Грибок нігтів у дитини: засоби для лікування

Імунна система у малюків перебуває в стадії формування, тому їх організм схильний до різних інфекцій. Грибок на нігтях у дітей зустрічається часто. Захворювання в медицині називається оніхомікоз. Йому схильні пацієнти різного віку. Всім батькам варто детальніше дізнатися про те, як вберегти свою дитину від цієї неприємної недуги і як боротися з грибковою інфекцією, у разі зараження.

Причини і фактори ризику грибка нігтів у дитини

Розвиток оніхомікозу у дітей і дорослих починається з зараження інфекцією. Активне розмноження грибкових клітин можливе при наявності наступних сприятливих для цього факторів:

  1. ходіння босоніж (особливо у громадських місцях: басейни, сауни, лазні, дитячий сад);
  2. травми нігтьових пластин (для запобігання зараження варто обробляти пошкоджені області антибактеріальними препаратами);
  3. плоскостопість;
  4. використання чужого взуття або одягу (шкарпетки, колготки);
  5. носити чужого одягу (шкарпетки, колготки) та взуття;
  6. неправильне харчування;
  7. авітаміноз;
  8. дисбактеріоз;
  9. підвищена пітливість ніг з-за гормональних порушень або на тлі хронічних захворювань;
  10. контакти носіями інфекції (ризик зараження підвищується, якщо у дитини пошкоджений ніготь).

Симптоми грибкової інфекції

Дана патологія часто зустрічається у дорослих і дітей, але відразу розпізнати зараження складно. На початковому етапі оніхомікоз візуально не виявляється. Аби вчасно розпочати лікування, варто звернути увагу на наступні ознаки починається хвороби:

  1. зміна зовнішнього вигляду нігтьових пластин;
  2. поразка подушечок пальців (почервоніння або припухлість);
  3. нігтьові пластини починають розшаровуватися;
  4. колір нігтя змінюється в залежності від стадії захворювання від жовтого до коричневого або чорного;
  5. утворюються борозенки на пластинах;
  6. нігті починають кришитися;
  7. з'являється борошнистий наліт;
  8. на останніх стадіях недуги відзначається сильне потовщення нігтьових пластин і розшарування.

Форми грибка нігтів

Щоб правильно лікувати це захворювання, важливо визначити його форму. У медицині розрізняють наступні види грибка нігтів:

  1. Дистальний піднігтьового грибок. Форма широко поширена серед населення. Патологію характеризує жовта пляма, яке з'являється на нігті і розростається з часом. Якщо грибок не лікувати, то пластина почне легко відділятися від пальця.
  2. Білий поверхневий грибок. В даному випадку інфекція вражає тільки верхній шар пластини. Ніготь покривається білим нальотом, але не потовщується. Без належного лікування він стає м'яким і легко розшаровується. На початковій стадії усунути патологію цієї форми неважко.
  3. Проксимальний піднігтьового грибок. Дана форма зустрічається рідко. Як правило, у пацієнтів з ВІЛ. Уражається область нігтьової складки, після чого зараження переходить на пластину, яка стає білою.
  4. Тотальний дистрофічний грибок. Ця форма розвивається при відсутності лікування всіх інших і характеризується руйнуванням нігтьової тканини.

Грибок нігтів у дитини розвивається поступово. На першому етапі після зараження пластини втрачають прозорість, шаруються, стають тонше, але зберігають цілісність. Другий етап характеризується появою плям жовтого кольору і втратою гладкості нігтя. З часом він починає ущільнюватися. Запущені стадії грибкової інфекції характеризуються значними деформаціями пластин, руйнуванням, відшаруванням від пальця.

Лікування грибка нігтів

Боротися з даною патологією варто починати відразу після виявлення. Процес лікування може затягнутися надовго, якщо стадія оніхомікозу запущена. Терапію повинен призначати лікар дерматолог або міколог після проведення лабораторних досліджень. Одні препарати ефективні проти дріжджових грибів, інші знищують плісняві, тому самостійно вибирати засіб не можна.

Оніхомікоз лікують за допомогою ліків в наступних формах:

  • лаки;
  • мазі;
  • таблетки;
  • розчини;
  • креми.

Антимикотическая терапія передбачає використання препаратів двох видів: для місцевого зовнішнього застосування і загальної дії. На ранніх стадіях впоратися з проблемою допоможуть антисептичні розчини, мазі і креми. При серйозних ураженнях нігтьової пластини рекомендується комплексне лікування. Воно включає застосування системних протигрибкових препаратів, зовнішніх засобів та народних рецептів. Рідко грибок на ногах у дитини лікують хірургічними методами (повне або часткове видалення пластини).

Важливою частиною лікування є знезараження особистих речей та іграшок маленького пацієнта. Дезінфікувати необхідно наступне:

  1. Іграшки та одяг (відпарювачем або праскою).
  2. Пастельна білизна і посуд обробляють окропом або гарячим паром.
  3. Стіни і підлога в дитячій кімнаті і ванною дезінфікують гіпохлоритом натрію.

Медикаментозна терапія

Лікування медичними препаратами проводиться строго за призначенням фахівця. Всі ліки мають побічні ефекти і протипоказання, тому не можна самостійно починати терапію. Грибок нігтів на руках у дитини можна усунути з допомогою місцевих препаратів або лаків. Перед застосуванням будь-якого засобу треба розпарити нігті в мильно-содовому розчині. Крім того, уражені області пластин підрізають, підпилюють пилою.

З зовнішніх препаратів, які можна застосовувати для лікування грибка нігтів без вікових обмежень, для лікування дітей використовуються:

  • мазі: Міконазол, Клотримазол.
  • лаки: Лоцеріл, Батрафен.
  • розчини: Экзодерил, Кандид.

У добу зовнішні препарати застосовують не частіше 2 разів. Мазі і крему наносять тонким шаром на уражені ділянки і міжпальцеву область, легкими масажними рухами. Перед використанням протигрибкової лаку нігті обробляють антисептиком для знежирення. Рекомендується наносити засіб на всі пластини, щоб уникнути повторного зараження.

Препарати системної дії застосовують з метою знищення інфекції всередині організму. Їх призначають пацієнтам із запущеною формою грибка. Нижче представлені таблетки для лікування грибка у дітей:

  1. Тербінафін. Препарат призначають у дозі 60 мг-125 мг, залежно від ваги і віку дитини. Курс лікування – не менше 12 тижнів.
  2. Флуконазол. Дозу розраховують індивідуально по 3 мг на 1 кг віча дитини. Приймають капсули 1 раз на день. Курс лікування до 1 місяця.
  3. Гризеофульвін. Даний засіб призначають по 10 мг щодня у складі комплексної терапії. Приймають до повного одужання 2-4 тижні.

Народні засоби

Крім медичних препаратів для лікування нігтьового грибка можна застосовувати народні засоби. Домашні ліки використовуються для профілактики або у складі комплексної терапії. Нижче представлені популярні рецепти:

  1. Масло чайного дерева. Для усунення інфекції даними засобом змащують уражені нігтьові пластини 2-3 рази щодня. Повторюють процедури до повного одужання.
  2. Відвар лікарських трав. Для приготування кошти беруть квітки ромашки, календули, кори дуба в рівних частинах. 1 ст. л. збору заварюють 1 л води, кип'ятять зілля 5 хвилин. Залишають настоятися 15 хвилин. Після проціджування відвар використовують для обробки пошкоджених нігтів і міжпальцевих області не більше 2 разів щодня. Маніпуляції повторюють 2-4 тижні.
  3. Каланхое. Лист цієї кімнатної рослини очищають від шкірки, фіксують на пальці з пошкодженим нігтем за допомогою пластиру. Залишають засіб на ніч. Курс лікування до 3 місяців, залежно від конкретного випадку.
  4. Ріпчасту цибулю. Очищають цей овоч від шкірки, розрізають на часточки, застосовують для компресу, як каланхое. Застосовують засіб щодня до повного одужання.

Профілактика грибка нігтів у дітей

Будь-яке захворювання простіше запобігти, ніж вилікувати. Для зниження ризику зараження грибковою інфекцією, важливо дотримуватися таких заходів безпеки:

  1. Відвідувати сауни, лазні, басейни та інші громадські місця в індивідуальній взуття.
  2. Дотримуватися правил гігієни.
  3. Частіше змінювати одяг і взуття при підвищеній пітливості ніг.
  4. Робити манікюр або педикюр інструментами, попередньо обробленими антисептичним засобом.
  5. Підбирати дитині зручне взуття.
  6. Прати і обробляти одяг малюка високими температурами для знезараження.
  7. Оглядати ноги і руки дитини, щоб своєчасно виявити травми, подряпини і рани і обробити антисептиком.

Відео

Грибкові інфекції - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!