Сальмонельоз у дітей: симптоми і лікування. Шляхи зараження, ознаки і прояви сальмонельозу у дітей

На другому місці серед кишкових інфекцій варто сальмонельоз за кількістю захворювань. Більш схильні до хвороби школярі, а основним її джерелом є домашні тварини. Людина заражається при контакті з ними, або, з'їдаючи продукти тваринного походження.

Сальмонельоз у дітей

Гостра інфекція salmonellosis супроводжується гостро вираженим зневоднюванням (дегідратацією) і інтоксикацією. У немовлят може протікати з септицемією, а у більш старших – за типом тифу. Розвивається хвороба, як правило, у вигляді спалахів або одиничних випадків. Сальмонельоз частіше у дітей реєструється влітку, так як в спеку порушуються умови зберігання продуктів, що вживаються в їжу.

Джерелом інфекції salmonella часто бувають тварини або їжа. Мікроби можуть передаватися і через людей. Дитина може заразитися від матері внутрішньоутробно або контактно-побутовому способом. У групі ризику недоношені та новонароджені дітки, які мають слабкий імунітет. Основні шляхи передачі salmonella enteritidis:

  1. Харчовий. Виникає інфекція після вживання м'яса, риби, молока, курячих яєць, які вживаються без термічної обробки.
  2. Контактно-побутовий. Коли заражаються через брудні руки батьків або медичного персоналу, пеленальні столики та інші предмети догляду. Небезпечні мікроби сальмонел часто знаходяться на іграшках або на пустышках.
  3. Трансплацентарний. Відбувається передача інфекції від вагітної матері внутрішньоутробно.
  4. Повітряно-пиловий. Причина зараження – потрапляння в організм мікробів при вдиханні пилу в дитячих садках, поліклініках та інших громадських місцях.

Інкубаційний період сальмонельозу у дітей

Будь-яка інфекція починається з інкубації. Це проміжок часу, коли людина заразився, але симптоми захворювання ще не проявляються. Інкубаційний період сальмонельозу у дітей триває по-різному. Середня тривалість – 8-72 години. При спалаху інфекції перші симптоми можуть проявитися не раніше 7-8 днів. Сальмонела у немовляти триває 3-4 дні. Молодим мамам важливо не переглянути перші симптоми. Малюк відмовляється від їжі, погано спить, у нього виникає частий пронос (до 10 разів/добу), підвищується плаксивість.

Ознаки сальмонельозу у дітей

Як проявляється сальмонельоз у дитини? Початок хвороби супроводжується колитическим синдромом. Після інкубаційного періоду відзначається підвищення температури іноді до 40 градусів, різко погіршується самопочуття. Ознаки сальмонельозу у дітей дуже різноманітні. Хвороба може протікати по симптомам гастроентероколіту, ентериту, гастроентериту, гастриту. Тяжкість перебігу та клінічні прояви інфекції залежать від шляху, яким збудник поступив в організм, маленького віку пацієнта, стану його імунітету. Типові симптоми сальмонельозу:

  • нудота, блювання, зневоднення;
  • болі в животі;
  • втрата апетиту;
  • стілець при сальмонельозі випорожнення з домішками;
  • збільшення селезінки і печінки.

Діагностика сальмонельозу у дітей

При перших ознаках інфекції дитину потрібно показати лікарю. Починається діагностика сальмонельозу у дітей з серологічного і бактеріологічного дослідження. Беруться на аналіз: кров, сеча, промивні шлункові води, блювотні маси, кал. Серологічні методи діагностики покликані виявити в біологічному матеріалі специфічні антитіла і антигени. Щоб їх виявити використовують РКА (реакцію коагглютинации) та ІФА (імуноферментний аналіз), що визначають титр антитіл в крові.

Лікування сальмонельозу у дітей

У домашніх умовах лікування сальмонельозу у дітей має бути комплексним. Це симптоматична, патогенетична, етіотропна терапія, дієта і постільний режим. Госпіталізація здійснюється за клінічними показниками, і залежить від тяжкості хвороби. Обов'язково поміщаються в лікарні пацієнти з ознаками харчової інтоксикації, незалежно від віку. Постільний режим показаний при легкому перебігу захворювання – 1 тиждень, при важкому – до 3 тижнів.

Антибіотики при сальмонельозі у дітей

З урахуванням ураження ШКТ лікарі призначають ферментні, антигістамінні препарати та вітаміни. Якщо є зневоднення, то потрібно лікуватися глюко-сольовими розчинами (Глюкосолан, Ораліт, Регідрон). В особливо важких випадках призначають антибіотики при сальмонельозі у дітей. Як правило, вибираються ліки з групи цефалоспоринів, зупиняють блювоту. Також прописують кишкові антисептики (Эрсефурил, Энтерофурил). Носіям salmonella enteritidis призначають імунні лактоглобулины, противосальмонеллезные бактеріофаги і таблетки пробіотики.

Дієта при сальмонельозі у дітей

Коли виникає сальмонельоз у дітей: симптоми і лікування якого вже розглянуті, то необхідно дотримуватися певної дієти. Харчування в домашніх умовах має бути щадним, щоб захистити слизову оболонку кишечника від сильного хімічного і механічного впливу. Дієта при сальмонельозі у дітей проводиться протягом місяця. В цей період з раціону виключаються молочні продукти, тваринні жири, овочі, багаті клітковиною, різні приправи, копченості, прянощі, маринади. Корисною буде дієта, основу якої складають:

  • рисові, вівсяні каші на воді;
  • парові фрикадельки, котлети;
  • фруктові киселі;
  • варена риба;
  • нежирний сир;
  • сир.

Сальмонельоз у дітей до року

Як лікувати сальмонельоз у дітей грудного віку? Проводити лікарську терапію або застосовувати народні засоби в домашніх умовах категорично заборонено, адже бактерія сальмонела ентерітідіс може призвести немовляти до летального результату. При перших симптомах отруєння і слабкості потрібно викликати швидку допомогу. Діагностувати сальмонельоз у немовляти може гастроентеролог або лікар-інфекціоніст за результатами обстеження. Нерідко, щоб вилікувати немовляти потрібна інтенсивна терапія.

Профілактика сальмонельозу у дітей

Щоб інфекційне захворювання пройшло без наслідків для здоров'я, слід знати, яка профілактика сальмонельозу у дітей. Після клінічних проявів захворювання безсимптомне виділення з калом сальмонел триває від декількох місяців до року. Такий стан розглядається як хронічне носійство. Для профілактики інфекції слід дотримуватися елементарних правил гігієни:

  • піддавати продукти температурній обробці;
  • не давати малюкові сирі яйця;
  • майонез використовувати в мінімальних кількостях;
  • не купувати продукти в сумнівних торгових точках;
  • для оброблення курятини використовувати окрему дошку;
  • м'ясні продукти зберігати в морозильній камері.

Відео: ускладнення сальмонельозу

Чим небезпечний сальмонельоз для дитини - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!