Лікування отиту у дорослих

Захворювання вуха доставляють людині масу неприємностей. Термін «отит» застосовується для позначення будь-яких інфекцій, що проникають в органи слуху. Це захворювання може бути внутрішнім, середнім або зовнішнім. Тип недуги залежить від відділу вуха, який вражений, і від часу його руйнівного впливу. Як здійснювати лікування отиту у дорослих, обов'язково потрібно знати, щоб вчасно позбавити себе від болю.

Як лікувати отит в домашніх умовах

Почати лікування отиту у дорослих, потрібно з розпізнавання хвороби. При цьому недугу з'являється біль, вухо починає свербіти і стріляти, виникає запалення. Самолікуванням займатися не варто, але прояви симптомів хвороби потрібно відразу чітко помічати, щоб забезпечити собі першу допомогу. Ознаки захворювання проявляються по типу:

  1. Зовнішній. Характерні больові відчуття в органах слуху, свербіж у ділянці вушної раковини, гнійні виділення і неприємний запах. На шкірних покривах вуха з'являється лущення, набряки і почервоніння. В цьому випадку людина нормально чує.
  2. Середній підрозділяється на дві групи. Гострий гнійний середній отит характеризується больовими відчуттями всередині вуха. Характер болю може бути різним: ниючий, колючий, пульсуючий. Вона може локалізуватися в областях щелепи, скроні, потилиці. Крім того, відбувається підвищення температури тіла. Якщо всередині вуха накопичиться дуже багато гною, то може статися прорив барабанної перетинки і виділення гнійного освіти. Хронічна форма захворювання приносить погіршення слуху, призводить до ускладнень. Розпізнається за рахунок постійного течії гною.
  3. Адгезивний та алергічний. При такому запаленні спостерігається шум у вухах, постійне зниження рівня слуху, головний біль, слабкість, виникнення спайок.
  4. Внутрішній – ускладнення середнього. Цей тип недуги не супроводжується болем, виникає втрата слуху і запаморочення.

Лікування отиту потрібно почати з появою перших симптомів, до того, як встигне виникнути ускладнення, і хвороба не перейшла з гострої форми у хронічну. Впоратися із захворюванням ви можете і сидячи вдома, за призначенням доктором відповідних коштів. Для боротьби використовується широкий спектр ліків:

  • краплі;
  • компреси;
  • антибіотики всередину;
  • гомеопатичні засоби;
  • в якості підтримуючої терапії – народні кошти.

Вушними краплями

Вилікувати зовнішній або середній отит легко за допомогою вушних крапель. За складом такі препарати можуть бути однокомпонентними (містити тільки антибіотик) або двокомпонентними (антибіотик і протизапальну речовину). Прикладами таких препаратів служать Отоспорин, Полидекс. Краплі у вуха при отиті вважаються дієвим медикаментозним методом лікування. Є безліч препаратів, призначених для позбавлення від захворювання. Є краплі від отиту у дорослих, які використовуються частіше за інших:

  1. «Нормакс». У складі – норфлоксацин, допоміжні речовини. Показання до застосування – зовнішній, середній (гострий і хронічний), внутрішній отит. Капати потрібно по 1-2 краплі 4 рази / добу в хворе вухо. Ціна: 100-140 р.
  2. «Отофа». Містить рифаміцин натрію та інші речовини. Показання – зовнішній, середній гострий, хронічний середній отит. Дозування застосування – капати у вухо по 5 крапель 3 рази / день. Можете залити ліки у вухо приблизно на 2 год. Ціна: 170-220 р.
  3. «Софрадекс». Склад багатий: фраміцетін сульфат, граміцидин, дексаметазон. Застосовується при отиті зовнішнього вуха. Капати по 2-3 краплі 3-4 рази / день. Можете використовувати компреси, заклавши вушний прохід марлевим тампоном з ліками. Ціна: 107 грн.
  4. «Анотит». У складі – левоміцетин, кислота борна, лідокаїну гідрохлорид, допоміжні речовини. Показання – зовнішній, негнійний середній, гнійний середній отит. Застосовується по 4-5 крапель 3-4 рази / день. Ціна: 40-50 р.

Дізнайтеся, як вибратикраплі у вухо при запаленні.

Антибіотиками

Такі ліки потрібні при середньому, дифузному, секреторном вигляді захворювання, коли одні краплі не допомагають. Антибіотики можуть бути використані для лікування двостороннього, вірусного та грибкового отиту. Ці ліки борються із запальними процесами, які виникли в області слухових органів, деякі здатні знеболювати. Приймати антибіотики рекомендується не більше 5 днів. Посилюють дію ліків за рахунок додаткових препаратів або народних засобів. Серед антибіотиків для лікування отиту використовуються:

  • «Спіраміцин» (приймати 2-3 рази / день по 1 капсулі, ціна: 76 грн.);
  • «Ампіцилін» (випивати 4 рази / добу по 1 капсулі, ціна: 8 грн.);
  • «Ципрофлоксацин» (всередину по 2 рази / добу по 1 капсулі, ціна: 5 грн.);
  • дозволяється застосовувати і інші популярні антибіотики.

Іншими ліками

Крім вище перерахованих коштів, лікування отиту середнього вуха у дорослих і зовнішнього типу хвороби проводиться з допомогою інших доступних, недорогих, але при цьому ефективних методів. Можете скористатися борною кислотою або борним спиртом. Засіб підігрівають до температури тіла, опустивши флакон у теплу воду. Потім ліки закопується в вушні проходи піпеткою по 3 краплі. Щоб препарат не витікав, помістіть у вуха ватні тампони. Борна кислота при отиті знімає запалення і больовий синдром, підходить в якості першої допомоги при прояві ознак захворювання.

Народними засобами

Коли одних медикаментозних методів не вистачає, на допомогу приходять перевірені способи лікування отиту у дорослих. Народних засобів безліч, кожна володіє особливим ефектом. Такі методи правильно використовувати при перших симптомах або в якості частини комплексної терапії. Іноді можна обійтися тільки народними засобами, але краще скористатися і ліки з аптеки. Ось деякі натуральні препарати» для вирішення проблеми:

  1. Настоянка на березових бруньок. Для приготування потрібно настоювати 10 г березових бруньок на 200 мл горілки або спирту. Використовуйте ліки через тиждень. Отриманим засобом змочуйте тампон і покладіть у вухо. Щоб зняти больовий синдром, буде потрібно кілька процедур.
  2. Настоянка прополісу. Ліки прийде на допомогу при сильних болях. Препарат підігрійте, закапайте 2 краплі в обидва слухових проходу, потім помістіть у вуха ватні тампони. Засіб потрібно тримати 15-20 хвилин.
  3. Цукровий дим. Оригінальний засіб лікування. Візьміть жерстяну кришку без гумки, насипте 1 ст. л. цукру і поставте на гарячу плиту. Коли з'явиться дим, скрутіть в трубочку газету, розташуйте її над димом, до отвору піднесіть вухо. Проводити процедуру потрібно не менше 5 хвилин. Після її закінчення утепліть вухо.

Гомеопатією

Лікування травами поступово набирає популярність в сучасному суспільстві. Не рідкість і гомеопатичні аптеки. Кожен метод лікування отитів у дорослих – гомеопатія і фітотерапія – вважається цілком безпечним. Природа – джерело корисних речовин. Лікувати захворювання за допомогу трав слід після консультативної зустрічі з лікарем, щоб не допустити ускладнень. Які природні засоби використовувати:

  • аконіт – при виникненні поколювання та біль в органах слуху;
  • беладону – при середньому ступені захворювання, сильних пульсуючих і рвуть болях, дзижчанні, набрякання біля вуха;
  • пульсатілла – для одужання при зниженні слуху, відчуття закладеності вушного проходу, гнійних і кров'янистих виділеннях;
  • при дуже сильних болях – ферум фосторика.

Дізнайтеся, що робити призакладеності вуха без болю.

Чим лікувати отит у вагітних

Є дві важливі особливості, що відрізняють лікування отиту при вагітності. Перша полягає в тому, що користь для організму від ліків повинна перевищувати шкоду. Все робиться для того, щоб плід не постраждав. Якщо середній отит і проходить важко, обов'язково призначають антибіотики. Вибирати їх повинен лікар у відповідності зі строками та перебігом вагітності. Вчасно не вилікуваний отит призводить до того, що доводиться робити перфорацію барабанної перетинки. Катаральний (ексудативний) отит лікується легше – продуванням або пневмомассажем, без перфоративного втручання.

Для лікування отитів у дорослих призначається і місцеве лікування. Для цього використовуються гульки, які поміщаються у вухо. Разом з цим пристосуванням використовується тампон, змочений у ліках. Зверніть увагу на те, щоб препарат був дозволений при вагітності. Лікування, призначене лікарем, дозволено доповнювати народними засобами. Природні ліки не тільки полегшать симптоми, але і принесуть загальну користь організму. До лікування отиту під час вагітності потрібно підходити з усією відповідальністю.

Дізнайтеся,що робити, якщо болить вухо всередині.

Відео: що робити, коли болить вухо

Запалення органів слухової системи відбувається часто. Лікування найчастіше ефективно і проходить легко, але виникають і ускладнення. Все залежить від місця виникнення і тяжкості захворювання. Лікуйте інфекцію в слуховому апараті негайно, щоб не з'явилися важкі ускладнення. Засобів, здатних привести вас до одужання, дуже багато. Це таблетки, краплі, мазі, відвари, компреси. При легкому отиті можуть допомогти краплі, якщо ж випадок серйозніший, доведеться приймати антибіотики. З відео нижче ви визначте, які засоби краще всього використовувати в комплексі.

Отит. Що робити, коли «стріляє» у вусі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!