Ознаки алкогольної залежності у жінок і чоловіків - симптоми, стадії, лікування і наслідки для організму

Вживання спиртних напоїв в особливих випадках – це одна з традицій святкування. При цьому іноді варто зупинитися і проявити пильність щодо здоров'я близьких, звернути увагу на тривожні сигнали. Багатьох цікавить, що таке алкоголізм і які є методи лікування хвороби, крім кодування. Дізнавшись більше про залежності, ви будете розуміти, як допомогти людині з цим захворюванням.


Алкогольна залежність

Міжнародний класифікатор хвороб (МКБ) дає своє визначення недугу. Алкоголізм – це хронічне захворювання, яке характеризується розвитком залежності до етилового спирту. Поодинокі випадки помірного вживання міцних і пивних напоїв – це не хвороба, але людина здатна і не помітити, як виникне потяг. Швидше за інших до спиртного підлітки звикають. Так, дитина, спробувавши алкоголь вперше в 12-14 років, здатний досягти повної залежності менш ніж за рік.

Алкоголізм і його стадії розвиваються не у кожного, хто спробував спиртне, тому виникає питання про причини виникнення пристрасті. Їх ділять на 3 групи:

  1. Фізичні – це причини, зумовлені розвитком і будовою організму: генетична схильність, фізичні особливості, що викликають порушення роботи головного мозку.
  2. Соціальні – питні традиції, життєві негаразди, важкі економічні умови, бідність, відсутність роботи, людина страждає від втрати близької людини.
  3. Психологічні – коли у людини не викликають довіри оточуючі, він не знаходить, кому виговоритись, відчуває моральний тиск, не здатний звільнитися від комплексів. У таких випадках він може використовувати алкоголь як психотропного препарату.

Види

Найчастіше цей діагноз ставлять чоловікам, але виділяють ще жіночий, дитячий тип. Вони особливо небезпечні тим, що швидко розвиваються. Є й такі види:

  1. Хронічний алкоголізм – це регулярне зловживання будь-якими спиртними напоями як міцними, так і пивом, вином.
  2. Таємний – характеризується тим, що людина соромиться своєї пристрасті, ретельно це приховує. Проявляється у вигляді вживання пивних і слабоалкогольних напоїв у невеликих кількостях або на великих доз міцної випивки в певний час.
  3. Запійний – коли пияцтво триває від 3-4 днів до кількох тижнів.
  4. Пивний алкоголізм не менш небезпечний, ніж вживання інших напоїв, що може призвести до хронічного або запойному типу.

Стадії

Наркологія виділяє 4 ступеня хвороби. На 3 ступені відбувається точка неповернення, самостійно вилікуватися вже неможливо, людина потребує стороннього втручання:

  • перша стадія алкоголізму характеризується наявністю слабкої психологічної залежності, яку можна самостійно придушувати;
  • друга ступінь включає посилення тяги до спиртного, більшу толерантність організму;
  • на третьої стадії алкоголізму психологічна залежність переростає у фізичну, блокується вироблення деяких гормонів;
  • четверта ступінь характеризується дисфункцією роботи багатьох органів, запоями, ламкої, гострої тягою до спиртного, з'являється синдром тремтячих рук.

Ознаки

Пити алкоголь можуть люди і без залежності до нього. Хвороба характеризується наявністю психологічної тяги. Розпізнати недугу допоможуть наступні ознаки алкоголізму:

  1. Збільшення доз спиртних напоїв до появи сп'яніння.
  2. Велика толерантність організму до алкоголю. Цей симптом виявляється як менше відторгнення міцних напоїв.
  3. Вживання спиртного протягом декількох днів.
  4. Наявність похмілля.
  5. Зниження фізичної активності, бажання щось робити.

Шкоду алкоголізму

Основою спиртних напоїв є етиловий спирт, який шкодить організму, будучи отрутою і викликаючи отруєння. Інтоксикація алкоголем впливає на роботу головного мозку, тому часте вплив може призвести до пошкодження клітин. Спирт згубно діє на шлунково-кишковий тракт, де проводиться його всмоктування. Це призводить до порушень харчування, наслідок – цукровий діабет або цироз. Психологічна тяга змінює поведінку людини, робить залежним.


Наслідки алкоголізму

Залежність від спиртних напоїв призводить до поганих речей. Наслідки алкоголізму поділяють на 3 групи:

  • медичні – етиловий спирт чинить згубний вплив на більшість органів;
  • соціальні – зниження показників здоров'я населення, зростання рівня наркоманії, смертності та злочинності;
  • соціально-економічні – зниження продуктивності праці веде до матеріального збитку.

Лікування алкоголізму

Рідні, бажаючи допомогти близькій, покладаються на церкву і народні методи, замикаючи в монастирі або лікарні хворої людини. Вони вважають, що, обмеживши доступ до спиртного, допоможуть позбутися від залежності. Але вилікувати алкоголізм можливе лише з правильним підходом. Це методи сучасної психіатрії, допомога нарколога в підборі лікарських препаратів.

Методи

Близькі, зіткнувшись з проблемою, хочуть знати, що таке алкоголізм, якими способами його лікувати. Нерідко людина сама усвідомлює проблему і бажає від неї позбутися. У таких випадках у медицині використовують різні методи терапії. Якщо хворий перебуває у стані сп'яніння, то потрібна детоксикація. З цією метою підключають крапельниці, які прискорюють виведення алкоголю. Можуть призначатися ліки, які провокують відторгнення до алкоголю.


Зараз поширені анонімні центри і клініки, які допомагають боротися з алкоголізмом та наркозалежністю. Деякі з них пропонують безкоштовну допомогу.

Там працює медичний персонал, який допомагає не тільки кидати пити, але і соціально адаптуватися. Допомагають походи до психолога. Усунення комплексів, підвищення самооцінки, визнання проблеми і пошук рішень допомагає стати сильніше і впоратися із залежністю.

Кодування

Цей метод передбачає встановлення відторгнення хворого до алкоголю. Кодуватися організм здатний від прийняття ліків. Існує лазерний спосіб – це вплив променями на кору головного мозку. Ще закодуватися можна, впливаючи на підсвідомість хворого, що знаходиться в гіпнотичному трансі. Такі послуги можуть надавати тільки досвідчені психологи, відомі фахівці центру Довженка.

Препарати

Медичні засоби і таблетки допомагають впоратися із залежністю. Багато хто не тільки викликають відторгнення, але і допомагають вивести з організму токсичні речовини, стимулюючи якнайшвидше відновлення. На тлі ліків Антабус, Тетурам, Еспераль утворюються реакції відкидання до етиловим компонентів. Багато препарати продаються без рецепту, але призначення повинен прописати нарколог.


Відео

Вплив алкоголю на організм людини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!