Чому люди п'ють алкоголь: причини і наслідки

Питання про те, чому люди п'ють алкоголь, як правило, пов'язаний з намаганням зрозуміти причини виникнення залежності від розпивання алкогольних напоїв. Далеко не кожна людина, що вживає алкоголь, стає алкоголіком. Будь-які ліки, в малих дозах, що приносить користь, у великих дозах стає отрутою. Розвиток і поширення культури вживання спиртних напоїв важливо, особливо в нашій країні, де вживання алкоголю є практично національною традицією.

Культура пиття спиртних напоїв

Традиція вживання алкоголю йде корінням в глибоке минуле. Стародавні римляни, вікінги і єгиптяни готували вино і міцні спиртні напої з забродженого виноградного соку. Розпиванням спиртного супроводжувалися святкові застілля, так само притуплювала зілля використовувався в ритуалах спілкування з духами. У древній Русі найпопулярнішими алкогольними напоями були хмільний мед і пиво. З моменту винаходу в середині 15 століття хлібної горілки з'являються кабаки – заклади, що призначені для розпиття спиртного.

Навіщо люди п'ють алкоголь

Відповідь на питання, чому люди п'ють спиртне, криється в позитивних відчуттях і емоціях, які викликає алкоголь, спожитий в малих дозах. Молекули етанолу пригнічують активність нейронів префронтальної і скроневої часток кори головного мозку, підвищуючи при цьому активність дофамінових рецепторів. Внаслідок цього слабшає раціональне мислення, знімаються психологічні бар'єри. Людина стає розслабленим, товариським, відключається від факторів стресу, відчуває почуття радості, задоволення, легкої ейфорії.

Чому хочеться випити

Позитивний ефект, одного разу пережитий після помірного вживання алкоголю, закріплюється в підсвідомості. Спиртне сприймається як засіб для зняття стресу, підняття настрою, соціального розкріпачення. Впливає і соціальний фактор. Люди, які категорично відмовляються від спиртних напоїв, в більшості випадків викликають у навколишніх подив і легку неприязнь, провокують своєю поведінкою вмовляння випити трохи "за компанію".

Причини вживання алкоголю

Крім позитивного ефекту, вплив алкоголю на організм викликає негативні наслідки, головним з яких є ризик розвитку алкоголізму. Спиртне допомагає справлятися зі стресами, проблемами соціальної адаптації, але при регулярному вживанні викликає у частини людей депресію, запускає механізми виникнення залежності, що приводить до запоям, загрожує здоров'ю і заважає веденню повноцінного життя. Стає актуальним питання, чому хочеться випити алкоголь, коли людина розуміє, що схильний до зловживання спиртними напоями.

Психологічні

Ряд особистісних особливостей, таких як невпевненість у собі, підвищена чутливість і вразливість, егоцентризм, відносять їх власників до групи ризику розвитку алкоголізму. Алкогольне сп'яніння початковій стадії робить таких людей більш товариськими і розкутими, вони почувають себе впевненіше, починають отримувати задоволення від спілкування. Наявність психологічних труднощів різного характеру є чинником, що відповідає на питання, чому людина п'є алкоголь.

Соціальні

Роль впливу соціального середовища не менш значна. Наявність питущих батьків відповідає на питання, чому хочеться випити алкоголь підлітку, який починає дорослішати і з дитинства спостерігає за розпиванням його дорослим оточенням міцних алкогольних напоїв на свята. Підліток починає випивати, оскільки вживання спиртного сприймається ним як невід'ємний атрибут дорослішання, при цьому заборонений, оскільки всі говорять йому, що пити недобре.

Фізіологічні

Існують біологічні фактори, що сприяють розвитку алкогольної залежності. За статистикою, при генетичній схильності (питущі кровні родичі) ризик розвитку алкоголізму в чотири рази вище. Відсутність або мала кількість ряду ферментів, необхідних для продуктів метаболізму етанолу, веде до того, що організм схильний більш сильному впливу і низької опірності до алкогольних напоїв. У поєднанні з низкою особистісних особливостей цей фактор стає визначальним у формуванні стійкої залежності від алкоголю.

Неправдиві причини пияцтва

Безліч міфів, якими оточене вживання алкоголю, можна вважати помилковими причинами, за якими люди дозволяють собі зловживати спиртним. Наприклад, частина міцних напоїв впливає на судини, розширюючи або звужуючи їх (залежно від виду спиртного). Цей фактор починають використовувати для виправдання пияцтва, посилаючись на цілющий ефект алкоголю при головних болях. Регулярне споживання пива, на початкових етапах свідчить про побутової розбещеності та необізнаність, а не про залежності.

Чому люди починають пити

Питання про те, чому деякі люди п'ють алкоголь, при цьому не стаючи залежними від нього, в той час як іншим ні за яких обставин не варто прикладатися до чарки, хвилює багатьох фахівців, які вивчають алкогольну залежність і шукають способи її подолання. На виникнення і розвиток алкоголізму у жінок і чоловіків впливає величезна кількість чинників – їх біологічні і особистісні особливості, спосіб життя, який вони ведуть, соціальна середа, в якій вони знаходяться.

Існує кілька стадій алкогольної залежності. Від стадії до стадії опірність організму до алкоголю знижується (виникає абстинентний синдром і нездатність контролювати дози випитого), потреба до регулярної випивки зростає, аж до втрати всіх інших бажань і повної особистісної деградації. У важких стадіях страждає алкоголізмом, потребує професійної допомоги для боротьби зі своїм захворюванням.

Відео

Дохідливо і зрозуміло: Чому люди п'ють алкоголь

Секрети маніпуляції. Алкоголь. Або чому люди п'ють!?

Чому люди п'ють? Бесіда з психологом Діною Качаевой

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!