Що таке запій - причини, скільки днів триває і як правильно вийти

Початком алкоголізму стають часті і тривалі вживання спиртних напоїв, які негативно впливають на життя хворого і його родичів, приносять проблеми зі здоров'ям і ускладнення соціального життя. Це важкий стан, що характеризується постійним прийомом алкоголю. Корисно дізнатися, що таке запій, як його вилікувати в домашніх умовах, кодуванням і лікування у нарколога.

Чому людина йде в запій

На запитання, навіщо чоловік п'є, багато алкоголіки відповідають, що їх змушує це робити несправедливість життя. Соціальні та психологічні проблеми можуть вплинути на людину, що володіє ослабленою волею. Наркологи вказують на наступні кілька основних причин запою:

  1. При систематичному вживанні алкоголю етанол стає невід'ємною частиною обмінних процесів організму, що зумовлює появу «ломки» при відсутності алкогольної підживлення.
  2. Невлаштованість життєвих обставин, до яких може приводити зруйнована особисте життя, невдачі в кар'єрі, важка хвороба.
  3. Спадковий фактор.

Скільки триває запій

Тривалість запою прямо пропорційна алкогольному «стажу» і залежить від стадії алкоголізму. На другому ступені, коли основний літраж тільки належить вжити, приступи запою рідко тривають більше декількох днів. На запущеній третій стадії людина може не виходити з стану тижнями, припиняючи пити тільки під впливом складних причин (скінчилися гроші).

Симптоми запою

Алкоголіку властиво не визнавати факт своєї залежності від спиртного, але є ряд симптомів, які однозначно доводять факт алкоголізму:

  1. З кількістю випитого тяга тільки зростає.
  2. Відсутність почуття міри сп'яніння.
  3. Поява агресії і похмурості в стані запійного пияцтва.
  4. Сильне бажання похмелитися (характерно для помилкового запою).
  5. Провали пам'яті.
  6. Безвідповідальне ставлення до взятих зобов'язань (робота, турбота про дітей)

Наслідки запою

Спирт, продукти його розпаду, шкідливі домішки в вині сприяють інтоксикації організму, негативно відбиваючись на всіх органах і системах життєзабезпечення. Перший удар отруєння приймає на себе печінка, яка несе непоправні втрати після кожного істинного запою. Сильну навантаження відчуває серцево-судинна система, різко підвищується ризик інфарктів і інсультів. Відбувається деградація особистості, втрата людської подоби, біла гарячка розвивається стрімко. Панкреатит, тромбоз судин, рак печінки – майбутнє алкоголіка.

У чоловіків

Перший наслідок запою для чоловіка – це значне падіння репутації в соціумі, після чого може бути втрата роботи і фінансові труднощі. Так людина втягується в порочне коло. Далі слід втрата здоров'я, сексуальна дисфункція. Алкоголізм провокує загострення хронічних захворювань. В результаті повторного запою можуть різко відмовити внутрішні органи. Синдром розвивається поступово, гарантовано відбувається цироз печінки і руйнується підшлункова залоза.

У жінок

Якщо чоловічий запій це звична справа для суспільства, то жіночий – завдає набагато більшої шкоди психіці та особистої репутації. Крім удару по печінці та підшлунковій залозі, жіночий запій ставить під загрозу репродуктивну функцію. Підвищується ризик безпліддя, викиднів та аномалій плоду. Наслідки виходу з запою жінками переносяться часто дуже важко, супроводжуючись важкою депресією.

Висновок із запою

Найпершим кроком виведення з тривалого запою стане виклик лікаря або досвідченого фахівця-нарколога, який оцінить стан пацієнта і пропише терапію. У важких випадках може знадобитися госпіталізація в стаціонар, в більш легких при готовності родичів алкоголіка доглядати за ним – з крапельниці, прийом таблеток та інших препаратів. Ліки від запою підбирається індивідуально, залежно від особливостей пацієнта, включає призначення ліків, фізіотерапію та консультацію з психіатром.

У клініці

Першим етапом лікування в стаціонарі стане усунення ознак інтоксикації. Популярним засобом є крапельниця від запою або внутрішньовенна інфузія ізотонічного розчину хлориду натрію, глюкози з інсуліном або без нього, вітамінами і заспокійливими засобами. У важких або критичних випадках проводиться екстракорпоральна детоксикація – очищення крові короткочасним плазмаферезом або гемосорбцією.

Другим етапом медикаментозного втручання є запобігання та лікування алкогольного абстинентного синдрому. Для цього використовуються групи коштів:

  1. Антидепресанти – протитривожні, заспокійливі, протисудомні Тіанептін, Гептрал.
  2. Нейролептики – для купірування стресу і тривожності. Популярними є Карбидин, Сонапакс.
  3. Транквілізатори – снодійні, міорелаксируючи, вегетостабилизирующие Транксен, Гексенал.
  4. Протисудомні препарати – Вальпроат натрію, Карбамазепін знімають тремор, дрібні судоми.
  5. Вітаміни групи В – нормалізують роботу ЦНС, допомагають уникнути судом і психозів. Також призначаються дози вітамінів С, Тобто
  6. Гепатопротектори – відновлюють функцію пошкодженої печінки: Ессенціале Форте, Гепатрин.

Вдома

Як вийти із запою в домашніх умовах – популярний запит. Це можливо, якщо взяти себе в руки і виконувати прості дії:

  • вибрати час, відмовитися від алкоголю, не пити добу;
  • на наступний день після пробудження випити 1,5 л мінеральної води або розсолу, приймати 1 капсулу Ессенціале Форте, 2 таблетки активованого вугілля, 20 крапель Валокордину;
  • поснідати бульйоном з хлібом, прийняти контрастний душ;
  • через 4-5 годин випити по 2 таблетки активованого вугілля, Есенціале;
  • пообідати бульйоном і другим блюдом, випити чай з лимоном і медом;
  • протягом дня рекомендується рясне пиття;
  • увечері повторіть прийом ліків, повечеряйте.

Як самому вийти із запою вдома

Щоб усунути запійний алкоголізм самостійно, потрібно мати силу волі, чітко діяти схемою, зазначеної вище. Якщо вживання алкоголю напередодні було тривалим, потрібно 3-7 днів, щоб впоратися з важким похміллям. Правила терапії розлади:

  • не похмелитися зранку;
  • прийняти таблетку Конкора або Эгилока від тиску (максимум 1-2 дні);
  • приймати кожні 1,5-2 години 2-3 капсули таблеток з таурином, вітамінами;
  • протягом дня пити багато рідини;
  • приймати їжу навіть через силу;
  • гуляти, приймати душ;
  • при запорах приймати легкі проносні.

Таблетки

Алкогольний запій не можна вилікувати без прийому таблеток широкої дії. У наркології використовуються:

  • Протисудомні – Клонідин, усуває високу пітливість, тахікардію, високий тиск, тремор, купірує розвиток утруднення дихання.
  • Бензодіазепіни – Лоразепам, Карбамазепін, не дають розвиватися судом, епілептичних припадків.
  • Ноотропи – Пропротен 100, відновлює діяльність головного мозку, нервової системи, знищує неврологічні наслідки похмілля.
  • Нестероїдні протизапальні засоби – Аспірин, справляється з головним болем, нейтралізує ацетальдегід (продукт розпаду етанолу).

Допомога при запої

Скільки триває запій, залежить від сили волі людини та якості прийнятих напоїв, тяжкості проблеми, навалившейся на хворого. На будь-якій стадії виходу з цього стану буде потрібна допомога з боку близьких:

  • не намагайтеся лікувати хронічного алкоголіка при запої примусово, це не дасть результатів;
  • перед відправкою в стаціонар або медикаментозним лікуванням дайте зрозуміти, що запій призводить до проблем у фінансових, соціальних, особистих сферах;
  • підтримуйте психологічно, морально, дайте зрозуміти, що таке запій і його шкоду для сімейних відносин.

Відео

Що таке запій?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!