Як лікувати ГРВІ у дітей

Щасливий, здоровий дитина – мрія більшості батьків. Присутність в навколишньому світі різноманітних бактерій, вірусів, з якими стикається дитина, стає причиною захворювань. Що означає поширений діагноз ГРВІ у дітей? Бронхіти, грип, і безліч інших хвороб медики позначають загадковою абревіатурою. ГРВІ – це велика група захворювань, що мають вірусну етимологію, що зачіпають верхні дихальні шляхи, слизові. У чому відмінність ГРЗ і респіраторних інфекцій, спричинених вірусами?

Причини гострої респіраторної вірусної інфекції у дітей

Діагноз «гострі респіраторні захворювання» – загальна назва маси захворювань у дітей, при якому відбувається ураження дихальних шляхів. Збудниками є бактерії або віруси. ГРВІ – окрема підгрупа в складі ГРЗ, поштовхом до розвитку яких служать вірусні інфекції. Формування імунітету дитини починається з грудного віку: якщо дитина до року практично не контактує з «ворожою» середовищем, то однорічні і старші діти починають активно пізнавати світ.

Розширення звичних меж спілкування приносить не тільки нові знання, але й стає причиною гострих респіраторних захворювань. Які інфекції вірусної природи у дітей медики відносять до ГРВІ:

  1. Грип. Легко мутилюючий, що є причиною пандемій/епідемій, цей вірус представлений трьома видами: А (найбільшу небезпеку представляють атипові: «свинячий», «курячий»), В і С.
  2. Парагрип. Цей вид ГРВІ у більшості дітей вражає горло і трахею, у грудничка може викликати напад стенозу гортані.
  3. Риновіруси. Запалення носових ходів, виділення слизу, почервонілі очі – симптоми ГРВІ, більш відомого під назвою «соплі».
  4. Аденовіруси. Мають тривалий інкубаційний період, стерту форму перебігу, проявляючись періодично «потрійним букетом»: запаленням слизових носа, горла та очей (кон'юнктивіт).
  5. Ентеровіруси («кишковий грип). До загального погіршення самопочуття, як і при будь-яких видах ГРВІ, приєднується сильна діарея, зневоднення.
  6. RS (респіраторно-синцитіальна) інфекція. Об'єктом дії цих вірусів є нижні дихальні шляхи – бронхи, легені. Для цієї групи ГРВІ характерні: сухий, надривний кашель у дітей, прискорене дихання, задишка.

Зараження інфекційним захворюванням відбувається шляхом потрапляння вірусів від хворого індивіда, що виділяє в повітря найдрібніші частинки мокротиння або слизу з носа, до здорового. Ослаблення імунітету призводить до інфікування і розвитку у дітей ГРВІ. Намагаючись знизити ризики, не забувайте, що хвора людина залишається заразним до 10 днів з моменту прояви інфекції.

Можливими причинами ГРВІ у багатьох дітей є:

  1. Зниження імунітету:
    • нестача вітамінів;
    • стресові ситуації;
    • часті застуди.
  2. Відвідування дитячих садків, гуртків, школи.
  3. Наявність хронічних/аутоімунних захворювань.
  4. Переохолодження.
  5. Недостатня загартованість організму.

Перші ознаки та симптоми захворювання

Для ГРВІ характерні особливості прояву симптомів в залежності від виду вірусу. Важливу роль відіграє сезонність захворювань: грип, риновіруси, катари верхніх дихальних шляхів – незмінні супутники осінньо-зимового періоду, ентеровірусні форми характерні для весни і літа, тоді як аденовірусна інфекція – цілорічна «бяка». Загальними ознаками наявності ГРВІ у більшості дітей є:

  • нежить;
  • кашель;
  • почервоніння очей;
  • болю в горлі;
  • роздратування трахеї.

Визначити вид вірусної інфекції, призначити правильне лікування може тільки дитячий лікар. Однак, мамам дітей незайвими будуть знання особливостей симптоматики ГРВІ:

  1. При грипі на перший план виходять загальні симптоми інтоксикації у дітей: млявість, слабкість, м'язові болі, «викручування» ніжок і ручок. Головним показником виступає швидке підняття температури до критичних показників, проблематичність її «збивання».
  2. Захворювання кишковою формою ГРВІ супроводжується блювотою, діареєю, нудотою. Температура піднімається до високих позначок, проте легко збивається жарознижувальними препаратами.
  3. Клініка аденовірусної інфекції відрізняється тривалістю катаральних проявів, невеликим підвищенням температури, загальним погіршенням імунітету.
  4. Інші форми ГРВІ протікають по загальній схемі: поява нежиті, першіння в горлі, кашель (сухий або мокрий). Можливе підвищення температури до 38 – 38,5 С.

Методи діагностики

Поставити правильний діагноз, визначивши вірусну природу виникнення захворювання у дітей, педіатра допоможуть:

  1. Огляд дитини. Включає:
    • збір інформації про появі симптомів ГРВІ;
    • візуальний огляд горла;
    • прослуховування дихальних шляхів;
    • вимір температури.
  2. Збір і аналіз результатів лабораторних досліджень:
    • мазок зі слизової (ПЛР);
    • визначення серологічної реакції вірусу (РСК);
    • експрес-метод виявлення вірусу на підставі мазка епітелію носових ходів.
  3. Рентгенографія (флюрография) при підозрі на пневмонію.

Лікування ГРВІ у дітей

Реакцією на проникнення сторонніх тіл в організм при ГРВІ стає підвищення температури. Багато мам лякаються зростаючого стовпчика термометра, прагнучи знизити показники. Це призводить до затяжного одужання: при температурі 38 і вище організм дітей починає активно продукувати антитіла до вірусу. Помилковість лікування ГРВІ у чому полягає в «самодіяльності» батьків, низької кваліфікації педіатра, коли призначаються антибіотики при нежиті, вірусних трахеїтах і інших інфекціях.

Симптоматичне лікування

Приступати до лікування ГРВІ слід після обов'язкової консультації з дільничним педіатром. В очікуванні візиту лікаря створити оптимальні умови для якнайшвидшого одужання: постільний режим, правильне харчування – дієта і рясне пиття, чисте, провітрюване приміщення дитячої. Які лікарські засоби допоможуть нівелювати у дітей симптоми ГРВІ:

  1. Жарознижуючі препарати: «Панадол», «Парацетамол» у вигляді сиропів (1 мірна ложка для дітей до 3 років), таблеток. Добова доза для дітей – 60 мг на кг ваги, разова – 15 мг/кг.
  2. Розчини для промивання носових ходів: «Салін», «Аквамаріс». Не менш ефективним буде «домашній» варіант фізрозчину. Досягти необхідної концентрації ви зможете, розчинивши чайну ложку морської/кухонної солі в склянці кип'яченої води.
  3. Судинозвужувальні краплі: «Снуп», «Називін» сприяють відновленню носового дихання, підсушуючи слизову. Маленьким дітям при ГРВІ відмінно підійдуть «Протаргол» з протеинатом срібла або «Складні краплі», вироблені в аптеках за замовленням батьків. Тривалість застосування при ГРВІ не повинна перевищувати 3-5 днів.
  4. Препарати від кашлю. Легкий, вологий кашель свідчить про поразку ГРВІ верхніх дихальних шляхів. Муколітичні засоби: «Таблетки від кашлю», «Мукалтин» слід приймати в дозуванні 1 таблетка за півгодини до їжі 4 рази /добу.
  5. Протизапальні препарати. «Ібупрофен», «Найз», «Нурофен» відрізняються комплексним дією: зменшують ревматичний синдром, знижують температуру, усувають запалення і набряклість. Дозування залежить від віку та ваги. Максимально допустима норма німесуліду – 5 мг, ибуфена – 20 мг на 1 кг ваги.

Етіотропна терапія

Вірусна етимологія захворювання у дітей передбачає застосування лікарських засобів, дія яких спрямована на зміцнення противірусного захисту організму, а також боротьбу з бактеріями, якщо до ГРВІ приєдналася бактеріальна інфекція:

  1. Противірусні препарати:
  2. Антибіотики. «Бісептол», «Амоксиклав», «Кларитроміцин» ефективні при наявності бактеріальної інфекції, що супроводжується кашлем; «Ампіцилін», «Флемоксин солютаб» добре справляються з ангіни, бронхіти, пневмонію. Дозування підбирається лікарем індивідуально для дитини відповідно з інструкцією.
  3. Стабілізуючі засоби. Дія препаратів «Фенистил», «Лоратидин» спрямовано на зниження прояви алергічного ефекту у дітей при ГРВІ. Дозування для дітей до року – 10 крапель до 3х разів за день, до 3х років – 15 крапель, старше – 20 крапель.

Народні засоби

Полегшити стан малюка при вірусної інфекції допоможуть перевірені століттями рецепти народних цілителів:

  1. Вітамінні чаї. Трав'яний збір, приготований з рівних частин ромашки, лимонника, липи, відмінно впорається з інтоксикацією організму у дітей при ГРВІ. Дозування – півсклянки відвару кожні 1,5-2 години.
  2. Лимонно-медовий настій. Часточка лимона, чайна ложка меду і малесенький шматочок імбиру, залиті кип'яченою водою, підвищать імунні сили дитини.
  3. Капустяний лист. Намажте нагріте до температури тіла хворого малюка тонким шаром меду і прикладіть до грудної клітки на ніч, примотав рушником. Вологий, легко отхаркивающийся кашель, поліпшення самопочуття, нормалізація дихання – результати процедури.

Можливі ускладнення після ГРВІ у дитини

Антибіотикотерапія при вірусної інфекції, посилене лікування жарознижувальними препаратами, рівно як і його відсутність, часом стають причинами ускладнень у дітей. Які можливі наслідки ГРВІ:

  1. Інфекції дихальних шляхів, ускладнені бактеріальними ураженнями їх нижній частині: запалення легенів, бронхіти, гнійні ангіни у дітей.
  2. Ларингіти, трахеїти небезпечні для новонароджених діток, дітей до року. Маленький просвіт гортані малюка при стенозі закривається, викликаючи проблеми з диханням. У таких випадках дитина повинна проходити курс лікування в стаціонарі педіатричній лікарні.
  3. Хронічні риніти, отити, розростання аденоїдної тканини у дітей – наслідки аденовірусної форми ГРВІ.
  4. Прийом ліків у перевищеним дозуваннях, відсутність правильного лікування, перенесення ГРВІ дитиною «на ногах» найчастіше стають причинами приєднання вторинних інфекцій, викликаючи хвороби нирок, печінки, нервової системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Профілактика грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій

Уникнути захворювання та знизити ймовірність підхопити ГРВІ допоможуть профілактичні заходи, спрямовані на:

  1. Зміцнення імунного захисту організму. Прийом вітамінно-мінеральних комплексів для дітей перед осіннім сезоном застуд і вірусів будуть стимулювати створення надійного «бар'єру» до інфекцій.
  2. Попередження ГРВІ. Контрастний душ, ходіння босоніж, регулярні провітрювання, зарядка і фізичні навантаження допоможуть в домашніх умовах зміцнити захисні механізми дитини.
  3. Вироблення імунітету до певних штамів грипу. Щеплення, зроблені на початку осені, сприяють виробленню антитіл до певного виду вірусу.
  4. Під час епідемій ГРВІ мамам з дітьми варто уникати багатолюдних скупчень людей. Для діток дошкільного віку та школярів бажано обмежити відвідуваність розважальних центрів, магазинів, гуртків.

Відео: як і чим лікувати дитину при ГРВІ – доктор Комаровський

Народна мудрість, що простудні захворювання за допомогою таблеток можна вилікувати за тиждень, а, забезпечивши правильні догляд, питної і режим харчування – за 7 днів, недалека від істини. У дітей більшість ГРВІ протікають в класичній формі: соплі, кашель і температура супроводжують до 90% вірусних інфекцій. Чому не варто насильно годувати дитину при захворюванні, як допомогти організму малюка швидше впоратися з застудою, ви дізнаєтеся, подивившись відео нижче.

Як лікувати ГРВІ у дітей? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!