Ознаки і причини хронічного нежитю у дітей і дорослих - лікування медикаментозними і народними засобами

Холодну пору року часто підносить неприємні сюрпризи. Хронічний риніт або нежить, має особливі симптоми, може розвинутися як у дорослого, так і у дитини, в будь-якому випадку це захворювання потрібно лікувати. Сучасні методи лікування дозволяють позбутися від постійного нежитю ефективно і надовго. Однак займатися самолікуванням лікарі не радять – це може бути небезпечно.

Що таке хронічний риніт

Коли з носа тече рідина, це неприємно і дратівливо. Хронічний риніт являє собою нежить, який супроводжує хворого постійно. Таке захворювання може перерости в серйозну причину, тому, якщо ви помітили, що нежить не припиняється кілька тижнів, значить, настав час звернутися за допомогою до отоларинголога, який проведе діагностику і призначить лікування.

Причини

Хронічний нежить не з'являється сам по собі. Його викликають різні фактори, які сприяють постійному виділенню рідини з носа. Це може бути недоліковане простудне захворювання, захоплення судинозвужувальними препаратами. Причиною хронічного нежитю може стати алергія або вроджена фізіологія носоглотки. Від того, що стало активатором захворювання, залежить і лікування. Ось основні причини риніту, які виділяють фахівці:

  • Часті захворювання носа, в тому числі і інфекційного характеру, наприклад, гострий риніт.
  • Вроджені або набуті порушення анатомії побудови носової раковини, дефекти, отримані після травми.
  • Вплив на слизову оболонку носа подразниками, такими, як пил, борошно, гази, лаки, фарби, розчинники і інші хімікати. В залежності від виду подразника, може розвинутися освіта носових каменів (ринолиты), атрофування війок миготливого епітелію, травми, запалення і т. д.
  • Кліматичні умови. У сухих погодних умовах відбувається швидке висихання слизової оболонки носа, тоді як мороз призводить до зміни циркуляції крові в носі.
  • Супутні захворювання. Хронічний риніт може стати причиною того ж гаймориту, а також бути спровокований гнійними виділеннями з носових пазух при цьому захворюванні. Причиною може служити синусит, хронічний тонзиліт, часте запалення аденоїдів.
  • Прийом препаратів, у тому числі судинорозширювальних і судинозвужувальних крапель. Отоларингологи не радять використовувати такі засоби більш одного тижня.
  • Алергія.

Класифікація

Фахівці в області отоларингології виділяють кілька різновидів хронічного нежитю. Класифікують його з причин, які провокують недугу. Частіше діагностують такі види риніту у дітей та дорослих:

  • Атрофічний. При атрофічному риніті відбувається витончення слизової оболонки носа, в результаті чого розширюються носові ходи. Розпізнати цей вид нежиті можна за в'язкого слизу, яка при засиханні перетворюється в скоринки, ускладнюють дихання. Самостійно видаляти їх небезпечно: вони легко травмують слизову. Атрофічний риніт має інші симптоми: свербіж, відчуття пересушеного горла і носа.

  • Гіпертрофічний. Причина прояви гіпертрофічного риніту зворотна атрофическому. У цьому випадку замість стоншування слизової, відбувається потовщення стінок або гіперплазія. Така освіта сильно заважає диханню, розростання оболонки може навіть повністю перекрити. У результаті хворий здатний вдихати повітря тільки через рот. В інших випадках відбувається перекриття слізно-носових каналів, це активізує сльозотеча і кон'юнктивіт.

  • Катаральний. Хронічний катаральний риніт утворюється після частих запалення носових пазух, тобто в результаті гострого риніту, викликаного бактеріальною інфекцією або грибком.

  • Алергічний. Алергічний риніт частіше проявляється у сезон цвітіння рослин і називається поліноз. Однак якщо алергія була викликана іншим подразником, то спостерігається цілорічне прояв захворювання. Воно виражається в свербінні носової порожнини, що призводить до частих приступів чхання. Спостерігаються водянисті виділення з носа.

Стадії

Хронічний нежить має три стадії розвитку. На першому етапі хвора людина не надає особливого значення з'явився симптомів, списуючи все на звичайну застуду. На другій стадії ознаки захворювання вже неможливо ігнорувати. З носа починає виділятися рідина, можуть з'явитися головні болі, ускладнюється дихання. На останньому етапі хворому потрібна термінова лікарська допомога: людина втрачає нюх і смак, може з'явитися закладеність вух.

Симптоми хронічного риніту

В залежності від виду хронічного нежитю і стадії його прояви, симптоми можуть бути різними. Фахівці стверджують, якщо ознаки захворювання не проходять три тижні і більше, значить гострий риніт перейшов у хронічну форму. Потрібно терміново звертатися до отоларинголога за допомогою. Симптоми хронічного нежитю наступні:

  • Виділення з носа різного характеру і об'єму. Це можуть бути прозора рідина, схожа на воду, каламутні виділення різних відтінків, гній.
  • Утруднене дихання. Хворий починає скаржитися на неможливість вільно дихати.
  • Гугнявість. Цей симптом першими помічають оточуючі.
  • Втрата нюху. Хворий починає погано розрізняти запахи, можлива навіть повна втрата нюху.
  • З'являється блідість, припухлість обличчя, сухість у роті.
  • Головний біль. Цей симптом іноді може супроводжуватися закладеністю вух, кровотечею з носа.

У дорослих

Симптоми хронічної форми нежиті можуть бути різні у дітей і дорослих. Всі перераховані вище ознаки підходять під опис риніту у дорослих. Доросла людина, на відміну від дитини, може чітко визначити характер болю й описати його. Причинами риніту у дорослих пацієнтів можуть бути травми, часті інфекційні захворювання, алкоголізм і придбані хронічні захворювання.

У дітей

Причиною хронічного нежитю у маленьких пацієнтів частіше виступає недорозвиненість носоглотки і дихальних шляхів. Збільшує ризик недуги і слабка імунна система. Ще однією проблемою може стати невміння сякатися. У цьому випадку батькам рекомендують використовувати спеціальний пристрій. До того ж з'ясування, ніж лікувати хронічний нежить у дитини, завдання не з легких. Діти шкільного віку не завжди здатні правильно судити про симптоми.

Як лікувати хронічний риніт

Від причини розвитку захворювання залежить те, як лікувати хронічний нежить. Для терапії слід використовувати не лише одні таблетки, але і мазі, фізіотерапію, масаж, народні засоби. У деяких випадках лікування хронічного риніту потребує операційного втручання. Пам'ятайте, що лікувати риніт треба тільки під наглядом лікаря, який правильно поставить діагноз і призначить потрібні кошти.

Атрофічний

Для позбавлення від хронічного атрофічного нежитю використовується лікування, що включає в себе застосування крапель і мазей. Хворому призначають курс фізіотерапії, що складається з ультравысокочастотного прогрівання, електрофорезу. Якщо є необхідність, то проводять операцію, видаляють скоринки за допомогою лужних розчинів.

Гіпертрофічний

Для лікування гіпертрофічного нежитю лікарі призначають такі методи як склеротерапія носових раковин (уколи в ніс прижигающего препарату), припікання або кріотерапія, які зменшують розростання слизової оболонки носа. Хворому рекомендують пройти курси масажу, який активізує рух лімфи і крові. Без крапель, мазей та таблеток хронічний гіпертрофічний риніт не вилікувати.

Катаральний

Лікування хронічного нежитю катаральної форми мало чим відрізняється від терапії атрофічного нежиті у дітей і дорослих. Для цього застосовують ультравысокочастотное прогрівання, електрофорез, мазі, краплі, антибіотики, при необхідності проводять операційне втручання. Крім цього, хворому з таким діагнозом, призначають інгаляції парами антисептичних і загоюють ліків.

Алергічний

При лікуванні алергічного риніту потрібно для початку позбутися від подразника настільки, наскільки це можливо. Щоб проблема зникла, іноді треба лише дотримуватися спеціальної дієти, в меню якої не будуть входити викликають алергію продукти. Хворому для лікування призначаються антигістамінні та гіпосенсибілізуючі засоби. Добре допомагає гемотерапії, тобто проведення ін'єкцій власною кров'ю.

Чим лікувати хронічний нежить

Основним способом лікування будь-якого виду хронічного нежитю є застосування таких засобів, як таблетки, мазі, краплі, розчини для промивання носових пазух при антибактеріальної терапії. У хід йдуть народні засоби і фізіотерапія. Однак будь-які медикаменти можна приймати тільки після консультації з отоларингологом. Без правильно поставленого діагнозу, це може бути небезпечно.

Препарати

Лікар після обстеження призначить такі препарати:

  • Таблетки. Це антибіотики, протизапальні засоби, глюкокортикостероїди.
  • Антигістамінні засоби. Застосовуються Вилазен, Інтал, Кларитин, Супрастин.
  • Краплі в ніс при хронічному риніті. Сюди входять Виброцил, Гистимет, Назол, Длянос, Зодак, Альбуцид, Ринофлуимуцил, Санорин, Коларгол, Ксиліт, Ксимелин, спрей Изофра та інші. Добре допомагають проти мікробів краплі з нітратом срібла або срібла протеинатом (Протаргол).
  • Серед мазей популярністю користується крем з вмістом сульфацил натрію, Саліцилова, Стрептоцидовая або Тетрациклінова мазь.
  • Перцевий пластир.
  • Вітаміни. Вони запобігають розмноженню вірусів і розвитку вірусних захворювань. Застосовуються для профілактики.

Фізіотерапія

Методи фізіотерапії, які призначають для лікування хронічного нежитю, включають в себе такі процедури:

  • Електрофорез. Він являє собою введення ліків за допомогою постійного електричного струму.
  • Ультрависокочастотна терапія (УВЧ). Цей метод засновано на впливі магнітним полем на ділянку тіла хворого.
  • Ультрафіолетове опромінення (УФО). Являє собою протимікробний прогрів порожнини носа.

Хірургічне лікування

Коли вирішити проблему медикаментозно не представляється можливим, хворому пропонують зробити операцію. При атрофічному риніті може бути проведена операція Юнга, звуження носових ходів за допомогою імплантації штучного хряща або зміни стану медіальної стінки носа, перенесення протока привушної залози, що знаходиться в гайморової пазусі. При гіпертрофічному нежиті проводять лазерну деструкцію, вазотомию, конхотомию, резекцію носових раковин, остеоконхомию.

Народні засоби

У давнину люди не знали тих медикаментів, які зараз можна придбати в будь-якій аптеці, вони лікувалися тим, що давала їм природа. Народні рецепти не були забуті, вони донині відповідають на питання: чим лікувати хронічний нежить у дорослих і дітей. Ось кілька таких методів:

  • Розчин для промивання носа з багна, молодого волоського горіха і ромашки. Візьміть сухі трави і шкірку горіха в рівних пропорціях і перемішайте. Заваріть одну столову ложку суміші окропом, дайте настоятися, після чого процідіть. Промивайте ніс теплим настоєм три рази в день.
  • Мазь з меду. Знадобиться: півсклянки меду, півсклянки масла, 2 столових ложки соку каланхое, дві краплі Йодинола. Ретельно все змішати і прибрати в холодильник. Змащувати ніс за допомогою вушної палички три рази в день.
  • Мазь з мила. Змішайте в рівних пропорціях натерте на тертці дігтярне мило, сік цибулі, молоко з йодом (2 краплі) або з нашатирним спиртом (1 крапля). Доведіть до однорідного стану. Змащувати ніс три рази в день.

Відео

Хронічний риніт: як лікувати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!