Вплив куріння на чоловічу потенцію - дія нікотину і токсичних речовин, відновлення після відмови

Однозначно, що пристрасть до тютюну шкідливо для організму. Хоча це мало впливає на кількість тих, що страждає від цієї звички. Причина ― повільне дію основних компонентів тютюну. Поширення отрути може зайняти не одне десятиліття. Навіть тих чоловіків, які знають, як куріння впливає на потенцію, це не заважає почати курити. Деякі навіть не підозрюють про ризик проблем з ерекцією у майбутньому.

Чи впливає куріння на потенцію у чоловіків

Прямий зв'язок потенції і викуреної сигарети не видно. Це стосується як людини, яка тільки починає пристращаться до нікотину, так і завзятого курця. Причини тут дві:

  • викурена сигарета не має прямого ефекту на гормональний фон і сексуальну функцію;

  • час розвитку негативних ефектів тютюну на організм займає кілька років, що не дозволяє усвідомити дію нікотину на саму можливість статевого акту.

Людина може помітити як впливає куріння на потенцію через роки. Це означає, що нікотин і смола тютюнового диму (разом з усіма речовинами, які вона містить) після свого першого попадання в організм починають надавати негативну дію. Звідси ж випливає висновок, що куріння і потенція є несумісними.

Дія нікотину на організм

Нікотин - це хімічна сполука природного походження (алкалоїд). Міститься в листках пасльонових рослин. Це насамперед, тютюн та махорка. Інші (такі, як томати, баклажани, картопля, перець) мають у своєму складі мізерно малі концентрації нікотину. Для людського організму нікотин - чужорідне речовина. Не синтезується в ньому. За рахунок своєї структури алкалоїд може стимулювати роботу деяких нервових рецепторів. Які тому були названі нікотиновими.

Нікотинові рецептори розташовані в багатьох частинах організму. Це головний мозок, ганглії спинного мозку і периферичні мотонейрони (тобто нейрони, які йдуть від спинного мозку до скелетних м'язів). Всі вони добре реагують на ацетилхолін і нікотин. Перший виділяється з синапсу нейрона і відразу потрапляє в простір між нейронами. Нікотин може проникнути туди тільки з рідини, що оточує клітини. Тому для розвитку отруйного впливу нікотину з сигарет необхідно велику його кількість.

В тому і полягає головна небезпека тютюну і суть того, як куріння впливає на потенцію і ендокринну систем чоловіків. Доза нікотину, отримана від однієї цигарки, мала для розвитку токсичного ефекту. Звичка і регулярне надходження речовини в організм поступово отруювати його. Нікотин здатний втручатися у нормальний перебіг метаболізму. Все це означає, що людина може сама сприяти розвитку токсичного ураження власного організму.

Паління і вітаміни

Нікотин прямо впливати на рівень тестостерону не може. Дія відбувається за наступним алгоритмом:

  • нікотин через легені швидко проникає в кровотік;

  • вільно знаходиться в крові;

  • нікотин пошкоджує епітелій дрібних судин;

  • епітелій запалюється;

  • порушується нормальний кровообіг, підвищується тиск;

  • зміни кровотоку негативно позначаються на клітинах.

Вироблення тестостерону йде за рахунок синтезу в тканинах яєчок. Концентрацій гормону безпосередньо пов'язана з рівнем метаболізму. Результат його зниження призводить до послаблення роботи тканин. Значить, зменшується рівень синтезу гормону. Все відбувається вкрай повільно. Наприклад, в ідеальних умовах нікотин при стабільному його споживанні здатний викликати дисфункцію яєчок через 20-30 років, якщо не враховувати вік,несприятливі фактори зовнішнього середовища. Вони самі по собі здатні знижувати рівень вироблення тестостерону.

Вплив куріння на репродуктивну систему

Дія нікотину і токсинів тютюнового диму на всю репродуктивну функцію пов'язано з рядом факторів.

  1. Куріння призводить до зниження вироблення тестостерону.

  2. Нікотин і токсини тютюну порушують роботу яєчок і передміхурової залози.

  3. Залежність послаблює імунітет, виснажуючи ресурси організму.

  4. Тютюн послаблює лібідо (потяг).

  5. Нікотинова інтоксикація впливає на сперму, знижуючи ймовірність запліднення.

Куріння і еректильна дисфункція

Вплив куріння на ерекцію має ті ж механізми. Перше місце займає зниження рівня тестостерону. Цей гормон є визначальним для виникнення, підтримки ерекції, виникнення бажання. Усталена система куріння, викликаючи хронічне запалення судинних стінок, сприяє атеросклерозу. Якщо захворювання вражає клубові артерії знижується функціонування чоловічих статевих органів (пеніс, яєчка, простата). Тому добре помітно негативний вплив куріння на потенцію у чоловіків.

Як сигарети впливають на потенцію

Крім нікотину, тютюновий дим містить масу інших компонентів. Серед них смоли та комплексні сполуки важких металів. Перші порушують загальний метаболізм, що призводить до зниження синтезу сперматозоїдів . Другі здатні викликати пухлинні захворювання. Причому доза сполук важких металів не має істотного значення. Розвиток ефекту можливо в присутності всього одного атома.

Імпотенція від куріння

Імпотенція виникає як прямий результат атеросклерозу судин у системі клубових артерій. Ці судини дають гілки, які живлять всі статеві органи чоловіка. Імпотенція носить суто функціональний характер і виникає при малій кількості тестостерону. Або ж має місце пряме ураження кровоносних судин пеніса. Тоді імпотенція пов'язана з порушеннями ерекції.

Чи впливає електронна сигарета на потенцію

Механізми впливу електронних і звичайних сигарет схожі . В обох міститься нікотин. Електронні сигарети не містять смол та важких металів. У них багато легких елементів. При цьому їх дія на організм ще до кінця не розкрита. Поки однозначно тільки те, що електронні сигарети за своїм впливом на потенцію практично ідентичні звичайними.

Чи впливає кальян на потенцію

Відповідь однозначна ― так. Хоча спеціального дослідження не проводилося, тютюн, який використовується в кальяні, містить такі ж (іноді більше) вмісту нікотину. Відмінність його від звичайних сигарет полягає в температурі вдихуваного диму, а також концентрації інгредієнтів. Конструкція кальяну передбачає проходження продуктів горіння через фільтр і їх охолодження у воді. Важливо якість тютюну для кальяну.

Як відновити потенцію після куріння

Після викуреної сигарети здоров'я в статевий сфера не змінено. Ситуація, коли є стійка еректильна дисфункція у курців, говорить про розвиток органічних змін. Відновлення потенції, що виникла в результаті залежності включає:

  • відмова від куріння;

  • відновлення обміну речовин статевих органів;

  • дотримання правил здорового способу життя;

  • відсутність шкідливих звичок.

Відео: На що впливає куріння у чоловіків

Куріння і потенція: факти

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!