Лікування алкоголізму без кодування в наркологічній клініці і в домашніх умовах

Про шкоду алкоголю для організму відомо кожній людині, але відмовитися від цієї згубної звички своїми силами дуже складно. Вирішити проблему ще важче, якщо пацієнт не усвідомлює своєї залежності. Часто хворому пропонують закодуватися, але така процедура має ряд негативних сторін. Головним виступає постійна боязнь людини зірватися. Альтернативою кодування є лікування алкоголізму в домашніх умовах медикаментами. Воно спрямоване на детоксикацію організму, відновлення психічного і фізіологічного стану.

Що таке алкоголізм

У медицині під цим терміном розуміють хронічне психічне захворювання, пов'язане з пристрастю пацієнта до етилового спирту (алкоголю). Це різновид токсикоманії, яка характеризує психічну і фізичну залежність від спиртних напоїв. Етиловий спирт є потужним нейропаралитическим отрутою. Він порушує роботу нервової системи організму, завдавати непоправної шкоди усім внутрішнім органам. Ненормований вживання алкоголю несе небезпеку, як для психічного, так і для фізіологічного здоров'я людини.

Як вилікувати алкоголізм в домашніх умовах

Судячи за відгуками пацієнтів і наркологів, добровільне кодування внутрім'язовими ін'єкціями можна вважати надійним методом позбавлення від цієї згубної звички. Причина у великій кількості зривів. Із-за страху, що навіть при вживанні малої дози спиртного людина може загинути або відчути себе погано, розвиваються відхилення в психіці. В результаті бажання пити після відвідин наркологічної клініки тільки зростає.

З цієї причини спосіб, що описує, як вилікуватися від алкоголізму без кодування вважається більш ефективним. Весь процес терапії розділений на 2 основних етапи:

  1. детоксикація організму;
  2. реабілітація.

Лікування алкоголізму без кодування починається з виведення алкоголіка із запою. Якщо людина вживає довго, регулярно і у великих кількостях, то його організм відчуває сильне отруєння. Після бурхливої вечірки алкоголік намагається позбавитися від похмілля, тому знову п'є. Не кожному вистачає витримки вибратися з цього замкнутого кола. У такій ситуації найбільш ефективним засобом, що знімає похмілля у короткі строки, вважається крапельниця. Вона передбачає введення ліків інфузійно і показана в екстрених випадках.

Вводиться засіб включає фізіологічний розчин або Гемодез та декілька препаратів (глюкоза, Тіаміну Хлорид, Реамберін, Ацесоль, Есенціале). Крапельниця триває декілька годин, після чого пацієнт засинає. Серед переваг такого методу виведення з запою виділяються:

  • забезпечення сечогінного ефекту;
  • прискорення виведення продуктів розпаду етанолу;
  • забезпечення організму вітамінами;
  • усунення зневоднення.

Детоксикація організму

Методика детоксикації організму необхідна для усунення наслідків інтоксикації і виведення шкідливих токсинів. На цьому етапі роблять ряд обов'язкових дій, які дозволять лікувати алкоголіка далі. Список таких заходів включає:

  1. Виведення алкоголіка зі стану запою. Якщо людина не в змозі зупинити потяг до узливань власними зусиллями, то йому показана крапельниця. Вона допомагає вивести пацієнта із запою і розпочати безпосередню боротьбу з алкоголізмом. Для цього його лікують від хворобливих проявів синдрому відміни і супутніх захворювань. Крім крапельниці, використовують промивання шлунка природним шляхом або за допомогою зонда.
  2. Зняття абстинентного синдрому. У народі цей стан називається похміллям. При зловживанні алкоголем навіть невелика його доза не приносить полегшення, а тільки посилює симптоми. Для усунення похмілля алкоголіка можуть госпіталізувати та призначити крапельницю.
  3. Лікування алкогольної залежності без кодування поряд з терапією супутніх захворювань. Сюди належать психічні розлади, порушення обміну речовин, органічні ураження серця, печінки, нирок, нервової системи. Для їх лікування показано вітамінотерапія, прийом гепатопротекторів, протизапальних медикаментів, препаратів для регуляції серцевої діяльності, седативних засобів, антидепресантів, транквілізаторів.
  4. Нормалізація роботи органів і систем людини. На цьому етапі можуть використовуватись народні методи, дієтотерапія, заняття спортом. Тут і під час всього лікування пацієнтові дуже важливі підтримка і віра близьких.

Відновлення та реабілітація

Період відновлення і реабілітації необхідний для нормалізації фізіологічного і душевного здоров'я колишнього алкоголіка. Зловживання алкоголем руйнує не тільки внутрішні органи, але й особистість людини. Він втрачає здатність до соціальної взаємодії, профпридатність, елементарні побутові навички. Реабілітаційний період самий тривалий і у кожного пацієнта протікає по-різному. Основні способи відновлення після алкоголізму наступні:

  1. Психотерапія. Частіше проводиться під наглядом психолога. Він допомагає поставити нові завдання і цілі в житті, навчитися вирішувати проблеми без звернення до алкоголю, відкрити нові джерела задоволення і різні таланти.
  2. Лікування алкоголізму без кодування ліками. Так як алкоголь негативно впливає на всі органи і системи, після припинення вживання спиртного їх доводиться відновлювати. Залежно від розвинулися на тлі зловживання алкоголем захворювань призначають гепатопротектори, седативні засоби, препарати для серця, вітаміни і інші ліки.
  3. Методи народної медицини. Вони спрямовані на підвищення тонусу організму, зменшення тяги до спиртного. Серед народних методів використовуються різні зілля з цілющих трав, дієтотерапія і деякі правила щодо способу життя пацієнта.
  4. Нетрадиційні методи. Сюди відносять змови, ефективність яких не можна підтвердити. З цієї причини повністю покладатися виключно на нетрадиційні методи не рекомендується.

Методи лікування алкоголізму без кодування

Впоратися з алкоголізмом без кодування можна. Для цього існує безліч різних методів. На відміну від кодування вони дають позитивний результат більшого числа пацієнтів. Якщо використовувати відразу декілька методів у комплексі, то їх ефективність стає ще вище. Список методів, що описують, як кинути пити без кодування, включає:

  1. Медикаментозну терапію. Існують спеціальні таблетки від алкоголізму без наслідків, які викликають відразу до спиртного, зменшують тягу до нього. Але призначати такі кошти собі самостійно не можна. При сумісному прийомі з алкоголем вони здатні викликати серйозне отруєння.
  2. Підтримку організму іншими ліками. Алкоголь впливає на психологічний стан людини, тому в період запоїв високий ризик розвитку депресій і інших розладів. При зловживанні спиртним страждають також печінку, серце, нервова система, нирки. Для їх відновлення теж необхідний прийом спеціальних ліків.
  3. Голковколювання. На відміну від прийому медикаментів цей метод не навантажує печінку і нирки. При впливі на спеціальні точки організму алкоголіка активізуються спеціальні енергетичні канали, які допомагають організму очиститися.
  4. Плазмаферез. Ця процедура допомагає очистити кров від продуктів розпаду етанолу. В результаті знімається абстинентний синдром, поліпшується засвоюваність ліків.
  5. Лікування алкогольної залежності без кодування народними способами використовується як на етапі детоксикації, так і при реабілітації. Народні ліки забезпечують очищення організму, відновлення роботи життєво важливих органів, поліпшення психологічного стану, загальне оздоровлення.
  6. Психотерапію. Мало періодично виводити алкоголіка із запою. Важливо визначити етіологію пристрасті до алкоголю. Причинами часто є психологічні проблеми: конфлікти між чоловіком та дружиною в родині або на роботі, невдачі в різних сферах життя. Щоб виявити причину і позбавитися від неї, алкоголіку потрібна психологічна допомога. Її він може отримати від родичів або професійних психологів.

Медикаментозна терапія

Суть цього методу лікування алкоголізму без кодування полягає в прийомі ліків. Використовуються різні групи препаратів: знімають симптоми похмілля, викликають непереносимість і відраза до алкоголю, що підтримують інші органи і системи. Головною перевагою лікування алкоголізму без кодування – алкоголіку не потрібно постійно виявляти вольові якості для утримання від алкоголю. Недолік в тому, що не існує такого ліки, яке б точно гарантувала позбавлення від цієї згубної залежності.

Препарати від похмільного синдрому

Ці ліки від алкоголізму не лікують саме захворювання. Вони лише знімають симптоми похмілля, полегшуючи стан п'яниці після бурхливого застілля. Подібним ефектом володіють наступні препарати:

  1. Метадоксил. Підвищує стійкість печінки до дії окислення молекул жирів токсичними агентами, уповільнює процеси розвитку в ній цирозу. Після прийому Метадоксила не виключені алергічні реакції. Препарат протипоказаний при вагітності, лактації, індивідуальної сприйнятливості складу. Плюсами Метадоксила є антидепресивний та анксіолітичний ефекти. Мінус – препарат дорогий.
  2. Зорекс. Засіб має дезінтоксикаційну, антиоксидантну та гепатопротекторну діями. До протипоказань відносяться тяжкі захворювання нирок або печінки в стадії декомпенсації, дитячий вік, підвищена чутливість до складу. В результаті прийому можливі прояви кропив'янки, свербежу, висипу, стоматиту, набряку слизових. Плюс ліки – капсули мають невелику вагу і розміри, тому їх легко ковтати. Мінус – при схильності до алергій часто виникають побічні ефекти.

Ліки, що викликають огиду і непереносимість алкоголю

При вживанні препаратів цієї групи блокується окислення етилового спирту до вуглекислого газу і води, з-за чого він викликає отруєння організму. Після кожного розпиття спиртного людина починає відчувати себе погано, відчуваючи нудоту, запаморочення, тремтіння рук і інші неприємні симптоми. Це стан асоціюється у нього з алкоголем, з-за чого до міцних напоїв розвивається стійке відраза. Серед препаратів з таким ефектом виділяються:

  1. Колме. Випускається у формі крапель. Плюс в легкості застосування – необхідно капати в напої або їжу. Недоліком можна вважати високу вартість ліків. Крім того, краплі мають оцтовий запах. Дія ліків полягає у блокуванні ферменту ацетальдегідрогенази, який бере участь у процесі метаболізму спирту. В якості побічних ефектів Колме: сонливість, шкірні висипання, транзиторний лейкоцитоз, відчуття втоми. Препарат протипоказаний при лактації, вагітності, захворюваннях нирок і печінки, тяжкій серцевій недостатності.
  2. Тетлонг-250. У складі має дисульфірам – речовину, що блокує ферментативну функціональність організму, яка забезпечує биотрансформационные процеси алкоголю. Недолік Тетлонга у великому переліку протипоказань: ендокринні збої, шизофренія, глаукома, цукровий діабет, біполярні порушення, шлункова виразка, гіпертонія, епілепсія. Серед аналогів препарату можна виділити таблетки Еспераль.

Таблетки від алкогольної залежності знижують тягу до спиртного

Препарати від алкоголізму з цієї групи відрізняються більш м'яким впливом на організм порівняно з попередньою категорією. Сюди входять і гомеопатичні засоби. Прикладом таблеток, що знижують тягу до спиртного, виступають:

  1. Пропротен-100. Препарат відновлює функції структур мозку, усуває алкогольну залежність, має нейропротективным, антигіпоксичну та антиабстинентным ефектами. Не рекомендований прийом Пропротена при вагітності, лактації, високої чутливості до складу медикаменту. Іноді ліки викликає тимчасові порушення акомодації. Перевагою Пропротена можна вважати невисоку вартість.
  2. Метронідазол. Мінус ліки в тому, що зловживання алкоголем не є прямим показанням до його прийому, тому препарат відноситься до категорії антибіотиків. Дія Метронідазолу полягає в зменшенні тяги до спиртного, але для цього алкоголіку потрібно під час прийому таблеток кілька разів нюхати алкоголь і полоскати їм рот до виникнення нудоти. Плюс ліки в хорошій переносимості. Побічні ефекти (діарея, нудота, блювання, стоматит, панкреатит) виникають рідко. Метронідазол протипоказаний при лейкопенії, неврологічних хвороб, гіперчутливості.

Лікарські засоби для підтримки організму

Особливу небезпеку при алкоголізмі представляють психічні розлади. Їх вираженість залежить від стадії захворювання. З-за депривації у алкоголіка відзначається підвищений рівень дратівливості, депресії і злоба до оточуючих. У більш важких випадках можливий навіть алкогольний делірій – розлад, що протікає з порушенням свідомості від потьмарення до коми. Алкоголізм призводить до розбалансування функцій багатьох систем організму, а не тільки нервової. Для їх підтримки показані наступні препарати:

  1. Гліцин. Показаний для відновлення роботи нервової системи і головного мозку. У алкоголіків усуває апатію, перепади настрою, покращує апетит. Плюс – можна приймати навіть коли людина продовжує пити. Мінус – при тривалому використанні на фоні алкоголю можливі недуги нервової системи.
  2. Глюкоза. Усуває похмільний синдром. У алкоголіка глюкоза швидше виводить токсини. Плюс – усмоктується дуже швидко, тому практично відразу використовується організмом за призначенням. Недолік – лише частково нівелює наслідки запою.
  3. Донормил. Допомагає алкоголіку впоратися з частими кошмарами, безсонням. Плюс – не викликає звикання навіть після тривалого прийому, мінус – якщо через 4-5 діб ефект не був досягнутий, то треба шукати інше ліки.
  4. Анаприлін. Зменшує частоту пульсу, покращує стан міокарда, знижує тиск. Мінус – при прийомі алкоголю, коли ліки знаходиться в крові, сп'яніння посилюється. Плюс – допомагає впоратися з алкогольною абстиненцією.
  5. Аспірин. При похмілля розчиняє еритроцитарні згустки, що забезпечує болезаспокійливий ефект. Перевага – якщо прийняти таблетку за 2 год до розпивання спиртного, то абстинентний синдром не настане. Мінус – високий ризик кровотечі в шлунку.
  6. Каветон. Покращує мозкову активність, забезпечує його киснем, перешкоджає утворенню тромбів. Препарат показаний при порушенні пам'яті, запамороченнях, гіпертонії. Серед недоліків відзначається тахікардія після прийому таблетки. Перевага – відсутність побічних ефектів.
  7. Ессенціале форте. Допомагає легше перенести похмілля і дискомфорт в печінці. Мінус – спричиняє загострення хвороб шлунково-кишкового тракту. Перевага – відновлює пошкоджені клітини печінки, захищає їх від токсинів.
  8. Топирол. Цей засіб забезпечує профілактику нападів мігрені. Мінус – основним показанням до застосування препарату виступає епілепсія. Перевага – після прийому діюча речовина швидко всмоктується.
  9. Фенібут. Допомагає впоратися з депресією, безсонням, станом тривожності. Перевага – можна приймати як для зняття похмілля, так і подальшого лікування алкоголізму без кодування. Мінус – якщо прийняти таблетку до розпивання спиртного, сп'яніння настає швидше.

Голковколювання

Суть акупунктури полягає у встановленні голок в певні точки людського тіла. Це східний метод, який надає сильний вплив на організм. На відміну від інших методів лікування алкоголіків голковколювання не перевантажує загальний стан людини. Судячи з відгуків, вже через 1-2 місяці пацієнт починає усвідомлювати руйнівну дію спиртного. В результаті він ставиться до алкоголю більш байдуже і навіть спокійно.

Як проводиться

Перед початком лікування алкоголізму без кодування кваліфікований лікар розробляє для пацієнта індивідуальну програму. Її основою виступає особиста ступінь залежності хворого від алкоголю. Вплив голками здійснюється в районі спини і вух – там знаходяться базові точки органів і систем. Спочатку лікар використовує тонкі голки. Потім їх розмір підбирають з урахуванням ваги пацієнта. Технологія проведення акупунктури:

  • стерильні голки вкручують в заздалегідь зазначені і продезінфіковані точки на шкірі;
  • пацієнт залишається в стані спокою 15-40 хвилин;
  • далі голку витягують, а місця проколів масажують сухою ватою.

Кількість сеансів та тривалість терапії

Середнє число сеансів акупунктури при алкоголізмі становить 1-5 відвідувань. Певна кількість відвідувань встановлюється лікарем. Фахівець враховує особливості повсякденного життя людини, його клінічну історію, больові точки на тілі. Вже після першого сеансу пацієнт може відчути себе бадьорим, повним сил. Емоційний стан стабілізується, пропадає апатія, тому хворому більше не хочеться пити.

Переваги голковколювання

Сама процедура завжди проводиться в заспокійливою обстановці, тому на пацієнта вона надає розслабляючу дію. Під час сеансу в організмі починають вироблятися гормони щастя, тому неприємні відчуття, пов'язані з відмовою від алкоголю, пропадають. Голковколювання має ще кілька переваг:

  • нормалізує кровообіг;
  • усуває м'язові спазми і судоми;
  • знімає головні і серцеві болі;
  • забезпечує зміцнення імунітету;
  • усуває нічну пітливість і безсоння;
  • знімає фізіологічні прояви алкоголізму;
  • зменшує потяг до спиртних напоїв.

Протипоказання

Голковколювання дозволено не кожному алкоголіку. Існує ряд осіб, кому процедура абсолютно протипоказана. Їх список включає людей з:

  • туберкульоз відкритої форми;
  • сильним алкогольним отруєнням;
  • підвищеною температурою тіла;
  • шизофренію в стадії загострення;
  • онкологічними патологіями.

Очищення крові плазмаферезом

Ця процедура являє собою очищення плазми крові від шкідливих продуктів розпаду алкоголю. В результаті лікування від пияцтва відбувається набагато швидше. Крім того, плазмаферез повністю переламує потяг людини до безконтрольного вживання спиртних напоїв. Після процедури колишній алкоголік повинен пройти реабілітацію у психолога, щоб остаточно позбутися згубної звички і закріпити результат.

Де і як проводиться процедура

Плазмаферез проводиться виключно в стаціонарних умовах. В маніпуляційному кабінеті хворого розташовують на дивані або кріслі. В руку йому вводять спеціальний катетер. Частіше використовуються вени в ліктьових згинах. Якщо стан пацієнта важкий, то вибирають підключичну вену. Через катетер кров починає надходити в стерильний пакет, який потім поміщають в обладнання для поділу біологічної рідини на плазму і формені елементи. Останні змішуються з кровезамінюючих складами і вводяться назад у венозне русло. Плазму відразу ж зливають.

Плюси і мінуси плазмаферезу

Головною перевагою процедури є позбавлення від накопичених токсинів, антигенів, алергенів і медіаторів, які провокують запальні процеси в організмі. Серед інших плюсів зазначаються:

  • поліпшення складу крові;
  • кров стає менш в'язкою;
  • посилення кровообігу;
  • мінімум побічних ефектів;
  • усунення набряків різного роду.

Мінуси плазмаферезу пов'язані з особливостями проведення процедури. При отруєнні алкоголем для очищення вистачає 1-2 процедур. Якщо мова йде про хворобу, то токсини, що утворюються в організмі постійно. Те ж стосується хронічного алкоголізму. У цьому випадку однієї процедури може не вистачити. Інші недоліки плазмаферезу:

  • висока вартість;
  • наявність протипоказань;
  • тривалість процедури;
  • відразу очистити великий об'єм плазми не представляється можливим.

Психотерапія

Зловживання спиртним викликає не тільки фізіологічну, але і психологічну залежність. З цієї причини лікування алкоголізму без кодування в період реабілітації повинно здійснюватися у комплексі з психотерапією. Вона має безліч методик, які допомагають впоратися з пагубною звичкою:

  • групова психотерапія – допомагає людині зрозуміти, що він не самотній у своїй проблемі і швидше прийняти її;
  • індивідуальні консультації – бесіда з доктором наодинці необхідна для визначення більш ефективної методики лікування алкоголізму (сюди входить гіпноз і раціональна психотерапія);
  • ігрова форма – спрямована на відволікання алкоголіка від згубної пристрасті;
  • ТЕС-терапія – метод лікування за допомогою електричної стимуляції.

Народні методи

Основне лікування алкоголізму без кодування можна доповнити застосуванням народних засобів. Вони ефективні як на детоксикаційної стадії, так і під час відновлення організму. Прикладом служать наступні рецепти:

  1. Відвар чебрецю. Заварити 1 літром окропу 1 год. л. цієї трави. Після охолодження пити по 0,25 ст. щодня по 2 рази.
  2. Відвар мучниці. Її можна купити в будь-якій аптеці. На 1 склянку окропу береться 1 ч. л. трави. Коли засіб охолоне, можна приймати. Дозування – 1 ст. л. з інтервалом у 2 години.
  3. Лавровий лист. На 250 мл горілки беруть 2 листочка. Засіб протягом 2 тижнів тримають в теплі. Приймати потрібно по 2-3 ст. л. перед вживанням їжі. Лавровий лист призводить до проблем зі шлунком, тому викликає відразу до спиртного.

Відео

Здоров'я. Ліки від алкоголізму.(31.05.2015)

Відгуки

Андрій, 45 роківДовго боровся з цією проблемою. Кодування не допомагали, пробував кілька разів і постійно зривався. Потім зважилися разом з дружиною звернутися в наркологічну клініку Москви. Мені призначили цілий курс з голковколюванням, дієтою, психотерапією. Психолог допоміг переоцінити своє життя, тому я кинув пити.
Людмила, 36 роківРаніше мій батько просто випивав, але потім це стало згубною звичкою. Як не приїдеш, він був постійно п'яний. З запою виводили в лікарні під крапельницею. Там лікар і призначив один препарат – Колме. Через 3 тижні у батька з'явилося стійке відраза до алкоголю. Надалі це допомогло йому повністю відмовитися від спиртного.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!