Як не пити алкоголь взагалі - способи боротьби із залежністю в домашніх умовах

У людини, що регулярно вживає спиртні напої, поступово розвивається психологічна залежність від спиртного і він стає алкоголіком, якому важко зрозуміти, як не пити алкоголь взагалі, якщо він дарує їй відчуття ейфорії. Однак рано чи пізно у питущих людей починають з'являтися побічні ефекти від зловживання алкогольними напоями, і розсудлива людина починає шукати способи кинути цю згубну звичку. Як правильно кинути пити, щоб не нашкодити своєму організму і не зірватися в процесі реабілітації?

Що таке алкоголь

З фармакологічної точки зору, алкоголь відноситься до групи общетоксических отрут, велика доза яких призводить до паралічу, набряку мозку та комі. Ефект впливу алкоголю являє собою гостре отруєння етиловим спиртом, а стан ейфорії – це результат викликаного молекулами спирту дисбалансу між гальмівними та стимулюючими медиаторными системами. Наркотичне сп'яніння приносить задоволення, що і призводить до зловживання алкоголем. Наслідками вживання стає фізична залежність і синдром відміни при відмові від алкоголю.

Ризику алкоголізму схильні як чоловіки, так і жінки, але не завжди вживання спиртних напоїв викликає тягу до алкоголю. Науково обґрунтованої теорії, від чого залежить пристрасть до етилового спирту, на сьогоднішній день немає. Імовірно, чим сильніше розвинений у людини інстинкт самозбереження і почуття відповідальності, тим менш імовірно, що він піддасться алкогольного впливу.

Що буде, якщо пити алкоголь

Звикання до етанолу розвивається поступово, плавно переходячи через 3 стадії алкоголізму. Ознаки стадій алкогольної залежності:

  • 1 стадія. Пристрасть до спирту контрольовано. Прийняття дози алкоголю для похмілля не потрібно.
  • 2 стадія. Починаються запої, абстинентний синдром стає вираженим.
  • 3 стадія. Проявляються наслідки вживання спирту, починаються провали в пам'яті, людина перебуває у стані сп'яніння постійно.

В таблиці описано вплив етилового спирту на організм людини:

Органи

Наслідки

Головний мозок

Гіпоксія, порушення вестибулярного апарату, відмирання клітин

Серцево-судинна система

Злипання червоних кров'яних клітин, закупорка судин, порушення серцевої ритміки

Органи дихання

Пошкодження структури альвеолярних макрофагів (захисних клітин)

Шлунково-кишковий тракт

Порушується функція слинних залоз, руйнується слизова

Печінка

Порушення функції органу, розвиток цирозу

Нирки

Порушується видільна функція, молекули етанолу руйнують нирковий епітелій

М'язи і шкірні покриви

М'язова дистрофія, ураження шкіри внаслідок дегідратації і захворювань печінки

Репродуктивна система

Зниження активності статевих залоз, можливості зачати і народити здорову дитину

Нервова система

Розвиток неврозів, депресій

Що буде, якщо перестати пити алкоголь

Після того, як залежний різко припиняє пити, самопочуття погіршується по мірі того, як концентрація етанолу в крові падає. Це відбувається тому, що шкідливі речовини починають виходити з організму. Після подолання організмом інтоксикації, самопочуття покращиться і почнеться процес оздоровлення, який полягає в наступному:

  • нормалізується пульс і тиск;
  • поліпшується кисневий обмін в клітинах;
  • нормалізується сон;
  • починається відновлювальний процес в печінці;
  • стабілізується мозкова діяльність;
  • нервова система приходить в рівновагу.

Як не пити алкоголь взагалі

Пристрасть до алкоголю не виникає без наявності основних передумов. Для того, щоб людина потрапила в залежність від міцних напоїв, необхідно наявність провокуючих факторів. Якщо змінити умови, які призвели до появи шкідливої звички, то тверезість, а не пияцтво стане нормою життя. Такими умовами є:

  • оточення;
  • спосіб життя;
  • виховання (якщо батьки п'ють, дитина з дитинства сприймає алкоголь, як норму);
  • традиції, встановлені в регіоні проживання;
  • рівень організації дозвілля.

Як перестати пити

Якщо залежний задається питанням, як перестати пити алкоголь взагалі, значить, щось стало мотивацією для відмови від пияцтва. Причини для самостійного лікування алкоголізму у кожної людини індивідуальні, але їх можна узагальнено розбити на такі групи:

  1. Психогенні. Психоемоційний шок від своїх вчинків.
  2. Соматогенные. Різке погіршення самопочуття.
  3. Вимушені. Життєві обставини.
  4. Абстинентні. Фізична неприйняття алкоголю.
  5. Мотиваційні. Усвідомлений вибір.

Як правильно кинути пити алкоголь

Щоб подолати психологічну залежність від спиртного і назавжди кинути пити самостійно і без кодувань, необхідно прийняти впевнене рішення про відмову від алкогольних напоїв. Подальші дії повинні бути спрямовані на те, щоб уникнути повернення в стан алкогольного сп'яніння. Якщо причина алкоголізму – фізіологічна залежність, то слід вдатися до прийому препаратів, що знижують рівень концентрації токсинів у крові. Позбутися від бажання вживати горілку для зняття стресу або «за компанію» допоможе зміна обстановки і оточення.

Як менше пити

Для того, щоб поступово придушити бажання випити, перед тим, як вирішити не пити алкоголь взагалі, рекомендується дотримуватися правил:

  • вживати рідину між прийомами спиртних напоїв під час застілля;
  • урізноманітнити вільний час;
  • обмежити коло спілкування з випивали людьми;
  • повідомити оточуючим про своє бажання відмовитися від спиртного.

Як перестати випивати по вихідним

Звичка збиратися з друзями або колегами за келихом пива по вихідним поступово призводить до залежності, і людина вже не уявляє, як можна провести час без розпивання алкоголю. Варіантами безалкогольного дозвілля можуть бути:

  • заняття спортом;
  • прогулянки;
  • перегляд фільму;
  • читання книг;
  • відвідування театру, виставки, галереї.

Як навчитися жити без алкоголю

Для того, щоб кинути пити в домашніх умовах, варто змінити спосіб життя, який привів до залежності. Дотримуючись таких рекомендацій, подолати процес ремісії буде легше:

  • почати спілкуватися з тверезомислячими людьми;
  • знайти заняття, що приносить задоволення;
  • поставити перед собою мету;
  • скласти план дій по досягненню мети і дотримуватися його.

Як впоратися з алкогольною залежністю

Якщо не виходить кинути пити алкоголь самостійно, слід звернутися за спеціалізованою допомогою. До популярних способів лікування залежно відносяться:

  1. Психотерапевтичні методи кодування, засновані на навіюванні антиалкогольних установок. Підходить для тих, хто прийняв самостійне рішення кинути пити.
  2. Лікарські препарати, що викликають огиду до спирту.

Шкідливо чи не пити взагалі алкоголь

Існує хибна думка про відсутність шкоди алкоголю в малих дозах. Деякі джерела стверджують, що вживання пива або келих вина щодня навіть корисно. Таке твердження не має доказів і тільки служить втіхою для питущих людей. Результати лабораторних досліджень показують, що алкоголь в будь-якій кількості шкідливий для організму.

Відео

ЯК КИНУТИ ПИТИ НАЗАВЖДИ. Симптоми відвикання.

РІК НЕ П'Ю! ВРАЖЕННЯ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!