Наліт на мигдалинах білого або жовтого кольору у дітей і дорослих - причини появи та методи лікування

Гланди або мигдалини – це парні органи, які утворюють глотковий кільце і є первинним захисним бар'єром організму. Крім затримки вірусів і хвороботворних організмів вони також беруть участь у кроветворном процесі, формуванні імунітету. Наліт на мигдаликах у дорослих і дітей виникає як симптом різних захворювань (ангіни, дифтерії, стоматиту і т. д.). Його можна побачити самостійно навіть в дзеркало, але лікування після постановки діагнозу повинен призначати виключно фахівець.

Що таке наліт на мигдалинах

Фактично, наліт різного кольору на гландах, мовою, в цілому в ротовій порожнині сигналізує про наявність захворювання. При цьому часто відчувається першіння в горлі, ковтати стає важко із-за запалення мигдалин, є температура. Білий наліт без вторинних симптомів – це чисто гігієнічна проблема, яка вирішується правильної чищенням зубів і ротової порожнини.

Мигдалини, вкриті нальотом неприродного кольору (сірого, жовтого, білого), плівкою або гнійними утвореннями сигналізують про перебіг в організмі захворюванні. Нормальний колір гланд – рожевий, візуально вони виглядають однорідними і пружними. Навіть їх почервоніння повинно насторожити пацієнта. Поява неприродного покриття тканин означає, що потрібно звертатися до лікаря.

Причини появи

Самостійно визначити з-за чого утворився неприродний колір гланд – без мазка і уважного огляду – не зможе навіть отоларинголог (ЛОР), тому що причин, чому з'являється білий наліт на мигдалинах (і будь-який інший) безліч. При цьому категорично не рекомендується самолікування «нібито» ангіни, оскільки існує ймовірність втратити час до початку ускладнень зовсім іншого захворювання. Червоне горло з білим нальотом (або іншого кольору) можуть провокувати:

  • ангіна;
  • хронічний тонзиліт;
  • мононуклеоз, який часто сприймають як ГРВІ;
  • стоматит;
  • молочниця ротової порожнини, кандидоз, грибкові захворювання;
  • куріння;
  • катаральні прояви невиявленої етіології;
  • запалення слизової;
  • дифтерія;
  • поранення слизової;
  • лейкоплакія;
  • фарингіт;
  • скарлатина;
  • сифіліс;
  • плоский лишай;
  • лейкоэдема.

Білий наліт на мигдалинах без температури

Найчастіше білий наліт на гландах без температури тіла списують на недостатню гігієну порожнини рота. Однак є цілий спектр захворювань, які дають стороннє покриття мигдаликів без вторинних симптомів: грибкові інфекції, сифілітична ангіна (при ній залоза істотно ущільнюється), стоматит, молочниця. Окремо потрібно згадати білі плями на мигдалинах без температури можуть означати поточний процес загоєння будь-яких ран.

Жовтий наліт

Такий симптом може бути характерний для будь-яких захворювань, а колір визначається індивідуальними особливостями пацієнта. У більшості діагностичних епізодів плівки жовтого відтінку означають зароджується гнійне запалення і початок ангіни (тонзиліту). Супутніми симптомами будуть першіння та біль у горлі, утруднене дихання і ковтання, підвищена температура.

Болить горло, білий наліт на мигдалинах

Основні причини при такій симптоматиці – ГРВІ, ГРЗ, ангіни, схожі захворювання, які зачіпають носоглотку. При цьому присутні підвищена температура, проблеми з диханням. Хворе горло при білому нальоті може вказувати на початок дифтерії, але її випадки вкрай рідкісні завдяки сучасній вакцинації. Окремо виділяють наявність білого нальоту на мигдаликах або їх ділянках при фізичному ураженні тканин. Тоді біль – це природна реакція на рух заживающей слизової.

Сірий наліт

Вкраплення сірих крапок або темно-сірі кірки на мигдалинах і біля них – це точний діагностичний ознака дифтерії. З-за того, що у захворювання існує кілька типів, колір нальоту може варіюватися від майже білого до майже чорного. Захворіти може навіть вакцинована людина, якщо у нього наявність схильність до хвороби. Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, тому хворого слід ізолювати на час лікування, щоб попередити її розповсюдження.

Наліт на мигдаликах у дитини

Білий наліт на горлі у дитини проявляється частіше, ніж у дорослих, з-за того, що дитячий імунітет слабкіше, більш схильний до інфекційних атак. Передача інфекцій в дитячому садку і школі відбувається активніше, а захворювання протікають агресивніше. При цьому дитина може захворіти тими ж хворобами, що й дорослі, тому категорично важлива своєчасна діагностика і постановка діагнозу фахівцем, а не домашнє лікування бабусиними засобами (їх можна використовувати тільки з дозволу педіатра).

Без температури

Білий наліт на гландах і ротової порожнини дитини без підвищення температури може бути ознакою стоматиту, кандидозу або хронічного виразково-пленчатого тонзиліту або якої-небудь травми. Навіть якщо така освіта не доставляє дискомфорту і ніяк не турбує малюка, то все ж таки потрібно звернутися до фахівця. З часом наліт може перетворитися в гнійні прояви, виразка тканин, пройти далі в організм. Ангіна Симановского-Венсана теж проявляється нальотом без температури.

Наліт на мигдаликах у дитини з температурою

Підвищена температура тіла або її різкий стрибок вгору на тлі хворого горла і наявності сторонніх покривів на гландах однозначно вказує на розвиток вірусної інфекції: ГРВІ, ГРЗ, ангіна, дифтерія. Такі симптоми вказують на те, що в організмі дитини відбувається активний запальний процес. Конкретний діагноз може поставити тільки фахівець. Самостійне лікування без діагностування лише продовжить перебіг хвороби, навіть якщо її вгадали правильно.

Ускладнення

Сам наліт, як симптом, ускладнень викликати не може, але його ігнорування призведе до переходу базового захворювання в більш важку або хронічну форму. Така зневага до явних проявів хвороби у деяких випадках призводить до необхідності хірургічного видалення мигдалин. Основними ускладненнями, які можуть виникнути, якщо не звертати уваги на ознаку, навіть без вторинних симптомів:

  • паратонзилліт;
  • збільшення гланд;
  • розростання, ущільнення прилеглих лімфовузлів;
  • хронічний отит;
  • ревматизм;
  • гострий тонзиліт;
  • хронічні алергії;
  • постійний неприємний запах з рота;
  • хворобливе ковтання;
  • хронічне нездужання, слабкість;
  • труднощі з диханням;
  • хронічний кашель;
  • постійні виразки на слизовій горла;
  • регулярне утворення слизу і мокротиння щільної консистенції;
  • схильність до регулярних ангін і схожих захворювань носоглотки.

Діагностика

Точна постановка діагнозу можлива тільки фахівцем, так як з наведеного вище видно, що навіть простий білий наліт може мати безліч причин: від залишків їжі в гортані до грибкових інфекцій. Терапевт, ЛОР після первинного огляду отруять пацієнта на здачу загального аналізу крові і бакпосів мазка ротової порожнини, носоглотки для встановлення збудника. Комплексний аналіз симптоматики та результатів лабораторних досліджень дасть максимально точний діагноз.

Лікування

Яким буде призначений курс лікування, безпосередньо залежить від діагнозу. Грибкові та вірусні захворювання мають різну природу, тому використання некоректних препаратів або народних засобів може не тільки не поліпшити стан пацієнта, але погіршити перебіг хвороби. Знову потрібно повторити, що самолікування при будь-якому захворюванні без встановленого діагнозу допомагає тільки випадково. Загальна консервативна терапія виглядає наступним чином:

  1. Наліт при ГРВІ, ГРЗ, ангіни і схожих хворобах забирається препаратами типу Лефлоцин. Паралельно приймаються противірусні, жарознижуючі (за необхідності) кошти (Амізон, Гриппостад, парацетамол).
  2. При стоматиті, фибринозном нальоті крім прописаних лікарем полоскань (сольові, содові розчини, фурацилін) застосовується Стоматидин.
  3. Біль у горлі при будь-яких захворюваннях нейтралізується за допомогою Фарингосепта, Декатилена і схожих засобів.
  4. Приймаються протигрибкові препарати при кандидозах і молочниці.
  5. Антибактеріальні препарати в залежності від етіології захворювання.

Як прибрати наліт

Надійними способами, щоб позбутися від нальоту на горлі, залишаються полоскання і спеціальні спреї, які можна придбати в аптеці. Максимальну ефективність дає промивання гланд в стаціонарі антибактеріальними розчинами. Так фахівець може повністю промити лакуни мигдалин, видалити гнійні, казеозні пробки, дістатися до дільниць, які фактично неможливо обробити будинку.

Домашні полоскання проводяться за допомогою розчину соди, солі, фурациліну, настоїв лікарських трав (ромашка, календула, шавлія). Дозування і пропорції слід узгодити з лікарем. Біль у горлі, поверхневий шар добре прибирає розсмоктування або жування меду, лимона, часнику (з останніми двома потрібно дотримуватися обережності інакше можна отримати хімічний опік слизової).

Народні методи

Рецепти народної медицини не є панацеєю і не зможуть вилікувати захворювання, яке спровокувало появу симптомів. Однак вони будуть гарною підмогою для прискорення процесу одужання, знімуть більшість неприємних симптомів. Важливо узгодити їх з фахівцем, щоб не нівелювати дію медикаментів і лікувальних процедур. Деякі відомі народні способи очищення горла:

  • Полоскання ротової порожнини содовим розчином протягом дня: пів чайної ложки соди на склянку теплої води.
  • Двічі на день промивання мигдалин водою, в якій зварили буряк (попередньо помити і почистити коренеплід).
  • Цибульні інгаляції: дихати над подрібненої в пюре цибулевої кашею 3-5 хвилин 2-3 рази на день.

Профілактика

Як у випадку з більшістю захворювань, запобігти появі нальоту (і хвороби його спровокувала) допомагає правильна профілактика. При цьому комплекс дій не вимагає значних зусиль. Основне, що потрібно від людини, – підтримання власного імунітету в міцному стані, дотримуватися правильного способу життя, по можливості дотримувати наступні правила:

  • регулярна обробка ротової порожнини;
  • вентиляція, зволоження повітря в житлових приміщеннях;
  • профілактичний прийом вітамінів;
  • правильне харчування;
  • мінімізація шкідливих звичок, конкретно – куріння;
  • бажаний огляд у отоларинголога при наявності схильності до захворювань хоча б раз у рік.

Відео

Білий наліт на гландах — ангіна, тонзилит, фарингіт, пробки і білі крапки в мигдалинах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!