Коксартроз кульшового суглоба - симптоми і лікування захворювання

Коли порушена цілісність поверхонь суглобів, це патологія. Щоб уникнути довічної кульгавість при ходьбі, важливо вчасно почати лікування. Не виключено, що це тазостегновий артроз – поширене порушення опорно-рухового апарату після 40 років. Хвороба хронічна, але її можна продуктивно залікувати.

Що таке коксартроз

При видимому порушення ходи належить терміново звернутися до ортопеда. Коксартроз – це односторонні або двосторонні зміни структури хрящової тканини, спровоковані порушенням обмінних процесів. Спочатку захворювання протікає непомітно, але надалі стає однією з причин деформації кісток, порушення суглобової системи. Дегенеративно-дистрофічні процеси тканин складно зупинити, завдання фахівця – виявити провокуючий фактор, усунути його, придушити симптоматику.

Коксартроз 1 ступеня

Якщо патологічний процес здатний деформувати структури кістково-м'язової системи, важливо вже на початковій стадії визначити відхилення. Коксартроз кульшового суглоба 1 ступеня представляє легку стадію недуги, яку складно диференціювати, довгий час можна не помічати тривожних ознак захворювання. Основний симптом – відчутний напад болю при тривалій фізичному навантаженні. Якщо поразка одностороннє, болить в одному боці, а при двосторонній формі коксартрозу у жінок болю тільки посилюються.

Оскільки симптом має тимчасовий характер, виникає після фізичного навантаження, пацієнт свідомо зволікає з діагностикою. Якщо все ж виконати УЗД, за результатами клінічного обстеження стає очевидно, що щілина між суглобами патологічно звужена. Ось чому болить стегно, періодично приковує до ліжка і вимагає своєчасного лікарського участі.

2 ступеня

На даному етапі симптоматика тільки посилюється, оскільки в ході патологічного процесу стрімко руйнується хрящова тканина. Коксартроз кульшового суглоба 2 мірою виражається гострим приступом болю, який турбує не тільки в стані фізичної активності, але і у фазі сну. Біль відчутна в паховій зоні і стегні, змінює ходу, провокує синдром ранкової скутості. З часом спостерігається повна або часткова атрофія м'язів, людині загрожує інвалідність.

3 ступеня

Вилікувати таку форму захворювання практично неможливо, оскільки руйнування ураженого суглоба сталося вже остаточно. Коксартроз кульшового суглоба 3 мірою визначається після збору даних анамнезу і диференціальної діагностики, однак для уточнення клінічної картини лікарі призначають УЗД. Мало того, що переважає патологічне звуження ниткоподібний щілини, так ще й сам суглоб деформований. Розвивається набряк, тканини деформуються, пацієнт живе «на таблетках», при цьому не здатний пересуватися самостійно.

Коксартроз – причини

Виникнення зазначеного недуги передує ряд провокуючих факторів, без усунення яких говорити про позитивної динаміки хвороби складно. Консервативні методи і фізіотерапевтичні процедури застосовувати безглуздо, вони забезпечують лише тимчасовий знеболюючий ефект, але не здатні вирішити проблему зі здоров'ям. Отже, причини коксартрозу такі:

  • застій венозного або артеріального припливу крові;
  • надмірна фізична навантаження на суглоби;
  • зайва вага;
  • такі структурні зміни хребта, як гонартроз, артрит, остеохондроз, посттравматичний синдром, остеоартроз;
  • малорухливий спосіб життя;
  • правосторонній або лівосторонній травмування суглобів;
  • порушений гормональний фон;
  • ускладнення перенесених захворювань інфекційної природи;
  • генетичний фактор.

Симптоми

Зняти больовий синдром можна консервативними методами, але лікуватися треба комплексно. Вивчаючи симптоми коксартрозу і висновок діагностики, лікар рекомендує прийом медичних препаратів відразу декількох фармакологічних груп. Щоб розраховувати на швидке одужання, пацієнт повинен вчасно звернути увагу на такі ознаки характерного недуги:

  • скутість руху;
  • виражений хрускіт суглобів;
  • виражена кульгавість;
  • різна довжина нижніх кінцівок;
  • біль при русі і спокої.

Коксартроз кульшового суглоба – лікування

За кодом МКХ 10 хвороба заявлена, як деформуючий коксартроз. Фото і опис симптомів можна знайти в інтернеті, але їх інтенсивність індивідуальна для окремих клінічних картин. Перед тим, як лікувати коксартроз кульшового суглоба, показано пройти обстеження. Для цього виконати біохімічний аналіз крові, який відмічає незначний стрибок ШОЕ, рівень маркерів запалення. Уточнює діагноз рентген, УЗД і МРТ за наполяганням лікаря. Ефективне лікування коксартрозу кульшового суглоба включає такі напрямки:

  • медикаментозна терапія;
  • лікувальна фізкультура;
  • фізіотерапія (УВЧ, ЛФК, магнітотерапія, електрофорез).

Гімнастика

Основне завдання лікувальної фізкультури – прибрати застійні явища у суглобах, підвищити їх рухливість, виключити розвиток інвалідності, підтримати еластичність м'язів кульшового суглоба. Вправи з Бубновскому відрізняються високою ефективністю, підходять як на початковій стадії недуги, так і при запущеному перебігу захворювання. Виконувати лікувальну гімнастику при коксартрозі кульшового суглоба щодня. Зарядка включає наступні вправи:

  1. Сісти на п'яти, заспокоїти дихання, а потім випустити повітря і піднятися на ноги.
  2. Придавити живіт долонями в горизонтальному положенні, видати звук «ПФ».
  3. Лежачи коліна зігнути, руки завести на потилиці. На видиху піднімати тулуб, на вдиху – опускати.
  4. Лежачи на боці і спираючись на лікоть, згрупувати так, щоб дістати зігнутими колінами область грудей.
  5. З положення лежачи зімкнути на видиху коліна і лікті в одній точці.

Масаж

Щоб посилити циркуляцію крові і забезпечити її потрапляння до суглобів та хрящів, лікарі настійно рекомендують масаж при коксартрозі кульшового суглоба. Це хороша можливість зміцнити зв'язковий апарат, відновити гіаліновий хрящ, поліпшити функції суглобових поверхонь. При таких маніпуляціях суглобова рідина не застоюється, а опорно-руховий апарат функціонує у звичному режимі.

Харчування

При односторонньому або двосторонньому ураженні частиною комплексного підходу до проблеми є дієта. Правильне харчування при коксартрозі спрямована на якнайшвидше відновлення хрящової тканини. Належить виключити з добового меню:

  • надмірне споживання солі та продуктів з її змістом;
  • жири рослинного і тваринного походження;
  • напівфабрикати і консерванти;
  • кондитерські та борошняні вироби;
  • копченості та гостроти.

Якщо визначений коксартроз кульшового суглоба - симптоми і лікування залежать від харчування пацієнта. Дозволені наступні продукти харчування:

  • молочна продукція;
  • знежирені сорти м'яса;
  • морепродукти;
  • фрукти та овочі;
  • холодець, желатин, заливні страви.

Уколи

При такому діагнозі пацієнт не те що бігати не може, він насилу пересувається по квартирі. Щоб швидко купірувати гострий напад болю, необхідно робити внутрішньом'язові або внутрішньосуглобові ін'єкції при коксартрозі. Це ефективна процедура, яка забезпечує лікувальну дію в найкоротші терміни. Щоб купірувати больовий синдром, можна виконувати новокаїнову блокаду, яка ніби заморожує джерело болю. Ін'єкції робити у дорослому віці при відсутності протипоказань.

Препарати

Якщо в правому або лівому суглобі з'являються неприємні відчуття, важлива своєчасна діагностика. Особливо небезпечний ідіопатичний коксартроз, оскільки його етіологія залишається нез'ясованою. Ураження кульшового суглоба частіше відбувається в літньому віці, можуть мати двосторонній характер. Про лікуванні говорити складно, оскільки хвороба до кінця не вивчена.

Вибір ліків для жінок і чоловіків може бути здійснено виключно лікарем за показаннями. У цій клінічній картині медичні препарати для лікування коксартрозу кульшового суглоба охоплюють одразу декілька фармакологічних груп. Це:

  • НПЗП: Індометацин, Бруфен, Кетопрофен;
  • судинорозширювальні засоби: Трентал, Теонікол, Никошпан;
  • міорелаксанти: Мідокалм, Сирдалуд;
  • гормональні засоби: Кеналог, Гідрокортизон;
  • хондропротектори: Румалон, Дону, Глюкозамін;
  • кошти гіалуронової кислоти: Коксартрум.

Профілактика коксартрозу

Щоб уникнути двостороннього ураження суглобів, наступної операції і серйозних ускладнень, краще своєчасно проводити профілактичні заходи. Інакше ще в молодому віці жінка та чоловік перетворюються на інвалідів. Народні засоби при профілактиці коксартрита особливо ефективні, особливо якщо доповнити їх лікувальною фізкультурою, витаминотерапией і правильним харчуванням. Важливо уникати ожиріння.

Відео

АРТРОЗ. ОСТЕОАРОТРОЗ. КОКСАРТРОЗ. ВПРАВИ ОСТЕОАРТРОЗУ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!