Ступені алкогольного сп'яніння: таблиця в проміле

На сьогодні практично кожна людина з тією чи іншою періодичністю вживають спиртне, але більшість рідко серйозно замислюється про шкоду цих напоїв. Перед будь-яким застосуванням алкоголю важливо знати, які бувають ступеня алкогольного сп'яніння, їх ознаки, стадії зміни свідомості, стан людини після розпиття і можливість клінічних випадків після вживання. Це дозволить визначити свою міру і зберегти здоров'я.

Що таке алкогольне сп'яніння

Це той стан, який створюється в результаті психоактивної дії спиртних напоїв. Під час прийому спиртного відбуваються зміни психічної і фізичної активності особистості, її поведінки. Такий стан часто призводить до різних поведінкових розладів, проблем зі здоров'ям: втрати когнітивних функцій, захворювань внутрішніх органів.

Існують різні ступені простого алкогольного сп'яніння за кількістю вжитого етанолу і виробленого на організм ефекту. Це залежить від ваги людини, стану його здоров'я, кількості з'їденої їжі, самої фортеці напою. Є й інші чинники – наприклад, в стані сильної втоми навіть невелика кількість спиртного викликає сильне сп'яніння. Кожна стадія відрізняється характерними ознаками змін мови, реакції, сприйняття навколишнього світу.

Як відбувається сп'яніння

Механізм процесу сп'яніння гранично простий. В нормальному стані еритроцити покриті шаром мастила, электризующимся під час тертя в судинах. Після вживання етилового спирту через шлунок він потрапляє в кров, цей шар знімається, і клітини злипаються один з одним. Згустки неправильної форми утворюються з сотень еритроцитів і починають перекривати артеріоли. Циркуляція кисню скорочується, відбувається гіпоксія, кров слабо надходить у мозок.

Процес кисневого голодування мозку сприймається організмом як ейфорія, почуття свободи. Під час цієї ділянки головного мозку німіють, а згодом відмирають. Паралельно відбувається вплив і на внутрішні органи. У крові руйнується продукція тромбоцитів, білих і червоних тілець. Судини людини наповнюються передчасними склеротичними змінами. Серйозно б'є спиртне по підшлунковій залозі, шлунку.

Стан алкогольного сп'яніння

Помірні дози алкоголю зменшують психічне напруження, можуть покращувати настрій, створювати ілюзію свободи, ейфорію. Проте зі збільшенням дози етанолу відбувається втрата самоконтролю. Стан характеризується збудженням, призводить до підвищеної агресії, сильного почуття пригніченості. У стані сп'яніння людина схильна до вчинення антисоціальних вчинків. Існує кілька варіантів поведінки людини в залежності від психологічного стану.

Атипове сп'яніння характерно для неврівноважених особистостей, емоційних, які мають які-небудь проблеми. Трапляється таке при психічних розладах, психозах, неврологічних розладах. Наприклад, стреси можуть призводити до дисфорическому сп'яніння, під час якого особистість відчуває неприязнь до всього навколишнього, злість, невдоволення. Такий стан – як зворотна монета ейфорії після випитого спиртного. У людини може з'являтися злобно-напружений афект, ознаки депресії, він стає агресивним.

Патологічне сп'яніння – результат тривалого вживання алкоголю. Після незначної кількості випитого повністю змінюється поведінка, з'являється агресія, можуть початися галюцинації, спонтанний маячня. Людина може просто не сприймати навколишній світ, або ж сприйняття буде спотвореним. Всі ці зміни свідомості пов'язані з проблемами психіки, які каталізуються спиртовмісними продуктами.

Ступінь сп'яніння в проміле – таблиця

На сьогодні існує затверджена система вимірювання кількості етанолу в крові людини. Вона визначається у так званих проміле. Ця величина показує вміст речовини в грамах на 1 літр. Тобто 0,2 проміле – це 0,02% спиртного в літрі крові. В залежності від кількості проміле змінюється стан людини, яка п'є, відбуваються ураження внутрішніх органів різного ступеня. Сп'яніння в проміле визначається спеціальними приладами. Понад 5 проміле вважається критичною дозою для організму. Нижче представлена таблиця ступеня сп'яніння у проміле:

Ступені сп'яніння

Вміст спирту в крові (в проміле)

Симптоми

Легка

0,5-1,5

Переважання психотропних ефектів (збудження, ейфорія)

Середня

1,5-2,5

Реакція на психотропні та токсичні ефекти (коливання настрої, імпульсивність)

Важка

2,5 і вище

Організм повністю знаходиться під впливом токсичних ефектів алкоголю (центральна нервова система пригнічена)

Симптоми алкогольного сп'яніння

Після вживання спиртного з людиною відбувається маса фізичних і психоемоційних процесів. Це зміна поведінки, внутрішнього стану, ставлення до оточуючих і подіям. По мірі засвоєння етанолу стан особистості змінюється – від легкої ейфорії і внутрішнього комфорту до агресії і депресивних станів. Стадії алкогольного сп'яніння та їх ознаки давно вивчені та класифіковані. Питаннями лікування, виведення хворих із інтоксикації займаються фахівці-наркологи.

Легка ступінь

Існує три стадії сп'яніння. Перша з них – легке сп'яніння – є початковою. Після вживання алкоголю у людини настає відчуття ейфорії, з'являється відчуття комфорту, розслабленості. Практично весь навколишній починає приносити задоволення, прискорюється мислення. Емоційний фон стає мінливим – дріб'язкова подія може перетворити веселощі в образу і навпаки.

Перші ознаки легкого ступеня алкогольного сп'яніння – пожвавлення міміки, розкутість жестів. При цьому сам випив змін не помічає. З'являється веселощі, розкутість, легкість. Особистість стає більш комунікабельною і відкритою для зовнішнього світу, розташованої до контактів з суспільством. З фізичних ознак виділяють прискорене серцебиття, підвищення апетиту, іноді сексуальної активності.

Середня ступінь

Є середня ступінь результатом токсичної та психотропної дії етанолу. Такий стан досягається при вмісті 1,5-2,5 проміле. У яка вжила змінюється мова, йому стає важче підбирати слова, погіршується координація рухів. Підвищена концентрація алкоголю підвищує самооцінку, знижує критичне відношення людини до себе, його поведінка стає імпульсивною і неадекватним, відбувається психічне збудження.

Для такого стану типові різкі перепади настрою – за кілька хвилин розслабленість і дружелюбність можуть змінитися агресією. Сп'янілому властиво підвищувати голос, по кілька разів повторювати однакові фрази, запинатися. Далі мова стає нечіткою, хода – невпевненою, з'являється атаксія. Випив, може стати агресивним або похмурим. На останній стадії спостерігається повна втрата орієнтиру.

Сильне алкогольне сп'яніння

Важка ступінь алкогольного отруєння є результатом дії токсичних ефектів етанолу. Відбувається сильне пригнічення діяльності ЦНС. Тяжкість алкогольного отруєння проявляється при вмісті 2,5 проміле і вище. В такому стані часто з'являється порушення дихання, зниження артеріального тиску. Іноді потрібно невідкладне лікарське втручання. Симптоми при цьому визначаються просто.

Також зловживання «пальним» призводить до розладу температурної регуляції в організмі. Тому в холодну пору року п'ють ризикують отримати обмороження кінцівок. Уникати зловживання варто людям з гострою серцевою недостатністю, вегетосудинною дистонією, виразковою хворобою шлунка та іншими очевидно небезпечними захворюваннями.

Рівень алкоголю в крові понад 5 проміле призведе до алкогольної інтоксикації, може спровокувати незворотні зміни в мозку, закінчитися алкогольною комою та летальним результатом. Поширені ознаки тяжкого ступеня алкогольного сп'яніння – втрата орієнтиру в просторі, мимовільне сечо - і калоиспускание. Наступні кілька днів під час виходу зі стану інтоксикації спостерігається зниження працездатності, амнезія. Часто це веде до розвитку хронічного алкоголізму, летального результату.

Відео

Стадії сп'яніння на реальних людях

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!