Анонімне лікування алкоголізму в наркологічних клініках Москви і на дому

Ще кілька десятиліть тому при зверненні до лікарні з проханням позбутися алкогольної залежності про проблеми пацієнта сповіщали керівництво на роботі, родичів, ставили випивохи на спеціальний облік. Сьогодні ситуація дещо змінилася. З'явилися спеціалізовані наркологічні клініки, в яких пацієнтам пропонують анонімне лікування алкоголізму.

Що таке алкоголізм

Поодинокі випадки вживання спиртного ще не належать до алкоголізму, а назвати рідко випиваючого людини алкоголіком ніяк не можна. Проблема в тому, що етиловий спирт та його похідні здатні викликати залежність, подолати яку самостійно складно. З медичної точки зору алкоголізм – це хвороба, яка розвивається на тлі постійного вживання міцних напоїв. Характерні ознаки алкоголізму: збільшення кількості і частоти вживання алкоголю, наявність абстинентного синдрому, зниження фізичної та розумової активності.

Руйнівна дія алкоголю

При попаданні в шлунок спирт починає поступово руйнувати слизову оболонку, проникає в струм крові і разом з нею доставляється до інших органів і систем. Першими страждають еритроцити. Алкоголь руйнується їх гладку зовнішню оболонку, в результаті чого маленькі кров'яні тільця злипаються, утворюючи згустки. Ці скупчення еритроцитів вже не можуть вільно проходити крізь дрібні капіляри і судини, утворюють тромби. Згустки обмежують надходження кисню та крові м'яких тканин, порушується робота серцево-судинної і дихальної системи, страждає мозок.

Наслідки вживання спиртного для організму

При тривалому вживанні алкоголю в організмі відбуваються незворотні наслідки:

  • Поступово починає атрофуватися мозок. Він зменшується в розмірах, з-за поступово відмирання нейронів на його поверхні утворюються дрібні рубці, знижується функціональна активність мозочка.
  • Печінка виступає в ролі фільтра і бере на себе більшу частину навантаження. Із-за постійного надходження в організм нового алкоголю, вона не встигає справлятися зі своїми обов'язками і виводити токсини, надмірне накопичення яких призводить до цирозу печінки, гепатиту, жирового гепатозу, ракових новоутворень.
  • Негативно позначається спирт і на шлунково-кишковому тракті. У людей, страждаючих алкоголізмом, нерідко діагностується виразка шлунка, гастрит, внутрішні кровотечі, рак.
  • Алкоголіки страждають від імпотенції, з'являються проблеми з репродуктивною функцією.
  • Закупорка судин може спровокувати інфаркт та інсульт, призвести до непоправних порушень центральної нервової системи. Питуща людина стає агресивною, погано контролює свої дії і мова, не здатний жити у нормальному суспільстві.

Анонімне лікування алкоголіків

Різні форми алкоголізму успішно лікуються профільними фахівцями в державних клініках. Однак мінус такої терапії у відсутності гарантії анонімності, з-за чого багато пацієнти відмовляються від реабілітації. Лікування алкоголізму анонімно можливо тільки в приватних клініках, де ніхто не стане просити у вас повідомляти справжнє прізвище, адресу, місце роботи та інші дані.

Необхідність вирішення проблеми

Алкоголь негативно позначається на стані організму і значно скорочує тривалість життя. Однак навіть ці факти не завжди викликають у людини бажання кинути пити, навіть якщо він сам усвідомив, що хворий. Причина криється в боязні розголосу і бурхливого обговорення його проблем в колі друзів, серед колег і начальства, а то і втрати роботи.

Звернення в приватні клініки для анонімного лікування алкоголізму допомагає уникнути розголосу. В таких установах відносини між пацієнтом і лікарем більш тісні, при цьому медпрацівник може нічого не знати про хворого, крім його діагнозу та анамнезу. Подібна побудова методики реабілітації дозволяє домогтися високих результатів і запобігти рецидивам. У штаті приватних клінік, як правило, є не тільки наркологи, але і професійні психотерапевти, які будуть працювати з потерпілим після виписки із стаціонару.

Плюси і мінуси

Лікуватися потайки для людини простіше в моральному плані, адже можна жити без докорів, косих поглядів і засудження колег. Єдиний мінус такої реабілітації – висока вартість. Однак цей недолік іноді буває незрівняним з безліччю інших переваг, до яких належать:

  • Можливість надати про себе недійсні дані: вигадати прізвище, не зазначати адресу проживання і місце роботи.
  • Індивідуальний підхід, перебування в комфортних умовах, широкий вибір способів лікування алкоголізму в залежності від стадії захворювання.
  • Можливість лікуватися за рахунок коштів різних організацій і благодійних фондів. Щоб скористатися цією перевагою необхідно буде дотримати ряд умов.
  • Повна анонімність з боку наркологів. Лікарі приватних клінік користуються правилом «Вилікував і забув».
  • Проходження повного курсу реабілітації в умовах стаціонару. Отримання психологічної підтримки після виписки.

Методи лікування

За принципом дії всі методи позбавлення від алкогольної залежності можна розділити на дві групи:

  • Методи поверхневого впливу. До них відносяться: гіпноз, групова терапія, принципи психологічного впливу. Допомагають тим, хто сам бажає позбутися від залежності і вірить в результат.
  • Глибинні методи або лікарське лікування. Передбачає введення в організм пацієнта медичних препаратів, відбиваючих тягу до спиртного і усувають симптоми інтоксикації.,

Внутрішньовенне введення медикаментозних препаратів з дисульфірамом

Існує кілька різновидів медичних препаратів, які використовуються при лікуванні алкогольної залежності, але найпопулярнішим лікарським засобом є дисульфірам. Ліки може прийматися у вигляді таблеток, але більш дієві ін'єкції, які використовуються в декількох варіаціях:

  • Власне внутрішньовенна ін'єкція. Суть методу полягає у внутрішньовенному введенні великих концентрацій препарату. При попаданні в кров дисульфірам викликає стійку відразу до алкоголю, а при прийнятті спиртного провокує появу сильних симптомів інтоксикації. Ефект після відміни препарату може зберігатися одну-два тижні.
  • Еспераль, Торпедо. Дисульфірам у стерильній капсулі вшивають під шкіру. Дія методу схоже з внутрішньовенними уколами, але має більш довгостроковий ефект, так як препарат поступово всмоктується і підтримує високу концентрацію у крові.

Гіпноз

Анонімне лікування алкоголізму часто передбачає введення пацієнта в транс. Ефективність гіпнотичної техніки кодування залежить від професіоналізму нарколога, віри пацієнта і його здатності піддаватися гіпнотичному впливу. Метод не вимагає багаторазового відвідування клініки, як правило, позитивний результат помітний після проходження 3-4 сеансів гіпнозу, протягом яких лікар вселяє людині, що алкоголь викликає у нього огиду.

Кодування від алкоголю

Це група психотерапевтичних методик, суть яких – вплив на підсвідомість пацієнта. Найпопулярніший метод анонімного кодування – за методом Довженка. Суть схожа з гіпнозом: в стані трансу пацієнта переконують, що він не може більше пити. На тлі методу кодування Довженка були розроблені і інші принципи навіювання:

  • нейролінгвістичне програмування;
  • нейрофизиологическая блокада;
  • біологічне кодування;
  • психосуггестия;
  • электростереокодирование.

Методика 12 кроків

Цей метод анонімного лікування алкоголізму прийшов зі США. Його суть полягає в групових сеансів терапії, спрямованих на те, щоб пацієнт змінив погляди на самого себе і навколишній світ. Етапи реабілітації включають самоаналіз, визнання і самостійне виявлення кореня проблеми, звернення до Бога, щире каяття і спокутування своєї провини, колективне рішення проблеми на групових заняттях анонімних алкоголіків. Програма проводиться під керівництвом лікаря-нарколога.

Висновок із запою на дому

Вважається найбільш спірним і менш ефективним методом анонімного лікування алкоголізму. При бажанні анонімний нарколог може виїхати додому до пацієнта та провести всі необхідні маніпуляції. Однак до такого рішення, як правило, приходять родичі, яким набридло спостерігати за постійним пияцтвом. Сам же хворий може знаходитися в несвідомому стані. Все що може зробити лікар в такій ситуації – поставити крапельницю для детоксикації організму і полегшити симптоми похмілля.

Етапи лікування алкоголізму анонімно

Лягати в стаціонар – обов'язкова умова для ефективного лікування. Пацієнт звертається в приватну клініку з проханням допомогти позбавитися від алкогольної залежності (нарколог не візьметься за анонімне лікування алкоголізму на прохання одних лише родичів). Після чого сплачується повний курс анонімної терапії і починається лікування, яке складається з наступних етапів:

  • Перші кілька днів терапії будуть спрямовані на виведення з організму продуктів розпаду етилового спирту, зняття симптомів похмілля, нормалізацію роботи всіх внутрішніх органів і систем організму. Для закріплення отриманих результатів призначають вітаміни за схемою і заспокійливі медикаментозні засоби.
  • Потім настає черга психотерапії. Людина індивідуально спілкується з психологом, ходить на групові заняття, відвідує лекції про шкоду алкоголю.
  • Через 4-6 тижнів виписка, після якої процес реабілітації не закінчується. Як правило, ще кілька місяців хворий відвідує психотерапевта, який на даному етапі допомагає адаптуватися до нової тверезого життя.

Мотивація

Остаточне повернення алкоголіка в тверезе життя неможливо, якщо відсутнє бажання пацієнта вилікуватися. Добре, коли людина визнає наявність захворювання і сам йде на консультацію до нарколога. Якщо ж йде заперечення серйозних проблем, то примусові заходи не дадуть результату. Направити думки людини в правильне русло допоможе професійний психолог, підтримка родичів, знайомих друзів, які можуть підштовхнути людини знайти в собі сили і звернутися до лікаря.

Детоксикація організму

Після прийняття рішення вилікуватися хворий ізолюється від алкоголю. Перш за все, його необхідно позбавити від хронічної інтоксикації і вивести продукти розпаду алкоголю. На цьому етапі терапії призначаються препарати, що поліпшують роботу печінки, серця, спрямовані на відновлення нервової системи. З ліків детоксікаторов часто використовують три основних типи:

  • Абсорбенти – пов'язують, а після виводять велику кількість продуктів розпаду алкоголю. Це препарати типу активованого вугілля, Полисорба, Ентеросгелю.
  • Гемодіаліз – призначається, якщо печінка і нирки не можуть виконувати свої функції в повному обсязі.
  • Сольові крапельниці – допомагають відновити електролітичний баланс, виводять токсини.

Психологічна корекція та підтримка на етапі реабілітації

Після того, як людина стає дієздатним, адекватно оцінює те, що відбувається, його направляють до психолога. Лікар проводить індивідуальні сеанси терапії або, за бажання самого пацієнта, направляє на групову реабілітацію. На даному етапі важливо допомогти людині не зірватися і знову не піти в запій. Для цього використовується гіпноз, методи кодування і психологічного впливу на підсвідомість.

Соціальна адаптація

Психотерапевтичні тренінги тривають і після виписки пацієнтів. Анонімні алкоголіки повинні не тільки навчитися говорити «ні» алкоголю, але і адаптуватися до ролі непитущого людини. Робота психолога спрямована на переконання пацієнта в тому, що без вживання спиртного він буде жити краще і комфортніше. Не варто відмовлятися ходити в гості, ігнорувати свята, а навпаки краще знаходитися в компанії, підтримувати розмову, але при цьому не пити.

Анонімні наркологічні клініки

У Москві є багато клінік, які займаються вирішенням проблем алкоголізму. Всі вони гарантують повну конфіденційність і адекватне лікування. Докладний список таких установ представлений у таблиці:

Анонімна наркологічна клініка

Адреса, телефон

Надаються послуги

Алко-Спас

Шенкурський проїзд, 3Б, +74953732015

відновлення організму після запою, психотерапія, підтримуюча реабілітаційна програма, амбулаторне лікування, кодування за методом Довженка, анонімне лікування алкоголізму на дому

Клініка доктора Ісаєва

вулиця Бабаевская, 6,

+74954882524

виїзд лікаря на дім, анонімне медичне обстеження, кодування

Порятунок

вулиця Плеханова, 9с2 +74952561010

виїзд лікаря на дім, анонімне лікування від алкоголізму, обстеження, кодування

Наркомед

вул. Героїв Панфіловців, д. 24,

+74955096809

кодування, усунення похмільного синдрому, виведення з запою, психотерапія

Алко - Мед

вул. Барклая д. 13, будова 1,

84952415695

кодування, психотерапія, комплексна терапія стаціонарі, термінове протверезіння

Багатофункціональна клініка Неболит

Варшавське шосе, д. 89, +74951521497

психотерапевтична допомога

Перша клініка

Осінній бульвар, будинок 15, 74959255103

кодування, очищення відновлення організму, анонімне лікування алкоголізму

Єдина міська наркологічна служба

+84994904323

висновок з тривалих запоїв в домашніх умовах і в стаціонарі, кодування, екстрене вытрезвление, вшивание, ін'єкції від алкоголізму

Медлюкс

ВАО (Східний Адміністративний Округ) Бузковий Бульвар 32А, 84952329782

кодування

Скільки коштує лікування алкоголізму

Вартість стаціонарної форми анонімного лікування алкоголізму в Москві буде залежати від обраної клініки, методів, необхідних аналізів для постановки діагнозу і вибору адекватного методу реабілітації. Точну ціну можна розрахувати тільки після звернення в центр, а приблизний прайс можна знайти на сайті лікарні. При зверненні в клініку, як правило, пропонують такі послуги:

  • консультація нарколога – від 800 р.;
  • анонімна допомога алкоголікам допомогою кодування – від 5000 до 10000 рублів;
  • стаціонарне анонімне лікування алкоголізму – ціна питання 10000-15000 р.;
  • екстрений виведення з запою на дому – від 7000 р.;
  • діагностичні маніпуляції – від 200 рублів (ціна вказана за одну процедуру).

Відео

Методи лікування алкоголізму в стаціонарі. Анонімність лікування

Відгуки

Максим, 34 рокиЩо таке пристрасть до спиртного, я знаю на власному досвіді. У моїй сім'ї від цього захворювання страждає батько. Хочу сказати відразу, що всі ці народні засоби ніщо в порівнянні з методами сучасної медицини. Мій батько закодований вже 6 років, не п'є зовсім. Сподіваюся, що так буде далі.
Олег, 45 роківЯ запійний алкоголік, вирішив зав'язати з цією згубною звичкою 2 роки тому. Благо анонімним лікуванням алкоголізму в Москві займається маса клінік. Я не просто закодувався, а пройшов повний курс реабілітації. Скажу чесно, було дуже складно перший час просто стримати себе, але потім все увійшло в звичне русло.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!