Діагностика та лікування плечелопаточного периартроза

Варто лише підняти руку або повернутися в бік – відчувається сильний дискомфорт. Далі з'являється біль, м'які тканини і суглоби запалюються, плечолопатковий периартроз прогресує, і якщо вчасно не розпочати лікування, то захворювання загрожує обмеженням рухливості. На ранніх стадіях цей поширений недуга, з яким стикаються близько чверті чоловіків і жінок планети, піддається терапії, оскільки розвивається поступово. Важливо розпізнати синдром «замороженого» плеча ще до того, як він стане заважати жити і працювати.

Що таке плечолопатковий периартроз

Деякі особливості і область поширення дистрофічного ураження тканин роблять цю хворобу схожою з артритом або артроз плечового суглоба, але відмінності все ж є. Плечовий периартроз являє собою запалення капсули суглоба і сухожиль плеча. Патологічний процес не зачіпає глибокі структури суглоба або хрящ, але по мірі розвитку периартроз приймає хронічну форму зі схильністю до періодичних рецидивів запалення м'яких тканин.

Симптоми

Характерні ознаки захворювання – це неприємні відчуття або біль, які з'являються, коли хворий обертає рукою або піднімає її, повертає плече. Через якийсь час дотик до запаленої ділянки теж доставляє сильний дискомфорт, неприємні відчуття посилюються. При відсутності терапії периартроз прогресує, зменшується амплітуда рухів, але симптоми плечелопаточного периартроза рідко бувають самостійними. Їх часто супроводжують ознаки шийного остеохондрозу: запаморочення, головний біль, оніміння пальців рук.

Причини

Розвиватися запальний процес може у різному темпі, ще ряд факторів, що провокують появу плечелопаточного артрозу, можуть бути вагомими для вибору схеми лікування. Професійний підхід до діагностування периартроза передбачає не тільки огляд, здачу лабораторних аналізів, виписування рецепта, а й встановлення причин, які призвели до порушення рухливості суглоба. У медицині зафіксовані такі часті випадки виникнення плечелопаточного периартроза:

  • Травми плечового суглоба, викликані надмірними або тривалими фізичними навантаженнями на плечову область.
  • Складна будова суглоба.
  • Шийний або шийно-грудний остеохондроз.
  • Зміна гормонального фону.
  • Захворювання, викликані порушенням обміну речовин.
  • Наявність патології печінки, жовчного міхура.
  • Тонзиліт, фурункульоз та інші гнійні вогнища.
  • Тривале перебування у стресовому стані.
  • Переохолодження області плечового суглоба.

Форми плечелопаточного периартроза

З'являтися такі ознаки недуги, як зменшення обсягу або потовщення суглобової сумки плеча, можуть на різних стадіях захворювання. Щоб лікар міг поставити правильний діагноз і прийти на допомогу пацієнтові, потрібно знати не тільки причини периартроза, спровокували появу і розвиток запального процесу. Є ще один важливий фактор, який впливає на характер протікання хвороби – це форми плечелопаточного периартроза:

  • первинна (проста);
  • гостра;
  • хронічна;
  • анкилозирующая.

Діагностика

Етап діагностування запального процесу плечового суглоба не викликає труднощів у лікарів. Що, крім анамнезу, огляду і лабораторних аналізів можуть використовувати фахівці? Виникати біль у плечі або відзначатися обмеження рухливості може в будь-якому віці, і такі скарги з боку пацієнта можуть призвести до того, що лікар при підозрі на периартроз додатково призначить рентген, комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію, УЗД, артрограмму.

Для правильної постановки діагнозу в медицині використовують метод диференціальної діагностики. Коли у лікаря є підозри на периартроз плечового суглоба, то повинні бути виключені інші патології, наприклад, дерматит, оперізувальний лишай, дифузний васкуліт, тромбофлебіт вен. Цей перелік можуть доповнити і інші захворювання, серед яких дистрофічні зміни шийного відділу хребта, деформуючий остеоартроз, інфекційний артрит. Крім того, при діагностуванні плечелопаточного периартроза слід виключити вивих плеча.

Лікування плечелопаточного периартроза

Чим раніше діагностовано плечолопатковий артроз, тим швидше добереться адекватна схема лікування, яка допоможе зберегти рухові функції кінцівки і плеча. Ефективна терапія передбачає комплексний підхід, а він заснований на застосуванні лікарських засобів, фіксації плечового суглоба, гімнастики ЛФК і масаж. Консервативне лікування плечелопаточного периартроза застосовується після зняття больових відчуттів і запалення, лікувальна фізкультура допомагає повністю відновити рухливість, в рідкісних випадках проводиться операція.

Консервативна терапія

Біль в області суглоба можуть викликати різні причини, але поки що запальний процес не зачіпає здоровий суглоб, слід негайно приступити до терапії. Щоб усунути больові відчуття, які супроводжують плечолопатковий периартроз, в медичній практиці передбачений прийом фармацевтичних препаратів. Вираженість патології допомагає зняти діяльність анальгетиків, наприклад, таких, як Бутадіон, Кетанов. Які ще існують варіанти консервативної терапії плечелопаточного периартроза:

  1. Прийом нестероїдних протизапальних засобів (Ібупрофен, Вольтарен, Диклофенак). Ця схема вважається ефективною при легких формах хвороби, її особливість – застосування короткими курсами, незначна кількість побічних ефектів.
  2. Кортикостероїди (Флостерон, Дипроспан). Застосовуються, коли плечелопаточное запалення стало розвиватися, а прийом інших препаратів не показав належного результату. Лікування периартроза протизапальними препаратами проводиться у вигляді гормональних ін'єкцій, які роблять безпосередньо в уражену область. Відбуватися маніпуляції повинні так, щоб не з'явилася кров, а доказом ефективності застосування стероїдних препаратів служать такі показники: зникнення вторинних симптомів, безболісне обертання плечима, здатність тримати руки высокоподнятыми.
  3. Новокаїнова блокада. Процедуру проводять, коли інші два методи консервативної терапії плечелопаточного периартроза виявилися малоефективними. В область запалення плеча робиться кілька уколів Новокаїну, але призначається блокування строго за індивідуальним графіком, мета процедури – знизити ступінь больового синдрому. Межа норми, коли взяти і знеболювати новокаїновою блокадою вважається розумним, становить від одного до трьох разів на протязі одного місяця.

Лікувальна фізкультура

Навіть на ранніх стадіях плечелопаточного периартроза запальний процес здатний доставляти неприємні відчуття, тому починати фізіотерапію рано чи пізно все одно доведеться. Щоб зменшити біль, повернути рухливість суглоба і поліпшити міцність м'язів, у медичній практиці використовується лікувальна гімнастика. Комплекс спеціальних вправ при плечолопатковому артрозі підбирається індивідуально, але приступати до занять можна тільки після усунення запалення.

Доповненням лікувальної фізкультури при плечолопатковому периартрозе вважається лазеротерапія, грязьові аплікації, голковколювання, народні методи, які рекомендують робити відвари з трав і компреси. Швидке одужання знаходиться в прямій залежності від режиму харчування, тому головними стравами в меню повинні стати ті, що приготовані з продуктів, багатих на білки і вітаміни. В якості профілактичних заходів слід продовжити виконувати комплекс фізичних вправ, стежити за загальним станом організму і відвідувати лікаря.

Оперативне лікування

Показанням до хірургічного втручання при плечолопатковому периартрозе служить рецидивуюча біль, обмеження працездатності, неефективність раніше застосованих схем лікування. Субакромиальная декомпресія – ось як називається операція, яка допомагає уникнути поява синдрому «замороженого плеча» або повного обмеження рухливості суглоба. Видаляючи невеликий відросток лопатки і зв'язку, хірург усуває причину, яка призводить до травмування прилеглих тканин. Операція дає хороший результат навіть при складних формах недуги.

Відео: Як лікувати плечолопатковий периартроз

Плечолопатковий периартроз. Заморожене плече. Як лікувати?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!