Вправи при грудному остеохондрозі хребта

Дегенеративні зміни в міжхребцевих дисках грудного відділу зустрічаються не часто, оскільки ця зона хребта сама малорухлива завдяки ребрам, що з'єднуються з грудиною. Остеохондроз тут розвивається внаслідок попередніх травм або внаслідок інших захворювань опорно-рухового апарату. Діагностика патології може з-за симптоматики, яка схожа на прояви хвороб внутрішніх органів. Щоб не допустити защемлення нервових корінців, терапію треба починати раніше, і проводити її в комплексі з лікувальною фізкультурою.

Що таке грудний остеохондроз

Найпоширенішим захворюванням хребта вважається остеохондроз. Патологія представляє собою дистрофічне та дегенеративне ураження міжхребцевих дисків, яке призводить до зміни їх структури і форми. Оскільки хвороба з віком прогресує, то до 40 років страждають остеохондрозом майже всі люди. Найменш схильний до цього недугу грудний відділ хребта з-за жорсткої фізіологічної фіксації.

Однак коли в цій частині розвивається остеохондроз, то в патологічний процес втягуються міжхребцеві диски. Вони розшаровуються, знижується їх висота з подальшим обмеженням міжреберних нервів. Ступінь ураження хребців буває різною. Розвитку патології сприяє гіподинамія – дефіцит навантажень, які формують м'язовий корсет. Нетренованість м'язів послаблює функції хребта, підвищує навантаження на міжхребцеві диски і зв'язки.

Вправи для грудного відділу хребта

Хвороба добре піддається терапії, а одна з найважливіших її складових – це лікувальна фізкультура. Вправи при остеохондрозі грудного відділу хребта універсальні, тому їх можна робити і під час загострення недуги, і в ремісії. Повний комплекс ЛФК на тренажерах передбачає індивідуальний підхід, тому розробляється лікарем для кожного пацієнта окремо. Є і базова методика призначена для самостійних занять у домашніх умовах.

Оскільки проблеми з опорно-руховим апаратом виникають в основному через гіподинамію, то щоденне виконання курсу вправ цілком компенсують малоактивний життєдіяльність людини. Гімнастика вирішує наступні завдання:

  • поліпшення вентиляції легень;
  • прискорення кровообігу і обмінних процесів;
  • позбавлення від больових синдромів;
  • виняток м'язових спазмів;
  • розробка рухливості реберних і міжхребцевих суглобів.

Показання та протипоказання

Лікувальна фізкультура при остеохондрозі грудного відділу хребта призначається для відновлення рухової активності людини після перенесених травм. Крім цього, показаннями для використання ЛФК є:

  • перенесені хірургічні втручання;
  • слабкість м'язового корсету;
  • викривлення хребта;
  • інші захворювання м'язів хребта або позвонкового стовпа в стадії ремісії (артрит, артроз тощо).

Лікувальна гімнастика протипоказана в наступних випадках:

  • порушення артеріального тиску;
  • наявність патологій серцево-судинної системи;
  • емболія і тромбоз;
  • висока ступінь короткозорості;
  • неврологічні хвороби, що супроводжуються координаційними порушеннями;
  • виражений больовий синдром;
  • злоякісні новоутворення;
  • висока температура тіла;
  • загострення патологій внутрішніх органів;
  • схильність до кровотеч;
  • підвищені показники внутрішньоочного тиску;
  • відновний період після операції на хребті.

Користь вправ

При грудному остеохондрозі між хребцями розростається кісткова тканина, їх тіла зливаються, перетворюючись на нерухомий об'єкт. Людина з прогресуванням захворювання втрачає легкість рухів, знижується опорна здатність організму. Вправи від грудного остеохондрозу допомагають збільшити рухливість хребетного стовпа, сформувати міцний м'язовий корсет, перешкодити подальшому розвитку остеохондрозу. Крім цього, ЛФК сприяє:

  • усунення гіподинамії;
  • розслабленню м'язів;
  • зміцненню м'язового каркаса;
  • прискоренню обмінних процесів;
  • рівномірному розподілу навантаження;
  • запобігання деформації міжхребцевих дисків;
  • нормалізації кровопостачання хрящових прокладок і хребців;
  • розвитку правильної постави;
  • зниження обмеженість у рухах;
  • ліквідації м'язових затисків.

Особливості ЛФК при грудній формі патології

Вправи при грудному остеохондрозі націлені на підвищення рухливості грудного відділу, усунення суглобових і м'язових блоків. Основне завдання комплексу – збільшення амплітуди рухів в реберно-хребетних і міжхребцевих суглобах. Інша мета занять – зняття скутості глибоких м'язів спини. Лікувальний комплекс спрямований на попередження можливих ускладнень остеохондрозу, адже багато наслідки захворювання є наслідком міофіксації хребта через м'язово-тонічних розладів.

Потрібно включати в комплекс гімнастику для зміцнення плечового пояса і м'язів спини. Сильний м'язовий корсет знімає навантаження з хребта, завдяки чому можна попередити прогресування патологічних процесів в міжхребцевих дисках. Також в комплекс ЛФК входять вправи, що відновлюють правильний вигин хребта. Створення нормальної постави зменшує тиск на міжхребцеві диски, внаслідок чого знижується інтенсивність болю, прискорюється відновлення пошкодженої ділянки.

Важливі правила

Хоча вправи при грудному остеохондрозі покликані приносити виключно користь, при безграмотному виконанні вони можуть завдати шкоди організму. Для попередження негативних наслідків при проведенні ЛФК потрібно дотримуватися важливі правила:

  • комплекс повинен рекомендувати спеціаліст з урахуванням індивідуальних особливостей, перебігу хвороби, загального стану здоров'я пацієнта, рівня його фізичної підготовки, наявності хронічних захворювань;
  • виконуються вправи переважно в період ремісії, а для гострої стадії розробляється більш щадний комплекс;
  • фізкультура виконується в межах зони комфорту, тому хворий повинен орієнтуватися лише на свої відчуття;
  • приділяти увагу лікувальної фізкультури треба щодня від 5 до 15 хвилин;
  • навантаження поступово збільшуються, а щоб уникнути судом рухи виконуються повільно і плавно без ривків, затримуючись на 2-3 секунди в кінцевій фазі руху.

Найпростіші вправи

Лікувальні тренування треба починати з малого навантаження. Спочатку робиться розминка, включає відведення назад плечей, з'єднання лопаток, закидання голови. Найпростіший комплекс при грудному остеохондрозі:

  1. Займіть вертикальну позицію, розслабте всі м'язи, поставте ноги трохи ширше плечей. На вдиху витягніть плечі вперед, немов щулячись від холоду, а на видиху поверніть їх назад, намагаючись зімкнути разом.
  2. Встаньте прямо, ноги зімкніть. Робіть кругові обертання руками. Спочатку потрібно робити махові рухи верхніх кінцівок за годинниковою стрілкою, потім проти.
  3. Ляжте на підлогу. Зігніть коліна, п'яти щільно притисніть до підлоги. На видиху підніміть тулуб, изогнитесь в попереку, руки повинні залишитися за головою. На вдиху поверніться назад.
  4. Прийміть лежаче положення. Помістіть під спину валик на рівні лопаток, розслабтеся. Рухайтеся корпусом вперед-назад, як би масажуючи спину.
  5. Сядьте на стілець з високою спинкою. Спиною міцно притисніть до нього. Робіть рух назад, піднімаючи стегна, намагаючись прогнутися над спинкою, потім повертайтеся назад.

Вправи в гострій стадії

При загостренні грудного остеохондрозу основним завданням ЛФК є зняття больового синдрому, тому гімнастика повинна бути максимально простою. Для розвантаження хребта призначають дихальні вправи. Пацієнт повинен розташовуватися на спині, бажано на похилій поверхні, щоб голова була вище тулуба. Діафрагмальне зосереджене дихання сприяє зняттю спазму м'язів. Завдяки нахилу тіла відбувається витягування хребта, усувається здавленість нервових закінчень, зменшується біль.

Після ослаблення больового синдрому можна робити вправи для розтягування і розслаблення скелета грудного відділу хребта. Комплекс виконується кілька разів на день, по можливості збільшується кількість повторів. Якщо ЛФК буде робитися правильно, то це прискорить вихід з гострої фази остеохондрозу грудного відділу.

  1. Ляжте на спину, витягніть над головою долоні, добре потягніться, щоб відчути напруження всіх м'язів. Плечі при цьому необхідно відводити назад.
  2. Лежачи на спині, розслабтеся, дихайте спокійно. Робіть згинально-розгинальні рухи для гомілкостопа.
  3. Зручно розташувавшись на спині, зігніть ноги в коліні. При видиху кожну кінцівку по черзі розгинайте і піднімайте вгору. При вдиху повертайтеся у вихідну позу.
  4. Розташуйтеся на спині зручно, розслаблені руки розташуйте вздовж тіла. Виконуйте кругові елементи руками, піднятими вгору, потім робіть перерву кілька секунд.

Комплекс вправ при остеохондрозі

В період ремісії остеохондрозу лікувальний гімнастичний комплекс більш різноманітний. В нього включаються вправи на стільці, що виконуються з палицею. Існують і авторські методики, наприклад, гімнастика Бубновскому або програма реабілітації Шишонина. Ці комплекси схвалені ортопедами, неврологами, вертебрологами. Для занять потрібно вибирати провітрене приміщення, де немає протягів. Одяг для гімнастики повинна бути з натуральної тканини, вільною, щоб не стягувати область шиї.

Починати бажано з невеликої кількості вправ – 5-7, поступово збільшуючи їх кількість. Оптимальне навантаження підкажуть власні відчуття. Зразкові вправи при остеохондрозі грудного відділу в період ремісії за Бубновскому:

  1. Сядьте на стілець, ноги зігніть в колінах. Нахиляйте голову вниз, намагаючись торкнутися підборіддям грудей. Відчуйте на шиї натяг шкіри.
  2. Станьте прямо, ноги розведіть на ширину плечей. Візьміть палицю. Тримайте перед собою на витягнутих руках. Робіть повороти в різні боки з однаковою амплітудою.
  3. Сядьте на підлогу, облокачиваясь спиною про фітбол або подушку. Візьміть в руки еспандер або кінці гумового джгута. Гумку закріпіть на стіні навпроти. Притягивайте по черзі її до грудей, згинаючи руки. Лікті повинні йти за спину паралельно один одному.

Доктор Шишонин теж є спеціалістом по лікуванню захворювань кістково-м'язової системи. Роки експериментів і пошуків допомогли кандидату медичних наук розробити унікальну лікувально-оздоровчу гімнастику з 7 вправ. Під час занять потрібна обов'язкова фіксація за 30 секунд в певному положенні. Кожна вправа має оригінальну назву, яка легко запам'ятати: Погляд у небо, Пружина, Гусак, Факір, Чапля та інші. Деякі з них:

  1. Метроном. Станьте прямо, плавно нахиляйте голову до правого плеча, потім зафиксируйтесь на 30 секунд, потім до лівого.
  2. Гуска. Голову тримайте рівно, стежте, щоб підборіддя знаходилося паралельно підлозі. Витягайте вперед шию, намагаючись зберегти положення підборіддя. Потім поверніть голову вліво і потягніться до лівого плеча. Після фіксації повторіть те ж саме в іншу сторону.
  3. Погляд в небо. Зробіть максимальний поворот голови вправо, затримайтеся в цій позі 30 секунд, потім повільно поверніться у вихідне положення. Повторіть те ж у ліву сторону.

Комплекс для поліпшення дихання

При грудному остеохондрозі важливо відновити дихання, щоб підвищити рухливість грудинно-реберних і реберно-хребетних зчленувань. Дихальна гімнастика буде сприяти збільшенню обсягу вдихуваного повітря. Комплекс включає в себе прості рухи, які необхідно повторювати по 5-7 разів:

  1. Сядьте на стілець, випряміть спину. Нижню частину грудей оберніть щільною тканиною. Тримайтеся за кінці тканинного шматка і повільно натягуйте його, одночасно вдихаючи глибоко. Затримайте дихання на максимумі, потім поступово видихайте повітря, послаблюючи силу натягу тканини.
  2. Сядьте з прямою спиною на жорстку поверхню. Кисті вільно покладіть на стегна. Повільно вдихайте і відводите голову і плечі назад, вигинаючи груди. Лопатки наблизьте один до одного, після чого затримайте дихання і позу. На видиху плечі повільно перемістити вперед, а голову схиліть на груди. Затримайтеся в цій позі і знову робіть глибокий вдих, випрямляючи спину.
  3. Сядьте на стілець, сцепите у замок руки, підняті над головою. Зробіть вдих, напружуючи м'язи преса і грудей. Нахиліться вліво, потім вправо на видиху. Після знову зробіть глибокий вдих, потягніться вгору. На видиху руки опустіть і розслабтеся.
  4. Станьте прямо, повільно нахиляйтеся до підлоги. В середині нахилу зробіть вдих через ніс, який повинен закінчитися разом з нахилом. Потім випросталась, видихніть і повторіть вправу кілька разів.
  5. Робіть 4 вдихи через ніс і 4 видиху через рот. Вдих повинен бути різким, глибоким і шумним, а видих тихим і непомітним. Через кожні 4 вдиху потрібна пауза в 3-5 секунд. Руки при вдиху стискайте в кулаки, а при видиху – розслабляйте. Плечі і живіт в диханні не беруть.
  6. Обмотайте дерев'яну палицю тканиною, краї зафіксуйте. Діаметр валика повинен бути від 8 до 15 див. Ляжте на спину, а покладіть валик під лопатки. Відведіть за голову руки і робіть вдих, прогинаючи спину вниз. На видиху треба піднятися над підлогою разом з головою і витягнути вперед руки.

Гімнастика для двох

Цей комплекс вправ виконується разом з помічником, причому ролями можна мінятися по черзі. Зарядка допомагає зміцнювати м'язи грудей, відновлюють нормальну рухливість і гнучкість в них:

  1. Ляжте на живіт, руки покладіть вздовж тіла. На вдиху з зусиллям зведіть лопатки разом. Помічник повинен покласти руки вам на лопатки, намагаючись відвести їх подалі один від одного і чинячи опір м'язів. На видиху розслабтеся. Зробіть 5-8 повторень.
  2. Лежачи на животі, складіть руки вздовж тулуба. Помічник знаходиться ззаду, розташовуючи свої коліна по обидва боки попереку. Він може сісти на вас верхи або стояти на колінах. На вдиху помічник чинить опір руху руками ваших ребер, прагнучи сильніше стиснути грудну клітку. На видиху треба розслабитися. Повторите5-8 разів.
  3. Лежачи на животі, зробіть глибокий вдих. Помічник, сидячи на вашій спині, натискає ребрами долонь по обидві сторони остистих відростків хребта. Вони розташовані в центрі задньої області хребців, утворюючи гребінь. Під час видиху робіть паузу. Повторіть 5-8 разів.

Відео

Як позбутися від міжхребцевої грижі в грудному відділі хребта без операції? - Вадим Танасьев

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!