Синдром відміни алкоголю: симптоми і лікування

Тривале вживання алкогольних напоїв шкодить всьому організму. Небезпека зберігається навіть після виходу з запою. Синдром відміни алкоголю, також відомий як біла гарячка, — це психічний розлад, що викликає галюцинації і виникає після різкого припинення вживання етаноловмісних напоїв. Абстинентний синдром може виникнути у будь-якої людини на тлі тривалого розпиття спиртного.

Що таке алкогольний абстинентний синдром

Алкогольна абстиненція знайома майже кожному дорослому людині, якій траплялося «перебрати» напередодні і «вболівати» вранці. Концентрований етанол, що міститься в напоях, — це отруйна речовина, але невеликі дози виробляються організмом самостійно. Абстиненція порушує цей процес. У нормі розвиваються не впливають на психіку симптоми похмілля. Часто спостерігаються наступні:

  1. Головний біль, нудота, слабкість. У здорової людини тяга до спиртного мінімальна, хоча деякі знімають похмілля напоями, які напередодні вживали.
  2. Поганий настрій через абстиненції.
  3. Алкогольна абстиненція викликає світлобоязнь, спрагу, сонливість. У нормі відновлення відбувається через десять-дванадцять годин.

Причини виникнення

Симптоми інтоксикації після зловживання алкоголем виникають із-за механізму дії спиртних напоїв. Потрапляючи в організм, алкоголь поступає в кров, викликаючи тимчасову ейфорію. Сповільнюються процеси природної вироблення аналогічного гормону, прийняте ззовні речовина починає діяти як депресант. Наслідками стає похмілля, поганий настрій, слабкість. Абстинентний алкогольний синдром триває до тих пір, поки печінка не виведе токсини з організму. У алкоголіків цей процес уповільнений.

Симптоми відмови від алкоголю

Біла гарячка виникає не тільки при хронічному алкоголізмі, хоча особи, схильні до тривалих запоям в особливій групі ризику. Причина делірію — нездатність організму вчасно вивести всі продукти розпаду етанолу. Брак природного вироблення етанолу змушує людину потребувати прийняття чергової порції етанолу, а без неї розвивається симптомокомплекс, що включає психічні порушення. Загальний список ознак наступний:

  1. Підвищена спрага, сухість у роті.
  2. Нудота, блювання, запор або діарея — похмільний синдром впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
  3. Болі в правому підребер'ї.
  4. Депресивний, пригнічений стан на тлі припинення вживання алкоголю пов'язують із синдромом відміни.
  5. На стадії хронічного алкоголізму або після тривалих запоїв можуть виникнути порушення сну, слухові, зорові галюцинації. Тривалу алкогольну інтоксикацію видають пітливість, тремор, сплутаність свідомості, мови.

Діагностика синдрому

Діагноз ставиться на основі анамнезу, збору інформації про пацієнта. При хронічному алкоголізмі ризик виникнення психічних порушень набагато вище, ніж просто на фоні тривалого вживання спиртовмісних напоїв. Систематичний прийом речовин змінює організм, у алкоголіків порушена толерантність до етанолу. З істинними психічними захворюваннями делірій ріднить відсутність критики до свого стану. До лікарів — наркологів, психіатрів часто доводиться звертатися родичам пацієнта.

Скільки триває абстинентний синдром

Здорова людина, яка не страждає на алкоголізм, а просто «перебрав», позбутися від неприємних проявів через кілька годин. Після одиничного епізоду зловживання спиртовмісними напоями делірій не з'являється, хоча приступ депресії, тривоги та інші негативні психічні прояви можуть заявити про себе. Лікуватися рекомендовано народними засобами — розсолом, мінералкою, рясною їжею.

У алкоголіка пошкоджені внутрішні органи, що відповідають за руйнування продуктів етанолу. Печінка, нирки, наднирники не справляються з навантаженням. Біла гарячка — свідчення серйозних змін в стані здоров'я. Купірується синдром медикаментозно, без лікування може тривати кілька днів. Пацієнти з галюцинаціями представляють небезпеку для себе і оточуючих.

Як лікувати абстинентний синдром

Особам із синдромом відміни алкоголю в легкій стадії не потрібно спеціального лікування, крім поповнення рідини, солей калію, магнію. При тяжкому перебігу рекомендована інфузійна терапія. Призначаються крапельниці з глюкозою, фізрозчином – вони забезпечують максимально швидке виведення токсинів. Важкий синдром відміни алкоголю рекомендується лікувати стаціонарно, з подальшою терапією позбавлення від залежності.

Відео

ЯК КИНУТИ ПИТИ НАЗАВЖДИ. Симптоми відвикання.

Абстинентний синдром при алкоголізмі: симптоми, тривалість лікування, препарати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!