Алкогольна кома - ознаки глибокою або поверховою, перша допомога хворому і лікування в стаціонарі

Одне з найнебезпечніших наслідків для здоров'я при алкоголізмі – це алкогольна кома. Зловживання спиртовмісними напоями нерідко призводить до втрати концентрації, утрудненого дихання, різкій зміні температури, проблем нервової системи. Такий стан небезпечно, особливо якщо проігнорувати симптоми і не вдатися до допомоги фахівців. Як же уникнути проблеми, а в крайньому випадку – позбутися від неї?

Що таке алкогольна кома

При зловживанні алкогольними напоями людина може потрапити в стан, зване алкогольна кома. Це дуже небезпечно для здоров'я і часто несумісне з життям. Проблеми починаються, коли концентрація алкоголю в крові дорівнює 300-500 мл 1600 мл призводять до важкого токсичного синдрому. Близько 1800 – кома. Вище – смертельна доза. Лікарі називають це сильною алкогольною інтоксикацією. У рідкісних випадках навіть мала доза алкоголю, випита за короткий проміжок часу, призводить до коматозного стану.

Стадії

Коматозний стан гострого алкогольного отруєння має три стадії:

  1. Поверхнева кома або перша стадія. Втрата свідомості, блювотні позиви, рясне виділення слини, звуження зіниць, зміна відтінку шкіри на синій, м'язові тканини в гіпертонусі, збої терморегуляції.
  2. Друга стадія. Знижений артеріальний тиск, поверхневе дихання уповільнене, прискорений, але слабкий пульс, відсутність м'язових і сухожильних рефлексів, наявність реакції при натисканні на больові точки. Мимовільне сечовипускання, дефекація, погіршена реакція на зовнішні подразники. Спостерігаються мимовільні судоми.
  3. Глибока кома. Третя стадія характеризується слабким пульсом і диханням, супроводжується порушенням серцевого і легеневого ритму, повною відсутністю рефлексів, виразним синім відтінком шкіри, розширення зіниць. Зростаючий рівень етанолу в крові може викликати серцеву та/або дихальну недостатність. Якщо не надати невідкладну допомогу, пацієнт може померти у зв'язку з запалим язиком або спрацьованою блювотним рефлексом.

Причини

Завзяті любителі випити назвуть причину коматозного стану недосвідченістю:

  • розпивання алкоголю натщесерце;
  • велика кількість випитого за короткий час;
  • варьирующаяся фортеця спиртного.

Однак впасти в кому через випитого може як новачок, так і завзятий любитель алкоголю. Краще уникати спиртовмісних напоїв, але при виникненні бажання випити треба дотримуватися ряду простих правил: не пити на голодний шлунок, не знижувати градус і зупинитися, коли алкоголь не викликає ейфорію, а млявість, затуманений мислення, проблеми з координацією.

Симптоми

Головні характерні ознаки алкогольної коми: втрата свідомості, бліда шкіра, знижена температура. Важливо поставитися до симптомів серйозно, адже якщо просто укласти хворого спати, є ризик розвитку коматозного стану. Якщо на літр крові людини припадає 3 р етилу – починається коматозная реакція. Якщо доза 5 або більше грам – з'являється ризик смертельного результату.

Діагностика

Кому, викликану надлишком алкоголю, діагностують за наявності самого коматозного стану, характерного запаху на видиху і перерахованих вище симптомів. Після надання невідкладної допомоги фахівці розглядають ймовірність поєднання кількох видів коми. Наприклад, спровокований алкоголем коматозний стан нерідко поєднується з неврологічної, соматичної або токсичною комою.

Щоб діагностувати кілька видів коми, у медицині використовують ряд тестів, досліджень і опромінень. У стандартній ситуації фахівці визначають стадію коми за допомогою тестів або тактильних досліджень. Так само в обстеженні може брати участь ехоенцефалоскопія або люмбальна пункція. Часто лікарі виявляють, що кома розвивається і викликає порушення роботи нирок, печінки, панкреатит або діабетичну кому. Усе це викликано сильним отруєнням етиловим спиртом.

Перша допомога при алкогольній комі

Головна небезпека – до приїзду швидкої задихнутися або захлинутися з-за рясного виділення слини і блювотних мас. У хворого може запасти язик, що завадить йому дихати. Помітивши у людини симптоми коматозного стану, зробіть наступне:

  1. Покладіть людини на бік. Необхідно витягнути ліву руку зігнути праву ногу під кутом в 90 градусів.
  2. Ротову порожнину треба очистити від блювоти або надлишкової слини. Для цього необхідно обмотати палець чистою тканиною або марлею і прочистити рот, що зменшить навантаження на дихальні шляхи.
  3. На носі теж може бути сконцентрована блювання або слиз. Позбутися від неї можна за допомогою спринцівки.
  4. Попередити западання язика можна, закинувши хворому голову і висунувши вперед нижню щелепу.
  5. Якщо у людини почнуться судоми, спробуйте його зафіксувати, щоб хворий не отримав травми через поруч стоять предметів меблів.

Методи лікування

Щоб очистити шлунок від надмірного алкоголю, не впитавшегося в кров, варто викликати блювотний рефлекс. Процес треба контролювати, інакше людина може захлинутися. Порошок з активованого вугілля у поєднанні з великою кількістю води допоможе очистити шлунок. При втраті свідомості допоможе вату з нашатирним спиртом. Якщо людина не приходить в свідомість довгий час, зверніться до лікаря. У лікарні пацієнту зроблять промивання шлунка, призначать крапельницю і проведуть ряд процедур. По приходу хворого в себе лікар пропише ліки і антибіотики.

Наслідки алкогольної коми

Після виходу з критичного стану пацієнт зіткнеться з набряками кінцівок, зміною кольору сечі на буре, іноді темно-червоний. Є ризик виникнення серцевої та легеневої недостатності, гіперкаліємії (неприпустимо високий вміст калію в крові), трофічних трансформацій (відторгнення шкірного покриву, виразки, запалення), атрофії м'язів (втрата м'язової маси, дисбаланс тонусу м'язів), геморагічного синдрому (кровоточивість слизових оболонок). Важливо не вдаватися народним методам лікування, а звернутися до фахівців, щоб не погіршити наслідки.

Відео

Перша допомога: алкогольна кома

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!