Розшифровка аналізу секрету простати

Головне завдання передміхурової залози – вироблення секреції. Це субстанція дуже важлива для життєздатності, рухливості сперматозоїдів. Секрет простати може при проведенні аналізу та його розшифрування вказати на наявність простатиту, аденоми або інших патологій, які потребують обов'язкового лікування. Роблять дослідження в лабораторних умовах, терапія проводиться для попередження можливих ускладнень.

Що таке секрет простати

Коли говорять про соку передміхурової залози, розуміють рідина, яка є чоловічим біологічним складом. Виділяється в нормі при сексуальному збудженні чоловіки. Секрет залози є частиною процесу еякуляту і входить до складу сперми. В нормі за добу простата виробляє близько 2 мл соку, але при порушенні роботи залози він може не утворюватися зовсім або мати в складі патогенні мікроорганізми, які стають причиною розвитку захворювань. Для проведення аналізу і виявлення відхилень беруть на аналіз простатический секрет.

Склад

На 95% відсотків простатический сік складається зі звичайної води, як і багато біологічні рідини. Решта 5% становить мікрофлора і специфічні речовини, які можуть стати маркером наявності яких-небудь відхилень. Серед елементів складу секрету залози можна виділити:

  • фосфати;
  • хлориди;
  • білки;
  • солі кальцію, цинку;
  • різні групи ферментів;
  • бікарбонати;
  • цитрати.

Крім вищеописаних складових сік простати обов'язково повинен містити:

  • живильні клітини;
  • спеціальні амілоїдні тільця;
  • лейкоцити;
  • лецитиновые зерна.

Кому призначають аналіз секрету простати

Для забору та проведення аналізу необхідно пройти підготовку та спеціальну процедуру, яка серед чоловіків вважається малоприємною. Без причини робити дослідження ніхто не хоче, але серйозними причинами для цього стануть:

  • різі, болі при сечовипусканні;
  • діагностика чоловічого безпліддя;
  • біль в області паху, промежини;
  • часті позиви до сечовипускання при слабкій течії;
  • густі, жовтого кольору виділення з сечовипускального каналу з неприємним запахом.

Підготовка до аналізу

Перед тим як здати посів секрету простати чоловік повинен виконати деякі умови. вони допоможуть отримати достовірний результат і уникнути неточностей при лабораторному дослідженні. Нічого складного в підготовці немає, чоловікові рекомендується дотримуватися такі правила:

  • утриматися від статевих контактів за 5-7 діб до здачі аналізу секрету;
  • не рекомендується пити алкоголь, відвідувати лазню, сауну;
  • не бажано на цьому підготовчому етапі тренуватися або отримувати будь-яку іншу серйозну фізичну навантаження.

Як беруть сік простати

Для забору соку передміхурової залози спочатку проводять спеціальний масаж. Дослідження секрету простати може проводитися тільки так, провести маніпуляцію можна в лабораторії або самостійно вдома, але другий варіант може виявитися зіпсованим при невмілому проведення. Для аналізу брати матеріал потрібно наступним чином:

  1. Чоловік лягає на кушетку.
  2. Займає позу ембріона (лікті і коліна притиснуті до живота).
  3. Лікар вводить в задній прохід палець, намацує простату і виконує масажні рухи близько 5 хвилин. Деяким чоловікам вистачає і двох хв.
  4. Відразу після цього зібрану рідину відправляють на дослідження.

Для проведення дослідження потрібна всього 1 крапля матеріалу, цієї кількості вистачає для виявлення хвороб. Іноді збір секрету не відбувається з-за психологічного настрою чоловіка, він просто не виділяється. При таких умовах проводять забір ранкової (першої) сечі, але достовірність та інформативність такого дослідження дуже низька. Можна провести забір соку простати в домашніх умовах, для цього масаж простати може провести супутниця життя. Матеріал потрібно нанести на одне скло і прикрити іншим і відразу доставити для проведення аналізу.

Розшифровка аналізу

Невелика кількість матеріалу наносять на скло і відправляють на дослідження в лабораторію. Аналіз секрету простати допомагає визначити наявність елементів в соку, нормальний стан або патологічне відхилення в складі. Враховуються при розшифровці наступні показники:

  • показник амілоїдних тілець;
  • рівень лейкоцитів;
  • присутність епітеліальних клітин;
  • показник лецитинових зерен.

Норма і відхилення

При розшифровці лікар повинен враховувати всі показники, які він порівнює з нормою. Присутність деяких елементів вказує на розвиток простатиту, аденоми або наявність запального процесу. Існують певні показники, які можуть указувати на активність інфекційної хвороби, викликаної збудником, який потрапив, наприклад, через вивідні протоки. Нижче описані важливі показники, які можуть свідчити про те, що пацієнту необхідно пройти лікування.

Лейкоцити в секреті простати

Це один з елементів, який враховується при розшифровці аналізу соку простати. При нормальному (здоровому) стан людини кількість в досліджуваній області не повинно бути більше 10. Якщо їх виявилося більше, то це говорить про гострий запальний процес в передміхуровій залозі. Також враховуються і еритроцити (червоні клітини), який взагалі не повинно бути в аналізі. Допускається одиничне присутність, якщо масаж був дуже інтенсивним. Якщо виявляється більше 2-х одиниць, то це вказує на розвиток простатиту або злоякісної пухлини.

Лецитиновые зерна у великій кількості

В секреті даного елемента повинно бути дуже багато. Під мікроскопом зернами всіяне все в полі зору, налічується до 10 млн. Високий показник при вивченні говорить про здоров'я статевого органу і фертильної функції сперми (здатність запліднювати). Зниження кількості зерен говорить про можливе хронічному запальному процесі. Іноді лецитиновые елементи відсутні повністю, що говорить про неправильне масажі простати.

Такий самий результат буде, якщо є запальний процес і закупорюються протоки залози. При цьому чоловікові будуть призначати курс масажів, щоб налагодити кровообіг, прибрати запалення. Як правило, терапія складається з 10-12 процедур по 3-5 хвилин, після яких має сильно зменшиться запалення, зникнути болючість і нормалізуватися виділення секрету.

Амілоїдні тільця

Даний компоненти з секрету передміхурової залози (простати) є згущеної складової субстанції, овальної форми і з шаруватим будовою, іноді мають неправильну форму. Якщо у людини немає ніяких патологій, але при проведенні аналізу їх не виявляють. Зміст амілоїдних тілець в секреті говорить про можливий розвиток гіпертрофії залози, аденомі або запальному процесі.

Макрофаги

Останній елемент з секрету, який вказує на можливе виникнення запалення через порушення функціонування залози або проникнення бактерій. Відсутність макрофагів в аналізі вважається нормою, якщо ж вони є, значить у тканини проникла патологічна мікрофлора. Сік простати здорової людини не повинен містити дані елементи.

Відео: Аналіз секрету передміхурової залози

Аналіз секрету простати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!