Лікування геморою 4 ступеня

Лікувати останню, саму небезпечну стадію захворювання судин прямої кишки – геморой 4 ступеня – необхідно шляхом проведення операції. Малоінвазивне або медикаментозне лікування може виступати тільки в якості додаткової терапії. Оперативне втручання проводиться кількома способами, який з них підходить конкретному пацієнту повинен вирішувати досвідчений лікар-проктолог.

Що таке геморой

Захворювання, що характеризується розширенням судинних сплетінь в області нижньої частини прямої кишки і анального проходу, являє собою геморой. Цього недугу схильні в рівній мірі і чоловіки, і жінки (особливо під час вагітності та після пологів). Самостійно діагностувати наявність геморою не складає труднощів, однак хворі часто ігнорують ознаки патологічного процесу, що призводить до прогресування захворювання і появи ускладнень.

Причини

Утворення і розвитку геморою сприяє ряд факторів, усунувши які на початковій стадії хвороби можна попередити її розвиток. До основних причин, що провокують процес розширення вен і ослаблення стінок судин, розташованих навколо анального отвору і забезпечують нормальну циркуляцію крові в прямій кишці, відносяться:

  1. Недотримання принципів правильного харчування. Прийом їжі, бідної на клітковину, призводить до формування дуже щільних калових мас, які не можуть вийти з кишечника природним шляхом. Якщо такий процес періодично повторюється, це призводить до появи запорів. Чим частіше спостерігаються труднощі з дефекацією, тим більше травмується слизова оболонка, а судини відчувають підвищений тиск.
  2. Фізична активність. Недостатній рівень навантажень або, навпаки, надмірні фізичні зусилля (наприклад, підняття тягарів) сприяють появі геморою. При малій рухливості відбувається застій крові, порушення циркуляції, ослаблення стінок судин, їх розширення. При зайвій активності збільшується тиск на черевну порожнину і знаходяться в ній вени, результатом чого стає втрата еластичності судин, їх зношуваність.
  3. Спадковість. Саме захворювання не передається від батьків дітям, але схильність до нього може бути на рівні генетики.
  4. Підвищений рівень стресу. Порушений психологічний фон не є прямою причиною появи геморою, але на тлі стресу людина часто перестає контролювати свій раціон харчування, починає «заїдати» проблеми шкідливою їжею. До того ж, емоційні навантаження, які відчувають постійно, можуть призвести до зниження імунного захисту організму і, як наслідок, до появи захворювань.

Стадії

Позитивним моментом хвороби є те, що вона не розвивається стрімко, а проходить кілька стадій. Всі етапи захворювання плавно переходять один в інший, і цей процес може займати від декількох місяців до декількох років. Ігнорування симптоматики призводить до хронічного геморою, який гірше піддається терапевтичному лікуванню, а остання стадія хронічного недуга лікується тільки за допомогою хірургічного втручання. Для своєчасного лікування хвороби слід знати симптоми кожній із стадій геморою, яких усього чотири:

  1. Перша. З'являється дискомфорт в області ануса, іноді спостерігаються кров'янисті виділення в процесі дефекації.
  2. Друга. Відбувається запалення гемороїдальних вузлів, їх періодичне випадання назовні. Незручність доставляє поява анальних тріщин, яке супроводжується свербежем, печінням.
  3. Третя. На цьому етапі посилюються всі ознаки перших двох стадій. Цей етап називають зовнішнім гемороєм, тому, що випадання гемороїдальних вузлів набуває постійний характер, але вони ще піддаються самостійному вправленню.
  4. Четверта. Остання ступінь захворювання характеризується збільшенням розмірів вузлів, які вже не можна вправляти. Хворий відчуває гострі болі, спостерігається кровотеча, як під час випорожнення, так і в стані спокою. Четверту стадію супроводжують супутні захворювання, такі як некроз гемороїдальних тканин, тромбоз, анемія.

Остання стадія геморою

Якщо протягом перших трьох стадій розвитку геморою не проводилося лікування, то захворювання рано чи пізно переходить у свою останню ступінь, коли ігнорувати патологію вже не можна. На цьому етапі хворий не може вести свій звичний спосіб життя, через появу сильних болів, які носять постійний характер. Крім хворобливості, з'являються сильні кровотечі, які викликані розривом стінок тонкого гемороїдальних вузлів. Геморой 4 стадії може представляти небезпеку для життя пацієнта і тому вимагає термінового лікування.

Гостра форма

Захворювання на всіх стадіях може перебувати в хронічній формі, яка не приносить сильного занепокоєння, але при дії провокуючих факторів, хвороба переходить в гостру фазу, що супроводжується посиленням симптоматики. Під час загострення геморою 4 ступеня, крім сильного больового синдрому, відбуваються небезпечні для життя пацієнта процеси, такі як:

  • тромбоз гемороїдальних вузлів;
  • поява сильного набряку в області заднього проходу;
  • защемлення гемороїдальних вузлів сфінктером, і, як наслідок, відмирання вузлів;
  • інфікування укритих виразками вузлів.

Комбінований і хронічний

Якщо шишки і вузли розташовані як усередині прямої кишки, так і зовні, виступаючи за межі ануса, то такий геморой називається комбінований. Ця форма захворювання небезпечне тим, що ризик тромбоутворення при ній вище, ніж при внутрішньому геморої. Якщо у пацієнта діагностовано 4 стадія геморою, це означає, що хвороба вже придбала хронічний комбінований характер, і лікувати її потрібно як можна швидше.

Симптоми

Момент переходу захворювання в геморой 4 ступеня неважко визначити самостійно. Пацієнт, який знайшов у себе такі ознаки, повинен звернутися до проктолога для проведення діагностики і видалення геморою:

  • вузли випадають назовні при мінімальному навантаженні, випадання відбувається регулярно і не може бути пов'язано з процесом дефекації;
  • якщо на попередніх стадіях геморой був внутрішній, то на останньому він переходить в комбіновану форму;
  • процес відходження газів не піддається контролю внаслідок сильного ослаблення м'язів навколо сфінктера;
  • свербіж і печіння стають постійними, що пояснюється появою ерозії шкірних покривів у результаті мимовільного виділення рідкого калу.

Лікування

Усунути больові відчуття і зупинити сильну кровотечу на четвертій стадії геморою, можна з допомогою медикаментозної терапії, однак, для лікування захворювання на останній стадії неінвазивні способи вже не підходять. Процес відмирання тканин, втрати еластичності стінок судин незворотній і лікувати його слід тільки шляхом хірургічного видалення патологічних утворень. Сучасна медицина пропонує 2 методу видалення комбінованого та внутрішнього геморою:

  1. Гемороїдектомія.
  2. Операція за методом Лонго.

Гемороїдектомія

Метод, який передбачає видалення шишок і вузлів з наступною перев'язкою судин називається гемороїдектомія. При операції таким способом застосовується лазер, коагулянт, радіохвильовий ніж або хірургічний скальпель. В залежності від того, будуть рани після висічення вузлів гоїтися природним чином або їх краю пошиють, гемороїдектомія буває відкритою і закритою.

Процес проведення операції займає від 40 хвилин до 1 години і складається він з наступних етапів:

  • госпіталізація хворого, проведення підготовчих процедур, дезінфекція області, підлягає оперування;
  • знеболювання операбельною області з допомогою провідникової анестезії;
  • розширення ануса пацієнта спеціальним приладом;
  • захоплення і фіксація вузла хірургічним затиском;
  • висічення патогенного освіти;
  • ушивання рани (при проведенні закритій геморроїдектомії);
  • установка в задній прохід тампона, просоченого лікувальною маззю.

Операція Лонго

Альтернативний підхід до класичного способу видалення геморою – це трансанальна резекція або операція Лонго. Полягає цей спосіб часткове видалення прямої кишки, вузли при цьому залишаються недоторканими. У місце висічення слизової підтягуються гемороїдальні шишки, а краї рани зашиваються. Весь процес займає 20 хвилин і складається з наступних етапів:

  • підготовка пацієнта;
  • розтягнення анального отвору за допомогою затискачів, зафіксованих на краях ануса;
  • введення розширювача в пряму кишку, закріплення інструменту;
  • накладення кисетного шва на слизову;
  • стягування вибраної ділянки слизової оболонки, закріплення швів;
  • відсікання затиснутого ділянки;
  • скріплення рани скобами;
  • встановлення газовідвідної трубки і турунди, просоченої лікарським препаратом.

Консервативне лікування

Фармакотерапія геморою з застосуванням флеботонических, анельгизирующих (знеболюючих), гемостатичних препаратів являє собою лікування консервативними методами. Використовувані при такому способі лікування геморою засоби бувають у вигляді кремів, свічок, мазей, таблеток, крем-воску, таблеток. Курс терапії переслідує наступні патогенетично обґрунтовані цілі:

  • купірування больового синдрому (застосовуються місцеві анальгетики та об'єднані топічні медикаменти);
  • зняття та профілактика запалення (використовуються системні нестероїдні протизапальні препарати, клюкокортикоиды і флеботонікі);
  • зупинка і запобігання кровотечі (місцеві гемостатичні і флеботропні препарати);
  • усунення тромбозу (слід лікувати із застосуванням флеботропных препаратів, що містять комплекс флавонідів)

Можливі ускладнення

Будь-яке оперативне втручання обумовлене ризиком ускладнень і має протипоказання. Операція з видалення геморою не проводиться онкохворим, пацієнтам з набутим синдромом імунодефіциту. Також протипоказаннями до хірургічних маніпуляцій є цироз печінки, вагітність і артеріальна гіпертензія. Можливі ускладнення після проведеної процедури:

  • поява кровотечі, внутрішніх гематом;
  • рефлекторна затримка сечовипускання;
  • випадіння прямої кишки;
  • зміни форми анального проходу (звуження чи розширення);
  • розвиток інфекційного процесу (поява свищів);
  • порушення функції сфінктера (в результаті можливо нетримання калу).

Післяопераційний період

Процес відновлення після проведеної операції з видалення геморою 4 ступеня займає від 4 до 6 тижнів. В цей час необхідно дотримуватися рекомендацій лікарів, які, в основному, зводяться до дотримання дієти. Перший тиждень після процедури пацієнт перебуває під наглядом проктолога. У цей період проводяться перев'язки і вводяться препарати, що знімають больовий синдром. Якщо процес загоєння ран проходить без ускладнень, хворого відпускають додому на амбулаторне лікування.

Період відновлення може бути болючим, особливо під час спорожнення кишечника. У такому разі хворому рекомендовано прийом знеболюючих препаратів і застосування клізм, містять масляний розчин. Полегшують стан пацієнта, який переніс операцію, ванни з марганцівкою і свічки на основі метилурацилу. Особливу увагу слід приділяти дієті, яка полягає у вживанні протертих каш, овочів, кисломолочних продуктів.

Відео

Медична довідка: геморой та його стадії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!