Симптоми гострого отиту середнього вуха у дітей і дорослих - перші прояви, діагностика і лікування

Запалення середнього вуха у дорослих і дітей, що викликається бактеріями або вірусами, що призводить до тимчасового зниження слуху, називається середній отит. При аналізованому запальному захворюванні інфекція проникає в порожнину середнього вуха. Хвороба часто турбує маленьких дітей і стоїть на другому місці після ГРЗ. Вушні інфекції починаються з одного вуха, але при відсутності або неправильному лікуванні патологічний процес перекидається на друге, тому розрізняють лівобічний або правосторонній отити.

Отит середнього вуха

На фото зображені відділи, з яких складається людське вухо: вушної раковини, барабанної перетинки, слухових кісточок (молоточка, стремена і ковадла), равлики, слухових каналів. Порожнину за барабанною перетинкою відноситься до відділу середнього вуха, де розташована євстахієва труба – канал, що з'єднує середнє вухо з глоткою, тому патологія може бути наслідком простудних захворювань. Збудники хвороб (мікроорганізми, віруси, бактеріальні інфекції) легко проникають в середнє вухо, якщо людину здолала застуда.

Причини

У 95% випадків винуватцями захворювання виступають бактеріальні збудники, моракселла, гемофільна паличка, стрептокок. Серед вірусних інфекцій, що ведуть до патології, виділяють аденовіруси, респіраторно-синцитіальні, риновіруси, грип, парагрип. Наявність алергічних захворювань (наприклад, бронхіальної астми, алергічного риніту) збільшує ризик появи патології у вушному проході. Виділяють наступні причини отиту:

  • генетичну схильність;
  • неправильне харчування;
  • нестача вітаміну А;
  • слабкий імунітет;
  • анатомічні та структурні особливості вуха;
  • риніти і бронхіальні астми;
  • аденоїди;
  • переохолодження;
  • травми перетинки (виникає травматичний отит);
  • захворювання горла, пазух, носа, оболонки носоглотки;
  • викривлення носової перегородки;
  • пасивне куріння;
  • використання пустушки дитиною.

Симптоми захворювання

Клінічні симптоми починають проявлятися протягом кількох годин. У хворого відзначається підвищення температури тіла, стріляючий біль і відчуття переповнення, а також часткове зниження слуху. При розриві барабанної перетинки проявляються такі симптоми: ослаблення больових відчуттів, виникнення гнійних виділень і кров'янистих. У маленьких дітей можуть з'явитися нудота і блювання, що супроводжуються плачем і тертям болючою вушної області.

Різновиди

В залежності від локалізації запалення виділяють середній, внутрішній і зовнішній отит. У медичному довіднику описано декілька видів отиту, кожен з яких має свої характерні особливості. Гостре запалення викликається інфекцією верхніх дихальних шляхів і вірусами, проявляється дискомфортом і закладеністю, потребує лікування антибіотиками. Якщо лікування гострого гнійного отиту не відбувається, то виникає хронічна форма, що характеризується поширенням запалення на кісткові структури. Особливості інших різновидів отиту:

  1. Ексудативний отит – з'являється при дисфункції євстахієвої труби (слуховий) і передбачає наявність серозно-слизового випоту (скупчення біологічної рідини) в барабанної порожнини. Пацієнт відчуває «переливання» рідини у вусі і закладеність.
  2. Гостра катаральна середня форма – запалення слизової оболонки слухової труби. Виникає у літніх людей і дітей. Катаральне запалення або секреторний отит з'являється при перепаді атмосферного тиску або на тлі патологій, що погіршують вентиляцію барабанної порожнини.
  3. Гнійний отит – бактеріальне запалення, що зачіпає всі відділи середнього вуха, проявляється високою температурою та виділенням гною з вуха.
  4. Серозне запалення – скупчення у вусі рідини негнойного характеру, визначається з допомогою тимпанометрії (дослідження функцій середнього вуха) або за зовнішнім виглядом барабанної перетинки.
  5. Адгезивний отит (спайковий) – характеризується появою фіброзно-рубцевої тканини, зрощень на слизових оболонках і спайками. Розвивається адгезивна форма при хронічному катаральному або ексудативному отиті, вона може призвести до повної втрати слуху.

Стадії хвороби

Початкова стадія патології називається доперфоративной і проявляється сильним болем з наростаючою приглухуватістю. На цьому етапі при огляді виявляється випинання, почервоніння барабанної перетинки. На перфоративну стадії з'являється слиз і гній, який розчиняє навколишні тканини. Відбувається витончення стінок барабанної перетинки і прорив (її розрив). Відновлювальний етап носить назву «репаративний» і характеризується загоєнням уражених тканин.

Ускладнення

Своєчасна діагностика здатна запобігти розвитку ускладнення отиту. В силу особливостей анатомічної будови при отиті не виключено попадання інфекції в порожнину черепа і розвиток енцефаліту. Гострі інфекційні захворювання верхніх дихальних шляхів, що поширюються на область середнього вуха, викликають менінгіт. Гнійний мастоїдит розвивається при тривалому запаленні, коли патологічний процес переходить на кісткове утворення позаду вуха – соскоподібний відросток. Часті ускладнення описуваного захворювання:

  • розрив барабанної перетинки;
  • поява гною;
  • зниження або втрата слуху.

Діагностика

При наявності підозр на середній отит у дитини і дорослого, слід звернутися до ЛОР-лікаря за постановкою діагнозу. Пацієнту призначається отоскопія – огляд зовнішнього слухового проходу і барабанної перетинки. Рідкісним діагностичним методом є тимпаноцентез – дослідження рідини, отриманої через прокол барабанної перетинки. Для виявлення наслідків проводять магнітно-резонансну або комп'ютерну томографію. Підтвердити діагноз можна через тимпанометрию або аудіометрію – основні методи для діагностики захворювання.

Лікування середнього отиту

Усунути запалення в середньому вусі допоможуть різні методи лікування, якими можна користуватися вдома. Термінова госпіталізація пацієнтів проводиться тільки при появі тяжких ускладнень з гнійним ексудатом. Хірургічне лікування застосовується рідко. Процедури, показані при захворюванні: миринготомия (лікар проводить розтин барабанної перетинки), тимпанотомія (в порожнину середнього вуха встановлюється трубка для відтоку запальної рідини).

Медикаментозна терапія

На початкових стадіях отиту широко застосовуються вушні краплі з знеболюючим ефектом Отинум, Отизол, Отипакс. Після перфорації барабанної перетинки і появи гною такі засоби заборонені. При гнійному отиті з виділенням запального ексудату дорослим призначають антибіотики: амоксицилін (Флемоксин Солютаб, Оспамокс, Экобол, Амосин), амоксицилін з клавуланової кислоти (Экоклав, Флемоклав, Аугментин), цефуроксим (Цефурус, Зиннат, Аксетин).

Серед крапель з антибіотиком виділяють препарати: Отофа, Ципрофарм, Мірамістин, Нормакс. Лікувати запалення в середньому вусі не можна такими антибіотичними засобами: тетрацикліном, ко-тримоксазолом, гентаміцином, лінкоміцином. Дитині показана наступна медикаментозна терапія: антибіотики в уколах і таблетках (Амоксиклав, Аугментин, Цефепім, Цефазолін), знеболюючі та жарознижуючі засоби (Ібупрофен, Парацетамол).

Теплові процедури

Проводити заходи по прогріванню не можна при гнійному запаленні, гострому отиті, невстановленої стадії патологічного процесу. Теплові процедури виправдані на етапі одужання, відновлення слуху, регенерації порушеною барабанної перетинки. Лікарі рекомендують проводити УВЧ-терапію (прогрівання за допомогою електромагнітного поля) у фізіотерапевтичному кабінеті. Прогрівання в домашніх умовах роблять сіллю, синьою лампою, горілчаним компресом.

Промивання вуха

Заборонено проводити промивання вуха без попередньої консультації лікаря. Метод промивання показаний при гнійному отиті, для звільнення вушної області від скупчуються бактерій. В домашніх умовах для промивання використовують 3% перекис водню, теплу горілку. Процедура проводиться наступним чином: в шприц для промивання вух слід набрати нагріту перекис, зняти голку, закапати 1 мл розчину. Перекис у вусі почне шипіти, її необхідно буде «вилити», перевернувши голову набік.

Народна медицина

Гострий отит середнього вуха лікується щоденним промиванням вуха теплою горілкою з одночасним прийомом приготованого настою:

  1. Взяти 3 ст. л. подрібнених коренів малини, залити 1 л окропу.
  2. Наполягати в теплому місці 12 годин.
  3. Приймати тричі на день цілий місяць по 3/4 склянки.

Наступний рецепт компресу з хліба знімає біль протягом 10 хвилин і підходить для лікування дітей від запалення в середньому вусі без прояву гною:

  1. З чорного хліба зрізати верхню кірку.
  2. Над каструлею з киплячою водою прогріти її в друшляку.
  3. Прикладати до вуха на цілу годину протягом 3 днів поспіль.

Хронічний отит середнього вуха веде до втрати слуху у дорослих і дітей. Повернути його можна за допомогою лука і кмину:

  1. В цибулині ножем вирізати невеликий отвір.
  2. Покласти всередину 1 ч. л. розім'ятих насіння кмину.
  3. Закрити отвір вирізаним цибульним шматком.
  4. Запекти цибулю в духовці, вичавити сік.
  5. У теплому вигляді закапувати 2 рази в день по 3 краплі у вухо.
  6. Після закапування закривати вухо ваткою, лікувати до одужання.

Профілактика

Головним профілактичним заходом проти запалення середнього вуха виступає усунення чинників, що провокують появу інфекційних і простудних захворювань. Намагайтеся не переохолоджуватися, підвищувати захисні сили організму, вчасно припиняти розвиток патологічних процесів. При появі дискомфорту в слуховому проході, негайно починайте лікування. Під час купання закривайте вуха затичками. Правильно сморкайтесь, по черзі прикриваючи кожну ніздрю, не запускайте нежить. Вакцини проти пневмокока та грипу знижують ризик виникнення отиту.

Відео

Отит середнього вуха - причини, симптоми, лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!