Причини, симптоми і лікування дизентерії у дітей

Захворювання кишечника у дитини дошкільного віку трапляються дуже часто з-за недотримання базових правил гігієни. Дизентерія у дітей – явище поширене, але піддається швидкому успішному лікуванню при ранній діагностиці.

Що таке дизентерія

Дизентерія – це захворювання, яке відноситься до гострих бактеріальних кишкових інфекційних хвороб фекально-оральної передачі. Часті її спалаху діагностуються в теплу пору року (літо-осінь), коли в раціоні присутня багато свіжих фруктів, ягід і овочів. При недостатній обробці перед вживанням на них залишаються бактерії шигелла, які при попаданні в шлунково-кишковий тракт провокують виникнення дизентерії.

Велике поширення захворювання має в країнах з великою щільністю населення і всередині регіонів з поганою санітарною обстановкою. Крім харчового фактора провокатором може бути вода з водойм. Масові спалахи дизентерії найчастіше пов'язані з хворими співробітниками громадського харчування або систем водопостачання.

Збудник

Для різних регіонів характерні свої різновиди бактерій, які викликають шигельоз. Збудником є дизентерійна паличка. Це ентеробактерії групи шигел, що породило друга назва захворювання. При цьому необов'язково, що конкретний вид шигел жорстко прив'язаний до конкретної території. Вони легко піддаються перенесення і курсують по всій планеті. Всього шигел виділяють чотири види (але серотипів 12, а за деякими дослідженнями збудників налічують до 100):

  • європейський регіон – паличка Зонне;
  • більш рідкісна для Європи – паличка Флекснера;
  • середня Азія і Далекий Схід – паличка Григор'єва-Шига;
  • паличка Бойда – універсальна за місцем розташування.

Шигели стійкі до знаходження у зовнішньому середовищі. У воді вони в вегетативному стані зберігають активність близько тижня, в грунті – три місяці, в їжі – близько місяця, добре переносять низькі температури і сухість. Знищуються бактерії миттєво при кип'ятінні або застосування деззасобів, а при температурі 60 градусів Цельсія життєздатні близько півгодини.

Інкубаційний період

Час інкубації інфекції – це проміжок від потрапляння збудника в організм до появи первинної характерної симптоматики. Інкубаційний період дизентерії сильно відрізняється для дорослих і дітей. Прояви можуть настати вже через 2-3 години після попадання ентеробактерії в організм відразу гострою формою. Стерта або латентна форми –навпаки, практично не проявляються після інкубаційного періоду.

Для дорослих час розвитку захворювання може тривати від одного дня до тижня, але при більшості діагностичних випадків дизентерія розвивається через 2-3 доби. За цей період формується форма захворювання – колітіческого, гастроентероколітіческом або рідкісна важка форма – гастроэнтерическая. Сама дизентерія у дітей може протікати близько місяця в гострій формі (3 місяці при випадку гострого затяжного перебігу) і більше 3 місяців у хронічному стані.

Шляхи передачі

Способів передачі дизентерії виділяють три:

  • контактно-побутовий;
  • харчовий;
  • водний.

Для кожного виду бактерій-збудників характерний свій спосіб потрапляння в організм:

  • Шляхи передачі на основі шигели Зонне – через харчові продукти. Найнебезпечніші для поширення – сир, молоко, сметана, салати.
  • Паличка Флекснера переноситься через воду з колодязів, неперевірених джерел і водопроводу без попереднього кип'ятіння.
  • Збудник Григор'єва-Шиги зберігається на предметах побуту, іграшки, пальцях.

Симптоми дизентерії у дітей

Чим раніше буде визначена клінічна картина, тим успішніше буде терапія. Симптоми можуть змінюватись в залежності від конкретного збудника, але загальна симптоматична картина приблизно однакова. Головне –не пропустити початок захворювання і не списувати прояви шигеллеза на банальне харчове отруєння. Тому потрібно знати основні ознаки:

  • загальне нездужання – слабкість, млявість, сонливість, виснаження;
  • порушення сну;
  • висока температура зі стрибками від 37 до 40 градусів при загостренні;
  • блювота, нудота, неможливість прийому їжі, знижений апетит або його повна відсутність;
  • частий пронос протягом дня;
  • калові маси з домішками слизу, зелені, крові;
  • помилкові позиви до дефекації;
  • бурчання в товстому кишечнику;
  • болі в животі;
  • при важкому протіканні захворювання виникає гіпотонія, тахікардія, пригнічення свідомості, синюшність шкіри, судомні спазми.

Хронічні симптоми у дітей до року на тлі діатезу, рахіту, анемії і іноді грудного вигодовування:

  • середньо-задовільний стан;
  • регулярний рідкий стілець;
  • слабовиражений токсикоз.

Стілець

Позиви до дефекації під час шигеллеза у дитини можуть практично не припинятися. Стілець при дизентерії може бути до 30 разів за добу. Об'єм випорожнень не перевищує 500 мл за день. Серед напіврідких або повністю рідких калових масах присутній густа прозора слиз, кров і, через час, гній. Гостра симптоматика спостерігається 2-9 доби, після цього відзначається перехід у фазу одужання, але іноді настає хронічна форма, якщо у дитини істотно знижений імунітет. У цьому випадку пацієнт може стати джерелом розповсюдження бактерій без наявності симптомів.

Причини

Інфікуватися шигельозом просто, особливо зовсім маленьким дітям, яким пояснити правила гігієни ще не вдається. Причини дизентерії можуть ховатися в немитих овочах і фруктах, молочних продуктах сумнівного виробництва, брудних руках і предмети, які діти пробують на смак. Більш рідкісні випадки – інфікування через водойму або басейн, в якому неналежним чином проводиться дезінфекція.

Тому на дорослих лежить відповідальність і обов'язок стежити за дитиною: не давати йому тягнути в рот брудні руки і будь-які предмети, відповідально підходити до обробки плодів і ягід, контролювати при купанні. Особливо уважно потрібно вибирати молочну продукцію. щоб уникнути дизентерії та інших інфекційних захворювань.

Діагностика

Підтвердження діагнозу шигельоз відбувається на основі дослідження калу і глибоких лабораторних обстежень. Бактеріологічний метод висівання шигел з калових мас при 3-разовому аналізі дозволяє визначити діагноз у 50-60 % пацієнтів. Також діагностується захворювання за наявності антигенів ентеробактерій у слині, крові, сечі. Для додаткового підтвердження іноді застосовують ректороманоскопію. Головне при діагностиці – диференціальний аналіз, щоб виключити схожі по симптоматиці захворювання: холеру, сальмонельоз, ешеріхіоз та інші.

Ускладнення

Як будь-яке інше захворювання, шигельоз у дітей має свої наслідки для організму. Ускладнень може бути безліч:

  • дисбактеріоз;
  • випадання прямої кишки з-за тиску в очеревині;
  • перитоніт – вихід вмісту кишечника через перфорацію в черевну порожнину;
  • кишкові кровотечі і абсцеси;
  • токсичний мегаколон – витончення стінок кишечника, і, як наслідок, інтоксикація крові;
  • постдизентерийная дисфункція кишечника;
  • гіповолемія (зневоднення);
  • запалення легенів;
  • ураження нирок, печінки;
  • виразки слизової кишечника;
  • інфекційні захворювання на тлі сильного зниження імунітету.

Лікування

В залежності від тяжкості перебігу захворювання лікування можливо амбулаторно або в стаціонарі. Вдома можна перебувати дитині від року, якщо немає гострих симптомів шигеллеза, а інших дітей, які ходять в дитсадок чи школу, а ще дорослих, що працюють у харчовій індустрії або контактують дітьми на роботі, важливо госпіталізувати. Головні правила домашнього лікування:

  • дотримуватися режиму дня;
  • дотримуватися дієти;
  • виконувати рекомендації лікаря по медикаментозному лікуванню.

Для зняття кишкових спазмів підходять Но-Шпа чи Папаверин. В допомогу для відновлення мікрофлори кишечника можна приймати пробіотики і пребіотики. Антибіотики використовуються тільки в крайніх важких ступенях захворювання і тільки за призначенням. Госпіталізація маленького пацієнта відбувається при важкому протіканні шигеллеза або неможливості ізолювати хворого від можливого зараження нових переносників.

Энтерофурил

Часто застосовується лікарями Энтерофурил при дизентерії. Цей препарат залежно від дозування має бактеріостатичну або бактерицидну властивість. Дозування для дітей до 7 років у кількості – 600 мг активної речовини на добу. Не рекомендується препарат для дітей віком до 1 місяця. При цьому застосування препарату не залежить від режиму харчування дитини. Перед використанням потрібно уважно вивчити можливі протипоказання на предмет алергічної реакції. Аналоги энтерофурила:

  • Бактисубтил у капсулах;
  • Фталазол;
  • порошок Энтерола.

Дієта

Сувора дієта в процесі лікування шигеллеза допоможе побороти захворювання ефективніше. Виключаються з раціону продукти, які спричиняють газоутворення і бродіння у травному тракті: молочні продукти, незбиране молоко, жирні, солоні, смажені страви, копчене, прянощі. Слід збільшити прийом рідини за рахунок відварів, фруктових соків, морсів, неміцного солодкого чаю, сольових розчинів. Дієта при дизентерії має бути з легкої їжі: варена риба, парові котлети, супи. Для відновлення балансу калію підійдуть родзинки, печені яблука.

Профілактика дизентерії у дітей

Вся профілактика дизентерії у дітей лежить на батьках і полягає в постійному і дотримання санітарно-гігієнічних норм. Слід контролювати чистоту рук малюка, то, як він їх миє. Приміщення має бути чистим, без розповсюджувачів інфекції, таких як мухи. Важливо пам'ятати, що санітарна культура дитини формується на прикладі батьків і старших родичів.

Відео

Дизентерія -- сезонна хвороба

Відгуки

Наталя, 26 роківНіколи при дизентерії не отпаивайте дитини ізюмні водичкою «як бабуся лікувала»! Відправила сина 6 років до свекрухи на тиждень. Забрала відразу в лікарню з гострою дизентерією. Родичка весь тиждень лікувала пронос по-своєму і досі ображена. При перших симптомах – відразу до лікаря, інакше будете лікуватися стаціонарно.
Сергій, 42 рокиПообідав у заводській їдальні, всієї зміною догодили на лікарняний (сметана попалася погана). Крім Энтерофурила і антибіотиків не брав нічого. Жорстка дієта (пісні каші і супи) і постійне питво. На ноги встав вже через тиждень, але стілець не налагоджувався ще пару місяців. Зараз їм тільки домашню їжу.
Світлана, 35 роківДитині поставили сальмонельоз днями. Ну, і почали лікувати як сальмонельоз. Діарея не проходить, антибіотики сильної дії, симптоми – на місці. Приводили інфекціоніста, і на наступний день визначив – дизентерія у дитини. Висновок – ходіть тільки з перевіреним лікарям з репутацією.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!