Герпес в роті у дітей і дорослих - причини виникнення, симптоми і методи лікування

Існує кілька різновидів цього вірусу, які можуть відрізнятися за симптомами і місцем локалізації. Герпес у роті вражає всю порожнину, часто бульбашки з'являються на яснах, щоках, горлі, гландах, мигдалинах і мовою як у дорослого, так і дитини. З часом відбувається спад активності інфекції, виразки загоюються, але хвороба носить рецидивуючий характер, тому необхідно виконувати лікування і профілактику патології герпетичних висипань.

Що таке герпес у роті

Це захворювання носить герпетичний стоматит або гінгівостоматит. Герпес на слизовій рота – поширена патологія, яка за даними ВООЗ, займає друге місце за поширеністю після грипу. Герпетичний стоматит провокується вірусом 1-го типу, часто людина їм заражається в дитячому віці. Інфекція знаходиться в латентному стані і активізується при сприятливих для неї умовах, тому відзначаються загострення і спади хвороби. Основний метод лікування висипання в порожнині рота – використання противірусних препаратів.

Симптоми

Як правило, проникнення вірусу відбувається в дитячому віці, тому герпес на небі або інших слизових може виникнути в будь-якому віці. У організму малюка дуже мало опірності інфекції, тому вона легко вражає незміцнілу імунну систему. Протягом довго часу вірус буде знаходиться в латентному стані і ніяк себе не проявляти, але в деяких випадках він відразу ж викликає гостру форму гінгівостоматиту. Герпес на небі, щоках, яснах проявляється наступними симптомами:

  • головні болі;
  • швидка стомлюваність, загальна слабкість;
  • підвищення температури;
  • при питво, прийомі їжі виникає болючість у роті;
  • запалення ясен, тканин навколо болючих виразок;
  • ураження слизових оболонок рота білими, жовтуватими бульбашками з рідиною всередині, потім вони лопаються і перетворюються в дрібні ранки до 3 мм в діаметрі.

У дитини до даними загальним симптомам може додатися блювота після їжі, порушується сон, з'являється сильна дратівливість. Гостра форма герпесу розвивається при порушенні гігієни порожнини рота, на тлі основної хвороби може початися бактеріальне ускладнення. Триває захворювання в середньому від 10 до 14 днів. Вірус зберігається в організмі навіть після усунення симптомів в неактивному стані до наступного моменту ослаблення імунітету, коли висипання вражають слизові знову.

Причини захворювання

Оральний герпес передається при контакті носія зі здоровою людиною. Проникає вірус в слину, потім при послабленні захисних функцій організму він починає активну фазу і викликає симптоми. Уникнути цього можна, якщо не використовувати чужі кухонні приналежності, зубні щітки, намагатися уникати прямого контакту з носіями в активній фазі захворювання. Даний вид недуги передається тільки прямим зараженням. На активізацію гінгівостоматиту впливають наступні фактори:

  • стрес;
  • простудні патології;
  • період менструації;
  • хірургічне втручання;
  • надмірне фізичне навантаження;
  • зниження імунітету;
  • онкологічні захворювання;
  • погодні чинники: низька температура, сильний вітер, сонце;
  • ВІЛ.

Лікування герпесу в роті у дорослих

При перших ознаках розвитку захворювання потрібно відразу звернутися до лікаря, який зможе визначити вид патології, призначити ефективне лікування. Герпес порожнини рота не є небезпечним або смертельною недугою, але без адекватної терапії може доставити людині багато проблем і дискомфорт. На даний момент повністю позбутися збудника не вийде, тому лікування носить симптоматичний і профілактичний характер.

Симптоматична терапія

Дане направлення на зняття основних ознак патології. Для нормалізації загального стану, якщо герпес на десні, губі, щоках потрібно перед їжею обробляти анестетиками виразки, у складі препарату повинен міститися розчин 0,5% диклонина гідрохлориду. Для цього ж необхідно полоскання 2% розчином лідокаїну, необхідно ліки 3 хвилини утримувати в роті, ковтати його заборонено.

Дітям полоскати рот складно, тому для цих цілей рекомендується використовувати знеболюючі гелі, вони наносяться без особливих зусиль на уражені ділянки слизової оболонки, дія зберігається протягом тривалого часу. З популярних препаратів для цих цілей можна виділити:

  • Холисал;
  • Калгель;
  • Камістад-гель.

На слизових буде утворюватися наліт, який знімається при полосканні порожнини рота Трипсином або Химотрипсином. Хорошими антисептичними властивостями володіє розчин Гексорал. Для посилення регенерації уражених ділянок рекомендується змащувати поверхню маслом Вітаон або гелем Солкосерил. Під час симптоматичної терапії потрібно виключити з раціону фруктові соки, замініть їх на вітамінні комплекси. Слід пити достатню кількість води і не відмовлятися від їжі, прискорити одужання допоможе дотримання постільного режиму.

Холисал при герпес на губах

Це спеціальний гель, який використовується для терапії різних патологій порожнини рота, включаючи, герпес. При розвитку захворювання розвивається запалення, утворюються виразки, які створюють дискомфорт і больові відчуття. Медикамент має комплексний протизапальний, антисептичний, болезаспокійливий ефект. Застосовувати його потрібно не менше 3 разів за добу. До складу ліків входить 2 основних лікарських компонента:

  1. Безводний холіну саліцилат. Цей компонент блокує поширення запальної реакції, послаблює біль, свербіж, печіння.
  2. Хлорид цеталкония. Дія речовини спрямоване на купірування розмноження, повне знищення збудника. Цей компонент здатний протистояти вірусам, грибкової мікрофлори, грампозитивних і грамнегативних бактерій.

Специфічна терапія

При даному підході лікуючий лікар прописує противірусні та протизапальні нестероїдні препарати. Останні повинні знеболити ротову порожнину при герпетичній інфекції, перші ж блокують поширення вірусу, пригнічує його ефект на організм пацієнта. Для знеболювання використовують будь-які медикаменти на основі ацетамінофену, німесуліду, ібупрофену. Вибір буде залежати від індивідуальних рекомендацій (алергія або непереносимість) і протипоказань. Приймати необхідно дані ліки строго за схемою, яку призначив лікар.

Противірусні препарати

Це основа схеми терапії проти будь-якого вірусу герпесу, тому в будь-якому курсі терапії будуть використані медикаменти даної групи. Існує багато ефективних препаратів, але лікар зможе підібрати оптимальний варіант для лікування патології, як правило, використовують:

  1. Зовіракс. Це препарат Ацикловіру в якості основної діючої речовини. Ефективний при боротьбі проти вірусу простого, вітряної віспи, ЭБВ, оперізувального лишаю. Застосовується для терапії інфекційних патологій, які викликав вірус герпесу 1-2 типу, генітального виду та його рецидивів. Випускається у вигляді розчину для ін'єкцій, мазі, таблеток. Максимальна ефективність той медикаменту буде на початковій стадії. Приймають таблетки 5 разів на добу по 200 мг, середня тривалість курсу – 5 днів. Крем наносять на уражені ділянки у невеликій кількості 5 разів за добу.
  2. Ацикловір. Ефективний противірусний препарат проти простого герпесу, вітряної віспи, оперізувального лишаю. Активний лікарський компонент – ацикловір, блокує синтез вірусної ДНК, усуває, запобігає появі висипання різної локалізації. Випускається у формі мазі, таблеток, розчину для внутрішньовенних ін'єкцій. Крем потрібно наносити 5 разів за добу на уражені ділянки з інтервалом не менше 1 год, курс лікування, як правило, становить від 5 до 10 днів. Таблетки приймають по 0,2 г (1 таблетка) 5 разів за день.
  3. Фамвир. Даний противірусний медикамент має широку активність проти герпесвируса людини, випускається у формі таблеток. Максимальна ефективність наголошується на початковій стадії захворювання. Приймати всередину без прив'язки до їжі, запивати достатньою кількість води. По інструкції доза становить по 250 мг тричі на день протягом тижня.
  4. Валтрекс. Дія ліків спрямовано на блокування синтезу ДНК вірусу. Використовується при генітальному герпесі і в порожнині рота. Допустимо застосування для профілактики патології. Продається в таблетованій формі, рекомендується приймати по 500 мг двічі за день. Курс лікування в середньому становить 5 днів, може бути продовжений при тяжкому перебігу захворювання.

Як лікувати герпес в роті у дитини

Дитячий вік – самий небезпечний період для зараження вірусом. Пов'язано це з ослабленим імунітетом малюка, який ще не виробив власний, а материнський вже не діє. Часто герпетична інфекція після проникнення переходить у фазу латентного стану, але іноді формує і повну симптоматику патології. Розвиток захворювання у роті є однією з найпоширеніших форм забеливания.

Лікування простої форми в роті ускладнюється тим, що дитина не завжди розуміє, що відбувається і помазати десна, щічки чи небо стає складно. Проводити терапію потрібно обов'язково, тому що в ранньому віці крім зовнішніх правлінь недуга може спровокувати розвиток ускладнень: ураження внутрішніх органів, нервової системи і т. д. Необхідно відвести його до лікаря, який зможе подрать оптимальний курс противірусної терапії і місцевого лікування.

Народні засоби

Щоб лікувати у роті герпес лягати в лікарню не потрібно. Всі заходи можна проводити в домашніх умовах. Разом з медикаментозним лікуванням при узгодженні з лікарем можна використовувати народні рецепти. Основна спрямованість такого лікування – зміцнення імунітету, усунення симптомів хвороби. Ось деякі варіанти ефективних засобів:

  1. Візьміть родзинку, розріжте його вздовж на 2 рівні частини. Протирайте ними ранки в роті 3-4 рази за день.
  2. Візьміть полин, квіти ромашки, меліси і залийте окропом. Дайте настоятися засобу 20 хвилин, процідіть. Полоскати відваром теплим (не гарячим), поки не затягнутися ранки в роті.
  3. Обробіть смерековим або обліпиховою олією у роті, виразки. Мастіть кожні 3 год, поки не затягнутися ранки.
  4. З листя алое видавіть сік, змащуйте ротову порожнину.
  5. Медичним спиртом змащуйте уражені місця на зовнішній поверхні губ, куточки рота.

Профілактика

Щоб не з'являлася застуда у роті потрібно уникати контактів із зараженими людьми, особливо коли вона знаходиться в активній фазі. Інші методи профілактики спрямовані на зміцнення імунітету:

  • складайте повноцінний раціон харчування, повинні бути овочі, фрукти всі необхідні поживні речовини;
  • уникайте отримання травм порожнини рота;
  • дотримуйтесь режим дня;
  • використовувати гігієнічну помаду;
  • займайтеся спортом;
  • відмовтеся від шкідливих звичок;
  • вчасно лікуйте простудні, вірусні захворювання;
  • зміцнюйте імунітет вітамінами, особливо в холодну пору року.

При первинному зараженні герпесом людини назавжди стає носієм вірусу, повністю вилікувати його неможливо. Велику частину часу герпес буде знаходиться в латентному стані, але активізується поява висипань при несприятливих для імунітету людини умовах. Хвороба завжди вимагає адекватного лікування, особливо в гострій стадії. Показано специфічне і симптоматичне лікування як дорослому, так і дитині.

Фото герпесу на слизовій рота

Відео

Герпес - Школа док. Комаровського - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!