Як визначити рак шлунка на ранній стадії

Онкологія для багатьох звучить як вирок. Однак подібне захворювання часто можна вилікувати, якщо виявити на ранній стадії. Люди часом не надають значення, якщо помічають незвичайні дзвіночки, списуючи все на інші хвороби. Симптоми раку шлунка на ранніх стадіях схожі з проявами гастриту або виразки (такі як нудота і болі в області живота), тому замислюватися про страшний діагноз не доводиться. Нерідко розвиток злоякісної пухлини залишається непоміченим аж до фінального етапу. Щоб цього не допустити, треба прислухатися до свого організму.

Що таке рак шлунка

Рак шлунка є онкологічним захворюванням, злоякісним утворенням, що виникають у слизовій оболонці травного органу на основі власних клітин. За частотою виникнення така форма онкологічного захворювання знаходиться на четвертому місці. Часто хвороба проявляється в Азіатському регіоні, в інших країнах ризик захворіти оцінюється в районі від 15 до 22%. Жінки хворіють цією недугою вдвічі рідше, ніж чоловіки. Рак вражає людей часто у віці за 50 років. Метастази виникають в 90% випадків.

Захворювання може з'явитися в будь-якій частині шлунка: у кардіальним відділі, де він з'єднується з стравоходом, в середньому і пілоричному (підрозділяють на антральний відділ і воротар, прилягає до хребта), в місці з'єднання з кишечником. Пухлина часто розвивається всередині травного органу, однак їй по силам розростися через зовнішній шар, вражаючи, наприклад, печінка.

Існує такий різновид, як аденогенний рак шлунка, який відноситься до групи недиференційованих. Його відмінність: пухлина утворена з молодих клітин, які не «профпригодны», оскільки не можуть утворити структури залоз. До аденогенным відносяться такі типи раку, як солідний, скирр, перстневідноклеточний (перстнеподібний). Низькодиференційований рак шлунка – агресивна форма, яка характеризується швидкою зміною стадій. Хвороба виникає через неякісне харчування, переїдання, жирної, смаженої їжі, спадковості, шкідливих звичок.

Передраковий стан

Згідно з результатами досліджень, рак травного органу розвивається на пошкодженій слизовій оболонці, останній симптом лікарі розцінюють як передраковий стан шлунка, збільшує ризик розвитку захворювання. Онкоутворення з'являється не через збільшення кількості клітин, але з-за накопичення шкідливих властивостей в них. Нерідко час між початком розвитку передракового стану і появою безпосередньо пухлини обчислюється роками. Ті, кому була зроблена резекція частини шлунка, мають підвищений шанс виникнення злоякісної пухлини.

Захворювання слизової оболонки шлунка, таке як хронічний гастрит, є основою для виникнення онкозахворювання. Тим, у кого є гастрит, слід регулярно відвідувати фахівців, робити ендоскопію і слідувати всім порадам лікарів щодо дієти і необхідних процедур. Виразка є передраковим станом і може бути причиною розвитку онкології. Лікування, включаючи хірургічне, запобігає виникненню більш небезпечного захворювання. Поліпоз вважається передраковим станом, якщо він проявляє себе як новоутворення. Дізнайтеся про те, що таке поліпоз шлунка.

Ранні симптоми при раку шлунка

Деякі люди задаються питанням, як розпізнати рак шлунка. Однак це не так-то просто зробити. Симптоми раку шлунка на початковій стадії важко піддаються визначенню, оскільки схожі є і при інших захворюваннях, таких як виразка або гастрит. Навіть лікарі нерідко ставлять помилковий діагноз. Спроби боротися ліками і дієтами з ранніми симптомами при раку шлунка ні до чого не приведуть через неправильно діагностованого захворювання.

На перших порах розвиток раку шлунка не завдає ніякого дискомфорту, і виявити хворобу складно. Людина схильний списувати легке нездужання на гастрит або поліпи. Це призводить до того, що понад 80% хворих звертаються до фахівців тоді, коли хвороба запущена. Тривалість періоду від виникнення перших симптомів до пізньої ступеня раку близько дванадцяти місяців.

Симптоми – сильний дискомфорт, відрижка повітрям або печія, тяжкість у эпистральной області. Якщо хвороба запущена, то з'являються такі ознаки раку шлунка, як блювання, недокрів'я, втрата ваги, слабкість, віддають у спину головні болі. При стенозі, звуження вихідного відділу спостерігаються відрижка, нудота, блювота, відчуття важкості в животі і переїдання. Шкіра набуває легкий відтінок коричневого кольору, стає менш пружною, хворий виглядає блідим.

Слід пам'ятати, що симптоми раку шлунка на ранній стадії властиві і тим, хто нещодавно перехворів такими захворюваннями, як гастрит або виразка. Якщо виникає кровотеча, то з'являється слабкість, аж до втрати свідомості, чорний колір стільця, блювота з кров'ю. У разі прориву пухлини виникає перитоніт з високою температурою і гострим болем.

Загальні

У число найбільш поширених загальних симптомів входять:

  1. Надмірна збудливість.
  2. Безпричинна слабкість.
  3. Втрата ваги і апетиту.
  4. Підвищена стомлюваність.
  5. Апатія і дратівливість.

Синдром малих ознак

Першим ранні симптоми описав і класифікував Л. В. Савицький, назвавши їх синдром малих ознак. У список входять: анорексія, безпричинна слабкість, гранично низька працездатність і сильна стомлюваність, відчуття наповненості, тяжкість і неприємні відчуття у верхній частині живота, підвищена розбірливість в їжі, апатія, відсутність інтересу до того, що приваблювало раніше, депресія. Якщо рак виникає в кардіальним відділі, може виникнути біль за грудиною.

Як відрізнити рак від виразки

Люди, які страждають від виразки, звикають до неприємних відчуттів в шлунку, тому нерідко не помічають, як це захворювання перетворюється в інше, більш небезпечне. Інфільтративний рак шлунка (ендофітний) часто маскується під виразку. Якщо напади болю стають більш тривалими, але менш сильними і схильні проявлятися по ночах, зменшується вага, падає рівень гемоглобіну в крові, стілець придбав чорний колір, виникла блювота з кров'ю, деякі продукти стали викликати огиду, то це може вказувати на рак шлунка.

Методи діагностики

Сам пацієнт рідко коли в змозі розпізнати, чи є у нього рак шлунка. Щоб поставити точний діагноз, необхідно зробити гістологічне обстеження, біопсію і ендоскопію. Необхідна контрастна рентгеноскопія, яка зможе показати порушення еластичності стінок шлунку, погіршення перистальтики і деформацію. Роблять УЗД, проводять огляд лімфовузлів з метою виявлення можливих метастазів. Проводиться аналіз крові для виявлення маркерів раку. Оскільки визначити захворювання на ранньому етапі складно, то потрібна консультація гастроентеролога.

Дізнайтеся, як визначити рак підшлункової залози - перші симптоми та діагностика захворювання.

Відео про симптоми раку шлунка

Smoky eyes для блакитних очей

Дізнайтеся про те, як діагностуєтьсярак прямої кишки - перші симптомизахворювання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!