Бурсити колінного суглоба - причини, медикаментозні і народні методи лікування, масаж і вправи

У людському організмі кожен суглоб знаходиться в спеціальній синовіальній сумці, яку називають ще суглобової. Вона захищає від проникнення інфекції, механічних пошкоджень та передчасного зношування. Бурсити колінного суглоба з'являється, коли відбувається запалення цієї сумки, його обов'язково потрібно лікувати при перших же симптомах домашніми народними рецептами та медикаментами, щоб не допустити переходу в хронічну форму. Діагностують патологію частіше у людей, робота яких пов'язана з постійними навантаженнями на ноги.

Що таке бурсити колінного суглоба

Дана патологія характеризується пошкодженням тканин колінного суглоба. Запаленням суглобової сумки (це невеликий мішечок, який розташовується між шкірою і колінної чашечкою). Головною ознакою початку розвитку захворювання – біль у місці появи запалення. При цьому суглобова сумка колінного суглоба набрякає, шкіра стає червоною. Існує різні види бурситу, які діляться за типом запального процесу та його причини. Крім препателлярной сумки може бути порушена супрапателлярная. У медичному довіднику хвороба має код за МКХ-10 – М70.5.

Симптоми

Бурсит коліна володіє двома основними ознаками, які свідчать про початок розвитку патології: наростаюча біль і поява припухлості, потім набряк прямо перед колінної чашечкою. Якщо випадок не важкий, то останнього симптому може і не бути, але хворий відчуває скутість суглоба, яка з'являється при тривалій фізичному навантаженні. На першій стадії больові відчуття, навпаки, можуть стихати при збільшенні потоку даху до області суглоба, тому при невеликій активності настає полегшення. Інші ознаки патології:

  • повністю розігнути ногу не виходить;
  • при дотику до коліна з'являється біль;
  • больовий синдром під час ходьби, особливо, якщо йти по похилій поверхні (спуск або підйом);
  • ущільнення, набряк і почервоніння, місцеве підвищення температури поруч із суглобом.

Больовий синдром з'являється прямо над коліном, іноді може поширюватися на внутрішню поверхню стегна, тильну частину коліна, вниз або вгору по нозі. При схрещуванні ніг біль буде підсилюватися або, якщо людина буде вставати після тривалого сидіння. Встати на коліна великий з препателлярным бурситом не зможе. Непрямим симптомом виступає порушення сну. Відбувається це із-за неприємних відчуттів під час зміни положення і згинання ноги. Такі рухи посилюють біль, інтенсивність залежить від тяжкості запалення.

Рухливість суглоба обмежується при прогресуванні патології, якщо лікування не є ефективним, вираженість запалення посилюється, що викликає сильний біль при згинанні ноги. Надалі з'являється м'язова слабкість, дистрофія. Симптоматика буде трохи відрізнятися при різних формах бурситу. При гострому перебігу захворювання:

  • з'являється хвороблива, округла, пружна припухлість в області суглобової сумки;
  • розвивається набряк, почервоніння, біль м'яких тканин;
  • з'являється обмеженість у русі колінного суглоба;
  • пацієнт відчуває загальне нездужання, може підвищуватися температура;
  • почервоніння, біль посилюється, температура іноді досягає 40 градусів;
  • якщо не лікувати патологію, то з'являється гнійний процес, флегмони.

При відсутності правильного, своєчасного лікування гострої форми бурситу відбуватися прогресування хвороби. Розвивається підгострий і потім хронічний стан, що має наступні симптоми:

  • немає обмеження в русі суглоба;
  • спостерігається округла м'яка припухлість в області сумки;
  • немає набряку, почервоніння, біль в навколишніх тканинах;
  • високий ризик рецидиву патології при зниженні імунітету, травмі.

Причини

Відбувається запалення суглобової сумки колінного суглоба при створенні певних умов, які і стають причиною бурситу. До найбільш частих причин відносять наступні фактори:

  1. Регулярні, тривалі навантаження, утягують у роботу колінні суглоб, що створюють сильне тиск в цій частині ноги.
  2. Падіння на коліно або сильний удар по ньому.
  3. Проникнення інфекції в місце садна, порізи на коліні.
  4. Надмірне навантаження на коліна через ожиріння.
  5. Інфекційне захворювання у пацієнта: гонорея, туберкульоз, сифіліс, бруцельоз.
  6. Тренування з підвищеним ризиком травмування (екстремальні умови).

Поява запального процесу в суглобовій сумці характерно не тільки для спортсменів. Розвинутися він може у будь-якої людини навіть при отриманні незначної травми. Класифікують бурсит за двома напрямками:

  • клінічний перебіг: гострий, підгострий, хронічний бурсит;
  • збудник: специфічний і неспецифічний.

В останньому варіанті класифікації для більш точного анамнезу використовують ще два критерії – інфекційний та асептичний бурсит. Також йде поділ за характером ексудату:

  • серозне запалення – є плазма рідини з домішкою формених елементів крові;
  • геморагічний – багато еритроцитів в рідині;
  • гнійний бурсит – присутні розпалися лейкоцити, мікроорганізми, зруйновані тканини;
  • фіброзний – відзначається високий вміст фібрину.

Види та форми захворювання

Існує кілька типів даної патології, які відрізняються типом запального процесу і місцем його розвитку. Виділяють наступні види патології:

  1. Препателлярний бурсит – найпоширеніший варіант захворювання, при якому запалюється на передній поверхні коліна підшкірна сумка над надколіннику. Розвивається патології з-за подагричного і ревматоїдного артриту, відкладення солей при псевдоподагрі або при отриманні травми, забиття, після падіння на коліна. Обмеження рухливості колінного суглоба, біль не такі виражені, як при артриті. При проникненні інфекції в порожнину бурси відбувається збільшення лімфатичних вузлів, зростає больовий синдром, температура тіла.
  2. Инфрапателлярный бурсит. Відбувається запалення бурси, яке розташоване під колінної чашечкою і сухожиллям, часто діагностується після отримання травми, стрибків. Для терапії потрібно робити холодні компреси, забезпечити спокій суглобу, приймати НПЗЗ і знеболюючі.
  3. Кіста Бейкера або гусячий бурсит. Відбувається запалення бурси на внутрішній поверхні колінного суглоба ззаду. В основі лежить тендобурсит сухожиль. Часто зустрічається у жінок з зайвою вагою, при підйомі або спуску відразу ж з'являється біль.

Діагностика

Лікар проводить первинний огляд, потім призначає додаткові діагностичні процедури. Вони потрібні для виключення інших патологій, які володіють схожою симптоматикою: розрив сухожиль, артроз колінного суглоба, синовіт, остеомієліт. Щоб ефективно лікувати бурсит, необхідно визначити причину, яка його викликала. Для цих цілей призначають наступні дослідження:

  • тепловий телевізор;
  • рентгенологічне обстеження;
  • збір анамнезу;
  • УЗД;
  • МРТ (магнітно-резонансна томографія);
  • пункція синовіальної рідини із колінного суглоба;
  • лабораторні аналізи.

Лікування бурситу колінного суглоба

Супрапателлярный і препателлярний колінний бурсит лікуються за допомогою фізіотерапії. Результативність лікування багато в чому залежить від самого пацієнта. Головний і ключовий момент успішної терапії полягає у повноцінному відпочинку після фізичної активності будь-якого типу, яка призводить до ускладнення симптоматики захворювання. Необхідно зменшення навантаження на коліно і виключити будь-які дії, які викликають запалення синовіальної сумки. Відновити повноцінну активність можна після припинення супутніх больових відчуттів.

Консервативне лікування

Це одне з напрямків терапії, яка володіє максимальною ефективністю на перших стадіях розвитку патології. Призначити адекватне лікування може тільки лікар після проведення обстеження, самолікування може виявитися неефективним або навіть шкідливим. Лікар може призначити наступні методи лікування бурситу:

  1. Хвороба супроводжується виникнення больового синдрому після активності, тому необхідно забезпечити повноцінний спокій.
  2. Необхідно на хворе коліно накласти тугу пов'язку (лангет).
  3. Рекомендується використовувати компреси зі змішаними в рівних пропорціях новокаїном та димексидом.
  4. Потрібно приймати знеболюючі і протизапальні засоби.
  5. При необхідно лікар може прописати глюкокортикоїди.
  6. На ушкоджений суглоб потрібно наносити протизапальні гелі, мазі.
  7. У складних випадках застосовуються гормональні мазі.
  8. В негострий період рекомендується лікувальний масаж.
  9. При інфекційних бурситах необхідно приймати ефективні антибіотики.
  10. Фізіотерапевтичні процедури.
  11. Гімнастика і лікувальна фізкультура.

Протизапальні препарати

Дана група медикаментів представлена в схемі лікування, як правило, нестероїдними варіантами коштів, наприклад:

  • індометацин;
  • диклофенак;
  • кетопрофен;
  • піроксикам;
  • ібупрофен.

Перераховані вище препарати мають високу ефективність, але при пероральному прийомі існує ризик виникнення побічних ефектів. Перед прийомом потрібно проконсультуватися з лікарем, тому що у препаратів багато протипоказань. Лікарські форми для місцевого застосування цих засобів мають значно меншою кількістю побічних ефектів.

Крім НПЗЗ лікар може прописати кортикостероїдні гормони, які допомагають підтримувати основні функції організму, знімають запальну симптоматику. Можливий прийом антиревматичних медикаментів на основі солей золота. Вони не тільки сприяють погашенню вогнища запалення, але і значно зменшують ймовірність прогресування хвороби в майбутньому.

Мазь

Для прискорення відновлення, усунення абсцесу, боротьби з пухлиною прописуються протизапальні мазі. Застосування місцевих засобів дуже важливо, коли сумка запалюється і викликає гострі симптоми. Призначають, як правило, використання наколінників для поліпшення самопочуття і такі мазі:

  1. Фастум-гель. В основі лежать нестероїдні протизапальні препарати, які допомагають швидко усунути набряк і забезпечити знеболюючий ефект.
  2. Найз гель – володіє тим же механізмів впливу, що і вищеописаний варіант.
  3. Финалгон і його аналоги. Допомагає поліпшити кровообіг в тому місці, де його нанесли, що сприяє усуненню набряку.
  4. Мазі з ментолом. В цю групу можна віднести препарати Бен-Гей, Бом-Бенге та інші, які володіють протизапальним ефектом, охолоджуючим відволікаючу дію.

Лікувальний масаж

Цей вид фізіотерапевтичних процедур забезпечує важливі функції, які прискорять процес відновлення нормальної функції суглоба. Масаж допомагає зняти болючий синдром, має розсмоктуючу дію і знижує запалення. Показано проведення цієї процедури у період реабілітації після супрапателлярного і прапателлярного бурситу, вивихів, травм і переломів. Не можна проводити масаж під час загострення захворювання. Ефективний такий метод лікування і при таких патологіях:

  • при ознаках артрозу, подагри;
  • пошкодження зв'язок поліна;
  • деформуючий артроз;
  • під час ремісії при хронічній формі;
  • пошкодження меніска.

Доцільність курсу повинен визначити травматолог або ревматолог. Приймати самостійно рішення про початок курсі вкрай не рекомендується, щоб не посилити негативні симптоми захворювання. Відмовитися від проведення масажу слід у таких випадках:

  • інфаркт;
  • психічні відхилення;
  • гостра форма інфікування суглобової рідини;
  • шкірні захворювання;
  • висока температура, жар;
  • онкологія, кісти або інші новоутворення;
  • свіжа травма суглоба.

Фізичні вправи

Для терапії бурситу були розроблені спеціальні вправи, які допомагають впоратися з пошкодженням тканин, пошкодженням зв'язок. Рекомендується виконувати наступний комплекс:

  1. Необхідно напружувати передню поверхню стегна, щоб активно скорочувалася головка чотириголового м'яза. Вам необхідно підвести під коліно невеликий рушник, ногу треба випрямити (дивіться фото). Долоню покладіть на внутрішню частину стегна, щоб напруга внутрішньої частини можна було відчути під час скорочення м'язи. Ногу необхідно зафіксувати на 5 секунд у такому положенні, потім розслабити. Вправу потрібно повторити 10 разів з максимальною силою, але болю бути не повинно.
  2. Згинання, розгинання в коліні. Необхідно проводити ці руху з максимально можливою амплітудою, але болю бути не повинно. Повторіть згинання/розгинання 10-20 разів, стежте, щоб болючий синдром під час виконання не наростав. Присідання, схрещування ніг з програми вправ необхідно прибрати.

Хірургічне лікування

При неефективності консервативного лікування може бути призначено оперативне втручання. Полягає воно в аспірації (відсмоктування) з суглобової сумки вмісту, введення в неї кортикостероїдів. Ця процедура виконує за допомогою тонкої голки, для знеболювання використовується місцева анестезія. Після дренування лікар при необхідності в порожнину сумки вводить гормональні препарати. Потрібно це для купірування запального процесу.

Далі хворий повинен продовжувати носити еластичний бинт, щоб мінімізувати навантаження на суглоб і забезпечити йому спокій мінімум на 48 годин. Такий метод терапії вважається найбільш ефективним, тому що консервативне лікування (особливо у таблетованій формі) не завжди направлено впливає на суглоб. Якщо дана процедура не допомогла (вкрай рідкісне явище) може знадобитися видалення бурси (суглобової сумки).

Лікування народними засобами

В домашніх умовах можна проводити самостійну терапію легкої форм даного захворювання. Якщо спостерігається розвиток патології, необхідно відразу ж звернутися до лікаря. Лікування бурситу колінного суглоба в домашніх умовах народними засобів можна проводити за допомогою наступних варіантів:

  1. Крижаний компрес. Необхідно декілька разів за дет прикладати до колінного суглоба на 20 хвилин.
  2. Компрес з сіллю. Необхідно 2 ложки солі розігріти на сухій сковорідці, перекласти його в тканинний мішечок, який прикладається до місця запалення. Кожен раз беріть нову порцію і прикладайте до одужання.
  3. Горілчаний компрес. Змішайте 10 г прополісу і 100 г горілки, залиште настоюватися на 5 доби в темному місці. Кожен день робіть компрес з цього кошти до повного зникнення болю.
  4. Золотий вус. Використовуються листя цієї рослини у висушеному вигляді. Подрібніть їх і прикладіть до хворого коліна, зверху замотайте плівкою і теплим шарфом. Курс триватиме 2 тижні, замотувати компрес потрібно на всю ніч.
  5. Капустяне листя. Необхідно взяти декілька аркушів, добре пом'яти і прикласти до хворого коліна на годину.

Прогноз

Дана патологія має сприятливий результат, якщо пацієнт почав вчасно курс лікування і виконує всі умови, які приписав лікар. Існує ймовірність рецидивів, ускладнень бурситу, тому терапію обов'язково потрібно продовжувати, поки не настане абсолютне одужання. У пацієнта повинні повністю пройти больові відчуття, клінічні прояви і повністю відновитися початкові рухові функції в повному обсязі колінного суглоба.

При хронічному перебігу хвороби прогноз може бути сприятливим при зміні виду діяльності, яка викликала розвиток захворювання. Необхідно виключити в подальшому будь-які травми коліна, вібраційні впливу на нього. Прогноз буде змінюватися в залежності від ступеня тяжкості патології, на якому етапі пацієнт почав лікувати хворобу. При легкому перебігу бурситу звернення до лікаря може і не знадобитися, але пацієнт повинен чітко визначити у себе даний вид патології і не сплутати його з артрозом або іншими схожими патологіями.

Профілактика

Якщо ви знаєте, що існують фактори, які здатні викликати розвиток патології, можна виконувати такі прості поради:

  1. Одягайте наколінники. Це дуже важливий момент для людей, які мають високий ризик травмування коліна (борці, баскетболісти, футболісти). Добре підходять спеціальний «охолоджуючі» моделі, в яких є кишені для пакетів з льодом.
  2. Давайте ногам відпочивати. Не можна допускати тривалого навантаження на суглоб, треба змінювати вид діяльності та фізичної активності.
  3. Якщо ви займалися спортом, то для профілактики прикладіть лід до колін.

Відео

Олена Малишева. Симптоми і лікування бурситу колінного суглоба

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!