Регенеруюча мазь з антибіотиком і сріблом для швидкого загоєння ран

Пошкодження шкіри та слизової необхідно обробляти лікарськими засобами, адже так запобігається проникнення в організм інфекцій, та прискорюється регенерація. Мазь для загоєння ран може мати як антимікробну, так і антибактеріальну властивість. Багато препарати використовуються і як антисептичні, протизапальні, регенеруючі засоби.

Що таке ранозагоювальні мазі

Купуючи мазі для загоєння ран, важливо враховувати їх класифікацію. Кошти вибираються в залежності від етіології (причини) і фази ранового процесу. Якщо рана глибока, потрібно антибактеріальний препарат, з ефектом знеболювання. Пошкодження запалилося – знадобиться антисептик, протимікробна мазь. Коли рановий процес на останній стадії, потрібно засіб для регенерації шкіри.

За складом вони розрізняються на:

  • Протимікробні, антибіотики.
  • Препарати ферментів, на основі амінокислот, протеаза, хімотрипсину та інших. Застосовуються в комплексі з іншими гелями і мазями.
  • Ліки з рослинними екстрактами: з соком алое, каланхое, маслом обліпихи, календули, прополісом. Знімають запалення і відновлюють шкіру.

Аптечні препарати

Крем «АРГОСУЛЬФАН®» сприяє загоєнню саден і невеликих ран. Поєднання антибактеріального компонента сульфатиазола срібла та іонів срібла допомагає забезпечити широкий спектр антибактеріальної дії крему. Наносити препарат можна не тільки на рани, розташовані на відкритих ділянках тіла, але і під пов'язки. Засіб володіє не тільки ранозагоювальну, але і протимікробну дію, а крім того, сприяє загоєнню ран без грубого рубця.

Є протипоказання. Необхідно ознайомитися з інструкцією або проконсультуватися з фахівцем.

Для відкритих ран

Відкриту рану починають обробляти мазями коли тканини підсохнуть. Засоби наносять тонким шаром. Використовують мазі для загоєння ран:

  • «Банеоцин». Має в складі два антибіотики – неоміцин і бацитран. Застосовують при глибоких ранах, опіках, для обробки швів після операції.
  • «Левомеколь». Діє швидко на вогнище інфекції, має багато показань до застосування.
  • «Солкосерил» (аналогом є «Актовегін»). Засіб з екстракту телячої крові. Знімає біль, відновлює тканини.
  • Цинкова мазь. Недороге засіб, здатне загоювати відкриті рани, підсушувати мокнучі тканини.

Післяопераційних швів

Шви знімають на 7-14 добу після операції, обробивши антисептиком. Зняття може відбуватися поступово: за кілька днів до повного видалення швів, їх прибирають через один. Обробляти шви важливо щодня, використовується «Левомеколь» (ця бактерицидна мазь практично універсальна), «Диоксизоль», «Бепантен-крем» – препарат на основі дескпантенола. Хороший ефект дає «Банеоцин».

Опіків

Підбір засобу залежить від ступеня опіку. Якщо він легкий (1 або 2 ступінь), використовують місцеві знеболюючі, регенеруючі препарати. При більш тяжких ураженнях, з пухирями та бульками, застосовують антимікробну мазь від опіків – «Фузідерм», «Фузимет». Допомагає відновити тканини після опіків, у тому числі, хімічного – актовегиновая мазь.

Саден

Популярний засіб, яким мажуть незначні опіки та подряпини дорослим і дітям – бальзам «Рятівник» (або його аналог «Зберігач»), їм можна обробити свіжий поріз на пальці, попередньо змив бруд. На другому місці «материнська швидка допомога» – «Бепантен»: препарат безпечний для новонароджених, допомагає при попрілостях, його використовують і для зняття симптомів дитячої шкірної алергії. Переваги засобу в тому, що воно безпечне, можна застосовувати тривало навіть під час вагітності, змащувати тріщини на сосках у період лактації.

Пролежнів

Небезпека цього стану – порушення кровообігу, можливість інфікування рани та початок процесу гниття. Щоб уникнути таких наслідків, призначають «Солкосерил»/«Актовегін», на початку лікування 25% гелі, а коли стане краще, приблизно через 5-10 днів переходять на 5% крем. На завершальній стадії використовують 5% мазь. Ще одна мазь від пролежнів – «Альгофин», вона містить хлорофіл. Добре показали себе засоби на основі срібла – «Сульфаргін», «Агросульфан».

Гнійних ран

Мазі на жировій основі, вазелін-ланолінової, склади з антибіотиками застосовують, здійснюючи лікування гнійних ран. Відомі препарати:

  • «Іхтіолова мазь» – знеболює, має бактерицидний ефект. Засобом просочують ватний тампон, накладають на рану, зверху прикривають стерильною серветкою або пергаментом, фіксують пластиром, або пов'язкою.
  • Мазь Вишневського – витягує гній з рани. Використовується у вигляді примочок і компресів.
  • Синтомициновая мазь – містить антибіотик, використовується при лікуванні інфікованих ран.
  • Стрептоцидовая мазь – ефективна при гнійних подряпинах, саднах, невеликих нарывающих ранках. Стрептоцид витягує гній, знезаражує.

У роті

Пошкодження ясен можна вилікувати за допомогою дентальних мазей, таких як «Холисал», «Метрагіл Дента», «Калгель» і так далі. Препарати використовують при стоматиті, гінгівіті, захворюваннях, в ході яких на яснах утворюються рани. Ці гелі мають легку анестезуючу ефектом, часто містять лідокаїн, працюють як антисептики, усувають запалення.

При цукровому діабеті

Рани діабетиків загоюються погано, так як у хворих знижений імунітет, вже подлеченных ранах з'являються тріщини. Пошкодження слід відразу обробити антисептиком. Якщо незагоєна рана, гноїться, проводять лікування засобами з антибіотиками: «Левосин», «Левомеколем». При загоєнні тканин використовують метилурациловую мазь, кошти на жирній основі, такі як «Трофодермин». Підбираючи препарат для діабетика, уважно вивчіть інструкцію на предмет протипоказань.

Регенеруючі засоби

На останній стадії загоєння рани відбувається її епітелізація, дозріває нова тканина, перетворюється в сполучнотканинний рубець. Наростає шкіра, тонка, рожева. У цій фазі важливо використовувати кошти для регенерації, щоб уникнути формування грубих постійних рубців і шрамів. До регенеруючою препаратів належать:

  • Кошти на основі дескпантенола («Бепантен», «Пантенол»), вони пом'якшують шкіру, прискорюють відновні процеси.
  • Обліпихова масло — натуральний продукт, сприяє регенерації клітин шкіри.
  • «Актовегін» – в будь-якій формі.
  • «Аекол» – вітамінний препарат, який містить ретинол, менадион, бетакаротен і вітамін Е.
  • «Метилурацил» – покращує трофіку тканин, прискорює регенерацію. Використовується при заліковування ран на інтимних місцях, в гінекології.
  • Кошти на основі алое – мають протизапальну, антибактеріальну дію, стимулюють відновлення тканин.

Відео: мазь з алое для запалитися ран

Мазь алое допоможе загоєнню рани воспалившейся

Відгуки

Рената, 32 рокиДитина взимку отримав обмороження, було пошкоджено два пальці на руці. Почали мазати обліпиховою олією, робили з нього компреси. Ранки не запалилися, гною не було, все пройшло за пару тижнів. Сама я, коли сильно поранилася, використовувала «Ируксол», це хороша заживляющая мазь для шкіри, сильнодіюча.
Олексій, 28 роківБув глибокий поріз на нозі, на гомілки. Потрапила бруд, рана запалилася, почала мокнути. Потім гній утворився. Мама по старій пам'яті зробила мені пов'язку з маззю Вишневського, але не допомогло, весь гній не витягався. Лікар сказав мазати «Левомеколь», тому що там антибіотик. Швидко подіяло, рана почала підсихати, почалося загоєння.
Валерія, 35 роківМи користуємося всією сім'єю «Бепантеном». Відкрили для себе його, коли з'явилася дитина. Спочатку у нього були попрілості від памперсів, ми їх мазали, незабаром все проходило. А потім у чоловіка запалилася подряпина, під рукою нічого не було, він теж скористався цим засобом, і йому швидко допомогло. Зараз тюбик у нас завжди в аптечці.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!