Гнійники в горлі у дитини і дорослого - причини виникнення, діагностика і методи лікування

Дане явище не є самостійною хворобою, воно виступає симптомом іншої патології і вказує на необхідність терапії. При утворенні у дорослого або дитини гнійників в горлі температура може бути відсутнім, то лікувати виразки все одно потрібно. Фахівець після огляду зможе визначити справжню причину висипань і призначати адекватне, ефективне лікування.

Що таке гнійники в горлі

Цей симптом з'являється тільки при наявності серйозної проблеми і не виступає самостійним захворюванням. Виразки на горлі з'являються в результаті запалення слизових, проникнення інфекції, ускладнення інших поточних патологій. Як правило, вони виникають при ураженні кокковыми мікробами мигдалин, наприклад:

  • стрептокок;
  • стафілокок;
  • ентерокок;
  • пневмокок.

Нариви стають наслідком дії синьогнійної палички або ураження організму патогенними грибками роду кандида, які провокують грибкову ангіну. На слизовій оболонці виникає запалення, в якому відбувається скупчення гною. Після розтину гнійного пробки залишаються маленькі виразки (абсцеси), які з часом загоюються. Лікувати самостійно, без консультації лікаря їх не можна з цілого ряду причин:

  1. Без дослідження не вийде правильно і точно визначити першопричину формування гнійників. Причинами появи в ротовій порожнині висипань можуть стати грибкові, бактеріальні, вірусні інфекції, які вражають мигдалини, слизові оболонки і лікувати їх необхідно різними медикаментами.
  2. У дитини висипання можуть сигналізувати про розвиток серйозних патологій, які теж вимагають підтвердження за допомогою спеціальних досліджень.
  3. При неправильної терапії є ризик того, що організм серйозно ослабне, а початкова хвороба перейде в хронічну стадію, може розвинутися ревматизм, який згубно впливає на сполучну тканину суглобів, серцевий м'яз.

Симптоми

Білі виразки в горлі у дитини або дорослого говорять про розвиток основного захворювання, на тлі якого відбувається ураження слизових. Деякі з них створюють реальну загрозу здоров'ю людини, тому що провокують утворення більшої кількості гнійників. Чим більше ранок, тим вище температура, а це посилює запальний процес, який підвищує кількість вогнищ скупчень гною з лімфоцитів.

Ці процеси вказують на наявність наступних патологій: тонзиліт, фарингіт, ларингіт, ангіна. Всі ці хвороби мають схожі симптоми, які проявляються наступним чином:

  1. Сильне і різке підвищення температури тіла до 40 градусів. Її необхідно знизити, щоб не почали згортатися білки в крові.
  2. Жар, що локалізується в області грудей, обличчя, який чергується з ознобом кінцівок.
  3. Лімфаденіт– запалення лімфовузлів задньої стінки горла.
  4. Збільшення розміру гланд, що призводить до задишка, больових відчуттів при ковтанні твердої їжі, утрудненого змикання зв'язок.
  5. Поява скупчень жовтих, білих гнійників на мигдалинах, стінці горла, верхньому небі.
  6. На щоках зсередини, задній стінці горла, небі виступає кров'яна судинна сітка.

Механізм розвитку

Нагноєння стає з боку відповідною реакцією організму на проникнення умовно-патогенної або патогенної флори. Білий гній в горлі з'являється в наслідок попадання мікроорганізму на слизові оболонки, його починають атакувати макрофаги. Потім утворюється великий об'єм лейкоцитів, які після смерті і перетворюються в білу рідину з пробок. Існує наступний порядок появи, дозрівання виразок у ротовій порожнині:

  1. Бактерії потрапляють на слизову оболонку. Відбувається це під час розвитку застуди, коли вірус проникає в горло. Причиною може виступати ускладнення після ГРВІ, якщо на слизовій продовжують розмножуватися бактерії.
  2. Організм виявляє і починає боротися проти збудника хвороби. Даний етап характеризується появою папул і гнійників, які покриті білим нальотом.
  3. Протистояння інфекції. На цій стадії відбувається гостре запалення лімфатичних вузлів, тому що накопичується велика кількість токсинів, мертвих лейкоцитів. Утворюються вони в результаті діяльності бактерій і вірусів.
  4. Зникнення гнійників. Коли відбувається прорив пробки, з'являється ранка і потім загоєння горла. Лімфатичні вузли набувають звичний розмір, при пальпації не промацуються.

Причини

Нарив в горлі утворюється з-за дій патогенної мікрофлори на слизові оболонки. Відбувається утворення гнійних папул у результаті імунної відповіді захисту на агресію хвороботворних мікроорганізмів. Механізм утворення наступний:

  • для посилення захисту відправляються лейкоцити групи Т-хелпери, які сприяють підвищенню імунітету;
  • ці клітини маркують білок чужорідної бактерії, щоб макрофаги могли атакувати їх;
  • останні нападають на бактерію, поглинають її і відбувається накопичення в ураженій зоні, що і виглядає візуально, як гнійні папули.

Поява виразок стає результатом боротьби організму з патогенною мікрофлорою, являють собою гнійнички скупчення токсинів, продуктів розпаду, які виводяться лімфатичною системою. Цей процес здатний викликати зростання температури тіла, ущільнення і збільшення лімфовузлів. Найпоширенішими патологиямиявляются:

  • тонзиліти (хронічний і гострий);
  • дифтерія;
  • гнійна ангіна, лакунарна або катаральна;
  • герпесная ангіна;
  • кандидоз гортані, глотки;
  • ускладнення ангіни (паратонзіллярний абсцес);
  • механічні пошкодження і опіки глотки.

Без температури

У деяких випадках при утворенні папул на поверхні глотки відсутні інші характерні ознаки. Такі випадки називаються атиповим перебігом захворювання, що іноді призводить до неправильного лікування, антибактеріальні засоби чинять негативний вплив на імунітет і знижують його здатність до самозахисту. До таких патологій відноситься ангіна, при якій болить горло, утворилися гнійники, але немає підвищення температури. Ще одна причина гнійного нальоту без температури – грибкові захворювання.

Горло не болить, але є гнійники

Ще одним атиповим проявом патології може бути відсутність хворобливих відчуттів. Провокувати гнійники на задній стінці горла без болю може хронічний тонзиліт, з'являються пробки, які зовні схожі з нальотом, як при гострій ангіні. Дуже схожа клінічна картина при грибковому ураженні глотки, коли розвивається стоматит. При діагностиці патології не виключають сифилисную ангіну, захворювання Вінчана.

Якщо у людини розвинулася глибока імунодепресія (на тлі інших патологій або медикаментозного лікування), можуть формуватися гнійники на мигдалинах, але не викликати болю або зростання температури тіла. Організм стає безсилим проти інфекції і не здатний боротися з нею. Виявивши точкообразный наліт білого кольору на мигдалинах, необхідно звернутися до фахівців за допомогою.

Гнійнички у дитини

Як правило, у дітей причиною цього симптому стає тонзиліт. Якщо спостерігається гнійний наліт на горлі, то це вказує на інфекційне захворювання, а при виникненні папул вже почалося ураження слизової оболонки глотки. Виникає вона при таких патологіях:

  • ангіна та її ускладнення;
  • тонзиліти;
  • травма слизової горла з приєднанням мікробної флори.

Без температури

Така клінічна картина характерна при забудов шматочка їжі в лакунах мигдаликів, що пов'язано з їх пухкою структурою. Вони самостійно зникають при ковтанні води через 1-2 дні. У цих випадках додаткова допомога не потрібна. Гнійники без температури в глотці відносяться до нетипової симптоматиці, як правило, вони є наслідком атипової або прихованої форми патології. Основні причини:

  • фарингомкоз – ураження мигдаликів, глотки грибковими мікроорганізмами, з'являються скупчення сирнистого характеру;
  • атипова форма гострого тонзиліту формується неправильне застосування антибіотиків, сильно зниженому імунітету організму;
  • афтозний стоматит – формується на щоках, горлі, мигдаликах невеликі ранки білого кольору у вигляді гнійників, які оточені червоним віночком, іноді досягають 1 см в діаметрі.

З температурою

Це прояв типового перебігу більшості інфекцій, які зачіпають слизові оболонки глотки.Вони відносяться до клінічної картині наступних захворювань:

  • тонзиліт;
  • ангіна;
  • стоматит;
  • дифтерія;
  • механічні пошкодження.

Як лікувати

Підбором схеми лікарської терапії повинен займатися лікар після проведення дослідження. Медикаменти призначаються в залежності від причини розвитку проблеми. Необхідно визначити вид мікроорганізму, який волав симптоматику і підібрати ліки, до яких він чутливий. Як правило, для цього використовуються антибіотики і протигрибкові засоби, розчини для полоскання. До загальних рекомендацій відносяться наступні пункти:

  • постільний режим;
  • рясне тепле пиття;
  • при хворобливих відчуттях при ковтанні потрібно вживати м'яку їжу;
  • 7-8 разів за день потрібно проводити полоскання для очищення гнійників.

Медикаментозна терапія

Підбираються засоби в залежності від патологічної мікрофлори, яка вразила слизові оболонки. Всі нижчеописані ліки використовуються тільки, якщо причиною захворювання стали грибкові мікроорганізми. Це група антимікотичним препаратів, з яких часто призначають наступні варіанти:

  1. Флуконазол. Приймають його у вигляді пастилок, які необхідно розсмоктувати. Це допомагає направити максимальну кількість лікарської речовини безпосередньо у вогнище ураження. Також можна знайти в аптеці медикамент у вигляді таблеток, мазі. Дозування визначається лікарем, але при молочниці стандартно приймають 50 мг речовини 2 рази за добу.
  2. Амфотерицин. Випускають препарат у формі порошку, мазі, для складних випадків краще підходить крапельниця. Горло обробляють за допомогою крему з вазеліном і антимикотическим інгредієнтом. Можна проводити з медикаментом інгаляції за 15 хвилин 2 рази за добу.
  3. Ністатин. Випускається в таблетках або формі мазі. Капсули п'ють 3 рази на добу по 1 шт. після їжі. Відноситься препарат до третього покоління, має високу ефективність.
  4. Кетоконазол. За інструкцією потрібно приймати по 1 капсулі за добу, тривалість терапії становить 14-20 діб. Доповнюють це засіб інгаляціями, мазями і полосканням.

Антибактеріальні препарати

Це найпоширеніший спосіб лікування, якщо причиною розвитку симптому став абсцес або бактеріальна ангіна. Рекомендовані антибіотики при синуситах, тонзилітах, фарингітах. Перелік популярних медикаментів антибактеріального характеру:

  1. Сумамед. Головне лікарська речовина – азитроміцин. Антибіотик, які широко застосовується для терапії верхніх дихальних шляхів, ЛОР-органів. Використовується при лікуванні гнійників, які спровоковані скарлатину, хронічний фарингіт, тонзиліт. Проти грибкових інфекцій не ефективний.
  2. Флемоксин. Головний діючий компонент – амоксицилін. Відноситься медикамент до пеніцилінової групи, ефективний проти кокова інфекцій. Призначають антибіотик при лікуванні ангіни, яка викликана стафілококами і стрептококами.
  3. Аугментин. Аналог Амоксиклаву, відрізняється лише більш низькою ціною в аптеці. Головне лікарська речовина – амоксицилін разом з клавунатовой кислотою. Ефективний препарат проти грампозитивних, негативних мікроорганізмів.

Промивання мигдалин

Це професійна процедура, яка допомагає при хронічному тонзиліті позбутися від гнійних пробок. Проводити самостійно не рекомендується, тому що є ризик пошкодити ніжну тканину, всі дії вимагають розуміння процесу і високої точності. Промивання лакун проводиться для видалення вмісту за допомогою струменя води, потім використовують вакуумний відсмоктувач. Лікар при проведенні промивання безпосередньо контактує з лакунами, направляючи на них струмінь води. Це дозволяє витягти з мигдалини гнійну пробку.

На думку деяких лікарів такий метод видалення вмісту мигдалин не забезпечує одужання, тому що тільки тимчасово усуває симптоми. В здоровому стані очищення відбувається самостійно, але практикуючі ЛОР-спеціалісти стверджують, що спостерігається поступове відновлення функції мигдаликів, якщо провести ряд промивань.

Полоскання

Це одне з напрямків лікування більшості захворювань горла. Полоскання розчином допомагає видалити частину забруднень і патогенної мікрофлори з поверхні слизової оболонки, полегшити самопочуття людини. Для цих цілей готується спеціальний засіб:

  1. Розчин соди з сіллю. Потрібно покласти половину ч. л. солі і соди на 1 склянку теплої води. Щоб посилити ефект можна додати 3-4 краплі йоду. Якщо є морська сіль, то краще використовувати її, тому що вона містить більше мінералів. Полоскати необхідно 7-8 разів за добу.
  2. Антисептичний ефект має розчин фурациліну. Необхідно розчинити в 0,5 л води 1 таблетку препарату.
  3. Настоянка календули. Квітки цієї рослини надають протизапальний, загоюючий ефект. Необхідно 5-10 крапель настоянки розчинити в склянці теплої води і проводити полоскання. Рекомендується при лікуванні тонзиліту, ларингіту. Полоскати за 30 секунд.

Інгаляції

Для лікування на стінках горла гнійників можна успішно застосовувати і інгаляції. Добре для цих цілей підходить прилад небулайзер. Для усунення проблеми використовують різні антисептичні розчини, вони допомагають боротися з грибками, бактеріальною інфекцією, вірусами. Найбільш дієвими вважаються наступні засоби для проведення інгаляцій:

  1. Биопарокс. В якості головного активного компонента виступає фузафунгин. Відноситься даний медикамент до антибіотиків широкого спектра дії. Продається у флаконах, у комплекті є декілька насадок, які можна використовувати як для носа, так і для ротової порожнини. Перед упорскуванням необхідно прополоскати рот теплою водою.
  2. Декасан. Потрібно речовина в рівних частинах змішати з фізіологічним розчином. .
  3. Фурацилін. Для процедури добре підходить 0,25% розчин препарату. Застосовувати його можна в чистому вигляді, для 1 інгаляції потрібно 3-5 мл засобу. Дихати потрібно по 2 рази за добу.

Народні методи

Коли у людей з'являється кашель, спостерігається збільшення мигдаликів, починає боліти горло на тлі сухості в роті, то перед застосуванням сильних медикаментів слід спробувати відвари лікарських трав, настої і інші народні засоби. Можна використовувати такі рецепти, які застосовуються для полоскання і зрошення:

  1. Ромашка і кора дуба. Необхідно взяти рівні частини квітки і кори рослин, перемішайте і 25 г суміші покладіть в ємність. Залийте 800 мл окропу і 3 хвилини тримайте на слабкому вогні. Після процідіть і використовуйте для полоскання 6-7 разів за добу. При гаймориті можна вводити за допомогою шприца або спринцівки в ніс.
  2. Шавлія і м'ята. Змішайте в рівних кількостях обидва сировини і 20 г суміші висипте в літр води. Кип'ятіть рідина 2-4 хвилини на вогні. Дайте охолонути до кімнатної температури, візьміть шприц на 20 кубиків і без голки зрошує задню стінку горла. Повторюйте кожну годину.
  3. Календула з евкаліптом. Змішайте в рівних кількостях квітки і траву евкаліпти. Наберіть 1 ст. л. суміші і залийте 500 мл киплячої води. На 2 години укутайте засіб рушником, потім злийте розчин через ситечко, а траву викиньте. Не менше 5 разів за добу промивайте засобом ротову порожнину.

Профілактика

Утворення гнійників в ротовій порожнині може бути викликано різними захворюваннями, тому при перших же підозрах розвитку запального процесу (кашель, який супроводжується першіння, боляче ковтати, зростає температура тіла) починайте лікування, щоб не доводити до необхідності видалення мигдалин. Щоб знизити ймовірність розвитку таких патологій, необхідно виконувати прості профілактичні заходи:

  • зміцнюйте імунний захист;
  • не допускайте провокуючих факторів, наприклад, переохолодження;
  • будь-який запальний процес у ротовій порожнині нудно без уповільнення прибрати (інфекції ЛОР-органів, зубів, ясен тощо).

Фото гнійників на горлі

Відео

Андрій Дуйко. Як прибрати гнійні пробки з горла.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!