Як вилікувати сильний, затяжний або хронічний нежить у дітей - медикаментозні і народні засоби

У дітей часто виникає застуда, особливо в холодну пору року. При перших ознаках закладеності носа, батьки задаються питанням, ніж лікувати нежить у дитини, щоб хвороба не перейшла в затяжну або хронічну стадію. Сучасний фармацевтичний ринок пропонує широкий вибір препаратів для лікування запалення слизової оболонки носа, зумовленої різними чинниками.

Що таке нежить

Риніт – це запалення слизової оболонки носа. Нежить рідко виявляється як самостійне захворювання, найчастіше це прояв простудного або алергічного захворювання. Виділяють наступні причини виникнення риніту:

  • бактеріальні, грибкові, вірусні інфекції;
  • алергічні реакції;
  • травми носа;
  • порушення кровообігу в дихальних шляхах;
  • подразнення слизової носа хімічними речовинами.

Риніт може викликати проблеми з диханням, що стає причиною проблемного засипання у дітей, проблем з нюхом і смаком. Існує кілька різновидів нежитю, які виділяють в залежності від причини виникнення та стадії протікання:

  • гострий риніт;
  • атрофічний риніт;
  • алергічний риніт;
  • хронічний риніт;
  • атопічний риніт;
  • вазомоторний риніт.

Лікування нежиті у дітей

Причинами появи риніту стають прорізування зубів, алергічні реакції, переохолодження організму. Спосіб терапії залежить від віку дитини. Незалежно від причини і ступеня розвитку хвороби, необхідно забезпечити вологе повітря в приміщенні. Якщо нежить виникає на фоні прорізування зубів, батькам слід промивати і зволожувати носовий прохід дитині фізіологічним розчином. Діти перших місяців життя не здатні дихати ротом, тому не можна випускати з виду закладеність носа, яка призводить до набряку слизової.

При виникненні алергічного риніту та чхання, слід повністю виключити контакт з алергеном, використовувати антигістамінні препарати. За свідченнями лікарів можна провести очищення крові від токсинів і алергенів. Риніт, супроводжуючий ГРВІ часто потребує медикаментозного лікування. Відповіддю на питання, чим лікувати нежить у дитини, повинен займатися лікар, самолікування небезпечно для здоров'я.

Медикаментозне

Швидкість одужання залежить від грамотного підбору лікарських процедур, чіткого дотримання рекомендацій лікаря. Для лікування нежиті використовуються наступні групи ліків:

  1. Препарати з місцевим антибактеріальною дією. Використовуються у разі інфекційних причин захворювання. Лікування антибіотиком ефективно при гаймориті, гнійних і затяжних ринітах. Не рекомендують при лікуванні риніту в грудному віці.
  2. Гомеопатичні та імунні препарати. Виписуються хворим на ГРВІ, допомагають знімати набряк слизової і прибирають закладеність носа.
  3. Судинозвужувальні ліки. Використовуються в комбінації з антигістамінними препаратами для лікування алергічних форм нежитю. Не застосовуються для дітей перших місяців життя.

Для місцевого лікування риніту ефективно використовувати мазі, краплі, препарати у формі назальних спреїв, розчини для інгаляції. Таблетки застосовуються для загального зміцнення організму та усунення запальних процесів. Інгаляції та спреї підходять для лікування дітей шкільного віку. Коли дитина дихає парами, полегшується дихання і зменшується набряк слизової.

Народними засобами

Лікування риніту у дітей народними засобами полягає в проведенні інгаляцій, промиванні носа, тепле пиття. Відвар з березових бруньок, вербени лікарської, плодів малини або квіток чебрецю вживають всередину для загального зміцнення організму. Для зняття запалення закапують сік лікарських рослин. Шматочки хліба, очищення картоплі з цибулею, ефірні олії використовують для інгаляцій. Якщо нежить не супроводжується температурою, можна парити ноги, робити прогрівання ступень, головне підливати гарячу воду.

Чим лікувати нежить у дітей

Як лікувати нежить у дитини залежить від походження захворювання та віку хворого. Дітям перших трьох років не рекомендується проводити інгаляції, застосовувати спреї, аерозолі і таблетки. Варто обережно використовувати судинорозширювальні краплі, так як вони викликають звикання, можуть стати причиною спазмів носових судин. Курс лікування повинен призначатися медичним працівником.

Алергічний

Чим вилікувати нежить у дитини, викликаний алергією? Одним з кращих засобів є Аллергодил. Це назальний спрей з вираженою протиалергічною та протинабряковою активністю. Головні плюси даного засобу полягають в тому, що препарат не викликає звикання, забезпечує швидкий ефект. Головним мінусом даних крапель є те, що входить до складу азеластин викликає швидку стомлюваність, нудоту, астенію.

Простудний

Лікування нежиті у дитини, викликаного простудними захворюваннями, проходить комплексно, з використанням судинозвужувальних препаратів, одним з яких є Називін. Засіб буває у вигляді крапель, спрею. Важливою перевагою є те, що препарат швидко знімає набряки дихальних шляхів, ефективно бореться з бактеріальними інфекціями, прибирає симптоми застуди. Нестача ліків полягає в тому, що при тривалому використанні знижується ефективність засобу.

В домашніх умовах можна самостійно зробити відмінні краплі від нежитю, скориставшись свіжим соком каланхое, алое, медом, маслом евкаліпта, настоєм ромашки і відварами трав. Часто використовують ватяні тампони з буряковим соком, які допомагають значно полегшити стан. Перед лікуванням спробуйте краплі на дорослих, щоб уберегти дитину від можливих негативних наслідків.

Хронічний

Назальний спрей Виброцил використовують для лікування хронічного риніту. Це комбінований препарат, що виявляє протиалергічний і судинозвужувальний ефект. Даний засіб має широкий спектр використання, лікує не тільки прозорі виділення, але і густу слиз, що виникає при запаленні гайморової пазухи. Не має точних аналогів, що є безсумнівним плюсом. Мінус у використанні засоби – курс лікування не повинен перевищувати 7 днів, тривале лікування може викликати медикаментозний риніт.

Починається

При лікуванні починається нежиті, виписують краплі, які надають комплексний вплив на організм. Одним з таких засобів є Інтерферон. Позитивний момент у використанні препарату в тому, що його можна застосовувати навіть для лікування новонароджених, він зміцнює імунітет, вбиває віруси, не дає їм всмоктуватися в кров, підходить для профілактики нежитю. Інтерферон дороге засіб, це є його недоліком.

Тривалий

Якщо ви не знаєте, як вилікувати затяжний нежить у дитини, спробуйте Піносол. До складу крапель входять натуральні ефірні масла і вітамін Е. Перевага препарату в тому, що він вбиває бактерії, повністю усуває мікроби, лікує синусити, підходить для лікування дітей від двох років. Негативний момент Пиносола для лікування затяжного риніту – висока ймовірність алергічних реакцій у малюків на компоненти крапель.

Частий

Постійні слизові виділення виникають через ослаблення організму, тому для лікування використовуються загальнозміцнюючі препарати, такі як Гриппферон. Це протизапальні, противірусні і зміцнюють імунітет краплі. Перевагою препарату є його склад, дане ліки можна використовувати на всіх термінах вагітності. Недоліком є те, що Гриппферон підсушує слизову носа.

В народній медицині використовуються розчини морської солі для зволоження і промивання носової порожнини. Необхідно розчинити половину ложки солі в склянці чистої води і капати кілька разів в день. Хороший ефект дають засоби від нежитю, приготовані на цибульному соку або з часником, вони можуть замінити противірусні препарати. Такі настої рекомендують робити на основі рослинних олій, що дозволить прибрати сильну закладеність.

Як не можна лікувати нежить у маленьких дітей

Як правильно лікувати нежить у дітей може сказати тільки лікар, тому не займайтеся самолікуванням. Маленьким дітям забороняється промивати ніс рослинними речовинами, для цих цілей краще використовувати физрастворы. Не варто закопувати ніс грудним молоком, користуватися ліками у формі спрею. Лікування за допомогою джгутів категорично не підходить для немовлят, такі способи лікування можуть викликати механічні ушкодження носоглотки маленького чоловічка.

Відео

Нежить і ліки від нежиті - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!