Що таке конгестивный простатит - причини, види, симптоми, лікарські засоби та вправи для лікування

Застійний чи конгестивный простатит – це захворювання, причиною якого є запальні процеси в простаті. Це одна з форм простатиту. Дисфункція залози викликає застій крові та секрету передміхурової залози в малому тазу. Застійний простатит може виникнути у чоловіка будь-якого віку. Останнім часом лікарі відзначають збільшення випадків захворювання у молодих людей, тому все частіше виникають питання про профілактиці та лікуванні даної форми простатиту.

Застій в простаті

Застій в простаті – це запальний процес, який перешкоджає повноцінній роботі передміхурової залози чоловіки. Порушується процес відтоку крові, заліза і її часточки не можуть повністю спорожнятися. Захворювання часто протікає на тлі хронічного простатиту, тому чоловік може тривалий час не підозрювати про застійних процесах в організмі.

Застій простати – симптоми

Визначити симптоми, що відносяться тільки до когнітивного простатиту, складно, до того ж великий відсоток випадків протікає безсимптомно. Першою ознакою захворювання простати вважають біль близько промежини, яка посилюється після ходьби. Симптоми застою простати:

  1. Зниження статевого потягу, погіршення ерекції.
  2. Передчасне сім'явипорскування.
  3. Зменшення кількості сперми і її консистенції.
  4. Погіршення якості оргазму.
  5. Проблеми з сечовипусканням. Випорожнення стає переривчастим, можливі больові відчуття.
  6. Постійне печіння в сечовому міхурі та уретрі.
  7. Ниючі болі в паховій області, переходять у внутрішню сторону стегна, область крижів.
  8. Неспецифічні симптоми: зниження працездатності, слабкість, дратівливість, порушення сну.

Причини застою простати

Застій простати виникає з різних причин не бактеріального характеру. На виникнення простатиту впливає:

  1. Дізрітмія інтимного життя. Непостійний секс, часті сексуальні порушення без подальшого спорожнення секрету, неповна еякуляція, зайві статеві контакти після тривалого утримання викликають проблеми з простатою.
  2. Порушення у розвитку кишечника, сечового міхура.
  3. Малорухливий спосіб життя.
  4. Анатомічні причини: сетевидная форма сечостатевого венозного сплетення, слабкість венозних стінок і недостатність клапанів вен.
  5. Шкідливі звички. Шкідливі речовини, які потрапляють в організм при курінні або прийнятті алкоголю, викликають спазм і параліч дрібних судин.
  6. Травми і захворювання хребетного стовпа, такі як остеохондроз та грижі міжхребцевих дисків. Пошкодження цих областей призводять до тривалого спазму або розширення судин передміхурової залози.
  7. Постійне переохолодження.
  8. Порушення живлення, зневоднення організму.
  9. Постійна діарея, коліт.
  10. Підвищений рівень температури області малого тазу.

Хронічний застійний простатит

Постійні процеси запалення передміхурової залози стають причиною виникнення хронічного застійного простатиту. У групу ризику входять чоловіка 50-55 років. Хвороба простати розвивається поступово, симптоматика слабко виражена. Дане захворювання медики називають синдромом хронічного тазового болю. Застійні явища в простаті супроводжуються постійною гострим болем в області промежини і статевих органів. Недуга небезпечна тим, що постійний дискомфорт викликає порушення психоемоційного стану чоловіка та погіршення якості життя.

Як лікувати застійний простатит

Лікування застійного простатиту – це тривалий процес. Перед початком терапії чоловікові рекомендують кинути палити, відмовитися від алкогольних напоїв, дотримуватися правильного харчування, нормалізувати статеве життя.

Для отримання максимального результату від лікування, використовують наступні способи:

  1. Застосування лікарських препаратів. Метою лікування є нормалізація обмінних процесів у тканинах простати, судинах, поліпшення гемодинаміки органів малого тазу, усунення застою і запалення. Чоловікам виписують спазмолітичні та імуномодулюючі ліки. Для зняття спазму скелетної мускулатури малого тазу призначають препарати групи міорелаксантів.
  2. Фізіотерапевтичні процедури, які покращують кровообіг, коригують обмінні процеси в тканинах.
  3. Масаж простати. Даний спосіб дозволяє поліпшити м'язовий тонус, зменшити застійні процеси в залозі.
  4. Стабілізація статевого життя. Слід уникати тривалих проміжків між інтимною близькістю, частих статевих актів після перерви.
  5. Заняття спортом і загартовування. Зарядка, вправи на тренажерах, плавання, купання в ополонці – ефективні способи профілактики застою і зміцнення всього тіла.
  6. При важких випадках проводять хірургічне втручання.

Профілактика

Після зняття загострення простатиту потрібно проводити профілактичні процедури. Профілактика простатиту полягає в стабілізації інтимного життя, фізичних навантаженнях, уникнення переохолодження. Важливо дотримуватися принципів правильного харчування. Необхідно стежити за виникненням дискомфорту в області статевих органів. Важливо своєчасно, до кінця лікувати всі інфекційні захворювання, запори, стежити за регулярним випорожненням кишечника. Чоловік повинен пам'ятати про профілактичні візити до уролога. Необхідно відвідувати лікаря хоча б раз у рік.

Базова методика для профілактики застійних процесів виглядає наступним чином:

  1. Прогулянки на свіжому повітрі.
  2. Зарядка.
  3. Тренування м'язів промежини.
  4. Контрастний душ. Підвищує імунітет організму в цілому.
  5. Регулярний масаж попереку і крижового відділу хребта.

Відео: лікування застою простати

Лікування застійного простатиту

Відгуки

Юрій, 43 рокиЯ працюю програмістом, більшу частину дня проводжу за комп'ютером. Кілька місяців тому виник дискомфорт при сечовипусканні, тому я звернувся до лікаря. Мені діагностували застій простати. Зараз проходжу медикаментозний курс отримання, займаюся спортом. Я не втрачаю оптимізму, тому що прогнози на повне вилікування дуже високі.
Денис, 37 роківпротягом тривалого часу я відчував біль близько промежини. Дружина не могла вмовити піти до лікаря, але в підсумку я здався. Дуже пошкодував, що не пішов раніше, у мене виявився хронічний застій в передміхуровій залозі. Відразу почали комплексне лікування. Десь через місяць біль почала вщухати, відновилася ерекція. Зараз я практично здоровий.
Кирило, 56 роківУ мене був виявлений конгестивный простатит. Здавалося, що життя зупинилося. Лікування давалося важко, довелося кинути палити і почати займатися спортом, загартовуванням, повністю змінити ритм життя. Але з підтримкою улюбленої жінки я все зміг. Зараз проходжу регулярні огляди у лікаря, стежу за способом життя і здоров'ям в цілому.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!