Метастази - що це таке, на якій стадії раку з'являються симптоми і лікування

За медичними даними, у людини щодня в організмі утворюється понад 30 000 аномальних клітин, які потім стають раковими. Імунна система людини знаходить, знищує їх. Якщо з якихось причин захисна система організму не спрацювала або «пропустила» ракові клітини, то вони починають активно розмножуватися і перетворюватися на злоякісні пухлини. Патогенні клітини з первинного вогнища за допомогою струму лімфи або кровотоку проникають в інші органи, тканини, формуючи метастази (metastasis).

Що таке метастази

Метастази – це вторинні вогнища збільшення більшості пухлин злоякісного характеру. Патологічні процеси в організмі викликають формування осередків у віддалених і місцевих лімфатичних вузлах. Ці явища стосуються внутрішніх органів:

  • легкі;
  • печінка;
  • молочні залози;
  • хребетний стовп;
  • головний мозок.

Дослідження метастазування спираються на те, що вторинні осередки формуються майже відразу після початку утворення злоякісної пухлини. Проникають фрагментарні клітинні будови через область просветного звуження судини. Даний вид розповсюдження називається гематогенним, він може також торкатися лімфатичні структури та це вже відноситься до лімфогенного шляху збільшення кількості метастаз.

При поширенні новоутворень при раку молочної залози, легенів вони впливають на головний мозок і переносяться з лімфатичної рідиною, кров'ю. Далі вони зупиняються в певній галузі, виходять з посудини і формують вогнище метастазування. Цей процес розвивається повільно на початковій стадії, часто протікає безсимптомно, тому помітити їх відразу лікарям не вдається.

На якій стадії раку з'являються

Про терміни появи, поширення по організму метастаз не можна говорити однозначно. Наприклад, по лімфатичній системі метастази раку поширюються при переході з 1-ї на 2-й стадії. Якщо ж новоутворення потрапили в більш віддалені системи органів, то це свідчить про 3-й або 4-й стадії раку. Це означає, що різні етапи розвитку захворювання визначаються по процесів метастазування, а не навпаки.

Причини

Сучасна медицина постійно вивчає питання розвитку онкологічних патологій, але досі не може дати точної відповіді, чому з'являється рак з метастазами. Головна проблема у визначенні механізмі утворення аномальних клітин. Якщо вдасться його розгадати, то медики зможуть запобігати їх появі і рак вдасться перемогти. У випадку з метастазами потрібно говорити вже про запущеному захворюванні, вилікувати яке дуже складно. Допомогти може тільки агресивна і серйозна терапія, тому головне завдання всіх лікарів – не допустити появи метастаз.

Відзначені у разі практики, коли розвиток раку відбувається дуже повільно, протягом 2-3 років. Прискорене зростання аномальних утворень запускається механізмами, які не вивчені сучасною медициною. Лікарі можуть виділити лише загальні причини появи раку, який переростає в метастазирующую форму:

  • сильне ослаблення імунітету через супутніх патологій або посиленою медикаментозної терапії;
  • освіта в самої пухлини нової розгалуженої мережі капілярів;
  • на 3 стадії раку утворюються перші метастази, які і вказують на перехід захворювання до наступного етапу;
  • вогнище патології знаходиться в місцях, які сприяють поширенню пухлини по тілу людини;
  • вік хворого (як правило, метастази частіше розвиваються у молодих людей з причини більш швидкого метаболізму);
  • частіше виникають вторинні вогнища при інфільтративному типі раку.

Шляхи розповсюдження

Відмінність злоякісного від доброякісного в тому, що воно не обмежується однією ділянкою ураження. Рак розноситься по іншим органам, проростає у сусідні тканини. Метастазування – подорож по організму клітин, які втратили міжклітинні зв'язки. Процес відбувається наступними шляхами:

  1. Лімфогенний. Ракова клітина спочатку потрапляє в регіонарні лімфовузли, розташовані поруч з органом, який вразив злоякісний процес. Коли пухлина прогресує, все більше клітин концентрується в лімфі, проникають у віддалені лімфовузли. Як правило, вони локалізовані поруч із судинами печінки, селезінки, кишечника, надниркових залоз.
  2. Гематогенний. Метастази переносяться разом з кров'ю. Клітини рухаються по судинах, потрапляють в інші місця, іноді дуже віддалений від первинного злоякісного утворення. Часто органами мішенями стають ті, які мають широку капілярну мережу, тому частіше уражаються легені, печінка.
  3. Імплантаційний. Цей шлях реалізує дисемінацію ракових клітин через серозні оболонки (мезотелій). Процес розвивається, якщо пухлина розташовується близько до мезотелию, пухлинний вузол досяг великих розмірів, який при збільшенні досягає плеври, очеревини, перикарда. Клітини раку обсеменяются поверхню серозного покриву, формуючи процес під назву канцероматоз. Часто цей процес характеризується скупченням рідини в порожнинах (гідроторакс, асцит). Даний шлях поширення говорить про 3-4 стадії патології, частіше він виникає у літніх пацієнтів, що сильно ускладнює життя і лікування хвороби.

Симптоми

Метастатичний рак буде проявлятися по-різному, це залежить від місця розташування вторинних вогнищ. Основним симптомом будь-типу раку буде біль. До основних ознак розвитку патології належать наступні прояви:

  1. При попаданні метастазів у мозок у людини з'являється дезорієнтація, головний біль, нудота, запаморочення, проблеми з мовою і зором, труднощі при ходьбі.
  2. Якщо метастази потрапили в кості, то біль може і не бути. Часто основним симптомом розвитку патології є те, що кістка ламається без пошкоджень взагалі або при незначному пошкодженні.
  3. При попаданні ракових метастазів у легені виникають симптоми, які вказують на інші проблеми. Слід перевірити цей орган, якщо людину скаржиться на біль у грудях, спостерігається задишка, кашель (з кров'ю, сухий, вологий).
  4. У печінці метастатична пухлина часто супроводжується різким схудненням, нудотою, жовтяницею, втратою апетиту.
  5. Перший ознака метастазів шкіри часто стає появи твердих болючих вузликів овальної або округлої форми. Часто вони мають колір шкіри, червоний або, якщо це меланома, чорний або синій. У деяких випадках утворюється кілька вузликів на протязі короткого часу.

Різновиди

Існує кілька видів метастазів, тому важливим етапом перед лікуванням стає діагностика патології. Виділяють наступні різновиди захворювання:

  1. Вирховский тип. Локалізується на шиї у надключичной області, виникає як ускладнення шлункового раку. Таке положення онкоочага обумовлено напрямком лімфотоку від черевної порожнини. Злоякісні новоутворення по лімфатичних вузлів піднімаються до шийного вузла, де далі не можуть пройти, тому осідають там і формують вторинну пухлина. Вирховский метастаз виникає з причини розвитку раку підшлункової залози, печива, інших черевних структур.
  2. Крукенбергский. Теж мають лимфогенное походження, локалізуються в яєчниках. Доводиться близько 35-40% всіх яєчникових метастазів на частку таких вторинних пухлин. З'являється такий тип при злоякісних ураженнях жовчних проток, кишечника, молочних залоз, шлунка, цервікальному, мочепузырном раку.
  3. Шницлеровский. Характеризується проникнення злоякісного процесу в клітковину околопрямокишечной локалізації, параректальної лімфовузли. Можна промацати такі новоутворення при ректальному пальцевому дослідженні, вони є хворобливим ущільненням. Часто виникають при розвитку раку шлунка.
  4. Остеобластический. Утворюються ракові метастази в кісткових тканинах. Сприяють активності остеобластів, тому і мають таку назву. На тлі цих процесів відбувається активне відкладення кальцію в кісткових тканинах, що призводить до прискореного їх зростання. Виникають вогнища на фоні щитовидного, молочножелезистого, простатичного раку, лімфомах і саркомах. Прогнози при такому захворюванні частіше несприятливі.
  5. Солітарний. Цей тип проявляється у вигляді крупноузловых поодиноких утворень, які локалізуються в головномозговых, легеневих тканинах.
  6. Остеолитический. Вторинні онкообразования локалізуються в кісткових структурах, але вплив на кістки виявляється інакше. Вони руйнують кісткову тканину, активують остеокласти, що викликає деструктивні зміни.

Стадії

Як правило, лікарі говорять про рак, але у метастазів теж існує певна градація, яка відзначається буквою М. Приймаються до уваги тільки віддалені освіти. Виділяють наступні стадії:

  • Мх – дослідження не проводилось, тому наявність метастазів невідомо;
  • Мо – пухлинні видалені освіти не знайдені;
  • М1 – видалені освіти виявлені.

Небезпека метастазування

При онкопатологиях летальны результат у більшості випадків настає після метастазування, а не через первинної пухлини. Це говорить про високу небезпеку вторинних вогнищ, яка полягає в наступних моментах:

  1. Вони впливають на функціонування життєво важливих органів і систем.
  2. При появі метастазів організм уже не здатний самостійно чинити опір онкології.
  3. Може розвинутися анемія.
  4. Метастазування має негативний ефект на перебіг онкопроцесса, стан пацієнта, яке сильно погіршується.

Як визначити метастази

Ефективний метод діагностики на ранній стадії вторинних новоутворень не розроблений на даний момент. Є ймовірність завжди, що ракові клітини мігрують. Наприклад, з молочної залози можуть поширитися в кістки і мозок, а колоректальний рак мігрує в печінку, легені. Поодинокі відокремилися клітини виходить виявити тільки на стадії, коли вони вже розрослися.

Вибір відповідного тесту обумовлений локалізації первинної пухлини. Лікар-онколог може діагностувати метастатичні пухлини, використовуючи методи візуалізації (як правило, комп'ютерної томографії). Вдається це зробити тільки при досягненні ними мабуть маси, хворобою часто на цьому етапі вже вкрай складно піддається лікуванню. Методи діагностики метастатичного раку на ранній стадії значно підвищує ймовірність пацієнта вижити. Використовують такі варіанти тестів:

  • ультразвук;
  • рентген;
  • остеосцинтіграфія (проводиться сканування кісток тіла);
  • МРТ (магнітно-резонансна томографія);
  • позитронно-емісійна томографія;
  • комп'ютерна томографія.

Звичайний аналіз крові допомагає виявити присутність відокремилися клітин, якщо відбулося підвищення ферментів печінки, що говорить про метастатичному раку печінки. У деяких ситуаціях навіть при наявності захворювання тест показує норму. Дані всіх тестів не дають остаточного підтвердження, їх зіставляють з присутніми симптомами, загальним обстеженням організму, іноді проводиться біопсія.

Видно метастази на УЗД

Ультразвуковий метод дослідження є основним методом при необхідності виявити наявність метастатичного поширення злоякісних новоутворень. УЗД відноситься до тестів з високою інформативністю, тому його часто призначають у сучасній діагностичній практиці. Як правило, хворому необхідно пройти кілька обстежень, щоб підтвердити діагноз.

Лікування

Вторинні вогнища злоякісних новоутворень вказують на перехід хвороби до останньої стадії, прогноз часто несприятливий. Лікування підбирається з урахуванням розташування первинної пухлини, її розмірами і кількістю метастазів. Для терапії використовується декілька основних методів лікування раку:

  • медикаментозна терапія;
  • радиолечение;
  • хірургічне видалення.

Ліки

Медикаментозне напрямки лікування передбачає використання таких методів: імунотерапія, хіміотерапія, гормональна і таргетна терапія. Хіміотерапевтичне вплив допомагає зупинити зростання, поширення вторинних вогнищ. Як правило, поєднують цю методику з радіочастотної абляція та опроміненням. Широко застосовуються в онкології бісфосфонати. Вони приймають перорально або вводять внутрішньовенно. Найбільш затребуваними з цієї групи є наступні ліки:

  1. Зомета. Один з найбільш ефективних медикаментів, що належать до препаратів 3-го покоління. Допомагає досягти при гіперкальціємії та остеопорозі позитивної динаміки. Основна перевага кошти – виборче дію. Ліки добре проникає у кісткову тканину, має мінімум побічних ефектів і добре переноситься пацієнтами.
  2. Бондронат. Використовується для боротьби з раковими вогнищами. Цей медикамент часто використовує лікарями, вводять його внутрішньовенно або приймають перорально. Засіб допомагає усунути біль, скоротити тривалість променевої терапії. Доза препарату призначається лікарем індивідуально.
  3. Бонефос. Хороший медикамент, який відноситься до інгібіторів резорбції кісткової тканини. Допомагає зупинитися розвиток злоякісно процесу, уповільнити поширення вторинних вогнищ. Ліки пригнічує активність остеокластів, покращує загальне самопочуття хворого, знижує ймовірність появи нових вогнищ. Бонефос – кращий вибір при лікуванні раку молочних залоз.

Оперативне лікування

Лікарі відразу намагаються видалити первинну пухлину, яка в подальшому може стати причиною появи метастазів. Далі виконується безпосередньо висічення самих вторинних утворень з місць їх локалізації. Для цього вирізають видалення лімфовузлів, прилеглої клітковини. Хірург під час операції відсікати частина здорової тканини, тому що в ній можуть знаходитися мікрометастази.

Прогноз

Поява метастатичних утворень в організмі людини говорить про несприятливий прогноз для пацієнта. Це вказує на перехід патології до останньої стадії розвитку. Прогнози для різних типів метастатичного раку:

  1. Метастази в черевній порожнині. На даному етапі ймовірність летального результату при цьому типу патології становить 5%. При своєчасному виявленні хвороби, проведення курсу хіміотерапії та реабілітації у людини значно підвищуються шанси на сприятливий результат.
  2. Наднирниках. У цьому випадку часто відбувається ураження інших органів, тому результат багато в чому залежить від конкретної клінічної ситуації.
  3. Середостінні. Таке метастазування на ранніх етапах виявлення може закінчитися позитивно, але на пізніх етапах результат несприятливий.
  4. Кишечнику. При зверненні до онколога після появи перших симптомів є тенденція до благополучного прогнозом захворювання. У половини пацієнтів спостерігається позитивна динаміка при своєчасному хірургічному втручанні, яке поєднується з хіміотерапією, радиолечением. Прогнози на пізніх етапах невтішні.
  5. Печінки. Тривалість життя при ураженні печінки без лікування становить 4 місяці. При одержанні адекватної і своєчасно допомоги життя людини продовжується до 1,5 року, хіміотерапія може подарувати ще рік.
  6. Легких. При одиночному або множині метастазуванні цього органу несприятливим фактором стає поява його раніше, ніж через 12 місяців після оперативного втручання з видалення первинного онкоочага. Виживаність протягом 5 років після одиночного вторинного новоутворення, проведення правильного лікування становить близько 40%.

Відео

Що таке метастази?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!