Чим краще полоскати горло при ангіні

Якщо горло раптово розболілося, стало важко ковтати і запалилися лімфовузли, то ваш неприємний діагноз – ангіна. Супроводжується захворювання високою температурою, сильною слабкістю організму. Ще бабусі вчили, що як тільки заболіло горло, потрібно негайне полоскання. Чим полоскати горло при ангіні, щоб захиститися від хворобливих симптомів? Багатогранність лікування дозволяє підібрати найкращий засіб.

Чим полоскати горло при болю в горлі

Кожне засіб володіє своїми специфічними речовинами, які впливають на болючі області. Трави створюють заспокійливий ефект, розчини і препарати своїми активними складовими усувають біль, призупиняють розвиток інфекції. Нетрадиційна галузь лікування ще пропонує для обробки мигдалин використання гасу, соняшникової олії.

Розчинами

Для того, щоб дезінфікувати інфіковані ділянки та попередити розповсюдження гнійних процесів, що використовують розчини, приготовані самостійно або куплені готовими. Найпоширеніші:

  1. Сіль, йод, сода. Як приготувати? Потрібна склянка води, сода (1 ч. л.), сіль (1 ч. л.) і йодний розчин (5 крапель). Все з'єднати і полоскати горло содою і сіллю до повного одужання.
  2. Перекис водню. Один з найбільш ефективних і простих способів полоскання. На склянку чистої кип'яченої води додаємо 2 столові ложки пероксиду, полоскати потрібно за пару хвилин 5-7 разів на день. Можна полоскати горло перекисом водню дітям? Таке полоскання для горла дозволено для маленьких пацієнтів, але вода з пероксидом повинна бути трохи теплою.
  3. «Фурацилін». Універсальний антисептик продається готовим або робиться самостійно. Рецепт дуже простий: дві таблетки фурациліну розвести 200 мл води, і користуватися легким, але ефективним засобом навіть у запущених випадках.
  4. Морська сіль. Засіб (1 ч. л.) розчинити в склянці (200 мл) води. Стежте, щоб розчинення речовини відбулося повністю.
  5. Яблучний оцет. На склянку води додається чайна ложка кошти, полощіть через кожну годину. Ще яблучний оцет в розчині замінюють настоєм чайного гриба.
  6. Буряковий сік. Буряк володіє прекрасним протизапальним ефектом. Сік свіжої буряків змішують із звичайним або яблучним оцтом. Пропорції 200 мл до 20 мл, полоскати кожних півгодини.

Настоянками

Офіційна медицина визнає настоянки корисними для лікування кашлю, гнійної ангіни, фарингіту, ГРВІ, тонзиліту та інших хвороб. Рослини, які підходять для лікувальних настоїв:

  1. Евкаліпт. Якщо ви використовуєте настоянку з заспиртованного рослини, то додайте склянку чистої теплої води 20 крапель рідини. Застосовуючи листя, засипте їх в ємність для готування, залийте окропом, накрийте. По закінченню години полощіть приготованим розчином.
  2. Календула. Настоянка календули готується так: столову ложку сухих квітів або близько десятка свіжих залити окропом, ємність накрити. Залишити на годину-півтори. Процідити, полоскати, щоб зняти запалення в горлі і зменшити хворобливі відчуття.

Препаратами

Чергування препаратів і настоянок краще, ніж просто полоскати горло при ангіні тільки ромашкою або перекисом. Найдоступніші для застосування препарати:

  1. «Мірамістин». Застосовується по інструкції тричі на добу, дозування призначається відповідно з віком: від 3 до 6 років – 3-5 мл, від 7 до 14 – 5-7 мл, старше 14 років пацієнту призначають 10-15 мл Курс лікування триває від п'яти до десяти днів.
  2. «Хлоргексидин». Для полоскання підійде краще всього 0,05% препарат, його не потрібно розводити. Для однієї процедури вистачить однієї столової ложки. Можна полоскати горло хлоргексидином жінкам в положенні? Так, таке лікування для майбутніх мам допускається.
  3. «Оки». У комплекті з медикаментом продається мірний стаканчик. Наповніть його до половини теплою водою (гарячою і холодною категорично заборонено), за допомогою розпилювача на пляшечці додайте розчин. Полощіть не менше півхвилини до двох разів на день.
  4. «Хлорофіліпт». Завдяки хлорофиллипту хворобливі відчуття знижуються, а гнійні вогнища не поширюються. Як розводити хлорофіліпт для полоскання горла? Аптечну рідина розводять теплою водою, використовують до трьох разів на добу.
  5. «Діоксидин». Використовується в самих важких випадках інфікування, коли содовий розчин для полоскання горла або трав'яні настої не допомагають. Ампулу (1%) розчиняють у склянці води, проводять полоскання курсом до 5 днів. Рекомендується застосовувати тричі на добу.

Травами

Чим натуральним прополоскати ротову порожнину? Максимально натуральним засобом є трави ромашки і шавлії. Готується рідина для полоскання просто: столову ложку трави заварюють склянкою окропу. Потім накривають кришкою і близько півгодини наполягають. Потім проціджують і застосовують. Шавлія ще продається у таблетках, які не є менш ефективними, ніж трави.

Що підходить для полоскання горла при ангіні

Ліки не завжди можуть бути універсальними і підходити абсолютно всім. Підбір і дозування лікувальних препаратів ведуть виходячи з віку пацієнта, його фізіологічних особливостей і ступеня захворювання. В пошуках, чим полоскати горло при вагітності майбутні мами вивчають інформацію ретельно, щоб не нашкодити ні собі, ні дитині. Що припустимо для лікування в різних випадках?

При гнійній ангіні

Чим полоскати горло при гнійній ангіні? Найбільш дієвими препаратами в такому випадку є:

  • «Фурацилін»;
  • «Хлорофіліпт»;
  • розчин соди та солі;
  • йодно-сольовий розчин;
  • полоскання перекисом;
  • «Малаві»;
  • «Декасан»;
  • «Фуразолідон»;
  • «Люголь»;
  • порошок Стрептоциду;
  • збори трав: календули, прополіс, шавлія.

При вагітності

Безпечними засобами для вагітних є:

  • «Фурацилін»;
  • сода;
  • ромашка;
  • слабкий розчин лимонної кислоти або соку лимона;
  • сік буряка;
  • настій часнику;
  • морська сіль.

Для дітей

Лікування, призначене лікарем, варто підкріпити безпечними полосканнями, щоб максимально швидко позбутися від інфекції. Рідина для процедури повинна бути тільки тепла, але ніяк не холодна або гаряча. Що підійде для полоскань дітям:

  • содовий розчин;
  • марганцівка;
  • розведений мед;
  • заварений шавлія або ромашка;

Скільки разів на день можна полоскати горло

Якщо ви плануєте застосувати лікарський препарат, то це 2-3 рази на добу, трав'яний настій або розчин – 5-7 разів. Дорослим потрібно проводити полоскання правильно і часто, дітям – до трьох разів на добу. Ковтати засіб для полоскання можна, ротову порожнину перед полосканням ретельно чистять зубною щіткою і ниткою. Не їжте після процедури, щоб ліки подіяло і процедури не були марними.

Відео: як правильно полоскати горло

Мало підібрати підходящий засіб для полоскання, не менш важливо правильно зробити процедуру. Процес полоскання допоможе вам зупинити розвиток інфекційного захворювання, продезинфікує і знеболить хворі ділянки горла. Ангіна, тонзиліт, жахливий кашель і запальний процес повинні бути усунені! Фахівець з відео нижче ознайомить вас з методикою правильного полоскання горла різними засобами.

Лікуємо горло. Яке полоскання корисне - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!