Самостійне лікування простатиту в домашніх умовах

Передміхурова залоза являє собою залозисто-м'язовий орган, який розташований по близькості з сечовим міхуром і коригує процес сечовипускання у представників сильної статі. У жінок така заліза зовсім відсутня, тому захворіти простатитом зовсім не судилося. Саме захворювання має інфекційно-запальний характер, вимагає своєчасного консервативного лікування. Остаточно вилікувати простатит можливо тільки в гострій стадії, оскільки хронічна стадія характерного недуги схильна вже до систематичного рецидивування.

Що таке простатит

Запалення простати офіційно отримало статус діагнозу під назвою «Простатит», розвивається у чоловіків. Захворювання зустрічається у представників сильної статі після 30 років, але частіше від характерного недуги страждають пацієнти з так званої «групи ризику» 40 – 50 років. У патологічний процес втягнута сім'яна рідина – простата. Серед неприємних змін у загальному самопочутті пацієнт відзначає такі самостійні або комплексні симптоми:

  • болючість при сечовипусканні,
  • утруднення відділення сечі;
  • підвищення температури тіла;
  • порушення ерекції;
  • рання еякуляція;
  • гострий біль при походах в туалет;
  • погане самопочуття.

Серед провокують недугу факторів лікарі не виключають наявність шкідливих звичок (куріння, алкоголізм) у чоловічому організмі, вплив хвороботворної інфекції або ускладнення основного захворювання сечостатевої сфери, пасивний спосіб життя або тривале переохолодження органів тазу. Якщо знизити або повністю усунути активність провокуючого фактора, при самостійній участі медикаментів або у складі курсу фізіотерапевтичних процедур стійка позитивна динаміка простатиту буде забезпечена.

Ефективне лікування простатиту будинку

Забезпечити зменшення тривожної симптоматики і грамотно підібрати ефективні ліки від простатиту може виключно знає уролог після проходження пацієнтом ряду діагностичних процедур в стаціонарі. Поверхневе самолікування не вирішує проблему зі здоров'ям, а може її тільки посилити. При відсутності симптомів гострої інтоксикації та гнійних виділень про госпіталізацію мови не йде, тому реалізувати схему інтенсивної терапії пацієнт здатний у комфортній домашній обстановці. Ось цінні рекомендації урологів на задану тему:

  1. Першим ділом потрібно сісти на лікувальну дієту, контролювати надходження в організм води, пісної і знежиреної їжі. Важливо виключити переїдання, віддавати перевагу вітамінів у продуктах харчування.
  2. Важливо відмовитися від усіх шкідливих звичок, наприклад, нікотин і алкоголь, як одні з головних провокують простатит факторів, потрапляють під категоричне «табу» від фахівців-урологів.
  3. Необхідно змінити звичний спосіб життя, скоротити фізичні та розумові навантаження на чоловічий організм, підвищити сексуальну активність, дотримуватися щоденних занять спортом.
  4. Щоб нормалізувати локальний кровообіг і зміцнити судинні стінки, рекомендується відвідати лазню або сауну. Такі зігріваючі процедури позитивно впливають на простату, прискорюють процес одужання чоловічого організму.
  5. Для зміцнення слабкого простати представлений не тільки курс фізіопроцедур, але і нескладні вправи Кегеля, реалізувати які можна в комфортній домашній обстановці без шкоди для власного здоров'я.
  6. Антибіотики і представники інших фармакологічних группдолжны бути приписані урологом повним курсом. Самолікування здатне тільки погіршити переважну клінічну картину.

Як правильно лікувати

Щоб припинити застійні явища в органах тазу, необхідно пройти комплексну діагностику, яка в обов'язковому порядку включає УЗД передміхурової залози і урофлоуметрію, взяття аналізів для подальшого лабораторного дослідження. При наявності в крові бактеріальної інфекції необхідний прийом антибіотиків повним курсом, в інших клінічних картинах можна обійтися без такого фармакологічного призначення, дотримуватись виключно гормонального курсу. У запущених випадках процес відновлення чоловічого організму затягується. Ось що необхідно:

  • медикаментозна терапія, включаючи прийом спазмолітиків;
  • підвищення фізичної активності, але зниження інтенсивності фізичних навантажень;
  • самостійний курс масажу простати;
  • виконання мікроклізми;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • баня, сауна;
  • оперативне втручання хірургів.

Масаж простати

Такі маніпуляції, проведені повним курсом, надають комплексний вплив на уражений орган. Мета методики – усунути застійні явища запального секрету, який скупчився в передміхуровій залозі. Масаж необхідний, щоб симулювати кровообіг в простаті, забезпечувати краще проникнення антибіотиків у тканини вогнища патології. Курс інтенсивної терапії становить 10 – 12 процедур, після чого тимчасово можна зробити перерву.

Техніка масажу передміхурової залози полягає у видавлюванні пальцем запаленого секрету спочатку в протоки, а потім безпосередньо в сечовипускальний канал. Виконувати такі нескладні руху можна в домашній обстановці. При гострій стадії хвороби такі маніпуляції доставляють певну болючість, але розпочатий курс лікування повинен бути своєчасно завершено. Додатково можна задіяти спеціальний масажер, але виключно під суворим лікарським контролем.

Ефективне ліки

Продуктивне лікування починається з індивідуальної консультації уролога, збору даних анамнезу, клінічних обстежень і лабораторних досліджень. Вибір медичних препаратів залежить не стільки від віку пацієнта, скільки від особливостей клінічної картини, потенційних ускладнень і специфіки дорослого організму. Підхід до проблеми зі здоров'ям комплексний, включає участь представників відразу декількох фармакологічних груп з урахуванням лікарської взаємодії. Це:

  • системні антибіотики у формі таблеток (за наявності бактеріальної інфекції): Аугментин, Амоксилав, Амписид;
  • системні антибіотики у формі ін'єкцій: Цефтазидим, Цефотаксим, Цефтріаксон;
  • противірусні засоби (при підвищеній активності вірусів): Вильпрафен, Азитроміцин;
  • НПЗЗ (знімають набряклість, біль і запалення тканин простати): Мідокалм, Метокарбамол, Ибуфен, Баклофен, Диклофенак;
  • альфа-адреноблокатори (продуктивно усувають біль і знімають спазми): Теразозин, Доксизозин, Альфузозин, Тамсулозин;
  • міорелаксанти (надають безпосереднє вплив на гладку мускулатуру): Баклофен;
  • гормональні препарати: Андрокур, Флутамид, Ципротеронацетат;
  • знеболюючі засоби (помітно спрощують природний процес сечовипускання): Анальгін, Новокаїн;
  • антихолінергічні препарати (нормалізують локальний кровообіг, полегшують порушене сечовипускання): Оксибутинін, Троспиум;
  • біологічні регулятори (необхідні як допоміжне лікування проти запалення): Вітапрост, Простатилен, Ликопрофит;
  • імуностимулятори (для підвищення місцевого імунітету, захисних функцій організму): Иммунал, Тактивін;
  • полівітамінні комплекси за віком і станом здоров'я.

Таблетки

Самостійне лікування простатиту в обов'язковому порядку передбачає застосування такої форми випуску ліків, особливо якщо хвороба має бактеріальну природу. У таблетках випускаються антибіотики, основне завдання яких – продуктивно знищити патогенну флору, скоротити вогнища запалення, прискорити процес відновлення ураженої простати. Добре зарекомендували себе в заданому напрямку наступні фармакологічні позиції:

  1. Аугментин. Антибіотик четвертого покоління, який характеризується системною дією в організмі. Лікувальний ефект спостерігається після прийому разової дози, зберігається і підтримується кілька годин. Активні компоненти своєї граничної концентрації в плазмі досягають через пару годин після перорального прийому. Процес метаболізму зосереджений в печінці, а неактивні метаболіти виводяться нирками. Приймати належить по 1 таблетці тричі за добу при курсі інтенсивної терапії 5 – 7 днів. Переваги – швидкий ефект без побічних явищ, недолік – висока ціна.
  2. Омник. Це яскравий представник фармакологічної групи альфа-адреноблокаторів, який випускається у формі таблеток. Активний компонент – тамсулозин володіє максимальною біологічною доступністю, але може негативно позначитися на звичній роботі печінки. Приймати всередину належить по 1 таблетці тричі за добу протягом тижня. Бажаний результат практично миттєвий, оскільки таким медикаментозним способом можна остаточно усунути застійні явища в органах малого тазу, нормалізувати круговий струм крові по судинах. Швидко працюють, але коштують дорого.
  3. Сетегис. Таблетки від гострої стадії простатиту, основна мета яких – зменшити опір відтоку сечової рідини, нормалізувати процес сечовипускання. Щоб підвищити ефективність лікування, приймати пігулки належить натщесерце, бажано на ніч від 1 до 10 мг, залежно від медичних показань. Є лікарська взаємодія, не виключені випадки передозування. Курс терапії становить 5 – 7 днів. Серед переваг – стійкий терапевтичний ефект. Недоліки – наявність протипоказань, побічні явища, ускладнення.

Свічки

Для самостійного лікування простатиту необхідно задіяти ректальні супозиторії, які забезпечують локальне дію в організмі, впливають безпосередньо на вогнище патології. Так, нормалізують кровообіг, сприяють руху і виведенню запального секрету, скорочують зони запального процесу. Компоненти в складі свічок можуть бути натуральними або синтетичними, остаточний вибір медикаменту здійснює компетентний уролог. Нижче представлені найбільш вдалі фармакологічні позиції незалежно від віку пацієнта:

  1. Вітапрост. Це прогресивний медичний препарат, який відрізняється високою ефективністю не тільки при самостійній терапії, але і в разі аденоми, при порушеннях потенції і діагностованому безплідді. Вводити супозиторій в анус рекомендується один раз в день перед сном, після чого не вставати до ранку. Приблизний курс -10 – 14 днів без перерви. Серед переваг лікування – швидкий результат, системне дію відразу на кілька вогнищ патології. Недоліки – ціна і протипоказання.
  2. Вольтарен. Медичний препарат має кілька форм випуску та ректальні супозиторії – не виняток. Має жарознижуючі, знеболюючі і протизапальні властивості, підвищує захисні функції імунітету, швидко нормалізує загальний стан пацієнта. Вводити ректально дозволяється по 1 супозиторію 2 – 3 рази за добу, а після виконання такої неприємної процедури краще трохи полежати. Курс – до повного зникнення тривожної симптоматики. Серед переваг – швидке і цілеспрямоване дію, недоліки - відсутні.
  3. Іхтіолові свічки. Це бюджетний варіант лікування у формі ректальних супозиторіїв. Якщо вводити свічки в пряму кишку, можна знизити больовий синдром, скоротити вогнища запалення, поліпшити локальний кровотік. Натуральні компоненти в складі при загостренні забезпечують м'який, щадний ефект, а на початковій стадії простатиту можна повністю вилікуватися. Серед переваг такого аптечного ліки – невисока ціна, недолік – виборчий лікувальний ефект.

Фізичні вправи

Лікувальна гімнастика для лікування простатиту теж незамінна, оскільки хворим допомагає повністю позбутися застійних процесів в органах малого тазу, а чоловікам з групи ризику – своєчасно запобігти небезпечний рецидив. Лікувальні вправи однаково рекомендовані при гострій і хронічній стадії, є допоміжним лікуванням консервативної терапії строго за медичними показаннями. Наприклад, щоб стимулювати струм крові, рекомендована ходьба на тривалі дистанції, а в домашніх умовах має сенс виконувати такі підходи:

  1. З положення стоячи з розставлені на ширину плечей ногами потрібно виконувати неглибокі присідання в кількості 5 – 7 разів за 1 підхід. Кількість підходів – 2 – 3.
  2. Необхідно лягти животом на гімнастичний м'яч, після чого зміцнювати м'язи органів тазу, прокачиваясь взад – вперед по 20 разів за 1 підхід. Кількість підходів – до 3.
  3. З положення лежачи потрібно виконати класичну шкільну вправу «Берізка», причому на початковому рівні зафіксуватися в такій позиції на 10 секунд. Поступово збільшувати час.
  4. У позиції стоячи потрібно виконувати підняття колін до грудей, як можна вище. На кожну ногу необхідно зробити до 6 – 10 повторень.

Дієта

При загостренні простатиту першим ділом потрібно самостійний перегляд звичного меню. Наприклад, пацієнтові належить повністю відмовитися від споживання солі і спецій, обмежити вживання жирної, копченої і смаженої їжі. Харчування має бути дробовим, а спосіб приготування в пароварці або методом варіння з максимальним збереженням всіх корисних властивостей харчових інгредієнтів. Лікувальна дієта допомагає вирішити проблему порушеного травлення, зміцнює імунітет, зменшує кількість рецидивів.

Якщо говорити про заборонених продуктах харчування, їх список наведено нижче:

  • маринади, копченості;
  • консерванти, сало;
  • жирні сорти м'яса і риби;
  • міцна кава, газовані напої;
  • кетчуп, майонез;
  • будь-які спеції і приправи;
  • здоба, кондитерські вироби.

Якщо говорити про дозволених продуктах харчування, список таких представлений нижче:

  • тушкована яловичина;
  • пісна риба та морепродукти;
  • курага, чорнослив;
  • пісні каші, картопля;
  • знежирена молочна продукція;
  • відварені овочі;
  • яйця і нежирні сорти сирів.

Водні процедури

Для самостійного лікування запалення передміхурової залози важливо не забувати про колосальну користь водних процедур. В даному випадку мова йде не тільки про відвідування лазні і сауни, щоб забезпечити якісне прогрівання вогнища патології; але і про обливання, застосування контрастного душу, гідротерапії. Таким способом можна стимулювати кровообіг в передміхуровій залозі, забезпечити швидке виведення запального секрету навіть гнійної консистенції. Самостійна терапія небезпечна для здоров'я, попередньо не завадить проконсультуватися з урологом.

Під впливом потоків холодної води кровоносні судини стискаються – розтискаються, і такий масаж забезпечує їх зміцнення, підвищення проникності судинних стінок, пружність і еластичність. Водні процедури належить проводити не довше 5 – 7 хвилин за один підхід, інакше переохолодження організму теж небезпечно для чоловічого здоров'я.

Лікування народними засобами

Методи альтернативної медицини при консервативному лікуванні простатиту є більше допоміжними (неосновними), але їх самостійне, самовільне залучення теж виключено. Несподіване виникнення алергічної або місцевої реакції – не єдиний побічний ефект, і шляхом поверхневого самолікування можна тільки посилити власний стан.

Принцип дії народних засобів при ураженні передміхурової залози такий: укріпити м'язи і судини органів тазу, стабілізувати гормональний фон, нормалізувати прохідність судинних стінок, забезпечити безперешкодний відтік сечі, зняти запалення з ураженої області. Для досягнення бажаного результату нижче представлені найбільш ефективні рецепти альтернативної медицини.

Гарбузове насіння

Такі народні засоби від простатиту активно затребувані вже не перше десятиліття, оскільки допомагають на тривалий час забезпечити безболісний період ремісії, позбавляють від гострого болю і мук. Відгуки пацієнтів про такі натуральні рецепти носять виключно позитивний зміст. Особливо цінно для організму присутність у складі цинку. Обов'язкова умова – роздобути живі гарбузове насіння, використання сухих або смажених не забезпечує стійку позитивну динаміку.

Знадобиться:

  • живі насіння гарбуза – 1 частина;
  • мед квітковий – 1 частина.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Необхідно насіння пропустити через м'ясорубку, отримавши однорідну кашку.
  2. У рівних пропорціях з'єднати мед і насіння, помістити складу в скляну ємність.
  3. Дати настоятися кілька годин, після чого використовувати за призначенням.
  4. Зберігати в холодильнику, а приймати всередину по половині чайної ложки натщесерце.
  5. Лікування проводити протягом 20 – 30 днів без перерви.

Лікування соками

Такі народні засоби від простатиту теж користуються підвищеним попитом, але для самостійного лікування запаленої залози підходять далеко не всі напої. В даному випадку мова йде про свіжих соках берези, томатів, граната, гарбуза і селери. Таким смачним способом можна не тільки вилікувати недугу, але і помітно зміцнити імунітет ослаблений хворобою. Нижче представлений ефективний рецепт для самостійного приготування.

Знадобиться:

  • сік томатний – 100 мл;
  • огірковий сік – 100 мл;
  • часниковий сік – 5 мл.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Переконатися у відсутності алергічної реакції на кожен компонент ліки.
  2. Окремо підготувати всі інгредієнти в свіжому вигляді.
  3. З'єднати в одній ємності, гарненько перемішати.
  4. Вживати натуральний сік рекомендується натщесерце, можна вранці і увечері.
  5. Курс лікування соками становить 20 – 30 днів.

Рецепти з полином

Це отруйна рослина забезпечує стійку динаміку при простатиті, а на початковій стадії здатна поодинці перемогти дане захворювання. Використовується для підтримки загального самопочуття або у складі комплексної терапії. Так, висушена трава відмінно справляється проблемами затримки сечі, болями в області промежини, дискомфортом при дефекації, демонструє виражений антипаразитный ефект. Дуже важливо правильно приготувати ліки, інакше не виключені виражені симптоми загальної інтоксикації організму. Ось про які народні засоби йде мова:

  1. Полиновий настій. Необхідно з'єднати в рівних частинах полин, горець перцевий, ромашку, хвощ польовий, ліщину. Після взяти 2 ст. л. готового сировини, залити 400 мл окропу і настояти. При охолодженні процідити, приймати всередину натщесерце тричі за добу. Курс лікування – 14 днів.
  2. Настоянка з коньяком. В одній ємності потрібно з'єднати по 100 г соснових бруньок, полину і деревію. Залити 400 мл окропу і прокип'ятити 4 – 6 хвилин, настоювати добу. Потім додати в готовий склад 200 мл соку алое і 50 мл коньяку (можна задіяти медичний спирт), трохи меду або прополісу. Приймати ліки 3 рази в день по 1 ч. л.

Як лікувати простатит цибулевої лушпинням

Вибираючи народні засоби лікування простатиту, важливо не забувати про лікувальні властивості цибулі, вірніше цибулиння. Завдяки унікальному складу даного інгредієнта, можна знизити тонус гладкої мускулатури, зняти запалення, прибрати підвищену набряклість, перешкоджати розвитку злоякісних пухлин. Нижче представлено кілька ефективних рецептів для самостійного приготування в домашніх умовах:

  1. В літровий заварник опустити 1 – 2 ст. л. цибулиння, залити окропом і настояти до повного охолодження. Готовий склад використовувати замість класичної для приготування заварки чай. Вживати напій можна до 3 – 5 за добу, впливаючи на рецептори, нервові закінчення передміхурової залози, зміцнює весь організм.
  2. Кілька ложок цибулиння потрібно залити холодною водою, закип'ятити і тушкувати на помірному вогні до 7 хвилин. Після готовий відвар потрібно настояти, а приймати всередину вже в процідженому вигляді по 1 ч. л. тричі за добу протягом 2 – 3 тижнів.
  3. Подрібнити цибульну лушпиння в кількості 3 ст. л., додати 500 мл окропу і настояти. Готовий склад можна задіяти в якості мікроклізми, забезпечуючи його уприскування в задній прохід. Це допоможе врегулювати процес травлення, контролювати позиви в туалет, зменшити вираженість тривожної симптоматики. Не виключено регулярне промивання уретри, щоб покращувати природний відтік сечі.

Найефективніший засіб від простатиту

Найефективнішим методом самостійного лікування запалення простати є її масаж, який через задній прохід може проводити партнер, попередньо надівши стерильні рукавички. Процедура не з приємних, але така стимуляція залози забезпечує швидке відділення та виведення запального секрету навіть в'язкої консистенції. Щоб забезпечити позитивну динаміку, діяти потрібно, згідно з рекомендаціями та приписам уролога.

Для зняття запалення самостійне лікування простатиту передбачає лікувальні ванни з шавлії, квіток ромашки, кори дуба. Але стійкий терапевтичний ефект при захворюванні забезпечують окремі фармакологічні позиції. Серед таких – китайські пластирі, які зручні в застосуванні, призначені для регулярного використання, мають мінімум побічних явищ і медичних протипоказань. Перед покупкою таких імпортних препаратів не зайвим буде додатково проконсультуватися з досвідченим фахівцем.

Відео

Лікування простатиту часником

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!