухлина Шпиглера («тюрбанная» пухлина, цилиндрома). На поверхні дерми зосереджені телеангіоектазії рожево-фіолетових вузлів діаметром 1 – 10 см, які підлягають негайному висіченню.

Стадії

Базаліома на обличчі, шиї або іншої частини тіла переважає в одній з чотирьох стадій, де кожна наступна лише посилює захворювання, віддаляє процес одужання навіть за участю медикаментозних та оперативних методів. Лікарі виділяють:

  1. Першу стадію. Базаліома має зовнішній вигляд класичного «прищика», не доставляє ніяких незручностей, тільки естетичний дефект.
  2. Другу стадію. Пухлина досягає 5 см, долає кілька шарів шкіри, не зачіпає підшкірну клітковину.
  3. Третю стадію. Підшкірна жирова клітковина зруйнована, а саме новоутворення в діаметрі досягає 5 див.
  4. Четверту стадію. У патологічний процес залучені не тільки підшкірна клітковина, але і хрящі, кістки.

Ускладнення

Характерна пухлина відрізняється доброякісним перебігом в організмі, оскільки не дає метастазів. Але відсутність своєчасного лікування лише ускладнює клінічну картину, оскільки в патологічний процес втягуються не тільки колись здорові м'які тканини, але і хрящові, кісткові структури, оболонка головного мозку. Людина без операції може навіть померти. Найпоширеніші ускладнення представлені таким списком:

  • ураження слизової оболонки порожнини носа;
  • поширення патологічного процесу на ротову порожнину;
  • ураження кісток черепної коробки;
  • розташування пухлини в орбіті очей;
  • прогресуюча сліпота і приглухуватість.

Діагностика

На початковій стадії така аномалія безболісна, супроводжується виключно видимим косметичним дефектом. Тому пацієнт своєчасно не звертається до лікаря, і діагностика помітно затягується на невизначений термін. При видимій симптоматиці належить негайно проводити ряд клінічних обстежень і лабораторних досліджень для уточнення остаточного діагнозу. Диференціальна діагностика така:

  • цитологічне дослідження (береться мазок-відбиток або зішкріб з поверхні неоплазії);
  • гістологічне дослідження (використовується фрагмент вогнища патології, щоб встановити вид неоплазії);
  • УЗД, КТ, рентгенографія (для виявлення глибини і масштабності базаліоми).

Дуже важлива диференціальна діагностика, оскільки базаліома за зовнішніми ознаками нагадує багато шкірні захворювання, схильні до рецидиву. Як варіант, плоску поверхневу пухлина важливо відрізнити від червоного вовчака, себорейного кератозу, плоского лишаю і хвороби Боуена. Склеродермиформная форма нагадує екзему, псоріаз і склеродермію.

Лікування базаліоми

Злоякісне захворювання рідко буває вродженим, частіше має придбану з віком форму. Ефективне і своєчасне лікування повинно відрізнятися комплексним підходом, який включає медикаментозну терапію, проведення операції і тривалий реабілітаційний період. Самолікування підозрілі родимки категорично протипоказано. Ось цінні рекомендації фахівців:

  1. Народні засоби в запущеній клінічній картині краще не залучати, на початковому етапі бажано застосовувати у комплексі з методами офіційної медицини.
  2. Вибір хірургічного втручання залежить від локалізації вогнища патології, щоб хірурга було простіше до нього підібратися.
  3. На всьому етапі лікування важливо уникати відвідування солярію і впливу прямих сонячних променів.
  4. При появі виразок необхідно застосувати медикаментозні методи лікування, щоб виключити приєднання вторинної інфекції.
  5. При адекватно підібраної терапії клінічний результат сприятливий, позитивна динаміка переважає в 90% всіх клінічних картин.

Лікування маззю

Консервативна терапія виступає основним методом видалення базаліоми на початковій стадії. Лікарі рекомендують застосування мазей зовнішньо під оклюзійні пов'язки, курс лікування варіюється в межах 2 – 3 тижнів без перерви. Добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції:

  1. Метвикс. Фотосенсибилизирующий препарат з активним компонентом метиламинолевулинат, який належить використовувати зовнішньо. Необхідно провести 2 процедури з тижневою перервою між ними. Серед переваг – висока ефективність при гарній переносимості, короткочасне використання. Недоліки – протипоказання, побічні явища.
  2. Курадерм. Це гликоалколоид з активним компонентом глікозид соласодина, який має протиракову дію. Крем потрібно наносити на вогнище патології і здорові тканини на 1 див. Зверху належить накласти пов'язку, а лікуватися таким способом належить до 3 – 4 тижнів. Переваги – стійкий лікувальний ефект, доступна ціна. Недоліки – побічні явища, ризик передозування.
  3. Солкосерил. Це натуральний препарат з активним компонентом гемодиализат телят до 3 місяців. Лікувальний склад не рекомендується наносити на мокнучі виразки, а в іншому покладено втирати гель у вогнища патології тричі за добу протягом 3 – 4 тижнів. Серед недоліків лікарі виділяють виборчий, слабкий терапевтичний ефект в окремих клінічних картинах.

Криодекструкция

Процедура може виступати в якості основного лікування хірургічним методом, є прогресивною і має мінімум протипоказань. Кріодеструкція проводиться з участю рідкого азоту, є швидкою і безболісною, не виключає виникнення повторних рецидивів. На початковій стадії хвороби проводиться шляхом близькофокусної рентгенотерапії вогнища патології, часто комбінується з дистанційною гамма-терапією. У запущених клінічних картинах комбінується з радикальним хірургічним втручанням. Основні переваги кріодеструкції:

  • стійкий косметичний ефект;
  • проведення процедури під місцевою анестезією;
  • короткий реабілітаційний період;
  • можливість проведення при вагітності, в літньому віці;
  • щадний хірургічний метод.

Серед основних недоліків кріодеструкції потрібно виділити виборчий терапевтичний ефект, ризик виникнення повторних рецидивів після видалення базаліоми. Дана процедура не проводиться на безкоштовній основі, а її остаточна вартість доступна далеко не всім пацієнтам. Необхідно індивідуально проконсультуватися з фахівцем.

Фотодинамічна терапія

Суть цього хірургічного методу лікування базаліоми полягає у видаленні ракових клітин фотосенсибилизаторами під впливом цілеспрямованого потоку світла. Фотодинамічна терапія проводиться в декілька послідовних етапів, ось їх короткий зміст для стаціонару:

  1. У вену вводиться медичний препарат Фотодитазин для накопичення активного компонента в крові (етап фотосенсибілізації).
  2. Базаліома розглядається в ультрафіолетовому світлі, щоб чітко визначити її межі (ефект флюоресценції).
  3. Потім новоутворення підсвічується червоним лазером з довжиною хвилі максимального поглинання фотосенсибілізатора (етап фотоекспозиції).
  4. Так січуться уражені клітини, а для відновлення м'яких тканин потрібно проводити реабілітаційний період.
  5. Додатково призначається медикаментозна терапія місцевими препаратами, яка сприяє появі кірок і загоєнню ураженої дерми.

Ракові клітини, піддані опроміненню, продуктивно відновлюються, повертають свої звичні функції, цілісність. Інші переваги такого малоінвазивного лікування – нетривалий період реабілітації, мінімум побічних ефектів і протипоказань. Недолік – висока ціна процедури, можливість повторного рецидиву і гострого нападу болю.

Видалення

Якщо злоякісна пухлина знаходиться в доступних для хирургах місцях, вона піддається продуктивної висіченню під місцевою анестезією або загальним наркозом. Операція найпоширеніша, забезпечує стійку позитивну динаміку на тривалий період часу, але відрізняється тривалою реабілітацією. При склеродермиформной базалиоме або повторних загостреннях належить проводити операцію з безпосередньою участю хірургічного мікроскопа.

При надлишкових протипоказання видалення базаліоми здійснюється малоінвазивними методиками, які не завжди гарантують повне одужання пацієнта. Якщо пухлина починає контактувати з внутрішніми органами або системами, операція теж небезпечна для здоров'я. Тому при підозрі на онкологію не варто зволікати з діагностикою і початком інтенсивного курсу лікування. Додатково може знадобитися застосування променевої терапії для знищення ракових клітин, які в ході хірургічного втручання не були повністю посічені.

Народні засоби

Базаліома на носі або в носогубной просторі може спотворювати обличчя, так і проведення операції не завжди доречно. Деякі зони є важкодоступними, і хірургічний інструмент не здатний до них підібратися без ризику для здоров'я і життя пацієнта. Тому на початковій стадії недуги хірурги вибирають методи альтернативної медицини при відсутності медичних протипоказань. Особливо ефективні такі народні рецепти повним курсом тривалістю кілька тижнів:

  1. Відвар листя чистотілу. Необхідно 1 ч. л. висушеної сировини залити 1 ст. окропу, настояти і процідити. Приймати в концентрованому вигляді по третині склянки тричі за добу. Кожен день рекомендується готувати свіжу порцію ліків. В якості альтернативи рекомендується натирати вогнища патології концентрованим соком чистотілу по кілька разів за добу і не змивати до повного висихання. Курс лікування – кілька тижнів, важливо додатково консультуватися з фахівцем.
  2. Лікувальна мазь. Основні інгредієнти – листя лопуха, чистотіл, свинячий жир. Для приготування ліків потрібно змішати в скляній ємності попередньо висушені і подрібнені лікарські рослини, потім з'єднати з розтопленим свинячим жиром і томити в духовці пару годин. Однорідний склад охолодити, потім зберігати в холодильнику, а використовувати зовнішньо – змащувати видимі вогнища патології протягом 3 – 4 тижнів. Додатково задіяти офіційні методи, рекомендовані лікуючим лікарем.
  3. Протиракова мазь. Насамперед необхідно подрібнити 100 г висушеного кореня лопуха, потім відварити і охолодити, віджати рідину. Готову кашку з'єднати зі 100 мл рослинного масла, утримувати на вогні 1,5 години. Можна використовувати як примочок, компресів або акуратно втирати в видимі зони ураження. Курс інтенсивної терапії – кілька тижнів в поєднанні з методами офіційної медицини.
  4. Сік золотого вуса. Свіже лікарська рослина, вірніше його листя, потрібно промити і пропустити через м'ясорубку, після подрібнити через кілька шарів марлі. Готовим концентратом необхідно змочувати тампон, прикладати його до ураженої поверхні на добу. Позитивна динаміка спостерігається практично відразу – вже після проведення першої процедури. Курс інтенсивної терапії визначається суто індивідуально.
  5. Лікувальний збір. З'єднати по 20 г березових бруньок, болиголова плямистого, лугової конюшини, чистотілу, кореня лопуха. Після 3 ст. л. залити 150 мл рослинного масла, на якому був попередньо обсмажений лук. Готовий склад потрібно наполягати в теплому місці протягом доби, використовувати в якості компресів і примочок для змащування пухлин. Курс лікування – 3 – 4 тижні, попередньо потрібно впевнитися у відсутності алергічної реакції на рослинні компоненти.

Прогноз базально-клітинного раку шкіри

Лікування при своєчасному реагуванні має цілком сприятливий клінічний результат – можна вчасно зупинити мутацію клітин і придбання такими ракової форми. Якщо не лікуватися, пухлина руйнуватиме м'які тканини шкіри і виразкуватись, піддаватися впливу згубних факторів, збільшуватися в розмірах; при цьому зовні нагадує запалену родимку або опік. У запущених клінічних картинах (на пізній стадії хвороби) не виключений гострий больовий синдром, відкриті рани. В цілому, після своєчасного огляду та діагностики хворобу успішно лікується.

Фото базаліоми шкіри

Відео

Базаліома. Що це?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!