Доброякісна гіперплазія передміхурової залози - лікування і профілактика

Лікування таких захворювань, як гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ), представляє особливий інтерес для сильної половини людства зважаючи на актуальність патологій, пов'язаних з роботою сечового міхура і простати. На сьогоднішній день кількість успішно проведених терапевтичних втручань досягло позначки 80%, однак, проблема до цих пір є не до кінця вирішеною. Основна причина відсутності позитивних результатів лікування гіперплазії криється в ускладненнях, які розвиваються на тлі запізнілою терапії.

Що таке гіперплазія передміхурової залози

Доброякісна гіперплазія простати являє собою один або кілька вузликів, що утворилися із залозистого епітелію. Деякі з них використовують для подальшого розвитку стромальный компонент передміхурової залози, але кінцевий результат завжди один і той же – здавлювання сечовипускального каналу. Як наслідок, у пацієнта при гіперплазії виникають проблеми з випорожненням, які без належного лікування можуть призвести до появи серйозних ускладнень.

Порушення в роботі сечового міхура запускають патологічний процес, що викликає сильні больові відчуття у чоловіків при справлении потреби. Гіперплазія характеризується доброякісним зростанням, завдяки чому практично не відбувається утворення метастазів. При несприятливому результаті аденома передміхурової залози може переродитися в злоякісний рак, тому при перших ознаках хвороби слід звернутися до фахівця.

Код за МКХ-10

Згідно з даними міжнародної класифікації хвороб, доброякісна пухлина або гіперплазія передміхурової залози перебуває під номером 40 і відноситься до класу хвороб сечостатевої системи. Крім цього, до вад чоловічих статевих органів з даної категорії відносяться: аденофиброматозная гіпертрофія, фіброаденома та міома. Інші новоутворення, крім перерахованих вище, в список не входять.

Симптоми

Прояву аденоми простати завжди залежать від таких показників, як розмір, локалізація і темп росту пухлини. З-за порушення скорочувальних функцій, сечовий міхур при гіперплазії змушений перебувати під постійним тиском надлишкової кількості урини. Відсутність можливості виведення залишків сечі негативно впливає на стан всього організму.

Зменшення рівня тестостерону в крові викликає не лише проблеми з сечовипусканням. Більшість пацієнтів чоловічої статі в кабінеті уролога скаржаться на загальну слабкість, погіршення апетиту і різке зниження ваги при гіперплазії. Раптова анемія або запори можуть бути першими симптомами аденоми передміхурової залози, предвещающими виникнення ускладнень. Крім цього, у чоловіків спостерігається:

  • неконтрольоване сечовипускання;
  • нічні позиви в туалет;
  • часте або переривчасте сечовипускання;
  • відсутність полегшення після спорожнення;
  • напруга м'язів живота під час сечовипускання.

Ірритативні симптоми

Виявляти аденому простати шляхом вивчення ирритативных симптомів вважається одним із прогресивних методів сучасних медичних установ. Гіперплазія відрізняється від інших патологій такими неприємними проявами, як нетримання сечі, часте сечовипускання регулярні нічні позиви в туалет. Нестабільність в роботі сечового міхура є головною проблемою для багатьох чоловіків старше сорока років. Однак своєчасна медикаментозна допомога і лікування здатні значно полегшити дану симптоматику.

Причини

Прихильники традиційної медицини твердо переконані, що причиною виникнення гіперплазії простати виступає виключно вік пацієнта. Ризик появи аденоми передміхурової залози збільшується прямо пропорційно кількості прожитих чоловіком років, тому лікарі відносять дане захворювання до неминучих супутникам старіння. Проте, за іншою версією, на ймовірність розвитку пухлини впливають і інші фактори, наприклад екологія.

Якщо враховувати лише вікові зміни, то патологічний процес гіперплазії бере початок з моменту появи порушень в гормональному фоні. Ближче до середини життя у деяких чоловіків зменшується кількість андрогену в крові, що неминуче призводить до збільшення іншого гормону – естрогену. З-за такого дисбалансу в організмі пацієнта може спостерігатися неконтрольований ріст клітин і тканин передміхурової залози.

Згідно з останніми дослідженнями, на формування аденоми простати впливає нездоровий спосіб життя. Куріння, алкоголь, неправильне харчування і відсутність спортивних навантажень призводять до зниження імунітету, що з часом викликає розвиток протиприродних ускладнень в організмі. Період становлення хвороби займає в середньому від одного до трьох років, по закінченню яких лікування ГПЖ медикаментозними засобами буде скрутним.

Стадії

Клінічна картина під час перебігу гіперплазії простежується дуже чітко. В залежності від стадії захворювання у пацієнта спостерігаються симптоми певного характеру. Наприклад, на компенсованій стадії аденоми відбувається легка затримка сечовипускання, що притаманне початковій формі недуги. Також часті нічні візити в туалет і млявий струмінь сечі свідчать про збільшення передміхурової залози.

При субкомпенсированной стадії гіперплазії посилюються основні ознаки ДГПЗ, сечовий міхур вже не в змозі повністю спорожнятися і функціонувати природним чином. Це відбувається здавлювання сечовипускального каналу, внаслідок чого хворий відчуває постійний дискомфорт. Наявність темної сечі зі згустками крові говорить про розвиток третьої стадії гіперплазії простати, яка називається декомпенсованою. У цей період стінки сечового міхура розтягуються, що негативним чином позначається на роботі нирок.

Діагностика

Для того, щоб безпомилково діагностувати аденому простати, може проводитися не одне медичне дослідження. Щорічна кількість громадян чоловічої статі, які страждають від гострого болю при сечовипусканні, збільшується з величезною швидкістю. Здорові пацієнти після 40 років – це велика рідкість, тому що навіть найменший негативний вплив навколишнього середовища впливає на стан організму. ГПЖ визначається за допомогою декількох методів, підсумковий результат яких дасть повну картину щодо стану здоров'я хворого:

  • інструментальна діагностика;
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • IPSS (міжнародна шкала простатических симптомів). Цей тест включає вісім питань, на які пропонується відповісти пацієнту;
  • радіоізотопні дослідження;
  • УЗД;
  • урофлоуметрія;
  • аналіз на ПСА.

Лікування ДГПЗ

На даний момент відомо безліч різних способів лікування гіперплазії простати, починаючи від народних рецептів і закінчуючи хірургічним втручанням. Останній варіант використовується тільки в крайніх випадках, коли всі інші методики виявилися безсилі. Багато що залежить від стадії розвитку аденоми передміхурової залози, тому деяких пацієнтів вдається вилікувати неоперативними способами (вживанням ліків), а іншим доводиться робити операції.

Препарати

Консервативне лікування аденоми простати передбачає кілька способів виведення надлишків урини з сечовипускального каналу. Дія сучасних препаратів спрямовано на блокування процесу розвитку гіперплазії. Коли вона перестає рости, лікарі призначають такі лікарські засоби, як альфа-блокатори для купірування больових симптомів гіперплазії.

Гормональна терапія впливає на секрецію дигідротестостерону, тим самим сповільнюючи ріст аденоми передміхурової залози. Лікарі призначають препарати: Тамсулозин, Дутастерід або Фінастерід. Лікування доброякісної пухлини проводиться курсами, мінімальний термін якої становить півроку. При менш тривалій терапії немає ніяких гарантій припинення розвитку гіперплазії.

Оперативний метод лікування

Існує два види операцій, призначених для видалення гіперплазії простати – аденомектомія і простатектомія. Кожен з видів відрізняється одна від одної терапевтичним способом впливу, проте, результат приблизно однаковий. Хірургічне втручання показане пацієнтам на запущених стадіях аденоми передміхурової залози, оскільки ніякі інші методи вже не надають потрібного ефекту. Даний вид операцій вважається найбільш травматичним для хворого гіперплазією, так як лікар здійснює проникнення через стінку сечового міхура.

Малоінвазивні методи

Деякі методи терапії базуються на мінімальному хірургічному втручанні, однак, їх застосування для лікування аденоми передміхурової залози можливе лише в разі відсутності серйозних патологій (гострої затримки сечі). При таких симптомах уролог змушений витягувати залишки урини з допомогою катетера, який проводиться через уретру в сечовий міхур. До малоінвазивних способів лікування гіперплазії відносять емболізацію артерій простати і энуклеацию. У першому і другому випадку операції проводяться без розрізів, через сечовипускальний канал.

Народне лікування

Народна медицина містить безліч корисних рецептів, які використовуються як в лікувальних, так і в профілактичних цілях при гіперплазії простати. Наприклад, хворим на аденому передміхурової залози рекомендується випивати кожен день по одній склянці гарбузового соку або хоча б додати в свій раціон сирі гарбузове насіння. Крім того, дуже корисно споживати в їжу волоські горіхи з медом. Настої і відвари з цілющих рослин відрізняються особливим терапевтичним ефектом, тому їх п'ють два-три рази на добу.

Профілактика

Для підтримки імунної системи і здоров'я, необхідно змолоду піклуватися про своє тіло. Профілактика аденоми передміхурової залози включає три основних напрямки діяльності: правильне харчування, фізичні вправи і регулярні медичні обстеження. Раціональне харчування може ставати джерелом всіх необхідних елементів для повноцінного функціонування організму. Спеціальні вправи підвищать тонус м'язів, завдяки чому покращиться імунітет. Лікарі рекомендують кожні півроку здавати аналізи для попередження розвитку аденоми.

Відео: лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози

ДГПЗ - доброякісна гіперплазія простати: симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!