Як роблять УЗД передміхурової залози

УЗД передміхурової залози – це метод неінвазивного дослідження, який проводиться лікарем для виявлення захворювань чи профілактичних заходів. Після 45 років у чоловіків можуть з'явитися порушення роботи цього органу, але виявити їх на ранніх стадіях неможливо без спеціального обстеження. Для цього і призначають УЗД, яке допоможе виявити приховані патології органу.

Що таке УЗД передміхурової залози

УЗД розшифровується як ультразвукове дослідження. Таким методом можна «просвітити» всі внутрішні органи людини, в тому числі і передміхурову залозу. Метод заснований на ультразвукових хвилях, які надсилаються спеціальним апаратом в область дослідження. Частина хвиль поглинається, а інша частина повертається назад. Тут все залежить від щільності тканин. Наприклад, вода пропускає хвилі крізь себе, що робить зображення максимально чіткою. Результат УЗД виводиться на звичайний монітор.

Часто ультразвукове дослідження плутають з рентгеном. Марно. Ці дві процедури мають абсолютно різний характер. Якщо рентгенівське дослідження може бути небезпечно для здоров'я при його приватному використанні, то УЗД абсолютно нешкідливо. Його проводять вагітним жінкам, їм досліджують печінка, кишечник, серце. За допомогою УЗД перевіряють і такий чоловічий делікатний орган, передміхурова залоза.

Показання до дослідження

Сечостатева система у чоловіків разюче відрізняється від жіночої. Передміхурова залоза – це один з органів, який відповідає за важливу функцію в цій системі і знаходиться під сечовим міхуром. Його завданням є вироблення спеціальної рідини, в якій сперматозоїди залишаються рухливими і готовими до запліднення. Від неї залежить якість сечовипускання, потенція, здатність до зачаття.

З віком передміхурова залоза не встигає справлятися зі своїми обов'язками, відбуваються порушення в її функціонуванні. На першому етапі помітити зміни роботи не можна без спеціального обстеження. З цієї причини урологи радять кожному чоловікові у віці 45 років і старше проводити ультразвукове дослідження хоча б раз за рік, а краще – один раз у півроку. Як вже говорилося вище, процедура повністю нешкідлива і безболісна. Вона допоможе виявити перші безсимптомні зміни вже на початковій стадії, що дозволить раніше почати лікування при необхідності.

Це перша причина до застосування. Показанням до застосування є підозра на одне з захворювань. За статистикою у чоловіків частіше діагностують такі проблеми:

  • Простатит. Являє собою запалення передміхурової залози або попадання інфекції орган. Проявляється простатит ниючими болями внизу живота, причому вона може з'являтися, так і зникати. У цьому випадку йдеться про хронічний простатит, який за своєю активністю нагадує болючу хвилю за відчуттями. Симптомами простатиту є утруднене сечовипускання, слабкий струмінь, нетримання сечі, відчуття повного сечового міхура, озноб, жар. Якщо такі ознаки не дають спокою, потрібно терміново звернутися до уролога і пройти УЗД передміхурової залози.
  • Аденома. Аденома передміхурової залози є доброякісною пухлиною або кістою. Дане захворювання супроводжується почуттям повного сечового міхура, виходом сечі по крапельках, невыполнимостью сечовипускання без напруги черевної порожнини і т. д.
  • Рак. Це захворювання смертельно небезпечно з-за швидкого утворення метастаз в інших органах по всьому організму. З цієї причини профілактичне УЗД необхідно проходити регулярно, воно дозволяє виявити онкологію на першій стадії і не дати раковим клітинам поширитися далі. Симптомами раку простати є порушення сечовипускання, больові відчуття внизу тазу, кров у виділеннях та інші. Ознаки нічим не відрізняються від аденоми, визначити онкологію можна тільки після проведення біопсії.

Підготовка

Як проходить підготовка до УЗД передміхурової залози? Цей метод діагностування не вимагає особливих підготовчих заходів. Є спосіб УЗД, перед яким обстежуваній чоловікові потрібно зробити клізму для спорожнення кишечника. Напередодні радять триматися здорового меню, відмовитися від гострої їжі, бобових, алкоголю. Безпосередньо перед процедурою потрібно випити дві склянки чистої води для наповнення сечового міхура, так чіткість зображення на моніторі буде вище.

Як робиться УЗД простати

Процедура обстеження триває 15-20 хвилин, іноді і більше. Проводиться двома способами, залежно від показання до дослідження. Вони називаються трансректальне УЗД і трансабдомінальне УЗД, які відрізняються тільки в методі проведення і якості результату обстеження.

Трансректально

Огляд простати трансректально проводиться через пряму кишку. Для цього використовується спеціальний датчик, який вводиться в анальний отвір на 5-7 см в глибину. Головка апарату попередньо змащується гелем і покривається захисною плівкою (презерватив) для комфортного і стерильного введення. Пацієнту доведеться трохи потерпіти. Процес хоч і безболісний, але неприємний. Для трансректального ультразвукового обстеження пацієнт повинен заздалегідь зробити клізму і не є заборонених продуктів за два дні.

Дослідження проводиться вранці на голодний шлунок. Для цього пацієнтові пропонується лягти на кушетку на лівий бік і підігнути до грудей коліна. Після цього лікар починає процедуру. Перевагою трансректального УЗД простати є якість результату. Лікар здатний детально розглянути орган і швидко поставити діагноз. Такий варіант самий вірний і ефективний, тільки вартість УЗД трансректально трохи вище.

Трансабдомінально

Цей спосіб не вимагає введення датчика в пряму кишку. Він здійснюється спеціальним датчиком, яким водять по низу живота. Пацієнта для цього просять звільнити область дослідження від одягу, лягти на спину на кушетку. Шкіра змащується гелем для кращого ковзання датчика по поверхні. Цей спосіб не викликає дискомфорту або сорому, але він не дає максимально докладного результату. Іноді хворого направляють на повторне УЗД при простатиті трансректально, якщо трансабдомінальний спосіб не виявило патологію.

Розшифровка

Після проведення ультразвукового дослідження лікар робить довідку з результатом. Розшифровка УЗД буде полягати в наступному інформації. Тут зазначаються дані про форму, стінках, структурі простати. Вказується обсяг органу, в здоровому стані норма якого дорівнює 20-25 см3, що відповідає таким розмірами:

  • ширина – 2,5-4 см;
  • довжина – 2,5-3,5 см;
  • товщина – близько 2 див.

За допомогою УЗД визначається вага простати, при цьому нормальна маса дорівнює в середньому 22-26 грам. В обов'язковому порядку лікар опише патологію, якщо вона буде виявлена, і вкаже її вид, величину, точне місце розташування. В кінці пройшов процедуру чоловік зможе дізнатися попереднє або остаточне висновок, на підставі якого лікуючий лікар зможе рекомендувати додаткову діагностику або призначити потрібне лікування.

Які хвороби можна виявити

УЗД передміхурової залози необхідно для визначення багатьох чоловічих захворювань, виникнення і перебіг яких на ранніх стадіях відбувається непомітно для хворого. Серед них найбільшу небезпеку представляє рак простати, наслідки якого можуть бути летальны. Дослідження ультразвуком допомагає виявити і отримати дані про таких проблемах, як аденома, простатит, причину еректильної дисфункції, ушкодження сечостатевої системи і багато іншого. Якщо лікар призначив вам УЗД, ні в якому разі не можна відмовлятися від процедури, тим більше що коштує вона недорого.

Ціна

Скільки коштує УЗД простати в Москві і регіоні столиці? Пам'ятайте, що ціна багато в чому залежить від якості обладнання, репутації клініки й кваліфікації і досвіду лікаря, який проводить УЗД сечового міхура і передміхурової залози. Ось приблизна вартість процедури в приватних клініках, які можуть зустрічатися в Москві. Це допоможе орієнтуватися в ціновій політиці медичного дослідження:

Метод УЗД

Мінімальна ціна, руб.

Максимальна ціна, руб.

Трансректальне

1250

14500

Трансабдомінальний

1100

Три тисячі шістсот


Фото УЗД простати

Відео

Як робиться УЗД простати відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!