Сапфірові брекети: установка системи, переваги і ціна

Нерівний зубний ряд, неправильний прикус є поширеними стоматологічними проблемами. Сапфірове брекет-система – технологія, яка, на відміну від інших вестибулярних конструкцій, практично непомітна і допомагає ефективно усунути існуючі недоліки. Дізнайтеся про різновидах, а також плюси і мінуси цього ортодонтичного пристрою.

Що таке сапфірові брекети

Конструкції виготовляються із штучних сапфірів. В процесі вирощування кристалів (кристалізації) початковий матеріал піддається впливу високих температур – 2050 °C. за Допомогою особливої техніки ограновування і полірування фахівці наділяють сапфірові пластини здатністю пропускати світло. У ході опрацювання матеріалу кожного елементу надається округла форма, що дозволяє пацієнту практично не відчувати сторонньої конструкції в ротовій порожнині.

Брекет-система сапфірове встановлюється безлигатурным (самолигирующим) або лигатурным (класичним) способом. В даний час перевага віддається першому методу кріплення. Головна особливість безлигатурного способу полягає в тому, що пристрій встановлюється на зуби за допомогою ковзних фіксаторів, які допомагають істотно скоротити час заміни дуги.

Конструкція

Кріплення брекет-системи здійснюється на зовнішньої поверхні зубів. Сапфірові конструкції є кращим варіантом в естетичному плані, поступаючись лише лінгвальних пристроїв, які фіксуються на внутрішній поверхні кісткових утворень ротової порожнини. Брекети відносяться до класу керамічних. Тим не менше вони відрізняються від традиційної системи. Сапфірове пристрій володіє прозорістю, тоді як керамічне має білий колір і погану светопроводимость. Конструкція брекет-системи складається з наступних елементів:

  1. Прозорих пластин. Виготовляються зі штучного сапфіра, який за властивостями нагадує камінь. Матеріал не токсичний, не має впливу на організм людини, не подразнює слизову оболонку ротової порожнини.
  2. Металевих (дротових) дуг. Призначені для утримання в потрібному положенні пластини. Дуга може покриватися композитної масою, що робить її майже непомітною.
  3. Лігатур. Фіксація пластин до дуги здійснюється за допомогою гумок або ортодонтичного дроту. За бажанням пацієнта встановлюються безлігатурні (самолігуючі) брекети: металева дуга фіксується замочками.

Переваги і недоліки

Напівпрозорі конструкції є кращим вибором для тих, хто не хоче псувати посмішку помітними пристроями. Сапфірове брекет-система підходить для пацієнтів з дуже світлими зубами. При наявності жовтизни встановлюються непрозорі пристрою з традиційного керамічного матеріалу. Сапфірові конструкції мають ряд переваг і недоліків:

  • Позитивні сторони:
  • Конструкція не піддається впливу барвників.
  • Період адаптації проходить швидко, комфортно.
  • В процесі носіння системи не виникають порушення дикції.
  • Системи проходять ретельну полірування, що зводить до нуля ризик виникнення пошкоджень поверхні язика та слизової оболонки рота.
  • Не псується зубну емаль, пристрій виглядає естетичніше інших систем.
  • Негативні сторони:
  • Пристрій відрізняється високою вартістю.
  • При довгому носінні системи легування фарбується.
  • У порівнянні з іншими конструкціями брекети з сапфіра мають дещо більші розміри.
  • Самолігуючі пристрої можуть вимагати заміни через поломки замкового механізму.
  • Вирівнювання зубного ряду займає тривалий час.

Різновиди

Брекет-системи постійно модернізуються. Змінюються конструкційні особливості пристроїв, завдяки чому підвищується зручність їх носіння. Основними виробниками сапфірових брекет-систем є три американські компанії: Ormco, American Оrthodontics, Ortho Technology. Випускаєма ними продукція відповідає всім стандартам якості, що пред'являються до ортодонтичним пристроїв. Найпопулярнішими моделями сапфірових брекет-систем є:

  • Inspire Ice – прозоре міцне пристрій, який не піддається сколів при надкусывании твердої їжі. Завдяки конструкційним особливостям при зняття брекетів не травмується зубна емаль. Ступінь тертя між дугою і пластинами мінімальна, що відбивається на тривалості корекції зубного ряду.
  • Damon Clear – безлігатурні брекети, які міцно фіксуються і легко знімаються. Пластини не змінюють колір під впливом фарбуючих речовин.
  • Radiance – конструкції оснащені спеціальним підставою, завдяки чому вони кріпляться по центру сильніші і слабші по периферії.
  • Miso (корейський бренд) – дана модель забезпечена ковзаючими фіксаторами у вигляді засувок. Зважаючи на це заміна дуги та корекція системи в цілому стає більш зручною і швидкою.
  • Pure – пристрій має абсолютно гладку поверхню, внаслідок чого не пошкоджує ротову порожнину. На конструкціях марки Pure не збирається наліт, залишки їжі. Комплект пристроїв доповнений набором білих дуг.

Установка сапфірових брекетів

Процедура абсолютно безболісна і не вимагає анестезії. Установкою конструкції займається лікар-ортодонт. Маніпуляція триває від 1,5 до 3 годин. Враховуючи тривалість установки, пацієнт повинен набратися терпіння заради досягнення бажаного результату. У перші дні носіння пристрою відчувається дискомфорт, викликаний дугою. У рідкісних випадках спостерігається шепелявість. Установка брекет-системи включає наступні етапи:

  1. Діагностику. З метою виявлення характеру патологічних змін проводиться ретельний стоматологічний огляд. Лікар оцінює ступінь зміни прикусу, визначає анатомічні особливості розташування зубів. На підставі отриманих даних фахівець розробляє індивідуальний план лікування.
  2. Підготовку. Перед встановленням пристрою в обов'язковому порядку заліковуються хворі зуби: усувається карієс, запалення, проводиться відбілювання. Сапфірові конструкції фіксуються тільки після професійної гігієни порожнини рота.
  3. Зняття зліпків. Перед виготовленням конструкції лікар знімає зліпок обох щелеп пацієнта. Цей етап необхідний для розробки робочої моделі системи і правильної підгонки конструкції.
  4. Установка. За допомогою спеціального клею лікар здійснює кріплення замків. Потім ортодонт продевает крізь отвори брекетів стоматологічну дріт, яка фіксується кліпсою. По мірі випрямлення зубного ряду лікар періодично коригує розташування дротяної дуги.
  5. Консультація пацієнта. Лікар інформує пацієнта про те, як правильно доглядати за порожниною рота під час носіння конструкції, призначає дату чергового відвідування.
  6. Заключний прийом. Знімати систему повинен ортодонт. Лікар прибирає конструкцію, видаляє залишки клею. У більшості випадків після виправлення зубного ряду за допомогою сапфірових конструкцій призначається носіння ретейнера – пристроїв, призначених для підтримки отриманого ефекту.

Догляд

Під час носіння будь-якої конструкції рекомендується чистити зуби після кожного прийому їжі. Крім стандартної щітки, потрібні стоматологічна нитку і йоржики. Останні створені для очищення поверхні між зубами і конструкцією. Доглядати за ротовою порожниною простіше за допомогою іригатора, який використовують з метою вилучення залишків їжі з важкодоступних місць. На час носіння сапфірових брекет-систем не можна вживати тверду, липку їжу. Щоб уникнути виникнення карієсу від солодкого теж рекомендується відмовитися.

Строки носіння

Тривалість процесу вирівнювання залежить від ступеня патологічного порушення положення зубів, віку пацієнта, особливостей будови кісткової тканини та інших факторів. У середньому носіння сапфіровою брекет-системи триває півтора року. При наявності легких порушень термін лікування може становити 8-10 місяців. У складних випадках лікар-ортодонт розробляє тривалий план виправлення положення зубів терміном до декількох років.

Ціна

Вартість сапфірових брекетів помітно різниться, що обумовлюється не тільки обраної моделлю пристрою, але і ціновою політикою клініки, рівнем кваліфікації ортодонта. Крім того, обсяг фінансових витрат за установку конструкцій залежить від набору послуг, включених в підсумкову суму. Так, ціна ретейнера становить близько 17000 р., але він може як входити, так і не входити в кінцеву вартість.

Модель брекет-системи

Ціна в Москві (р.)

Безлігатурні сапфірові брекети Damon Clear II

127000

Комбінована система Сапфір Damon Clear+кераміка Clarity

94000

Комбінована система Сапфір Damon Clear+метал Mini-Twin 3М

83000

Самолігуючі брекети Inspire Ice

150000

Безлигатурная система Miso

85000

Брекети Radiance

98000

Самолигирующая система Pure

120000

Вартість сапфіровою брекет-системи вказана з урахуванням встановлення, обслуговування, зняття конструкції. Пам'ятайте, що ціна визначається видом скоб, які можуть бути класичними або самолигирующими. Остання різновид є новітньою розробкою в ортодонтії. З цієї причини вартість самолігуючих систем трохи вище класичних, що необхідно враховувати при виборі моделі конструкції.

Фото сапфірових брекетів

Відео

Сапфірові брекети

Відгуки

Олена, 25 роківНосила сапфірову брекет-систему протягом двох років. Пристрій не викликало дискомфорту. Порушень дикції не виникало. Перші поліпшення були помітні через 2 місяці після встановлення конструкції. Після зняття брекетів зубний ряд став ідеально рівним, завдяки чому вдалося позбутися від маси комплексів.
Олександр, 30 роківВстановити сапфірові конструкції порадив стоматолог. До цього протягом 1,5 років носив відносно дешеві металеві брекети на внутрішній поверхні зубів, але очікуваного ефекту так і не отримав. Сапфірове система виявилася гідним методом корекції прикусу. За півроку лікування вдалося вирішити проблему.
Світлана, 20 роківЗ дитинства відчувала комплекси з-за негарною посмішки. У підсумку вмовила батьків встановити сапфірову конструкцію. Вибрала рожеве пристрій, яке виглядало, як прикраса, і надавало образу «родзинку». Конструкцію було зручно носити. Через рік зубний ряд вирівнявся і лікар-ортодонт зняв пристрій.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!