Лікування і симптоми аденоми простати у чоловіків

Коли у чоловіків спостерігаються проблеми з сечовипусканням, то відразу виникає підозра про запаленні простати. Не варто відкладати візит до лікаря в довгий ящик, щоб не допустити ускладнень. Аденома простати – це серйозне захворювання тканин передміхурової залози, яке без належного лікування може призвести до інфікування нирок, сечокам'яної хвороби, пієлонефриту. Найперший симптом патології – гостра затримка сечі.

Що таке аденома простати

Запалення передміхурової залози (простати) являє собою доброякісне утворення в простаті, яка, розростаючись, перекриває просвіт сечовипускального каналу. На організм чоловіки пухлина має тільки опосередковане відношення. Перекриваючи уретру, вона не дає сечі вільно відтікати назовні. Розвивається аденома, або стромальних тканин простати, або із залозистого епітелію.

При аденомі в передміхуровій залозі утворюються вузлики (один або кілька). Вони розростаються, стискають сечовипускальний канал, після чого порушується процес відтоку сечі. Гіперплазія передміхурової залози – це поширена патологія, якій особливо схильні чоловіки після 40 років. Раніше захворювання були схильні люди більш зрілого віку, але завдяки технічному прогресу сильна половина людства стала менше рухатися, тому аденома стала виникати у більш молодого населення.

Чим небезпечна

Самі по собі клітини простати не здатні до злоякісного утворення та розростання метастазів. Основна небезпека аденоми – можливості виникнення ускладнень:

  1. Пієлонефрит, простатит, цистит. Інфекції сечових шляхів виникають дуже часто при аденомі. Це пов'язано з застійними явищами в сечовому міхурі, які створюють гарні умови для появи бактерій і гематурії (крові в сечі).
  2. Гостра затримка сечовипускання. Найбільш часте ускладнення аденоми. Виникає при прийомі деяких ліків, вживанні алкоголю, після стресу або порожнинних операцій. Сечовипускання неможливо із-за сильного набряку простати. Потрібна термінова медична допомога.
  3. Каменеутворення. Частим супутником аденоми є утворення каменів у сечовому міхурі. Іноді є єдиною ознакою патології.
  4. Хронічна ниркова недостатність. Нерідко є наслідком хронічної стадії аденоми. Є однією з причин смерті при цій хворобі.

Симптоми

Клінічні ознаки аденоми дуже різноманітні. Вони проявляються, в залежності від прогресування патології, психічного статусу пацієнта, соціального стану, віку, медичної обізнаності людини. Перший прояв хвороби – ірритативні симптоми: млявий струмінь сечі, запізнення першої фази сечовипускання, часті позиви. З часом симптоми наростають, з'являється необхідність натужуватись під час спорожнення сечового міхура, напружувати м'язи преса, виникає залишкова сеча із-за зниження активності детрузора.

Без лікування аденоми поступово об'єм сечі досягає 50-30 мл, струмінь стає переривчастою, виділення відбувається по краплях. Іноді з'являється неконтрольоване спливання по уретрі. Тонус детрузора знижується, а обсяг залишкової сечі іноді доходить до літра. Величезну роль у розвитку симптомів запалення простати відіграють супутні недуги. Наприклад, аденому передміхурової залози у 75% супроводжує хронічний простатит. Ці два захворювання проявляються дизурією, порушення еректильної функції.

Причини

Ні один професор медицини сьогодні не може назвати абсолютно точної причини аденоми. Самим головним фактором розвитку хвороби вважається порушення балансу в крові чоловіка між жіночими і чоловічими гормонами. Існує безліч теорій, які припускають, що на розвиток аденоми впливають шкідливі звички, неправильне харчування, порушення статевого життя та інші шкідливі агенти, але вони офіційно не доведені.

Вважається, що доброякісна пухлина передміхурової залози може виникнути з наступних причин:

  • малорухливий спосіб життя;
  • артеріальна гіпертензія;
  • атеросклероз;
  • куріння;
  • надлишкова маса тіла;
  • зловживання спиртними напоями;
  • расова приналежність;
  • генетична схильність;
  • атеросклероз;
  • вікові категорії.

Діагностика

Перш ніж призначати лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози, слід провести ретельну діагностику. Спочатку лікар проводить ректальне обстеження. Звертається увага на вираженість і симетричність часток простати, її розміри, ущільнення, гладкість або горбистість поверхні, болючість дослідження. Ректальний огляд дозволяє виключити рак передміхурової залози. Потім виконується пальпація живота, прощупується сечовий міхур.

Після постановки діагнозу необхідно оцінити функції нирок. Щоб дізнатися стан верхніх сечових шляхів, хворий направляється на УЗД, загальний аналіз сечі, біохімічні аналізи крові. Для хірургічного лікування аденоми необхідно пройти:

  • ультразвукове обстеження простати;
  • урофлоуметрію;
  • внутрішньовенну урографію;
  • цистоскопію.

Лікування

Основним терапевтичним методом для лікування аденоми вважається оперативне втручання. Основне показання – хворі з інфравезікальной обструкцією, які звертаються за медичною допомогою на пізніх строках захворювання. При початкових стадіях хвороби застосовується багатий арсенал сучасних терапевтичних заходів. Як лікувати:

  • медикаментозне вплив;
  • народні методи;
  • малоінвазивні способи;
  • нетрадиційна медицина;
  • фізіотерапевтичне вплив на аденому;
  • оздоровчі заходи: дієта, масаж, вправи, відмова від шкідливих звичок.

Чим лікувати медикаментозно

У випадку, якщо вдається виявити недугу на ранній стадії, то радикальних методів не проводиться. Консервативне лікування значно зменшує запалення, затримує розростання тканин аденоми. Нерідко з допомогою медикаментів вдається зовсім зупинити патологічний процес. Слід пам'ятати, що тільки лікар може призначати медикаментозну терапію. Він враховує ступінь розвитку аденоми, кількість супутніх захворювань, необхідність хірургічної операції. Поряд з медикаментозною терапією при запаленні простати ефективні малоінвазивні методи:

  • лазерна терапія;
  • голчаста абляція;
  • трансректальна мікрохвильова терапія;
  • трансуретральна вапоризації простати;
  • кріодеструкція;
  • фокусований ультразвук;
  • уретральні стенти;
  • балонна дилатація.

Таблетки

Для лікування запалення простати медикаменти вибирають різної спрямованості. Деякі з них ефективні для лікування аденоми, але мають ускладнення, наприклад, еректильну дисфункцію. Інші препарати менш дієві, але і побічних ефектів мають набагато менше. Лікар вирішує на користь того чи іншого ліки в кожному конкретному випадку. Всі лікарські препарати при аденомі слід пити тривалий час. Медикаменти для лікування передміхурової залози поділяються на дві групи:

  1. Інгібітори 5-альфа редуктази. Сприяють зменшенню доброякісного утворення завдяки пригнічення тестостерону, який провокує збільшення простати. До них відносяться такі препарати, як Фінастерід, Дутастерід, Дослідження показали, що застосування ліків цієї групи призводить до зниження розвитку затримки сечовипускання при аденомі на 57%.
  2. Альфа-адреноблокатори. Лікують простату, розслабляючи шийку сечового міхура і тканини м'язів передміхурової залози. Лікування цими препаратами допомагає збільшити струм сечі. В результаті терапії хворий за одне сечовипускання позбавляється від великої кількості рідини і вночі не піднімається в туалет. Ефективні альфа-адреноблокатори: Коренем, Сегетис, Кардура, Силодозин.

Оперативне лікування

Хірургічне втручання дає швидку можливість звільнити від тиску простати уретру. Видалення аденоми під час операції проводиться частково, а не повністю. Такий підхід призводить до нормального процесу відтоку сечі, до неможливості її застою. Зараз застосовують в операційному лікуванні аденоми передміхурової залози два способи: трансвезикальную аденомэктомию або трансуретральну резекцію простати.

Перший варіант більш травматичний. Для видалення розрослися тканин простати хірург розтинає шкіру в зоні між пупком і лобком, потім за допомогою пальців видаляє вузли аденоми. Крім катетеризації, в операційний розріз лікар вставляє дренажну цистомическую трубку. Самим високотехнологічним видом лікування простати є трансуретральна резекція (ТУР).

При її проведенні хворий лежить на спині з широко розсунутими ногами, зігнутими в колінах. Доктор в уретру вводить резектоскоп, оснащений камерою, зображення з якої передається на монітор. Спеціаліст наблюдет, як апарат обрізає тканини простати, здавлюють сечовипускальний канал. Обрізані судини відразу припікаються, що виключає кровотеча. Віддалені тканини відправляють у лабораторію на дослідження, щоб визначити наявність або відсутність ракових клітин

Наслідки

Видалення аденоми – це не кінець лікування простати. Обов'язковою післяопераційної процедурою є зрошення сечового міхура протягом трьох діб розчином фурациліну. Процедура проводиться через встановлену трубку або катер, встановлений в розрізі. Час процедури визначає лікар. Для лікування призначається курс антибіотиків, тривалість якого залежить від формування післяопераційних запальний процесів. Катетер витягується на 10 день, а трубка – на 16. Негативні реакції можуть спостерігатися і після проведеної операції:

  • повторний ріст аденоми;
  • звуження діаметра уретри;
  • ретроградна еякуляція.

Профілактика

Існує кілька способів зменшити ризики розвитку аденоми передміхурової залози:

  • дієта з низьким вмістом жирної їжі;
  • фізична активність (пробіжка, їзда на велосипеді, прогулянка);
  • обмеження рідини в другій половині дня;
  • управління емоційним станом;
  • регулярний секс необхідний для підтримки здоров'я простати;
  • прийом біодобавок з високим вмістом цинку, вітаміну Д, бета-ситостерина;
  • масаж простати, який звільняє від застійних явищ.

Відео

Внутрішній ворог. Аденома передміхурової залози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!