Вазомоторний риніт: симптоми і лікування

Погане самопочуття, закладеність носа та запаморочення нерідко є ознаками застуди. Починати лікування рано: можливо, це вазомоторний нежить, який дещо відрізняється від всім відомого риніту. Не варто робити поспішних висновків, не знаючи свого «ворога» в обличчя.

Що таке вазомоторний риніт

Набряк мембрани носа може призвести до хвороби, схожої на звичайний нежить. Запалення іноді викликано рядом дратівливих речовин або алергенів. Вазомоторний риніт – це хронічна хвороба, що виникла внаслідок порушення роботи кровоносних судин, які перестають самостійно звужуватися. Це призводить до потовщення слизової оболонки, після чого дихання утруднюється. Також лікарі виділяють нейровегетативний риніт, коли порушується кровонаповнення. Його симптоми можуть трохи дратувати, але їх складно назвати серйозними.

Причини

Дилатація капілярів в носовій порожнині викликає набряк і виділення слизу. На цей процес впливає цілий ряд факторів, але основні причини вазомоторного риніту залишаються незмінними. До них відносяться:

  • суха погода і перепади температури;
  • різкий запах і гостра їжа;
  • аденоїди;
  • алергічна реакція;
  • зниження артеріального тиску;
  • викривлення перегородки носа;
  • вагітність;
  • хвороби ендокринної системи;
  • зловживання носовими краплями, такими лікарськими препаратами як аспірин або ібупрофен;
  • поліпи в носовій перегородці.

Симптоми

Захворювання може проявитися як у дорослих, так і у дітей шкільного віку. Недуга виникає регулярно, а його тривалість може становити до декількох тижнів. Визначити «непрошеного гостя» легко, якщо знати основні симптоми вазомоторного риніту. Це допоможе відрізнити хворобу від інших, схожих з нею, неприємностей.

Помітивши у себе або близької людини головний біль, підвищену стомлюваність, порушення сну й зниження апетиту, можна сміливо говорити про те, що це вазомоторна ринопатия. Велика кількість слизу, кашель, чхання, свербіж у носі та горлі можуть доповнювати основні симптоми. Більш серйозними ознаками виступають утруднене дихання, приступи тахікардії, порушення кровообігу в ЦНС і серцево-судинної системи.

Вазомоторний риніт – лікування

Позбутися від соматичного захворювання не так просто. Для початку слід зняти симптоми. У цьому допоможуть назальні препарати, що володіють швидким судинозвужувальну ефектом. Вони мають властивість нейтралізувати алергічну реакцію. Якщо мова йде про деформації носової перегородки, то лікування вазомоторного риніту слід проводити хірургічним шляхом.

Оскільки частою причиною виникнення недуги є нейровегетативна дисоціація слизової оболонки, операція не потрібна. Можна обійтися промиванням, або внутриносовыми уколами. Процедура вважається безболісною і називається «Внутриносовой блокадою». Фізіопроцедури – ще один спосіб забути про нежиті. Фонофорез та електрофорез допоможуть швидко відновитися після набряків і позбутися від хронічної недуги.

У дорослих

Хронічний нежить слід тримати під контролем, інакше можуть виникнути ускладнення або такі патології як соматичний синусит, прояв гаймориту, поліпів і т. д. Вазомоторний риніт у дорослих часто супроводжується застосуванням традиційних засобів: крапель і спрею. Лікування в домашніх умовах дає хороший результат за умови, що пацієнт строго слід рекомендації лікаря і не зловживає ліками. Препарати, що звужують судини, які з часом викликають звикання і перестають допомагати.

При вагітності

Організм майбутньої мами схильний до численних захворювань. Приймати серйозні лікарські засоби і таблетки суворо заборонено, тому дами з животиком часто вдаються до народних методів. Лікування вазомоторного риніту при вагітності повинно протікати під наглядом лікаря, тому що найменша помилка може завдати шкоди матері та її дитині. У цей період варто відмовитися від використання назальних препаратів. Навіть найбезпечніші краплі або спрей викликають звуження капілярів, а це може лише посилити хворобу.

У дітей

Виникнення цієї недуги у дитини може бути пов'язано з наявністю аденоїдів, або запаленням носових пазух. Позбавивши малюка від цих неприємностей, можна забути і про нежиті. Однак вазомоторний риніт у дітей іноді проявляється сам по собі. Подразником може стати алергічна реакція на певний аромат, їжу зі спеціями і навіть холодне повітря. Якщо ви помітили дані симптоми, слід звернутися до лікаря.

Основним методом лікування хвороби є промивання носа спеціальними соляними розчинами. Це покращує дихання, підвищує тонус, а ще сприяє швидкому одужанню. Іноді лікар може призначити антигістамінні мазі, або гормональні препарати, якщо того вимагає діагноз. Самостійне використання цих коштів вкрай небажано для дитини.

Вазомоторний риніт – лікування народними засобами

При виявленні ранніх симптомів хвороби не варто відразу заліковувати організм важкими медикаментами. Сила природи чудово справляється з недугою на початковій стадії. Лікування захворювання народними засобами не приносить шкоди, не характеризується протипоказаннями, за винятком індивідуальної непереносимості певних лікарських засобів.

Одним з найпростіших способів пом'якшити хвороба є масаж носа. Численні позитивні відгуки свідчать про користь мануальної терапії. Краплі на основі таких натуральних компонентів, як сік буряка, алое, каланхое, берези діють напрочуд ефективно. Дихальна гімнастика тримає м'язи і судини в тонусі, завдяки чому вазомоторно-алергічний риніт миттєво відступає. Доповнивши домашню терапію регулярними промываниями, можна попрощатися з нежиттю.

Відео

Хронічний риніт. Вазомоторний риніт.Лікування хронічного риніту.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!