Вивих ключиці – лікування при травмі

З допомогою ключиці лопатка і рука кріпляться до тулуба. Крім того, за рахунок цієї парної кістки до хребта йдуть імпульси від верхньої кінцівки. Головне ж призначення ключиці – забезпечення вільного руху руки. На вивих цієї кістки припадає близько 20 випадків з 100 таких травм.

Перша допомога

Надання першої медичної допомоги при такої серйозної травми має строго певний порядок. Опинилася поруч людині необхідно виконати наступне:

  1. Провести імобілізацію ушкодженої руки. Для цього її підвішують за допомогою бинта, косинки або інший пов'язки, перекинутою через шию. Руку поміщають в петлю в зігнутому на 90 градусів положенні.
  2. В області пахви покласти м'який валик.
  3. Далі зробити холодний компрес, приклавши до зони пошкодження пакет з льодом, заморожену пляшку з водою або будь-який інший холод.
  4. Не варто давати знеболюючі, оскільки це може утруднити постановку діагнозу.
  5. Ні в якому разі не вправляти вивих самостійно, а викликати швидку.

Еластичні пов'язки

Це найпопулярніше лікування вивиху ключиці. Суть такої терапії – іммобілізація ушкодженої кінцівки тривалістю 14-28 днів.

Консервативне лікування показано при повному або неповному розриві акроміально-ключичний зв'язки.
Попередньо місце знеболюють препаратом Прокаїн і вправляють кістка. Варіанти накладання пов'язок:
  • Пов'язка Дезо. В пахвову область підкладають ватно-марлевий валик. Далі накладають 2 закріплюють туру бинта, що проходять по притиснутою до тіла ушкодженій руці і бічній поверхні тулуба зі здорової сторони. Потім бинт косо переводять на надпліччя травмованої кінцівки, після чого опускають під лікоть хворий руки і, огинаючи його, ведуть в пахвову западину з протилежного боку. Звідти перекидають на хворе плече і знову направляють вниз, закріплюючи 2 турами через груди.
  • Пов'язка Волкова. В пахву вкладають спеціальний валик. Далі накладають пілот на акромиальное зчленування, після чого фіксують всі пластиром.

Нееластичні пов'язки

Ще один поширений метод лікування вивихів ключиці – накладення гіпсу. Його накладають по тій самій техніці, що й пов'язку Дезо. Особливості такого методу лікування:

  • Застосування гіпсових пов'язок може обходитися без хірургічного втручання.
  • Термін носіння визначається лікарем, але частіше він становить 1-2 місяці.
  • Самому знімати гіпс суворо заборонено.
  • У стаціонарі після накладення гіпсу перебувати необов'язково.

Хірургічне втручання

Якщо консервативна терапія не дала потрібного результату, пацієнтові призначають операцію.
Перед проведенням будь-якого хірургічного втручання лікар проводить вправлення кістки, після чого суглоб фіксують одним з наступних методів:

Вид операції

Переваги

Недоліки

Фіксація за допомогою металевих спиць

Невисока вартість.

Розірвана зв'язка, сочленяющая зовнішній фрагмент ключиці, часто не відновлюється.

Фіксація за допомогою гвинтів

Надійність кріплення.

Може викликати дисфункцію верхньої кінцівки.

Пластика зв'язки (лавсанопластика)

Вважається найбільш ефективною операцією, якщо у пацієнта вивих ключиці з розривом зв'язок.

Не відзначається.

Фіксація за допомогою гудзиків

Відновлення відбувається швидше, ніж при установці спиць або гвинтів.

Травма ключиці може статися знову. На місці вшивання гудзиків залишаються шрами.

Лікувальна фізкультура

Після вправлення ключиці пацієнта вже на другий день призначаються заняття лікувальною фізкультурою. Це необхідно для відновлення рухової активності та запобігання дисфункції верхньої кінцівки. Заняття лікувальною фізкультурою проходять в три основних етапи:

  1. Виконання вправ для зняття напруги м'язів, розробки пальців пошкодженої руки.
  2. Збільшення навантаження на здорову руку і залучення в процес травмованої кінцівки. Заняття проходять зі спеціальними тренажерами, бинтами, гантелями, гімнастичними палицями.
  3. Амплітуду вправи збільшують до максимальної, вводять силові вправи і тренування з м'ячами для поліпшення координації рухів.

До зняття фіксуючої пов'язки можна виконувати тільки певні вправи. Частота – до 4 разів на добу з рівними проміжками між заняттями. Одне заняття повинно тривати 15-25 хв. Комплекс вправ включає наступне:

  • Пальці пошкодженої руки розвести в сторони, потім з'єднати, повторити 6-10 разів.
  • Кінчик кожного пальця з'єднати з великим пальцем, формуючи кільце. Виконати по 6-10 разів.
  • Зробити кругові рухи кистю в обидві сторони по 6-10 разів в кожну.
  • Кисть травмованої кінцівки опустити вниз, потім підняти. Зробити 3-4 рази для кожної кінцівки.
  • Кожним пальцем зробити клацання по 6-10 разів.

Фізіотерапія

Процедури фізіотерапії призначаються вже на етапі реабілітації після травми. Це допомагає прискорити відновлення функцій ключичного суглоба. Реабілітація може зайняти до 8 тижнів. Ефективні для поліпшення стану ключиці наступні процедури:

  • УВЧ;
  • масаж;
  • електрофорез;
  • мануальна терапія.

Лікування народними засобами

Ефект від застосування народних засобів при вивиху ключиці – зняття болю і набряку суглоба. По консультації з лікарем можна використовувати наступні рецепти:

  • Розім'яти свіжі листя полину до стану кашки, після чого за допомогою марлі докласти місця травми. Залишити на півгодини.
  • Подрібнити корінь оману. Столову ложку сировини запарити склянкою окропу, залишити приблизно на 20 хв. Змочіть в отриманому розчині бинт або марлю, після чого накласти компрес на місце набряклості на 0,5-1 ч.
  • Подрібнити корінь переступня. До чайній ложці сировини додати 150 мл оливкової олії. Змащувати травмовану область по кілька разів в день.

Відео

Вивих ключиці
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!