Алкогольний абстинентний синдром: симптоми і лікування

Якщо прогресує алкогольний абстинентний синдром, то симптоми такого неприємного стану приковують пацієнта до ліжка, але їх успішне купірування з подальшим звільненням від алкоголізму можливо навіть в домашніх умовах. Маючи стійку звичку до етанолу, ознаки похмілля постійно наростають, і людина прагне до чергової дози спиртного. Якщо розвивається посталкогольный синдром, діяти потрібно негайно, і для початку потрібно звернутися до нарколога.

Що таке абстинентний синдром

Це комплекс небезпечних симптомів, що виникають в організмі питущого людини після остаточного рішення кинути пити. По суті, це похмільний синдром, який проявляється в гострій, наростаючою формі. Частіше розвивається при 2 і 3 стадії алкоголізму, після сильного отруєння алкоголем. Синдром абстиненції при хронічному алкоголізмі переважає, і непитущому людині взагалі невластивий.

Причини

Алкогольна абстиненція може вимагати обов'язкової госпіталізації пацієнта. У деградуючої особистості переважає не лише психологічна, а й фізична залежність до етанолу. При тривалих запоях складно кинути пити, а причиною виникнення алкогольного абстинентного стану є нетривалий відсутність дози спиртного в крові. Відмова від алкогольних напоїв стає причиною безсоння, але це не єдині симптоми прогресуючої патології.

Класифікація

Відсутність спиртних напоїв в житті хронічного алкоголіка провокує алкогольну ломку, яка може бути виражена одним з представлених варіантів. Нижче докладно описана умовна класифікація, як може виражатися синдром алкогольної абстиненції в конкретній клінічній картині. Отже:

  1. Нейровегетативна форма. Це найпоширеніший варіант похмільного стану, який супроводжується безсонням, тахікардією, стрибками ПЕКЛО, набряком обличчя, тремором кінцівок, сухість у роті, підвищеною пітливістю.
  2. Церебральна форма. При алкогольної деградації даного різновиду переважають великі нервові порушення. Серед таких – напади запаморочення і головного болю, непритомні стани, виникнення судомних нападів.
  3. Соматичний (вісцеральний) варіант. Патогенні зміни спостерігаються з боку внутрішніх органів. Страждає травна, серцево-судинна система, де при важких стадіях основного недуги потрібна термінова госпіталізація.
  4. Психопатологічний варіант. «Слабкою ланкою» організму в такому випадку стає нестійка психіка. Серед характерних симптомів необхідно виділити присутність алкогольних психозів, безсоння, головних болів. Хвороба може супроводжуватися галюцинаціями, а з психічних порушень частими стають нервозність, агресія, схильність до нав'язливих ідей і суїциду.

Симптоми абстинентного синдрому

При відсутності необхідної організму дози спиртного хронічний алкоголік впадає в алкогольну депресію, і неприємні симптоми похмілля тільки ускладнюють клінічну картину. Симптоми алкогольного абстинентного стану протікають у важкій формі і можуть турбувати пацієнта до 5 діб. По суті, це алкогольна інтоксикація, що супроводжується ознаками сильного отруєння. Це наступні зміни в загальному самопочутті хронічного алкоголіка:

  • стрибок температури тіла, лихоманка;
  • розлад травлення;
  • ознаки диспепсії;
  • нудота, напади блювоти;
  • повна відсутність апетиту;
  • блідість шкірних покривів.

Вегетативні симптоми

Разом з ознаками диспепсії прогресують вегетативні розлади, які представлені наступними змінами в загальному самопочутті:

  • гіперемія, набряклість особи;
  • напади тахікардії;
  • ін'єкція склер;
  • болючість області міокарда;
  • прояви гіпертонії;
  • напади мігрені;
  • підвищена пітливість.

Соматична симптоматика

Алкогольний абстинентний синдром супроводжується не тільки надмірною дратівливістю і розладами сну, але і обширним ураженням внутрішніх органів з загостренням рецидивуючих захворювань. Незворотні зміни протікають в головному мозку, спостерігаються серйозні проблеми з печінкою. Наприклад, при порушеннях серцевої діяльності, це гострий больовий синдром, а при секреторної та моторної дисфункції шлунка – сильні спазми нападів характеру.

Неврологічні розлади

Абстинентний синдром при алкоголізмі порушує роботу органів ЦНС, зачіпає колись стабільний стан психіки. У хронічного алкоголіка розвивається біла гарячка, а методи купірування такого небезпечного захворювання проводяться тільки в стаціонарах. Характерна симптоматика алкогольної абстиненції представлена нижче:

  • запаморочення;
  • алкогольні енцефалопатії;
  • порушення координації рухів;
  • внутрішня тривожність;
  • галюцинації;
  • тремор кінцівок;
  • психічні розлади;
  • маячні психози;
  • безсоння;
  • епілепсія;
  • алкогольний делірій.

Лікування алкогольного абстинентного синдрому

На всіх стадіях захворювання синдром відміни спиртних напоїв має різну інтенсивність залежно від стажу алкоголіка і загального стану здоров'я. У будь-якому випадку, симптоми інтоксикації потрібно усунути медикаментозним шляхом. В якості екстрених заходів лікарі призначають інфузійну терапію, вводять розчини глюкози з вітамінами внутрішньовенно. Головне – у ході лікування не нашкодити серця та інших внутрішніх органів. При порушеному етанолом метаболізмі підхід до проблеми зі здоров'ям комплексний, включає заявлені нижче методики.

Купірування

Інфузійна терапія передбачає використання розчину Гемодезу або Реополіглюкіну внутрішньовенно. В якості гідної альтернативи можна задіяти 90-100 мг Фуросеміду в комплексі з 5-6 л сольових розчинів. Абстинентний синдром відрізняється стрімким дією токсинів, тому реанімаційні заходи в стаціонарі потрібно проводити негайно. Мета інфузійної терапії – очищення крові і відновлення концентрації корисних речовин в її хімічному складі шляхом введення в системний кровотік спеціальних ліків.

Медикаментозна терапія

При абстинентному синдромі медичні препарати можуть бути призначені тільки знаючим наркологом, самовільне лікування категорично заборонено. При виборі медикаментів обов'язково присутність представників наступних фармакологічних груп:

  1. Транквілізатори. Необхідні для усунення судом, купірування підвищеної тривожності. Це медичні препарати Мідазолам і Сибазон.
  2. Психотропні препарати. Доречні для забезпечення моральної рівноваги алкоголіка. Нарколог призначає прийом Реланіуму, Галоперидолу або Аміназину.
  3. Ноотропні засоби. Купируют больовий синдром, нормалізують кровообіг, стабілізують внутрішньочерепний тиск. Це препарати Луцетам або Пірацетам.
  4. Бензодіазепіни. Препарати для забезпечення легкого седативного ефекту, які мають ряд побічних явищ. Це лікарські засоби Діазепам і Хлордіазепоксид.

Зняття абстинентного синдрому в домашніх умовах

Пацієнту в домашній обстановці потрібно випити багато рідини, після чого примусово спровокувати блювоту для якнайшвидшого виведення токсинів з організму. Після цього необхідно додатково прийняти сорбенти у вигляді активованого вугілля. Позитивну динаміку забезпечують для нервової системи відвари звіробою, ромашки, материнки, пустирника, валеріани.

Наслідки алкогольного абстинентного синдрому

Якщо не реагувати на тривожну симптоматику, в організмі пацієнта розвиваються серйозні порушення серцевого ритму, прогресує синдром Меллорі-Вейса, інсульт та інфаркт. Не виключені великі патології органів травлення з внутрішніми кровотечами, м'язова астенія. Такі небезпечні наслідки для здоров'я можуть коштувати алкоголіку життя, здоров'я.

Відео

Абстинентний синдром при алкоголізмі: симптоми, тривалість лікування, препарати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!