Як зняти запалення швидко геморою

Пацієнти, які страждають гемороєм, оцінюють стан під час загострення патології, як труднопереносимое. Сильна, неминуща біль сильно знижує рівень комфорту життя. Запалення може виникнути раптово і людина до цього не готовий, тому люди, які страждають гемороєм, необхідно знати методи боротьби з цією недугою. У цьому можуть допомогти методи традиційної медицини і народні засоби.

Що таке запалення геморою

Запалення гемороїдальних вузлів є стадією загострення патології, яка розвивається при хронічній природу хвороби. Геморой спочатку загострюється, потім патологічний процес стихає. У деяких випадках навіть при адекватної схеми лікування симптоми проходять, а шишки залишаються і може статися рецидив. Важливим фактором успішної терапії є своєчасне звернення до лікаря-проктолога. До характерних ознак запалення геморою належать:

  • біль в області заднього проходу, при випорожненні або фізичної активності відбувається збільшення інтенсивності;
  • слизові їдкі виділення з ануса, які провокує подразнення прилеглих шкірних покривів;
  • печіння, свербіж в аноректальній зоні;
  • відчуття присутності стороннього предмета в ректальному прохід;
  • кровотечі з прямої кишки, залежно від занедбаності процесу буде різна інтенсивність;
  • поява ущільнень навколо анального кільця, в прямій кишці, які при обмацуванні провокують гострий біль.

Від чого запалюється геморой

Першопричиною розвитку патології стає пошкодження стінок анальних венозних судин, ослаблення їх тонусу, що є симптомом порушення системного кровообігу. Гемороїдальні вузли з'являються в результаті пошкодження судин, струм крові не проходить повноцінної та відбувається деформація, ущільнення, випинання гемороїдальних вен. Якщо запалився вузол в задньому проході, то першу ступінь патології пацієнт вже пропустив і не почав вчасно лікувати недугу.

Гострий запальний процес виникає не відразу, йому передує кілька стадій розвитку геморою. Найпоширенішими патогенетичними чинниками появи хвороби є:

  1. Запори, які призводять до пошкодження твердим калом гемороїдального вузлика під час дефекації. Маленькі ранки часто запалюються і викликають ускладнення перебігу захворювання;
  2. При підйомі тяжкості, довгостроково важкій фізичній роботі зростає внутрішньоочеревинне тиск, який провокує загострення стану.
  3. Виношування дитини, пологи. Це один з найпоширеніших чинників розвитку запального процесу у дівчат.
  4. Захоплення алкоголем, копченої, гострої жирної, солоної їжею. З цієї причини запалення геморою часто починається під час свят і святкувань.
  5. Порушення гігієни прямої кишки, перианальной області. Призвести до розвитку недуги може груба туалетний папір, часті водні процедури в гарячій воді.

Що робити, якщо запалився геморой

Лікування, як правило, будується на двох основних напрямки – виняток провокуючого фактора і лікування симптомів захворювання. Залежно від першопричини можна зробити наступні кроки:

  1. При частих запорах, які призвели до пошкодження судин, потрібно налагодити стілець. Зробити це можна за допомогою дієти, включить в харчування такі продукти: морква, чорнослив, інжир, буряк, кефір і йогурти, морську капусту, висівки. Така їжа допоможе вас впоратися із запорами.
  2. Питний режим. Доведено медичними дослідженнями, що запори частіше виникають у людей, які п'ють мало рідини протягом дня. Організм намагається здобути максимальну кількість вологи з отриманої їжі, тому виникає на виході запор. Рекомендується пити більше соків, води, їжте частіше супи, бульйони.
  3. Якщо зняти запор не виходить, можна прийняти проносне. Віддайте перевагу медикаментів рослинного походження.
  4. Під час загострення уникайте серйозних фізичних навантажень. На користь піде легка гімнастика або спеціальні вправи для сфінктера.
  5. Зверніться обов'язково до лікаря, щоб він призначив вам медикаментозну схему лікування, яка допоможе зняти запалення.

Загальні правила лікування

При зверненні до лікаря він повинен визначити причину розвитку патології і призначити відповідне лікування. В деяких випадках можна зняти запалення в домашніх умовах, але в запущених знадобляться стаціонарні малоінвазивні методи. Для терапії добре підходять медикаментозні засоби і рецепти народної медицини. Основні напрямки терапії геморою використовуються в комплексній програмі, яка включає:

  1. НПЗЗ. Кошти нестероїдного характеру, які можуть ефективно, швидко зняти запалення. Випускаються вони в різних лікарських формах: супозиторії, мазі, таблетки.
  2. Анальгезуючі засоби. Біль, як правило, сильна і важко переноситься пацієнтами. Призначають, як правило коштів. Які надають местноанестезирующий ефект.
  3. Антикоагулянти. Ці препарати блокують кровотеча, випускаються у вигляді кремів, мазей. Крововиливи стає явним симптомом тяжкого ускладнення хвороби, що може призвести до тромбозів.

Лікування домашніми засобами

Це ще один напрямок лікування, якщо запалився гемороїдальний вузол. Народні рецепти мають виражений ефект, але самостійно, без медикаментів, не застосовуються на даній стадії геморою. Вони виступають допоміжним напрямом, варто використовувати його тільки при узгодженні з лікарем. Це необхідно для збалансованого підходу до процесу лікування. З рослинних компонентів можна приготувати свічки, ванночки, саморобні мазі або креми, лід, компреси з медом.

Ванночки

Це одна з форм терапії, яка допоможе зняти запалення при загостренні геморою. Її можна проводити вдома самостійно, тип ванночки залежить від симптоматики і рекомендацій лікаря. Рецепти приготування:

  1. Один літр прохолодної води додайте в таз, насипте 2-3 крупинки марганцового кислого калію, повинен вийде світло-рожевий розчин. Роззявивши сідниці, сядьте в тазик на 5 хвилин. Процедуру слід проводити ввечері і вранці протягом декількох днів.
  2. У прохолодну воду в якості лікарських компонентів можна додати настій споришу, кінського каштана, листя берези, аптечну ромашку, аїр болотний. Проводити процедуру потрібно протягом 10 хвилин ввечері і вранці протягом 203 днів, поки не вдасться зняти запалення.
  3. В 5 літрах теплої води потрібно додати 1 подрібнену головку часнику, 500 мл теплої або парного молока. Проводити сидячу ванну слід за 5-20 хвилин кожен день до повного одужання.

Клізми

Дана процедура частіше використовується для очищення кишечника, але при правильному використанні можна зняти запалення геморою, полегшити симптоматику патології, попередити виникнення ускладнень. Вам знадобиться не кип'ячена вода, в яку слід додати один з варіантів лікувальних відварів трав:

  • у склянку окропу додайте 1 ст. л. листя суниці, настоюйте 20 хвилин і засіб готове;
  • зробіть мікроклізму з використанням 1 ст. л. свіжовичавленого соку буряка (також підходить картопляний);
  • зробіть збір з 30 г ромашки аптечної, кінського каштана, листя шавлії, додайте 50 г кори дуба і залийте 2 л окропу, настоюйте в термосі кілька годин;
  • на 0.5 л води візьміть 2 ст. л. подрібненого полину, доведіть складу до кипіння, варіть 5-7 хвилин, потім дайте настоятися засобу кілька годин і процідіть;
  • візьміть 4 частини аптечної ромашки, 3 частини насіння льону і стільки ж кори дуба, залийте окропом і залиште на кілька годин настоювати в термосі, використовуйте по 1 склянці для клізми.

Дієта

Неправильне харчування – одна з основних причин загострення захворювання. При складанні схеми лікування лікар обов'язково пропише пацієнту дієти, щоб зменшити ризик рецидиву запалення. Рекомендується вживати рідку, але калорійну їжу, яка зміцнює здоров'я організму. Прийом їжі повинен бути кожні 3 години дрібним порціями. Це допоможе домогтися відчуття ситості і при цьому не перевантажити шлунок. Перед сном корисно пити трав'яні настої із заспокійливим ефектом. Алкоголь з раціону потрібно виключити зовсім.

Нижче представлена таблиця рекомендованих і заборонених видів продуктів:

Можна

Не можна

Каші з темних круп: перловка, гречана, ячна, геркулес (готувати тільки на воді).

консервовані супи

Чорний хліб (борошно грубого помелу).

Жирне м'ясо

Фрукти: абрикоси, яблука, курага, чорнослив, банани.

Копченості, консерви, солодкі, кислі, гострі страви.

Овочі: кабачки, буряк, брокколі, цвітна капуста, морква.

Грибні бульйони.

Продукти з клітковиною: вівсяні, пшеничні висівки, насіння подорожника, льону.

Газована солодка вода, алкоголь.

Редька, ріпа.

Макарони, молоко, картопля, манна, рисова каша.

Кисіль, який, каву.

Шоколад і утримуючі його продукти.

Медикаментозна терапія

Медичні засоби вважаються максимально ефективним при лікування необхідно загострення геморою. Існують декілька груп препаратів, які допомагають зняти запалення зовнішнього гемороїдального вузла:

  • ректальні свічки;
  • гелі, мазі, креми;
  • таблетки.

Діючі лікарські речовини у всіх цих медикаментів для лікування геморою мають таку спрямованість дії:

  • антибіотики;
  • протизапальні засоби;
  • анальгетики;
  • підвищують тонус вен кошти;
  • кровоспинні препарати;
  • бактерицидні медикаменти.

Свічки

Супозиторій вводять в анальний отвір, тому засіб впливає безпосередньо на вогнище запалення, допомагає зняти його. Це забезпечує швидкий ефект від застосування. Вибір конкретного препарату залежить від симптоматики хвороби, причини виникнення, як правило, призначають наступні варіанти супозиторіїв:

  1. Реліф. В якості головного лікарської речовини виступає масло акулячої печінки. Симптоматику допомагає зняти компонент фенілефрин. Використовують свічку обов'язково вранці, ввечері і після кожного акту дефекації. Протипоказання: цукровий діабет, тромбоемболічна хвороба, гранулоцитопенія, туберкульоз, вагітність і період лактації.
  2. Гепатромбин Р. Багатокомпонентний комбінований медикамент місцевої дії. Має виражену протиалергічну, антикоагулянтну, протиексудативну дію. Противовоспалителеные властивості помірні, допомагає загоювати, регенерувати тканини. Вводять по 1-2 рази за добу (вранці і ввечері) в анальний отвір після спорожнення кишечника. Протипоказання: сифіліс, туберкульоз, онкологічні патології, грибкові, вірусні, бактеріальні ураження шкіри в області заднього проходу, рясні кровотечі, перші 3 місяці вагітності.
  3. Свічки з беладони. Супозиторії допоможуть швидко зняти біль, лікувати інфекційні процеси, усунути патогенетичні фактори. Медикамент допомагає розслабити гладку мускулатуру, що полегшує процес дефекації, допомагає прискорити процес розсмоктування гемороїдальних вузлів, загоєння тріщин. Протипоказання: глаукома, атонія кишечника, лактація, атеросклероз, кишкова непрохідність, гіперплазія передміхурової залози, міастенія, миготлива аритмія, гіпертрофія простати.

Мазі

Больовий синдром у прямій кишці викликає один з трьох механізмів: тромбоз вузла, розвиток анальної тріщини, запалення гемороїдального освіти. З цієї причини мазі містять у своєму складі анальгетики (вони ж надають протизапальний ефект) і анестетики разом з іншими медикаментами. Лікар може призначити і ліки з місцевим ефектом. Вони надають тромболітичну дію на уражену область. Як правило, рекомендують купити:

  1. Гепариновая мазь. Цей засіб допомагає при загостренні симптомів істотно скоротити його тривалість. Дія мазі спрямоване на боротьбу з неприємними відчуттями і явними прояви геморою. При зовнішньому (зовнішньому) прояві хвороби потрібно змащувати тонким шаром запалену ділянку. При внутрішньому прояві засіб наносять на тампон і обережно вводять у задній прохід. Протипоказання: гіперчутливість до компонентів гепаринова мазь.
  2. Троксевазин. Медикамент включає до складу напівсинтетична речовина, яка є аналогом природного біофлавоноїду рутина. Мазь допомагає привести в тонус гладку мускулатуру, поліпшити циркуляцію крові в венах, знизити проникність судин, має явну протизапальною дією. Наносять засіб тонким шаром на уражене місце після акту дефекації. М'якими масажними рухами втирається в поверхню. Протипоказання: вік менше 15 років, гіперчутливість до компонентів засобу.
  3. Прокто-глівенол. Надає тонізуючу засіб на вени, знижує запалення, надає місцеве анестетическое дію. Допомагає мазь знизити біль, свербіж, гіпертонус шкіри. наносити потрібно вранці, ввечері на поверхню заднього проходу, можна використовувати наконечник для внутрішнього застосування. Курс складається з 20-30 процедур. Протипоказання: ниркова недостатність, 1 триместр вагітності.

Протизапальні таблетки

Прийом таблетованих медикаментів допомагає досягти високого ефекту від лікування, незалежно від симптомів хвороби. При наявності больового синдрому челочек повинен пити анальгетики. Якщо він розвинувся на тлі розвитку анальної тріщини, то знадобляться спазмолітик. Найбільш ефективним препаратами цієї групи є:

  1. Баралгін. Має спазмолітичну, аналгетичну ефектом, забезпечує тривалий і швидкий знеболюючий ефект. Для дорослих доза для дорослих становить 1-2 таблетки 2-3 рази за добу (не більше 6 шт.). тривалість курсу не повинна перевищувати 3 днів. Протипоказання: шлунково-кишкова непрохідність, підвищена чутливість до компонентів препарату, порушення роботи печінки. нирок, атонія сечового або жовчного міхура, глаукома, порфирія чення.
  2. Вералган. Комбіноване коштів з спазмолітичну, аналгетичну ефектом. Допомагає впоратися з жаром, запальним процесом. Дорослі приймають 2-3 рази на добу по 1-2 таблетки, запиваючи водою. Протипоказання: важка стенокардія, колапс, мегаколон, вагітність, глаукома, гіперплазія передміхурової залози, тахіаритмія, ниркова або печінкова недостатність, гіперчутливість.
  3. Спазмовералгин. Засіб виявляє седативну, аналгезуючу, спазмолітичну дію. Дорослі приймають по 1 таблетки 2 - 3 рази за день. Дітям 6-15 років показана половина таблетки 1-3 рази за день. Протипоказання: запор, годування грудьми, механічно стеноз ШЛУНКОВО-кишкового тракту, артеріальна гіпертензія, глаукома, тяжка серцева недостатність, тахікардія, мегаколон, лейкопенія, тиреотоксикоз, порфірія.

Малоінвазивні втручання

При відсутності ефекту від консервативних методів можна використовувати ще один варіант, як зняти запалення геморою – малоінвазивні методики. Застосовують їх при загостренні патології на 3-й стадії. Проводять наступне оперативне лікування:

  1. Інфрачервона фотокоагуляція. Використовують методику при необхідності видалити великі вузли. Полягає процедура в опроміненні проблемної зони інфрачервоним випромінюванням, яка викликає коагуляцію запалених тканин. До вузла не надходить харчування, яке потрапляє разом з кров'ю, і він відмирає.
  2. Склеротерапія. У вузол вводять за допомогою ін'єкції склерозант. Це речовина. Яке знищує гемороїдальну шишку (розширену вену).
  3. Проксимальное лігування. Під час процедури проводиться зашивання артерій, які живлять запалені вузли. Для цього застосовується ультразвукова доплерографія.

Відео

запалення геморою як зняти запалення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!