Супрапателлярный бурсит - причини виникнення, симптоми, діагностика, лікування та операція

При інфекційному або травматичних ураженні чашечок, синовіальних сумок розвивається хвороба – супрапателлярный бурсити колінного суглоба, яка вимагає комплексного підходу до лікування, щоб не допустити розвитку абсцесу. Запальне захворювання обмежує руху і працездатність пацієнта. Хвороба характеризується запаленням супрапателлярной синовіальної сумки – порожнині вище суглоба. Захворювання зустрічається часто, тому потрібно знати його особливості та принципи терапії.

Що таке супрапателлярный бурсит

Людські суглоби мають складну структуру, яка ідеальна для розподілу навантажень у межах норми. Особливу роль у системі суглобового елемента відіграють слизові сумки (бурси), амортизуючі прокладки між кістками і м'якими тканинами. Серед патологій даного органу помітне місце займає бурсит супрапателлярный, при якому відбувається запалення синовіальної рідини надколінної суглобової сумки. Процес призводить до підвищення щільності стінок бурси, супроводжується гострим болем і погіршенням рухової функції.

За міжнародною класифікацією хвороб бурсит супрапателлярный відноситься до патології м'яких тканин, які зумовлені регулярною надмірної тривалої навантаженням і тиском. Дана група має кодування М10, в її структурі виділяють ряд підпунктів залежно від місця локалізації хвороби (ліктьові суглоби, плечолопатковий). Одна з найпоширеніших форм патології має номер 70.5 М – бурсити колінного суглоба супрапателлярного типу.

Причини

В групу ризику по бурситу входять спортсмени, а також люди, чиє життя пов'язане з навантаженнями на колінну чашечку. Медична статистика вказує на такі основні причини появи супрапателлярной патології:

  1. Систематичні, довгі навантаження, при яких задіюється колінний суглоб і створюється значний тиск у суглобовій зоні.
  2. Невдале падіння, коли основний удар припав на суглоб (особливо актуально для хокейних воротарів).
  3. Інфекція, яка проникає через садно або поріз в області суглоба.
  4. Ступінь ожиріння, при якій створюється сильний тиск на колінний суглоб.

Ознаки

Типовими ознаками супрапателлярной патології є освіта набряки і болі, які мають наростаючу вираженість. У важкому випадку перед колінною чашечкою поступово розвивається набряк. При цьому треба враховувати, що якщо ступінь патології початкова, то збільшення кровотоку при фізичному навантаженні може принести полегшення. З часом маніпуляції з рухливістю суглоба починають приносити біль. З розвитком хвороби втрачається здатність до повноцінного розгинання кінцівки.

Гострий бурсит

Гостра форма супрапателлярного захворювання має ряд характерних особливостей, які важливо знати для того, щоб вибрати правильну форму терапії:

  1. В області суглобової сумки утворюється круглої форми, пружна, болюча припухлість.
  2. М'які тканини навколо суглоба червоніють і набрякають. З'являється біль.
  3. Суглоб втрачає повноцінну здатність до розгинання кінцівки.
  4. Хворий починає відчувати загальну слабкість і нездужання.
  5. Підвищується температура тіла.

Ознаки при хронічному перебігу хвороби

Зневажливе ставлення до гострих проявів супрапателлярной хвороби призводить до того, що процес спочатку розвивається до підгострого стану і далі переходить в хронічну форму з збереженням високого ризику рецидивів. Симптоматика хронічної форми наступна:

  1. Припухлість в області бурси набуває постійний характер.
  2. Припухлість на дотик стає м'якою.
  3. Функціональність суглоба періодично повертається до норми.
  4. Зникає набряк, біль і почервоніння в прилеглих тканинах.

Ускладнення

Розрахунок на те, що захворювання «саме пройде», призводить до ускладнень, які роблять процес одужання довгим і важким. Небезпечний бурсит, причиною якого стала інфекція. В запущеній формі накопичується гнійний ексудат, з'являються нориці, заражається сполучна тканина (флегмони). Стани призводять до поширення гнійного процесу на кістку (остеомієліт), запалення лімфовузлів (лімфаденіт) та сепсису (абсцесу). Хвороба порушує обмінні процеси у суглобі, що веде до накопичення кальцію і подальшої часткової втрати функціональності (гусячий бурсит).

Діагностика

Для постановки діагнозу бурситу супрапателлярного потрібно диференціальна діагностика, що дозволяє відрізнити захворювання від ліпоми або гемангіоми. Для цього лікар оглядає пацієнта, вислуховує скарги і проводить пальпацію з наступними методами діагностики:

  1. Пункція суглобової рідини з порожнини бурси береться зразок. Його відправляють на бактеріологічне і серологічне дослідження.
  2. Контрастна рентгенографія – допомагає з'ясувати точні розміри освіти і пошкодження колінних чашечок. Якщо між порожниною сумки суглоба і контрастне речовина затікає в щілину, це говорить, що між порожнинами є повідомлення.
  3. Ультразвукове дослідження – допомагає побачити ступінь розвитку захворювання, наявність абсцесу.

Лікування супрапателлярного бурситу колінного суглоба

Тривалість терапії захворювання залежить від стадії розвитку. Популярним способом терапії синовіту є прокол місця запалення, видалення утвореного ексудату, що застосування антибіотиків для промивання. На хронічній стадії захворювання і при значному відкладення кальцію на стінках використовується ультразвук або лазер. При виявленні гною розкривається супрапателлярная сумка, повністю видаляються гній або частково запаленої тканини сумки, сухожилля. Операція проводиться за півгодини, вимагає місцевої анестезії.

Консервативна терапія патологічного процесу

Першим ділом при сини обмежується навантаження на колінний суглоб, на першій ступені використовуються холодні компреси, на пізніх – тиснуть пов'язки для усунення набряку. У запущених випадках використовується накладення шин. Консервативна терапія популярна серед хворих бурситом, тому що її вистачає для усунення неприємних симптомів, а ефект триває тривалий час. Якщо бурсити колінного суглоба супроводжується запаленням і інфекцією, то призначається медикаментозне лікування.

Медикаментозне лікування

Супрапателлярная сумка колінного суглоба запалюється, тому призначаються протизапальні негормональні і гормональні ліки. Лікування синовіту використовуються наступні групи медикаментів:

  1. Негормональні протизапальні препарати – Німесулід, Диклофенак, Кетопрофен. Знімають запалення, купируют біль, покращують відхід ексудату.
  2. Гормональні пероральні глюкокортикоїди або внутрішньосуглобові ін'єкції. Дипроспан купірує біль, уповільнює вироблення випоту.
  3. Хондопротекторы – зменшують порушення регенерації кісткових та суглобових тканин. Вибираються препарати з вмістом хондроїтинсульфату і глюкозаміну (Хондроксид).
  4. Протизапальні мазі і креми – знімають запалення, злегка розігрівають тканини, купируют біль. Популярними є Вольтарен, Ібупрофен, Ортофен, Фастум-гель.
  5. Препарати гіалуронової кислоти – рідке протезування, введення в суглоб активної речовини. Популярні засоби – Остенил, Гіалурон.
  6. Призначають антибіотики – якщо бактерії, що проникли в суглобову сумку і є ризик розвитку гнійних ускладнень. Використовуються Доксициклін, Ампіцилін, Лінкоміцин, Гентаміцин. Приймають медикаменти не довше 10 днів.

Фізіотерапевтичні методи

Щоб протизапальні препарати з болезаспокійливу і протинабрякову діями працювали ефективніше і швидше, їх можна поєднувати з фізіотерапією. Це:

  1. Масаж – використовується для поліпшення проникнення активних речовин медикаментів всередину суглобової сумки.
  2. Голковколювання – допомагає розслабити скутість м'язів, сприяє відновленню тканин.
  3. Електротерапія – прискорює процес одужання.
  4. Електрофорез – місцевий вплив струмами на уражене коліно з подальшим нанесенням мазей і кремів.

Хірургічне лікування

Якщо обмежити лікування бурситу народними засобами або не лікувати, то критично збільшується ризик ускладнень, які можна усунути тільки оперативним шляхом. Хірургічне втручання, що полягає у видаленні бурси, навколосуглобових сумки або її уражених тканин. Рухова активність пацієнта відновлюється протягом кількох тижнів, ускладнення виникають вкрай рідко.

Показаннями до операції є гнійний процес, хронічні перебіг на тлі неефективності консервативної терапії, свищі, травми колін. Протипоказаннями є гострий перебіг без розтину бурси, серозне запалення. Етапи операції:

  • місцева анестезія;
  • поздовжній дугоподібний бічний розріз, висічення сумки;
  • препарування шкірного клаптя бурси, захоплення сумки затиском, висічення щільної фіброзної тканини;
  • дренування, ушивання шкіри;
  • накладення стерильної тугої пов'язки на 10-14 днів;
  • після проведення операції пацієнтові прописують спокій і призначають спеціальну дієту.

Народні засоби

Популярними методами народної медицини для лікування бурситу супрапателлярного є наступні рецепти:

  1. На літр кип'яченої води візьміть ложку насіння льону, заваріть чай. Пийте протягом дня рівними порціями, це насичує організм мікроелементами, знімає запалення.
  2. Змішайте чайну ложку прополісу з 65 мл горілки, настоюйте тиждень у темному місці. Робіть примочки з суміші на ніч – просочуйте бавовняну тканину і накладайте на уражене коліно, повторюйте кожні 1-2 дні до зникнення симптомів.
  3. Для зняття набряку використовуйте сольовий компрес. Розчиніть столову ложку солі в склянці теплої води, змочіть рідиною шматок вовняної тканини, прикладайте на ніч протягом тижня.

Профілактика

Для запобігання захворювання пацієнтам потрібно використовувати наступні профілактичні заходи:

  • намагайтеся уникати травм коліна, обережно ходіть в ожеледь, розумно підходите до важких фізичних навантажень;
  • вчасно лікуйте запальні процеси;
  • перегляньте раціон на користь здорового харчування, щоб попередити накопичення солей в суглобі;
  • людям при ризику розвитку хвороби потрібно носити наколінники при заняттях спортом;
  • давайте ногам відпочивати, після тренувань прикладайте лід до колін.

Відео

Від чого виникає і як лікувати бурсит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!