Причини появи крові в насінної рідини - діагностика, можливі захворювання та їх лікування

Якщо вам доведеться спостерігати у себе цей симптом – не поспішайте бити тривогу. Кров в спермі чоловіка далеко не завжди говорить про наявність серйозного захворювання. Разом з тим, ігнорувати подібні явища теж не рекомендується. Вірним рішенням у такій ситуації буде звернення до лікарів. Своєчасна допомога фахівців дозволить попередити небажані наслідки. Для тих, хто воліє знати про можливі проблеми зі здоров'ям до їх появи, буде цікаво прочитати продовження статті.

Що таке гематоспермия

Цим терміном медицина позначила домішка крові в спермі чоловіка. Точну частоту таких випадків виявити не вдається, оскільки сім'явиверження часто відбувається в піхву. Гематоспермия зустрічається у статевозрілих чоловіків у будь-якому віці. До 35 років кров у спермі з'являється переважно з причин, пов'язаних з доброякісними порушеннями. Після 40 років сперма з кров'ю більш небезпечна – це може свідчити про наявність серйозних порушень, які потребують негайного втручання медиків.

Чим небезпечна кров при сім'явиверганні

Фізіологічні процеси, що призводять до появи гематоспермии, не завжди є по-справжньому серйозними. Підступність цього захворювання полягає в тому, що багато дізнаються про нього лише через кілька місяців. Деякі пацієнти не знають про свої проблеми роками. Чим більше термін, тим складніше надалі впоратися із захворюванням. Найбільш запущені випадки часто призводять до еректильної дисфункції. Через цього факту рекомендується мати загальне уявлення про етіологію гематоспермии і звертати увагу на інші симптоми, які часто їй супроводжують.

Причини крові в спермі

Щоб дізнатися, з-за чого конкретно у пацієнта при сім'явиверганні відбувається кровотеча, потрібно пройти медичне обстеження і здати аналізи. Гематоспермию можуть викликати наступні захворювання:

  • уретрит;
  • камені в простаті;
  • хронічний простатит;
  • травми в області паху;
  • конгестивная простатопатия;
  • пухлинні захворювання уретри;
  • пошкодження вуздечки пеніса;
  • коллікуліт;
  • везикуліт;
  • стриктура уретри;
  • амілоїдоз;
  • тендітні кровоносні судини;

  • гемофілія;

  • тромбоцитопенія;

  • туберкульоз;

  • хвороба Віллебранда

Кров в насінної рідини у чоловіків

Загальну сукупність випадків прояви цього захворювання фахівці в області урології поділяють на дві основні категорії – помилкова гематоспермия і справжня. Ці різновиди відрізняються характерними особливостями прояву кров'яних згустків в спермі. Крім того, вони вказують на різні хвороби, з вини яких з'являється даний симптом.

Помилкова гемоспермия

Цей термін охоплює випадки крововиливи при еякуляції, які пов'язані із травмуванням уретри. У рідкісних випадках кров у спермі з'являється як наслідок запалення передміхурової частини цього органу. Така картина може доповнюватися зміною запаху насіння. Кров'яниста домішка в спермі при помилковій гематоспермии відрізняється яскраво-червоним кольором і нитеобразной формою. Нерідко чоловіки виявляють свіжі виділення на спідній білизні.

Справжня

Причини появи цього різновиду захворювання завжди пов'язані з запальними процесами, що протікають в передміхуровій залозі, сечовику або насінних бульбашках. Кров в спермі при цьому не схожа на червоні згустки. Насіннєва рідина стає однорідною і набуває коричневий або темно-червоний відтінок. Справжня гематоспермия таїть у собі набагато більшу небезпеку, ніж помилкова.

Супутні симптоми

Крім самого очевидного ознаки – кривавих виділень – гематоспермию часто супроводжують інші прояви:

  • больові відчуття при еякуляції і сечовипусканні;
  • набряк яєчок і мошонки;
  • кров'янисті виділення сечі;
  • болі в попереку;
  • припухлість і болючість паховій області.

Що робити, якщо сперма з кров'ю

Якщо це разове явище – немає причин для паніки. Сперма з червоним відтінком, може бути наслідком дуже тривалого і інтенсивного злягання. Якщо ж кров'янисті виділення помічаються систематично – необхідно якомога швидше звернутися до уролога. Для спрощення діагностики та подальшого лікування захворювання потрібно максимально точно пригадати, коли з'явилися перші симптоми гематоспермии і описати їх уролога. Після консультації лікаря потрібно чітке дотримання всіх приписів і рекомендацій.

Діагностика захворювання

Згідно зі статистичними даними, гематоспермия діагностується в кілька разів рідше, ніж зустрічається. Багато представників сильної статі схильні приписувати кровотечі партнерок, і тому закривають очі на очевидний ознака. Для чоловіків, які стикалися з такими явищами, ця інформація повинна стати приводом звернути увагу на своє здоров'я.

Якщо чоловік звертається до уролога зі скаргами на сперму з кров'ю, проводиться загальний медичний огляд. Фахівці збирають анамнез і призначають ряд додаткових досліджень. Перелік діагностичних заходів безпосередньо залежить від наявних скарг і симптомів. Сучасна медицина забезпечує високу точність визначення захворювання, тому лікарям майже завжди вдається оперативно призначити пацієнту ефективне лікування і впоратися з проблемою.

Загальний аналіз крові

Це базовий вид дослідження, який представляє собою підрахунок всіх різновидів клітин крові, визначення їх поточних параметрів, встановлення лейкоцитарної формули, вимірювання рівня гемоглобіну і багато іншого. Серед безлічі інших параметрів, загальний аналіз крові відображає швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ). Цей параметр допомагає визначити, чи мають місце запальні процеси. Забір матеріалу для досліджень проводиться за стандартною схемою – на голодний шлунок в ранковий час.

Спермограма

Цей аналіз є більш вузьким. При діагностиці гематоспермии його завдання полягає у виявленні захворювань статевої сфери. Лікар проводить первинний огляд, дає рекомендації по підготовці до дослідження і призначає дату збору матеріалу для аналізу. У призначений день клініка надає пацієнту комфортне приміщення, де його ніхто не потурбує. Дуже важливо повністю зібрати порцію сперми з кров'ю. Від цього залежить точність аналізу. Фахівці досліджують кров у спермограмі під мікроскопом, після чого пацієнтові видають висновок.

Неінвазивні методи

У деяких випадках загального аналізу крові та спермограми для точного визначення захворювання недостатньо. На розсуд лікаря пацієнту можуть бути призначені наступні дослідження:

  1. Комп'ютерна томографія. Методика пошарового дослідження тканин організму, що базується на рентгенівському випромінюванні. Для діагностики гематоспермии призначається рідко з причини низької ефективності в більшості випадків.
  2. Трансректальне УЗД. Найпоширеніший метод неінвазивного дослідження з метою визначення захворювання. Відрізняється високою точністю, нешкідливістю для організму і прийнятною для середньостатистичного росіянина вартістю.
  3. МРТ. Складна але безпечна методика, що дозволяє правильно виявити захворювання в короткі терміни. Пацієнтам з симптомами гематоспермии магнітно-резонансну томографію призначають нечасто. Практика діагностики цього захворювання показала: трансректальне УЗД майже так само ефективно, як МРТ, проте коштує набагато дешевше.

Лікування гемоспермии

Після проведення ряду діагностичних заходів уролог точно визначить захворювання і виробить стратегію боротьби з ним. Залежно від ступеня занедбаності захворювання і загального стану пацієнта можуть бути призначені як консервативні методи лікування, так і оперативні. Сучасна медицина володіє широким арсеналом технічних і фармацевтичних засобів, здатних швидко впоратися із захворюванням, тому об'єктивних причин для паніки не з'явиться. Єдине, що потрібно від пацієнта – це неухильне дотримання рекомендацій лікаря.

Консервативне лікування

Якщо лікар не побачить серйозних відхилень, які потребують оперативного втручання пацієнтові буде наданий список обмежень і приписів. Для запобігання появи ускладнень і подальшого позбавлення від крові в спермі потрібно утримуватися від нікотину, алкоголю і шкідливих продуктів харчування. Про тісну і синтетичному білизна теж доведеться на якийсь час забути. Лікувальні заходи, які будуть призначені лікарем, можна розділити на три категорії:

  1. Застосування антибактеріальних засобів. Сучасна фармацевтика має ряд препаратів, спрямованих на зниження ступеня обструкції сечовивідних шляхах. Ці ліки здатні швидко і ефективно справитися із захворюванням.
  2. Прийом сечогінних препаратів. Кошти, що відносяться до цієї групи, стануть незамінною частиною терапії, якщо в ході обстеження у пацієнта будуть виявлені патології сечостатевої системи (запалення сечоводів, сечового міхура, сечовипускального каналу, семявыбрасывающего протоки і т. д.).
  3. Гігієнічні процедури. Дотримання санітарних норм лікарі вважають не менш важливою частиною лікування, ніж прийом тих чи інших ліків. В ході боротьби із захворюванням у пацієнта можуть виходити малі порції сечі зі згустками крові, тому потрібен постійний догляд.

Хірургічні методи

Якщо стан пацієнта буде визначено як критичне, лікар призначить оперативне лікування. Вибір методики хірургічного втручання завжди залежить від захворювання, з вини якого з'являється кров в спермі. Для кожного окремого випадку передбачена своя тактика лікування:

  1. Варикоз вен передміхурової залози. Це захворювання часто призводить до появи такої проблеми, як згустки крові в спермі. У боротьбі з ним високу ефективність демонструє лазерна коагуляція.
  2. Рак сечового міхура та передміхурової залози. Онкологічні захворювання діагностуються шляхом проведення біопсії простати. При підозрах на злоякісне утворення це дослідження є найбільш точним. Якщо результат позитивний – методи лікування вибираються згідно з принципами хірургії в області онкології. Як правило, це операції з видалення пухлини.
  3. Камені в простаті, везикуліт, кіста. Більшості пацієнтів, які страждають цими захворюваннями, призначають трансуретральну резекцію.

Чим лікувати кров в еякуляті

Прояви гематоспермии допоможуть уролога точно визначити захворювання і виробити для пацієнта ефективну стратегію боротьби з ним. В залежності від діагнозу лікар може вказати препарати кількох фармацевтичних груп. Головним завданням лікувального курсу буде вплив на причину, через яку з'являється червона сперма і хворобливі відчуття в області паху.

Антибіотики при простатиті

Для лікування цього захворювання можуть застосовуватися антибактеріальні препарати кількох груп:

  1. Аміноглікозиди (Канаміцин, Гентаміцин). В основу цієї групи антибіотиків лягли органічні речовини, що відрізняються активністю по відношенню до аеробних грамнегативних бактерій. Вони руйнують шкідливі мікроорганізми, перешкоджаючи поширенню інфекційних захворювань.
  2. Пеніциліни (Амоксиклав). Антимікробні засоби, що відносяться до категорії β-лактамних антибіотиків. Володіють потужним бактерицидним ефектом.
  3. Макроліди (Азитроміцин, Сумамед). Широка група лікарських препаратів антимікробної дії. Застосовуються для боротьби з інфекційними захворюваннями простати, спричиненими грампозитивними бактеріями. Відрізняються низьким ступенем токсичності.
  4. Цефалоспорини (Цефтріаксон, Цефепім). Клас β-лактамних антибіотиків, основою яких є 7-аминоцефалоспорановая кислота. Володіють високою резистентністю до β-лактамаз. Завдяки цій особливості цефалоспорини мають потужну бактерицидну дію.
  5. Тетрацикліни (Доксициклін, Тетрациклін). Антибіотики широкого спектру дії. Відрізняються високою активністю по відношенню до більшості грампозитивних і грамнегативних бактерій.
  6. Фторхінолони (Норфлоксацин, Офлоксацин). Група лікарських засобів, що володіють потужним протимікробну дію. Широко застосовуються медиками в якості антибактеріальних препаратів при боротьбі із захворюваннями простати і сечового міхура.

Препарати, що знижують ступінь обструкції сечовивідних шляхів при аденомі

Для протидії утруднення відтоку сечі лікарі призначають ліки особливої категорії – блокатори альфа-адренорецепторів. Вони швидко знімають обструкцію і зупиняють гематоспермию. Найпоширенішими представниками цієї групи вважаються такі кошти:

  1. Сетегис. Препарат випускається у формі таблеток. Приймається раз на добу. Добова доза визначається лікарем. Дія Сетегиса спрямовано на розширення просвіту ділянок сечовивідних каналів, підданих обструкції.
  2. Магурол. Блокує альфа-адренорецептори і знижує артеріальний тиск. Застосовується для зняття обструкції при аденомі простати. Випускається у формі таблеток дозуванням 1, 2 і 4 мг. Приймати препарат потрібно вранці або ввечері. Добова норма визначається на підставі серйозності захворювання.
  3. Тулозин. Ефективний засіб для зниження функціональних порушень у нижніх відділах сечовидільної системи. Препарат містить селективні і конкурентні блокатори альфа-адренорецепторів, які допомагають впоратися з обструкцією. Форма випуску – капсули. Дозу препарату і тривалість лікування визначає лікар, приймаючи до уваги реакцію організму на препарат і вираженість симптомів хвороби.

Протизапальні засоби при уретриті

Захворювання, яким супроводжує сперма червоного кольору, часто призводять до запалення стінок сечовивідного каналу. Через це чоловікові боляче кінчати і справляти малу нужду. Для зняття запалення з уретри лікарі призначають препарати відповідної дії. До них відносяться:

  1. Етазол. Ефективне сульфаниламидное засіб, що володіє низьким ступенем токсичності і високою антибактеріальною активністю. Випускається у формі таблеток. Приймається преорально по 1 г, від 4 до 6 разів на добу.
  2. Уросульфан. Підвищення діючих компонентів даного препарату в сечі забезпечує антибактеріальну дію на збудників інфекції. Ступінь токсичності мінімальна. Відкладень продуктів розпаду препарату в сечових шляхах також не спостерігається. Форма випуску – таблетки по 0,5 р. Добову дозу і тривалість лікування визначає лікар.

Відео

Кров в спермі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!