ПСА при раку простати - показання до проведення аналізу, підготовка, значення за стадіями захворювання

При онкології передміхурової залози необхідно своєчасне видалення злоякісної пухлини, однак попередньо потрібно розгорнуте обстеження з визначенням ПСА при раку простати (РПЗ). При підвищенні цього показника в крові лікар підозрює присутність патогенного новоутворення з гострою необхідністю його подальшого висічення хірургічними методами. Аналіз на рак простати потрібно своєчасно здати в стаціонарі, інакше процес мутації клітин та їх неконтрольоване розмноження стрімко прогресує.

Що таке ПСА

Ця абревіатура розшифровується, як простатический специфічний антиген. Характерний білок виробляється тканинами передміхурової залози, а в здоровому чоловічому організмі вкрай важливий для природного розрідження насінної рідини і її подальшого проходження по протоках простати в уретру. При розвитку ракових клітин показник ПСА підвищений, і на кожній стадії онкологічного процесу продовжує підвищувати свою концентрацію. Ймовірність онкології висока, однак діагностика повинна бути комплексною.

В яких випадках показаний аналіз крові

В результаті запалення простати хімічний склад крові чоловіка істотно змінює свої показники, тому паркан цього біологічного матеріалу дає чітке уявлення про прогресуючої патології та її потенційних ускладненнях. З метою виявлення онкології простати і для контролю запропонованого лікування лікарі виконують забір крові з вени в об'ємі 2 мл, щоб визначити показник ПСА. Якщо концентрація білка поступово знижується, це означає, що вибране лікування дає позитивний результат. Якщо антиген підвищений, значить лікування не дало очікуваного результату.

Нормальні показники

У нормі концентрація антигену залежить від віку чоловіка, тому по мірі дорослішання допустимі межі кілька коригуються. Визначити характерні зміни можна за результатами загального аналізу крові, однак виражені симптоми недуги поки не відчутні. Є й інші чинники, які змінюють норму простатичного антигену в біологічній рідині, наприклад, прийом медикаментів, шкідливі звички, попереднє виконання біопсії та УЗД залози. Показники норми такі:

  • 35-50 років -2,5 нг/мл;
  • 51-60 років -3,5 нг/мл;
  • 61-70 років -4,5 нг/мл;
  • 71-90 років -6,5 нг/мл

Рівень ПСА

Загальний аналіз крові використовується для визначення гіперплазія простати, стадії онкологічного захворювання, наявності метастазів. При такого роду захворюваннях отримане значення визначає схему інтенсивної терапії, а надалі контролює її успішність, позитивну динаміку. При пухлини простати співвідношення ПСА у зв'язаних і вільних формах істотно змінюється. Залежно від переважаючої стадії патологічного процесу підвищений рівень білка демонструє наступні числові співвідношення:

Стадія раку передміхурової залози

Концентрація ПСА, нг/мл

У здорової людини

від 0 до 4,5

Рання стадія

до 10

Пізня стадія, період рецидиву

вище 10

Норма ПСА після видалення

Після видалення аденоми простати в ідеалі концентрація ПСА повинна складати 0,2 нг/мл. Це говорить про те, що після висічення уражених тканин простати скорочується вироблення вказаного антигену, він обмеженою концентрації надходить у системний кровотік. Відразу після операції можливі скачки ПСА до значення 40 нг/мл і більше. Щоб зменшити зазначені показники, рекомендується пройти курс хіміотерапії, променевої терапії. Повторне дослідження проводиться рівно через місяць хірургічного втручання, і в ідеалі маркери раку знижуються до мінімуму (якщо немає рецидиву).

ПСА після променевої терапії

При наявності онкології простати потрібне проведення операції з подальшим курсом хіміо - і променевої терапії. Клінічні обстеження пацієнту призначає онколог після кожного етапу лікування, і в ідеалі результат ПСА при онкології простати повинен змінюватись в меншу сторону. Якщо після променевої терапії зазначений показник підвищується, це означає, що така післяопераційна терапія не дала позитивних результатів, потрібно задіяти інші радикальні методи лікування.

Рівень ПСА після гормонотерапії

При доброякісних пухлинах пацієнт звертається за консультацією до уролога, і рання діагностика допомагає уникнути операції пацієнтам з підвищеною щільністю ПСА. При підозрах на онкологію простати теж застосовуються консервативні методи з участю інтенсивної гормонотерапії. Основна мета – зупинити зростання пухлини або забезпечити успішність реабілітаційного періоду вже після проведення операції зі стійким зниженням ПСА.

Надходять в організм гормони синтетичного походження блокують вироблення антигену, примусово знижуючи концентрацію тестостерону в крові. У ході інтенсивної гормональної терапії беруть участь блокатори, що перешкоджають збільшенню концентрації тестостерону і його засвоєнню. Таким способом при онкології простати можна знизити обсяг ПСА, забезпечити тривалий період ремісії. Після відміни медикаментів не виключено зростання білка, але при нормальних показниках він повинен бути незначним.

Як береться аналіз крові

Перш ніж пацієнту призначається простатектомія або інший метод хірургічного втручання при РПЗ, необхідно пройти обстеження організму, яке включає аналіз крові на ПСА. Забір біологічного матеріалу береться з вени в об'ємі 2 мл, до проведення процедури лікар дає цінні рекомендації щодо підготовки, правил поведінки під час аналізу. Якщо за результатами клінічна картина спірна, додатково призначають тести з метою постановки точного діагнозу. Підготовчі заходи такі:

  1. Матеріал з вени для подальшого дослідження в лабораторних умовах береться в ранкові години, обов'язково натщесерце.
  2. Напередодні перед процедурою потрібно обмежити фізичну активність, відмовитися від шкідливих звичок.
  3. Перед здачею аналізу потрібно дотримуватися дієти, виключити споживання жирної, смаженої, солоної і копченої їжі.

Що може впливати на результати аналізу

Підвищений ПСА – це не завжди явна ознака онкології, іноді лабораторне дослідження може давати неточний, хибнопозитивний результат. Пояснюється це недотриманням вимог лікуючого лікаря щодо підготовчих заходів перед забором крові. Наприклад, жирна і гостра їжа в раціоні пацієнта помітно підвищують концентрацію зазначеного білка в крові. Інші причини помилкового результату такі:

  • процеси старіння організму;
  • сім'явиверження під час статевого контакту;
  • період полюцій;
  • запальні процеси.

Відео

Тест ПСА PSA на рак простати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!